Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40 b??dów (2002/2). Kominek a wentylacja mech.

Frankai

Recommended Posts

Czyli:

- dawny przepis zabraniający stosowania wyciągów w całym domu (był taki kiedyś), uchylony już wcześniej, jeszcze pokutuje w świadomości ludzi, jest jednak ostatecznie nieaktualny.

Tutaj muszę oddać honor koledze z forum. Myślę, że do zmiany przepisu przyczynił się Frankai, który wytknął ustawodawcy, iż dotychczasowy zapis w Rozporządzeniu powinien być zmieniony.

Jednak czytając nowe Rozporządzenie nie należy odnosić wrażenia, że ustawodawca pozwolił na wolną amerykankę w sprawach wentylacji. Otóż

§ 150. ust. 9. W pomieszczeniach z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z powietrza i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

§ 150. ust. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

należy czytać łącznie z § 150. 1 i § 150. 2 (o czym powyżej pisał trach)

§ 150. 1. W przypadku zastosowania w budynku przepływu powietrza wentylacyjnego między pomieszczeniami lub strefami wentylacyjnymi, w pomieszczeniu należy zapewnić kierunek przepływu od pomieszczenia o mniejszym do pomieszczenia o większym stopniu zanieczyszczenia powietrza.

2. Przepływ powietrza wentylacyjnego w mieszkaniach powinien odbywać się z pokoi do pomieszczenia kuchennego lub wnęki kuchennej oraz do pomieszczeń higienicznosanitarnych..

Tak więc przez nieprzemyślane montowanie wentylatorów mechanicznych nawet w innych pomieszczeniach możemy odwrócić kierunek przepływu powietrza w mieszkaniu.

:lol: Rozbawiłeś mnie Sanipro. Ja się tylko czepiałem Muratora na spotkaniu w redakcji. Ustawodawcy ;-) nie spotkałem więc nie mogłem się go czepiać. Cieszę się jednak, że mój projekt staje się zgodny z prawem :-) Muszę tylko zamykać kuchnię, bo mam taką otwarto-nieotwartą ;-)