Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena gazu 30% DO GÓRY ?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No jak to wprowadzą to będą niezłe jaja :o

http://finanse.wp.pl/wid,8109358,wiadomosc.html?rfbawp=1133531181.203

A czy dla kogoś to jest zaskoczenie? Przecież podwyżki paliw kopalnych mają miejsce od lat. Cena ropy wzrosła w ciągu ostatnich 3 lat z kilkunastu do 60$ za baryłkę. Ceny gazu są powiązane z cenami ropy. Jakby nie patrzeć podwyżka w sumie ok niecałe 100% jest i tak łagodna i nie nadąża za światowymi trendami.

Relację wzrostu cena gazu ziemnego do wzrostu cen prądu obserwuję od 15 lat i gaz w tym czasie podrożał 5 razy bardziej niż prąd.

Obecnie cena gazu (1,35 zł za m3) jest porównywalna cenowo z prądem w taniej taryfie (19 gr/kWh). Po 30% podwyżce prąd wyjdzie sporo taniej.

Tym którzy jeszcze nie zbudowali radzę przemyśleć kwestię systemu grzewczego.

Ja wolę różnicę w cenie między instalacją gazową i wodnym CO a instalacją grzewczą na prąd zainwestować w lepsze docieplenie domu, tak by zejść z zapotrzebowaniem na energię do poziomu 8-10MWh rocznie, co pozwoli cieszyć się rachunkami za ogrzewanie na poziomie 2-2,5 tys zł rocznie.

Relację wzrostu cena gazu ziemnego do wzrostu cen prądu obserwuję od 15 lat i gaz w tym czasie podrożał 5 razy bardziej niż prąd.

Obecnie cena gazu (1,35 zł za m3) jest porównywalna cenowo z prądem w taniej taryfie (19 gr/kWh). Po 30% podwyżce prąd wyjdzie sporo taniej.

Ceny energii elektrycznej w Polsce sa jedne z najniższych w Europie (m.in. ze względu na to ze nasz energetyka "na weglu stoi" co jest ewenementem w Europie). Ale jest prawie pewne ze w srednim terminie zrownaja sie mniej lub bardziej z pozostalymi krajami EU; na pewno nie pozostana na obecnym poziomoe jak zaklada koziołek.

Petereke

Owszem, nawet jeśli ceny energii elektrycznej wzrosną dwukrotnie to i tak wiele się nie zmieni, a jest szansa, że mimo to rachunki za prąd spadną. Jest tak dlatego, że cena którą płacimy za energią to w rachunku za prąd dość znikomy ułamek ceny kwh. Zdzierają z nas przede wszystkim zakłady energetyczne, które lada moment zaczną konkurować i ceny przesyłu powinny spaść. Sporo oddajemy też państwu w akcyzie, która jest jedną z najwyższych w Europie. Wystarczy powiedzieć że cena za przesył prąd jest wyższa niż cena samej energii z niemałą przecież akcyzą!

Przykładowo 10% obniżki w opłacie za przesyły zrównoważy 50% wzrostu cen energii!

100% wzrostu cen za energii to jedynie ok 15% wzrostu ceny kwh którą płacimy jako użytkownicy. Tak więc na prawdę nie ma się czego obawiać w przypadku energii elektryczny.

Coby była jasność - wszelkie moje uwagi odnoszą się do taniej (grzewczej) tarfy w ZE Enea (Poznań).

Koziołek

Narazie przy kotle kondensacyjnym cena za kWh wychodzi ok. 12 gr brutto i jest to energia całodobowa a nie w nocnej taryfie po 19 gr jak za prąd. Po drugie podobnie jak przy prądzie cena 1m3 gazu składa sie z opłaty przesyłowej opłaty za gaz i abonamentu więc nie ma co siać paniki. Jak to wszystko podliczymy to całkowita cena gazu z ok. 1.15 zł może wzrosnie do 1.37 ( w najczarniejszym scenariuszu) czyli o ok. 19% jak uwzględnimy do tego jeszcze opłaty stałe to wzrost opłat za gaz wyniesie ok. 17 % co w moim przypadku spowoduje wzrost ceny ogrzewania o ok. 32 zł w skali miesiaca a wzrost ceny kWh uzyskanej w moim przypadku z gazu do ok. 14 gr. Oznacza to że gaz nadal bedzie dla mnie najatrakcyjniejszym źródłem ciepła. Tak samo jak gaz ceny prądu też rosną więc nie byłbym takim optymistą że ogrzewanie pradem będzie tańsze.

Natomiast jesli chodzi o inwestycje w docieplenie to sytuacja jest identyczna bo tak samo dociepla sie dom ogrzewany gazem jak i prądem.

Sprawa oczywiście jest przykra bo kazda podwyzka jest nieprzyjemna ale w zimnie nikt nie bedzie przeciez siedział.

Pozdrawiam

Hmmm, no to się porobiło :o

z niecierpliwoœciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom...

do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam :roll: na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku.

Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem :roll:

z niecierpliwoœciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom...

do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam :roll: na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku.

Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem :roll:

Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie.

Jeśli masz gaz to jak najbardziej sie podłaczaj.

Pozdrawiam

z niecierpliwo�ciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom...

Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie.

Pozdrawiam

a ja bym założył piec na peloty- takie drewno w granulacie . i wara od oleju i gazu , nie ma końca spirali cen .a co do kominka , to mam już 3-lata i nic się nie syfi , a ogrzewam cały domek i to można powiedzieć za prawie darmo . :lol: :lol:

slawomir potecki

Interesują mnie wyłacznie bezobsługowe instalacje c.o. Kocioł na pellety wymaga obsługi. Trzeba co jakiś czas napełniać zasobnik, usuwać popiół, no i trzeba mieć spory skład na opał. Poza tym sensowny kocioł na pellety jest bardzo drogi w porównaniu do zwykłego kotła. Jeśli przyjmiesz jeszcze że ten kocioł ma być tylko jako pomocniczy to już całkiem nie wart zakupu.

Pozdrawiam

slawomir potecki

Interesują mnie wyłacznie bezobsługowe instalacje c.o. Kocioł na pellety wymaga obsługi. Trzeba co jakiś czas napełniać zasobnik, usuwać popiół, no i trzeba mieć spory skład na opał. Poza tym sensowny kocioł na pellety jest bardzo drogi w porównaniu do zwykłego kotła. Jeśli przyjmiesz jeszcze że ten kocioł ma być tylko jako pomocniczy to już całkiem nie wart zakupu.

Pozdrawiam

masz rację . są tez bezobsługowe kotły na opalanie drewnem . ale dla małych domków to za drogi interes . :) :wink:

Pozdrawiam

Na pewno nie chcę pieca na paliwo stałe. Nie ma mowy!!

Z pełna œwiadomoœciš decyduję się na kominek - dajcie spokój z tym hasłem "kotłownia w salonie", ja LUBIĘ kominek w salonie.

No właœnie nie mam gazu doprowadzonego (jakieœ 100 m), jak odbiorę warunki z gazowni to bedę wiedziała ile bedę musiała zapłacić.

Aha, czy na zdjęciu obok mam wšsy? :roll: Więc "miała" i "musiała" :wink:

dominikams

Owszem fajnie jest mieć w salonie kominek i przepalać w nim dla przyjemności od czasu do czasu, lecz zupełnie co innego jest palić z przymusu parę razy dziennie dzień po dniu. Własnie taki aspekt użytkowania kominka mam na myśli piszac o kotłowni w salonie i tym że się będzie syfić. Tak się własnie stanie gdy ogrzeawnie bedzie bazować na kominku.

Pozdrawiam

Ojej, inwestorze:

jedni lubią ciągle nosić drewno i grzebać w popiele (jak ja), inni nie znoszą tego. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, co lubi.

Gorzej, jesli ktos nie ma żadnych doświadczeń z paleniem.

Ja po pierwsze miałam u rodziców piec węglowy a po drugie na wszelkich obozach zawsze robiłam za westalkę, nawet jak w Karkonoszach w nocy trzeba było iść do drewutni. Więc wiedziałam w co się pakuję.

z niecierpliwo�ciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom...

Pozdrawiam

Na pewno nie chcę pieca na paliwo stałe. Nie ma mowy!!

Z pełna �wiadomo�ciš decyduję się na kominek - dajcie spokój z tym hasłem "kotłownia w salonie", ja LUBIĘ kominek w salonie.

No wła�nie nie mam gazu doprowadzonego (jakie� 100 m), jak odbiorę warunki z gazowni to bedę wiedziała ile bedę musiała zapłacić.

Aha, czy na zdjęciu obok mam wšsy? :roll: Więc "miała" i "musiała" :wink:

tylko pamiętaj o jednym . !! już teraz zacznij składować drewno na opał !!!

musi co najmniej być sezonowane 18 m-cy . (obejżyj mój album ) :wink: :wink: a potem sama radość , mie ma " syfu " bo przecież co dzień powinno być odkurzane . ale koszta ---akurat zapłaciłem 80/m3 z dowozem . wydaje mi się , że taniej :) :D. i do tego sama przyjemność wychodzenia wieczorem po drewno . :D :D psy też to potrzebują. :)

Ojej, inwestorze:

jedni lubią ciągle nosić drewno i grzebać w popiele (jak ja), inni nie znoszą tego. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, co lubi.

Gorzej, jesli ktos nie ma żadnych doświadczeń z paleniem.

Ja po pierwsze miałam u rodziców piec węglowy a po drugie na wszelkich obozach zawsze robiłam za westalkę, nawet jak w Karkonoszach w nocy trzeba było iść do drewutni. Więc wiedziałam w co się pakuję.

:D :D popieram , popieram , :wink: :wink: , też takie miałem dzeciństwo . wcale tego nie żałuję --wręcz przeciwnie . :D :D :D

tylko pamiętaj o jednym . !! już teraz zacznij składować drewno na opał !!!

musi co najmniej być sezonowane 18 m-cy . (obejżyj mój album ) :wink: :wink: a potem sama radość , mie ma " syfu " bo przecież co dzień powinno być odkurzane . ale koszta ---akurat zapłaciłem 80/m3 z dowozem . wydaje mi się , że taniej :) :D. i do tego sama przyjemność wychodzenia wieczorem po drewno . :D :D psy też to potrzebują. :)

Sławku, pamiętam o tym, ale dzięki za przypomnienie

W którym miejsu w albumie mam szukać?