Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod?oga na gruncie - kiedy?

Bartt

Recommended Posts

Izolowałem strop nad parterem, bo przez kilka, może więcej lat będe mieć niogrzewane poddasze. Poza tym jak bede suszyć pranie to nie będzie przeciekać :smile:

Co do podanej stronki www to nie wiem co jest grane póbowałem własnie ją otworzyć i wymagają jakiegoś hasła. Jeszcze miesiac temu ogladałem bez ograniczeń.

Pozdrawiam

Do Inwestora

Wiesz tak się zastanawiam czy smarować posadzkę na gruncie ,myślę czy nie przedobrzę. Posadzkę wylewałem między fundamenty zaizolowane porządnie Dysperbitem ,na zawibrowany piasek ułożyłem grubą folię budowlaną i wywinąłem ją na fundament,na tak przygotowane podłoże wylałem 12 cm B-10.

Po zastygnięciu betonu obciąłem folię a ewentualne szparki między fundamentem a wylewką zalałem Dysperbitem.

Podczas zalewanie pracownicy chodzili po foli ale nie widziałem uszkodzeń ,pod spodem był mięki suchy piaseczek. Co o tym myślisz ,mile widziane wypowiedzi innych uczestników forum.

Anonimie

Niebardzo czuję po co folia pod chudziakiem ???. Ja nie dawałem folii na piachu. U mnie izolacaja przeciwwilgociowa posadzki i fundamentu jest na jednym poziomie bez załamań.

Trudno mi coś powiedzieć o Twoim przypadku nie wiem jakie są warunki gruntowe, ale ja dałbym jeszcze coś na posadzkę. Beton marki B10 z którego masz posadzkę nie jest szczelny. Folia również nie jest szczelna (może być gdzieś przebita) a poza tym pewnie jest poukładana na nieuszczelnione zakłady. Jeśli podłoga będzie ocieplana styropianem, a nie wełnami to istnieje znacznie mniejsze ryzyko, że będzie się coś złego działo w przypadku ewentualnych zawilgoceń. Są jeszcze dwa powody dla których bym dał jeszcze coś szczelnego na posadzkę zależy to od Twoich odczuć.

Pierwszy to taki, że naczytałem się kiedyś jak to promieniotwórcze gazy (nie pamiętam dokładnie chyba chodziło o jakieś izotopy radonu czy coś innego) potrafią na pewnych terenach przenikać z gruntu do wnętrza budynku i znacznie obniżać walory zdrowotne mikroklimatu w pomieszczeniach. W przypadku zastosowania papy lub foli będzie bardzo trudno całkowicie zabezpieczyć się przed takimi nieproszonymi "gościami". Nie wiem czy mój dom znajduje się własnie na takim zagrożonym terenie, ale chyba taniej jest wykonać izolacje niz zamawiać jakieś specjalistyczne ekspertyzy.

Drugi powód to aspekt psychologiczny. W moim przypadku gdybym nie dał tej dodatkowej izolacji to pewnie ciagle bym chodził i się dreczył, że coś złego może się dziać w izolacji, a ja nie mogę tego sprawdzić.

Pozdrawiam