GREG.M 02.12.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 No jak to wprowadzą to będą niezłe jaja http://finanse.wp.pl/wid,8109358,wiadomosc.html?rfbawp=1133531181.203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 02.12.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Słyszałam nawet o 40%, dlatego zdecydowaliśmy sie na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 02.12.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Mam nadzieje ,że skala tej podwyżki jest przesadzona . Na szczęście jest URE które ma powściagać apetyty firm energetycznych. Piszę " mam nadzieję " bo w tym kraju nigdy nic nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.12.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 A ja się od roku proszę, żeby Murator zrobił coś takiego o: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36345&start=0 Byłoby łatwiej wybierać, jakim medium grzać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziołek 02.12.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 No jak to wprowadzą to będą niezłe jaja http://finanse.wp.pl/wid,8109358,wiadomosc.html?rfbawp=1133531181.203 A czy dla kogoś to jest zaskoczenie? Przecież podwyżki paliw kopalnych mają miejsce od lat. Cena ropy wzrosła w ciągu ostatnich 3 lat z kilkunastu do 60$ za baryłkę. Ceny gazu są powiązane z cenami ropy. Jakby nie patrzeć podwyżka w sumie ok niecałe 100% jest i tak łagodna i nie nadąża za światowymi trendami. Relację wzrostu cena gazu ziemnego do wzrostu cen prądu obserwuję od 15 lat i gaz w tym czasie podrożał 5 razy bardziej niż prąd. Obecnie cena gazu (1,35 zł za m3) jest porównywalna cenowo z prądem w taniej taryfie (19 gr/kWh). Po 30% podwyżce prąd wyjdzie sporo taniej. Tym którzy jeszcze nie zbudowali radzę przemyśleć kwestię systemu grzewczego. Ja wolę różnicę w cenie między instalacją gazową i wodnym CO a instalacją grzewczą na prąd zainwestować w lepsze docieplenie domu, tak by zejść z zapotrzebowaniem na energię do poziomu 8-10MWh rocznie, co pozwoli cieszyć się rachunkami za ogrzewanie na poziomie 2-2,5 tys zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 02.12.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 I tak mamy na to taki wpływ jak na zeszłoroczny opad śniegu więc możemy tylko pobiadolić i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petereke 02.12.2005 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Relację wzrostu cena gazu ziemnego do wzrostu cen prądu obserwuję od 15 lat i gaz w tym czasie podrożał 5 razy bardziej niż prąd. Obecnie cena gazu (1,35 zł za m3) jest porównywalna cenowo z prądem w taniej taryfie (19 gr/kWh). Po 30% podwyżce prąd wyjdzie sporo taniej. Ceny energii elektrycznej w Polsce sa jedne z najniższych w Europie (m.in. ze względu na to ze nasz energetyka "na weglu stoi" co jest ewenementem w Europie). Ale jest prawie pewne ze w srednim terminie zrownaja sie mniej lub bardziej z pozostalymi krajami EU; na pewno nie pozostana na obecnym poziomoe jak zaklada koziołek. Petereke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziołek 02.12.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Owszem, nawet jeśli ceny energii elektrycznej wzrosną dwukrotnie to i tak wiele się nie zmieni, a jest szansa, że mimo to rachunki za prąd spadną. Jest tak dlatego, że cena którą płacimy za energią to w rachunku za prąd dość znikomy ułamek ceny kwh. Zdzierają z nas przede wszystkim zakłady energetyczne, które lada moment zaczną konkurować i ceny przesyłu powinny spaść. Sporo oddajemy też państwu w akcyzie, która jest jedną z najwyższych w Europie. Wystarczy powiedzieć że cena za przesył prąd jest wyższa niż cena samej energii z niemałą przecież akcyzą! Przykładowo 10% obniżki w opłacie za przesyły zrównoważy 50% wzrostu cen energii!100% wzrostu cen za energii to jedynie ok 15% wzrostu ceny kwh którą płacimy jako użytkownicy. Tak więc na prawdę nie ma się czego obawiać w przypadku energii elektryczny.Coby była jasność - wszelkie moje uwagi odnoszą się do taniej (grzewczej) tarfy w ZE Enea (Poznań). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.12.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 KoziołekNarazie przy kotle kondensacyjnym cena za kWh wychodzi ok. 12 gr brutto i jest to energia całodobowa a nie w nocnej taryfie po 19 gr jak za prąd. Po drugie podobnie jak przy prądzie cena 1m3 gazu składa sie z opłaty przesyłowej opłaty za gaz i abonamentu więc nie ma co siać paniki. Jak to wszystko podliczymy to całkowita cena gazu z ok. 1.15 zł może wzrosnie do 1.37 ( w najczarniejszym scenariuszu) czyli o ok. 19% jak uwzględnimy do tego jeszcze opłaty stałe to wzrost opłat za gaz wyniesie ok. 17 % co w moim przypadku spowoduje wzrost ceny ogrzewania o ok. 32 zł w skali miesiaca a wzrost ceny kWh uzyskanej w moim przypadku z gazu do ok. 14 gr. Oznacza to że gaz nadal bedzie dla mnie najatrakcyjniejszym źródłem ciepła. Tak samo jak gaz ceny prądu też rosną więc nie byłbym takim optymistą że ogrzewanie pradem będzie tańsze. Natomiast jesli chodzi o inwestycje w docieplenie to sytuacja jest identyczna bo tak samo dociepla sie dom ogrzewany gazem jak i prądem. Sprawa oczywiście jest przykra bo kazda podwyzka jest nieprzyjemna ale w zimnie nikt nie bedzie przeciez siedział.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 02.12.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Hmmm, no to się porobiło z niecierpliwociš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom... do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku. Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.12.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Hmmm, no to się porobiło z niecierpliwociš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom... do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku. Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie. Jeśli masz gaz to jak najbardziej sie podłaczaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 03.12.2005 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Hmmm, no to się porobiło z niecierpliwo�ciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom... do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku. Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie. Jeśli masz gaz to jak najbardziej sie podłaczaj. Pozdrawiam a ja bym założył piec na peloty- takie drewno w granulacie . i wara od oleju i gazu , nie ma końca spirali cen .a co do kominka , to mam już 3-lata i nic się nie syfi , a ogrzewam cały domek i to można powiedzieć za prawie darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.12.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 slawomir potecki Interesują mnie wyłacznie bezobsługowe instalacje c.o. Kocioł na pellety wymaga obsługi. Trzeba co jakiś czas napełniać zasobnik, usuwać popiół, no i trzeba mieć spory skład na opał. Poza tym sensowny kocioł na pellety jest bardzo drogi w porównaniu do zwykłego kotła. Jeśli przyjmiesz jeszcze że ten kocioł ma być tylko jako pomocniczy to już całkiem nie wart zakupu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 03.12.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 slawomir potecki Interesują mnie wyłacznie bezobsługowe instalacje c.o. Kocioł na pellety wymaga obsługi. Trzeba co jakiś czas napełniać zasobnik, usuwać popiół, no i trzeba mieć spory skład na opał. Poza tym sensowny kocioł na pellety jest bardzo drogi w porównaniu do zwykłego kotła. Jeśli przyjmiesz jeszcze że ten kocioł ma być tylko jako pomocniczy to już całkiem nie wart zakupu. Pozdrawiam masz rację . są tez bezobsługowe kotły na opalanie drewnem . ale dla małych domków to za drogi interes . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 03.12.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Hmmm, no to się porobiło z niecierpliwociš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom... do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku. Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie. Jeśli masz gaz to jak najbardziej sie podłaczaj. Pozdrawiam Na pewno nie chcę pieca na paliwo stałe. Nie ma mowy!! Z pełna wiadomociš decyduję się na kominek - dajcie spokój z tym hasłem "kotłownia w salonie", ja LUBIĘ kominek w salonie. No włanie nie mam gazu doprowadzonego (jakie 100 m), jak odbiorę warunki z gazowni to bedę wiedziała ile bedę musiała zapłacić. Aha, czy na zdjęciu obok mam wšsy? Więc "miała" i "musiała" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.12.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 dominikams Owszem fajnie jest mieć w salonie kominek i przepalać w nim dla przyjemności od czasu do czasu, lecz zupełnie co innego jest palić z przymusu parę razy dziennie dzień po dniu. Własnie taki aspekt użytkowania kominka mam na myśli piszac o kotłowni w salonie i tym że się będzie syfić. Tak się własnie stanie gdy ogrzeawnie bedzie bazować na kominku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.12.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Ojej, inwestorze:jedni lubią ciągle nosić drewno i grzebać w popiele (jak ja), inni nie znoszą tego. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, co lubi.Gorzej, jesli ktos nie ma żadnych doświadczeń z paleniem.Ja po pierwsze miałam u rodziców piec węglowy a po drugie na wszelkich obozach zawsze robiłam za westalkę, nawet jak w Karkonoszach w nocy trzeba było iść do drewutni. Więc wiedziałam w co się pakuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 03.12.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Hmmm, no to się porobiło z niecierpliwo�ciš czekam na rozwój wydarzeń, bo muszę wybrać czym ogrzewac dom... do tej pory bezwzglednie gaz, ale teraz sie zastanawiam na pewno inwestujemy w porzadny kominek z DGP i reku. Na pewno jeszcze dużo zależy od kosztów doprowadzenia gazu. W kazdym razie zaczynam zgłębiać wštek o ogrzewaniu pršdem Jeśli już to odpuść sobie kominek bo bedziesz mial z salonu kotłownię. Kup lepiej zwykły kocioł na paliwo stałe i wstaw do kotlowni nie bedziesz wtedy musial odnawiac co 3 lata i syf bedzie w kotłowni a nie w salonie. Jeśli masz gaz to jak najbardziej sie podłaczaj. Pozdrawiam Na pewno nie chcę pieca na paliwo stałe. Nie ma mowy!! Z pełna �wiadomo�ciš decyduję się na kominek - dajcie spokój z tym hasłem "kotłownia w salonie", ja LUBIĘ kominek w salonie. No wła�nie nie mam gazu doprowadzonego (jakie� 100 m), jak odbiorę warunki z gazowni to bedę wiedziała ile bedę musiała zapłacić. Aha, czy na zdjęciu obok mam wšsy? Więc "miała" i "musiała" tylko pamiętaj o jednym . !! już teraz zacznij składować drewno na opał !!! musi co najmniej być sezonowane 18 m-cy . (obejżyj mój album ) a potem sama radość , mie ma " syfu " bo przecież co dzień powinno być odkurzane . ale koszta ---akurat zapłaciłem 80/m3 z dowozem . wydaje mi się , że taniej . i do tego sama przyjemność wychodzenia wieczorem po drewno . psy też to potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 03.12.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Ojej, inwestorze: jedni lubią ciągle nosić drewno i grzebać w popiele (jak ja), inni nie znoszą tego. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, co lubi. Gorzej, jesli ktos nie ma żadnych doświadczeń z paleniem. Ja po pierwsze miałam u rodziców piec węglowy a po drugie na wszelkich obozach zawsze robiłam za westalkę, nawet jak w Karkonoszach w nocy trzeba było iść do drewutni. Więc wiedziałam w co się pakuję. popieram , popieram , , też takie miałem dzeciństwo . wcale tego nie żałuję --wręcz przeciwnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 03.12.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 tylko pamiętaj o jednym . !! już teraz zacznij składować drewno na opał !!! musi co najmniej być sezonowane 18 m-cy . (obejżyj mój album ) a potem sama radość , mie ma " syfu " bo przecież co dzień powinno być odkurzane . ale koszta ---akurat zapłaciłem 80/m3 z dowozem . wydaje mi się , że taniej . i do tego sama przyjemność wychodzenia wieczorem po drewno . psy też to potrzebują. Sławku, pamiętam o tym, ale dzięki za przypomnienie W którym miejsu w albumie mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts