PioS 12.01.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2003 Witam Tak czytam wszystkie za i przeciw BK i mam jeszcze różne odczucia co do wyboru.Wszystko krąży tylko wokół właściwości termicznych, wytrzymałościowych, i ekonomicznch. Ja chciałbym zapytać tych z grupowiczów, którzy wybudowali i zachwalają BK, o doświadczenia z montowaniem wszelkiego rodzaju okien, drzwi, szafek, półek wiszących itp. Chodzi mi głównie o to czy są jakieś kłopoty z montażem (bo jak słyszę że w BK się super rzeźbi to mnie przeraża że kołki rozporowe powypadają), oraz technologię jaką zastosowaliście do montażu.PzdrPioS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 13.01.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 trzyma jak chol...ra , nie zastanawiaj się dłużej tylko buduj z B-K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.01.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Co prawda nie mieszkam jeszcze w domku, ale w trakcie budowy i wykonywania instalacji nie jeden raz musiałem coś ciężkiego zamocować i mam zdanie jak Roose.Gdyby tak było, że wszystkie kołki wylatują ze ścian to w istniejących domach z BK nie byłoby grzejników na ścianach szafek w kuchni wieszaków w przedpokojach itd. itd. itd.Jeśli jeszcze masz jakieś wątpliwości to kup sobie kołek rozporowy lub kotwę do BK bloczek z BK i sprawdź sam czy trzyma słabiej niż np. w MAXiePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 13.01.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Mieszkam obecnie w domu z BK (pewnie 600 sam nie wiem) ale żadnych problemów z wieszaniem czegokolwiek. Już tu gdzieś pisałem, że prędzej wylazły zaczepy z szawki niż kołek puścił. Mieliśmy kiedyś grzejniki żeliwne i też mocowane w BK. A ile się nakląłem, żeby puźniej wyciągnąć te cholerne kotwy do tych grzejników. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wladek dnia 2003-01-13 16:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.01.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Pamiętaj tylko by używać kołków do BK, a nie do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 13.01.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 ściany zewnętrzne z ciepłego BK, ściany nośne wewnętrzne i działowe z jak najtwardszego ( jeśli wszystko ma byćz BK ). Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PioS 14.01.2003 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Widzę że wszyscy są pozytywnie nastawieni a więc OK. Zaczynam się skłaniać coraz bardziej do BK. (już na 90%) Moje wątpliwości wzięły się stąd, że na forum przeczytałem jak ktoś mocował umywalkę i nijak nie mógł jej zamocować, aż przewiercił całą ścianę (36) na wylot. to mnie przestraszyło. Ale jeszcze jedno Jakie są wady BK? (np w porównaniu z innymi materiałami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 14.01.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 jak ktoś kiedyś powiedział / spodobało mi się / - nie jest czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Ale jeśli komuś to przeszkadza to może oczywiście malować na czerwono, mało tego na inne kolory również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 14.01.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Ma kilka wad. Chociaż by to, że jest "mokry" po wyprodukowaniu. Dopiero po dwóch latach wyparowuje z niego cała wilgoć utrzymywana kapilarnie. Ma mniejszą akumulacyjność (z reguły) niż ceramika, i jeszcze kilka np. kruchość, ale i tak wybrałem BK na swój dom. Zalety przewyższają wady wedłóg mojej skromnej oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 14.01.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Jeśli ściana miała 36,5 to pewnie z BK 300 lub 400, one są ciepłe, ale bardzo kruche. Nie buduj ściany jednowarstwowej z BK 300, tylko dwuwarstwową 24 cm BK 600 (wytrzymały) + 12cm ocieplenie i zero problemu. Ci co budowali jednowarstwową i tak w większości docieplali by ukryć błędy murarskie (mostki cieplne), których unikają jedynie super porządne ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leooon 14.01.2003 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Potwierdzam powyższe opinie. Dodam że prawdziuwe problemy z montażem są w ścianach z ceramiki np.: Porotherm. Max - kołek trafia na pustkę i za chwilę możesz go wyjąć ręką przy okazji powiększając dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 14.01.2003 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Wady - przedstawiam teoretycznie ( przeczytane i zasłyszane ).1. kruchość bloczków serii 300 i 400, należy dobrze rozplanować nadproża, oparcie dachu o ściany np. kolankowe, wieszanie szafek nie na 2 a np. na 3 kołkach itp.2. konieczność dokładnego wykonania murów, aby nie było mostków termicznych - głownie w pionowych szczelinach pomiędzy pustakami,3. nasiąkliwość - uważać aby nie zostawić otwartych murów podczas budowy na np. 2 tygodnie ciągłych opadów, koniecznie otynkować po max.2,3 sezonach, ale odczekać 1 sezon, Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Zgadzam się z Bartem, Kariną, ja jestem zdecydowany budowac ścianę dwuwarstwową z BK (pewnie 600) plus styropian 12cm, zwróć tylko uwagę na wieniec, bo niektórzy "fachowcy" chcą w ścianie z BK 24cm robić wieniec obmurowując go z zewnątrz BK 6cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 15.01.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 On 2003-01-14 14:00, PioS wrote: Widzę że wszyscy są pozytywnie nastawieni a więc OK. Zaczynam się skłaniać coraz bardziej do BK. (już na 90%) Gdybyś postawil podobne pytanie dotyczące ceramiki i keramzytu to otrzymalbyś identyczne odpowiedzi, czyli wszyscy dotychczasowi użytkownicy byliby zadowoleni. Musisz sobie uswiadomic że nie ma totalnie zlego i dobrego budulca. Z tych wszystkich materialow można postawić domy które będą staly cale dziesięciolecia. To o co decyduje o zakupie takiego czy innego materialu to przede wszystkim : cena, aktualna moda, mity i subiektywne wnioski wyciągnięte na bazie informacji pozyskanych od znajomych, z gazet czy też forum. Gdyby np. ceramika byla 3 razy tańsza od b/k to nikt w Polsce nie mialby takich dylematow bo wszyscy budowaliby z ceramiki i nie mialoby wówczas żadnego znaczenia że jeden jest bialy a drugi czerwony, jeden nasiaka a drugi sie kruszy nikt na to nie zwracalby uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 On 2003-01-15 13:25, krzyszt17 wrote: Zgadzam się z Bartem, Kariną, ja jestem zdecydowany budowac ścianę dwuwarstwową z BK (pewnie 600) plus styropian 12cm, zwróć tylko uwagę na wieniec, bo niektórzy "fachowcy" chcą w ścianie z BK 24cm robić wieniec obmurowując go z zewnątrz BK 6cm. Pozdrawiam W ścianie grubości 24 robić wieniec obmurowując go 6 to raczej nie .Ja postawiłem ścianę z B/K 600 30cm i wtedy obmurowałem to 6cm płytkami z B/K i na to wszystko 12cm wełny ,ciekawe jaki będzie współczynnik przenikalności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PioS 16.01.2003 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 A co sądzicie z pomysłem - ściana 36 + 12 wełna?, Tak mnie namawia znajomy, mówi, że najpierw postawi 36, potem jak będzie potrzeba to położy wełnę. Czy ma rację, czy nie za dużo przepłaci w stosunku do uzyskanych korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 16.01.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 PioSdecyzję o dalszym ocieplaniu łatwiej Ci będzie podjąć po przeczytaniu tegoż wątku - link poniżej : http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6664&forum=34&start=0 Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 22.01.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Wydaje mi się, że na rozwiązanie BK36 + wełna może się zdecydować ktoś, kto ma dużo niepotrzebnych pieniędzy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 23.01.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Ja wstepnie mysle o BK 30cm + welna 14 cm. Sciana bedzie wystarczajaco mocna i ciepla, nie katuje innymi walorami..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts