sanipro 08.07.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Czyli: - dawny przepis zabraniający stosowania wyciągów w całym domu (był taki kiedyś), uchylony już wcześniej, jeszcze pokutuje w świadomości ludzi, jest jednak ostatecznie nieaktualny. Tutaj muszę oddać honor koledze z forum. Myślę, że do zmiany przepisu przyczynił się Frankai, który wytknął ustawodawcy, iż dotychczasowy zapis w Rozporządzeniu powinien być zmieniony. Jednak czytając nowe Rozporządzenie nie należy odnosić wrażenia, że ustawodawca pozwolił na wolną amerykankę w sprawach wentylacji. Otóż § 150. ust. 9. W pomieszczeniach z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z powietrza i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. § 150. ust. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. należy czytać łącznie z § 150. 1 i § 150. 2 (o czym powyżej pisał trach) § 150. 1. W przypadku zastosowania w budynku przepływu powietrza wentylacyjnego między pomieszczeniami lub strefami wentylacyjnymi, w pomieszczeniu należy zapewnić kierunek przepływu od pomieszczenia o mniejszym do pomieszczenia o większym stopniu zanieczyszczenia powietrza. 2. Przepływ powietrza wentylacyjnego w mieszkaniach powinien odbywać się z pokoi do pomieszczenia kuchennego lub wnęki kuchennej oraz do pomieszczeń higienicznosanitarnych.. Tak więc przez nieprzemyślane montowanie wentylatorów mechanicznych nawet w innych pomieszczeniach możemy odwrócić kierunek przepływu powietrza w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.07.2003 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Rozbawiłeś mnie Sanipro. Ja się tylko czepiałem Muratora na spotkaniu w redakcji. Ustawodawcy nie spotkałem więc nie mogłem się go czepiać. Cieszę się jednak, że mój projekt staje się zgodny z prawem Muszę tylko zamykać kuchnię, bo mam taką otwarto-nieotwartą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fux 08.07.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Być może ustawodawca czyta Twoje wypowiedzi przed wydaniem nowego rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts