Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zalety/wady BK

PioS

Recommended Posts

Witam

Tak czytam wszystkie za i przeciw BK i mam jeszcze różne odczucia co do wyboru.

Wszystko krąży tylko wokół właściwości termicznych, wytrzymałościowych, i ekonomicznch. Ja chciałbym zapytać tych z grupowiczów, którzy wybudowali i zachwalają BK, o doświadczenia z montowaniem wszelkiego rodzaju okien, drzwi, szafek, półek wiszących itp. Chodzi mi głównie o to czy są jakieś kłopoty z montażem (bo jak słyszę że w BK się super rzeźbi to mnie przeraża że kołki rozporowe powypadają), oraz technologię jaką zastosowaliście do montażu.

Pzdr

PioS

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co prawda nie mieszkam jeszcze w domku, ale w trakcie budowy i wykonywania instalacji nie jeden raz musiałem coś ciężkiego zamocować i mam zdanie jak Roose.

Gdyby tak było, że wszystkie kołki wylatują ze ścian to w istniejących domach z BK nie byłoby grzejników na ścianach szafek w kuchni wieszaków w przedpokojach itd. itd. itd.

Jeśli jeszcze masz jakieś wątpliwości to kup sobie kołek rozporowy lub kotwę do BK bloczek z BK i sprawdź sam czy trzyma słabiej niż np. w MAXie

Pozdrawiam

Mieszkam obecnie w domu z BK (pewnie 600 sam nie wiem) ale żadnych problemów z wieszaniem czegokolwiek. Już tu gdzieś pisałem, że prędzej wylazły zaczepy z szawki niż kołek puścił.

Mieliśmy kiedyś grzejniki żeliwne i też mocowane w BK. A ile się nakląłem, żeby puźniej wyciągnąć te cholerne kotwy do tych grzejników.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wladek dnia 2003-01-13 16:06 ]

Widzę że wszyscy są pozytywnie nastawieni a więc OK. Zaczynam się skłaniać coraz bardziej do BK. (już na 90%) :smile:

Moje wątpliwości wzięły się stąd, że na forum przeczytałem jak ktoś mocował umywalkę i nijak nie mógł jej zamocować, aż przewiercił całą ścianę (36) na wylot. to mnie przestraszyło.

Ale jeszcze jedno :smile: Jakie są wady BK? (np w porównaniu z innymi materiałami)

Ma kilka wad. Chociaż by to, że jest "mokry" po wyprodukowaniu. Dopiero po dwóch latach wyparowuje z niego cała wilgoć utrzymywana kapilarnie. Ma mniejszą akumulacyjność (z reguły) niż ceramika, i jeszcze kilka np. kruchość, ale i tak wybrałem BK na swój dom. Zalety przewyższają wady wedłóg mojej skromnej oceny.

Jeśli ściana miała 36,5 to pewnie z BK 300 lub 400, one są ciepłe, ale bardzo kruche. Nie buduj ściany jednowarstwowej z BK 300, tylko dwuwarstwową 24 cm BK 600 (wytrzymały) + 12cm ocieplenie i zero problemu. Ci co budowali jednowarstwową i tak w większości docieplali by ukryć błędy murarskie (mostki cieplne), których unikają jedynie super porządne ekipy.

Wady - przedstawiam teoretycznie ( przeczytane i zasłyszane ).

1. kruchość bloczków serii 300 i 400, należy dobrze rozplanować nadproża, oparcie dachu o ściany np. kolankowe, wieszanie szafek nie na 2 a np. na 3 kołkach itp.

2. konieczność dokładnego wykonania murów, aby nie było mostków termicznych - głownie w pionowych szczelinach pomiędzy pustakami,

3. nasiąkliwość - uważać aby nie zostawić otwartych murów podczas budowy na np. 2 tygodnie ciągłych opadów, koniecznie otynkować po max.2,3 sezonach, ale odczekać 1 sezon,

Karina

On 2003-01-14 14:00, PioS wrote:

Widzę że wszyscy są pozytywnie nastawieni a więc OK. Zaczynam się skłaniać coraz bardziej do BK. (już na 90%) :smile:

Gdybyś postawil podobne pytanie dotyczące ceramiki i keramzytu to otrzymalbyś identyczne odpowiedzi, czyli wszyscy dotychczasowi użytkownicy byliby zadowoleni.

Musisz sobie uswiadomic że nie ma totalnie zlego i dobrego budulca. Z tych wszystkich materialow można postawić domy które będą staly cale dziesięciolecia. To o co decyduje o zakupie takiego czy innego materialu to przede wszystkim : cena, aktualna moda, mity i subiektywne wnioski wyciągnięte na bazie informacji pozyskanych od znajomych, z gazet czy też forum.

Gdyby np. ceramika byla 3 razy tańsza od b/k to nikt w Polsce

nie mialby takich dylematow bo wszyscy budowaliby z ceramiki i nie mialoby wówczas żadnego znaczenia że jeden jest bialy a drugi czerwony, jeden nasiaka a drugi sie kruszy nikt na to nie zwracalby uwagi.

On 2003-01-15 13:25, krzyszt17 wrote:

Zgadzam się z Bartem, Kariną, ja jestem zdecydowany budowac ścianę dwuwarstwową z BK (pewnie 600) plus styropian 12cm, zwróć tylko uwagę na wieniec, bo niektórzy "fachowcy" chcą w ścianie z BK 24cm robić wieniec obmurowując go z zewnątrz BK 6cm.

Pozdrawiam

W ścianie grubości 24 robić wieniec obmurowując go 6 to raczej nie .Ja postawiłem ścianę z B/K 600 30cm i wtedy obmurowałem to 6cm płytkami z B/K i na to wszystko 12cm wełny ,ciekawe jaki będzie współczynnik przenikalności cieplnej.