Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójny wieniec stropowy?

Recommended Posts

Wykonawca spaprał mi wieniec nie wypuszczając zbrojenia pod ściankę kolankową. Nie uśmiecha mi się rozkuwanie i dospawywanie tym bardziej, że pręty zbrojeniowe są trudno spawalne - to raz. Nie bawi mnie rozkuwanie, zabetonowywanie części pustki w pustakach stropowych po to by śrubami hilti przykręcić stalowe słupki bo to koszt ok. 10-12 tys.

Wymyśliłem więc z teściem, że nadlejemy drugi wieniec, z którego zbrojenie wypuścimy. Czy takie rozwiązanie jest OK?

Rozumię że na tym wieńcu drugi wieniec ma być ,a co z ociepleniem ich ,to będzie wielki mostek.A może by tak blach 8 mm do ktorych pospawasz 4 pręty oczywiście z materiału spawalnego i taki zestaw przykręcisz do istniejącego więńca śrubami hilti w betonie będą trzymać ok. A tak na marginesie myślę że majstra wygoniłeś już.

A po co ten dodatkowy wieniec miałby być połączony z pierwszym wieńcem? Przecież pierwszy wieniec też nie jest połączony na sztywno ze ścianami tylko na nich leży. Więc ten drugi to tak samo jakby leżał na ścianie.

Argument o mostku do mnie przemawia, ale po prostu planuję ocieplić ścianę (pierwotnie miała być jednowarstwowa) - dam 8 cm wełny.

Jedyne czego się obawiam, to czy drugi wieniec nie będzie zbyt dużym obciążeniem a jako nieinżynier nie umiem sobie tego policzyć.

I co z tego, że projekt jest gotowy ?!

Przede wszystkim sprawdź czy w projekcie są zaprojektowane te słupki a potem pogadaj z architektem który adaptował projekt do warunków lokalnych i jeszcze zadzwoń do biura projektowego gdzie został opracowany. Bedziesz miał wtedy pełną jasność co robić dalej. To znaczy walczyć ze słupkami czy szukać innego rozwiązania. W moim przypadku w podobnej sytuacii skończyło się przeprojektowaniem przez konstruktora więźby dachowej.

Pozdrawiam