warm 22.12.2005 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 cena 8000 za 2 tygodnie pracy nad projektem tak naprawdę zwykłego domu jednorodzinnego (chociażby nawet z kaprysami właścicieli) jest moim zdaniem wygórowana. Dokladnie, a zreszta jakie tam dwa tygodnie... kilka spotkan z "inwestorami" zeby pozawracali troche glowe i czuli ze placa za fachowa usluge, a w projekcie i tak wszystkie standardowe rozwiazania ktore sa klepane w stu innych... W glowach sie niektrym przewraca, szczegolnie "architektom-artystom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 ...Jabko widzę że kolega chyba nie bardzo czuje na czym polega zaprojektowanie domu na indywidualne wymagania . To zupełnie odwrtonie niż kolega napisał. Projekt typowy to dostosowanie naszych wymagań (czesto nie do końca sprecyzowanych) do jakiegoś typowego rozwiązania, natomiast projekt indywidualny to wymyślenie od poczatku czegoś co nas zadowoli i będzie optymalne. Czyli w pierwszym przypadku mamy gotowca i wciskamy się w niego a w drugim mamy potrzeby i wymagania i to one są wiodące a projekt jest rzeczą wtórną i pochodną naszych wymagań i uwarunkowań lokalnych. To właśnie staram się wyjaśnić. A widzę że zaczynają się jakieś bezsensowne dywagacje na temat dresów. Jak najbardziej dres jest tu porównaniem na miejscu bo może mieć jeden rozmiar i będzie pasować prawie na każdego. Powiem jeszcze tak inwestycja w dobry projekt indywidualny zwróci się z nawiązką. Pozdrawiam OKInwestor ty w sumie dobrze mówisz. Ale u mnie akurat jest przypadek kiedy to gotowiec pokrył się z moim poczuciem estetyki i moimi wymaganiami technicznymi (z zewnątrz). Wewnątrz narysowałem to co ja chce. Jak poszedłem do architekta który robił mi poprzedni projekt i był moim kier-budowy to narysowałem mu właśnie taką bryłę jaka mam. Podał 4500zł (bo to prosty mały domek) i miałem u niego robic. Ale przez miesiąc przeglądając setki projektów znaleźliśmy dikłądnie taki domek. Policzyłem i wyszło że taniej będzie kupić go i zrobic zmiany. Efekt ten sam a kasa mniejsza. jak bym nie znalazł baaaaaaardzo podobnego domu do tego co chce to oczywiście robiłbym indywidualny. Może przesadziłem ze niektórzy żałują. Prawda taka ze po prostu jestem typowy w wymaganiach he he Taki szary, średni skoro mi przypasował gotowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.12.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Chyba mój przypadek był bardzo zbliżony do Jabka - i wcale nie musiałem się w ten pewnie tez jestem przecietny pozdr Świątecznie - Krzysiek PS Dodatkowym walorem projektu typowego jest to że inni też go budują/wybudowali - mozna się wymienić opiniami i doświadczeniami ..... W moim przypadku ten projekt był podstawowym do liczenia zużycia energii i opłacalności róznych źródeł ciepła w "Muratorze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.12.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Po prostu dresiarze z nas i tyle . ps. Jesli rzeczywiscie projekt indywidualny da sie zrobic taki, zeby spelnial wszystkie (podkreslam - wszystkie) oczekiwania i zeby nie trwalo to 10 lat i nie kosztowalo tyle co potem stan surowy, to warto. Nie wierze jednak, ze jest to mozliwe. Projekt typowy jest napewno kompromisem pomiedzy wyobrazeniami, marzeniami a rzeczywistoscia, ale coz... zawsze przychodzi moment, w ktorym trzeba marzenia skonfrontowac z rzeczywistoscia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Hello, Z zainteresowaniem czytam ten wątek, choć widzę, że zaczyna powoli się przeradzać w typową przepychankę słowną "elektryka, czy gaz?" wielokrotnie przerabianą na forum... Ja po 2-3 miesiącach siedzenia wieczorami przed komputerem i przeglądaniem setek projektów dojrzałem do decyzji, że skoro mam wydać te 300-400tys. PLN (które i tak będę musiał pożyczyć ) i mam iść na daleko idące kompromisy, to wybieram pracę z architektem i projekt indywidualny. Moim architektem jest przyjaciel rodziny, który zgodził się narysować nam domek dopasowany do naszej działki i naszych potrzeb w ciągu 6-8 miesięcy wspólnej pracy nad projektem. Cena - taka jak dla innych klientów, gdyż chciałem by traktował nas, jak każdego swojego "normalnego" klienta. Jeśli znalazłbym projekt typowy, który odpowiadałby mi w 90%, to na pewno bym go wziął. Doceniam robienie możliwych oszczędności na każdym etapie budowy. A teraz pytanie do Forumowiczów, którzy uważają, że zawsze da się znaleźć projekt typowy, który po małych przeróbkach da się dostosować do każdych warunków (ja nie znalazłem ): Czy ktoś może mi polecić projekt domku spełniającego następujące warunki: 1. pow użytkowa 150-170m2 2. wjazd od wschodu, salon od południa lub pd-zach 3. wiata na 2 samochody 4. pow. zabudowy całości <195m2 5. parterowy z poddaszem użytkowym 6. dach dwuspadowy 30-40 stopni 7. na parterze salon, kuchnia otwarta lub połączona z jadalnia, łazienka min 3,5m2, kotłownia min 5m2, gabinet min 10m2 8. na piętrze 2 sypialnie dla dzieci z szafami wnękowymi, sypialnia dla rodziców z oddzielną małą łazienką i garderobą, łazienka wspólna i pralnio-suszarnia. 9. styl raczej nowoczesny, niż tradycyjny... To dla mnie program minimum, który domek pod miastem musi spełniać by chciało mi się do niego przeprowadzić z mieszkania w mieście . Zna ktoś taki projekt? Pewnie znalazłbym jakąś nagrodę dla mojego dobroczyńcy, który przedstawiłby rozsądną propozycję... A z okazji zbliżających się Świąt wszystkim gotowo-typowym i tym indywidualnym wszystkiego najlepszego i dzięki za to, że jesteście na Forum. dzięki wam tacy nowicjusze jak ja, popełniają duuuuużo mniej głupot w czasie budowy! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.12.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 ... 1. pow użytkowa 150-170m2 2. wjazd od wschodu, salon od południa lub pd-zach 3. wiata na 2 samochody 4. pow. zabudowy całości <195m2 5. parterowy z poddaszem użytkowym 6. dach dwuspadowy 30-40 stopni 7. na parterze salon, kuchnia otwarta lub połączona z jadalnia, łazienka min 3,5m2, kotłownia min 5m2, gabinet min 10m2 8. na piętrze 2 sypialnie dla dzieci z szafami wnękowymi, sypialnia dla rodziców z oddzielną małą łazienką i garderobą, łazienka wspólna i pralnio-suszarnia. 9. styl raczej nowoczesny, niż tradycyjny... Wiatę możesz dorobić w każdym typowym. Dach przy prostym dwuspadzie mozesz zmieniać kąt dowolnie w typowym metrażmozesz powiększać w typowym Ustawiasz wjazd od wschodu a w środku ustawiasz jak chcesz zeby salon na południe Jedyne co komplikuje sprawę i rzeczywiście moze byc nie do dopasowania w typówce to pkt. 8 ale w jakiejś bryle po prostu trzeba by było to rysować i patrzec czy jest dobrze czy nie. Może w Twoim przypadku rzeczywiście indywidualny to lepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 23.12.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Tak się tylko wydaje że łatwo da sie dopasowac w typowym to czy tamto. Jak człowiek zaczyna dotykać konkretnego problemu to okazuje sie zaraz że wychodzi mnóstwo problemów, a to komin wentylacyjny nie w tym miejscu i nie da sie przesunąc, a to belka Konstrukcyjna przeszkadza, a to okno na poddaszu nie z tej strony pokoju itd itd. i okazuje się w końcu że przeróbka jest tak totalna i tak gruntowna że projekt nie przypomina już pierwowzoru a my napracowalismy się na darmo dumajac i kombinując jak by tu gotowca poprzerabiać zamiast zrobić od początku raz a dobrze . U mnie takie były wymagania i uwarunkowania że wyszedł budynek na planie litery "L" a nie typowo np. kwadratu lub prostokąta. Chciałbym w tym niejsu podkreślić że kształ budynku, elewacje, dach i inne parametry powstały jako wynik wymagań jakie zostały postawione przed architektem czyli można by powiedzieć że budynek jest jakby obudową potrzeb mieszkańców . Jest to całkowicie odmienne podejście niż wybieranie czegoś gotowego. Dlatego uważam że można zgodzić się z wyższą ceną takiego opracowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 inwestor napisał: Tak się tylko wydaje że łatwo da sie dopasowac w typowym to czy tamto. Jak człowiek zaczyna dotykać konkretnego problemu to okazuje sie zaraz że wychodzi mnóstwo problemów I tak właśnie jest u mnie... A nagroda oczywiście aktualna. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 23.12.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 W porównaniu z moimi kosztami to bardzo drogo. Ja płaciłem 2kPLN. Naszkicowałem moje marzenia a architekt dopracował to tak by się „nie rozleciało”. Niestety projekt nie zawierał żadnych dodatków typu instalacje czy zestawienie materiałowe ale po stronie projektanta było załatwienie wszystkich formalności w gminie. Co do projektu instalacji to i tak musiałem najpierw zrozumieć problem (tu dziękuję cierpliwym forumowiczom za wyjaśnienie zagadnień), potem nauczyć się wykonawstwa a następnie sam lub z pomocą to robiłem. Na budowie fachowiec z prawdziwego zdarzenia był tylko jeden ale postawił stan surowy otwarty w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 23.12.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 ppp.j , Jeśli jesteś zadowolony z architekta, to czy można prosic o namiary? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek35 08.04.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 WitamCzy to duzo za projekt indywidualny?8 tysDomek 200m2 z poddaszem użytkowym.Ile Panstwo zapłaciliscie za swoj projekt indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 08.04.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 okresl zakres projektu bo to może być i dużo i mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia1121 17.04.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Za nasz projekt indywidualny zapłciliśmy 3 tyś.Dom o pow. 230m2.Parter z poddaszem użytkowym,składający sie z dwóch mieszkań;a)170m2,b)60m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 17.04.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Jak dla mnie dużo. My zapłaciliśmy 2.800 za projekt, wrysowanie w działkę i projekt szamba. Dom ponad 200m użytkowych i garaż 2-stanowiskowy. Tyle, że bryła i dach bez większych udziwnień. Te 8tys to chyba z aranżacją wnętrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
allamartinek 28.04.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 rozie to z tym bywa-kazdy architekt ma rozne ceny/artysta w koncu/My tez poczatkowo zesmy sie orientowali-bylismy u jednej powiedzila w granicach 9tys za indywidualny-poszlismy do 2 powiedziala 3tys/wiec....trzeba pytac-najlepiej pojsc do kilku.8 tys- mysle ze to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 29.04.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Moim zdaniem 3 tys to chyba lekka przesada. Chyba ze architekt przerabia jakis gotowiec. Albo mowimy o samym projekcie koncepcyjnym (chociaz to tez podejrzanie malo). Moim zdaniem akurat na projekcie nie mozna oszczedzac, a jak mnie nie stac to wole kupic sprawdzony gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 29.04.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Mi też się wydaje że to przesada te 8.000 zł. Ale też te 3.00 zł za INDYWIDUALNY projekt to troszke za mało. Za gotowy projekt wraz z adaptacją trzeba zapłacic około 3.000 żl. U mnie gotowy projekt 1400 zł a adaptacja przez architekta (wrysowanie w teren, obliczenia stropu żelbetowego monolitycznego, projekt szamba itd.) wyszła około 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empirio1 01.05.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Witam Czy to duzo za projekt indywidualny? 8 tys Domek 200m2 z poddaszem użytkowym. Ile Panstwo zapłaciliscie za swoj projekt indywidualny? 5 000 + VAT w Warszawie. Młody ambitny. polec.am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek35 02.05.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 W projekcie sa wszystkie instalacje, elektr.,wodne,projekt szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia1121 02.05.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Mi też się wydaje że to przesada te 8.000 zł. Ale też te 3.00 zł za INDYWIDUALNY projekt to troszke za mało. Za gotowy projekt wraz z adaptacją trzeba zapłacic około 3.000 żl. U mnie gotowy projekt 1400 zł a adaptacja przez architekta (wrysowanie w teren, obliczenia stropu żelbetowego monolitycznego, projekt szamba itd.) wyszła około 1500 zł. Za projekt indywidualnyzapłaciłam 3 tyś.Ale najpierw sprawdziłam w kilku biurach ceny.Podpytywałam znajomych którzy buowę mają już za sobą.I w końcu skorzystałam z usług architekta którego polecił nam pan od którego kupiliśmy działke.Naprawde warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts