Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zalety/wady BK

PioS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co sobie zawracac glowe frazesami. Jest oczywiste ze jedyna zaleta BK jest jego cena no i ze jest. Wiec jest z czego murowac jako tako tanio i nie mamy co innych dolatanych argumentow uzywac. I dla mnie byl to argument az do chwili kiedy dorwalem ceny Robena. Pzyznacie ze ciekawsze. A za metr ma sie w 24 BK 5,35x7=37,5 m/kw Poroten Robena 3,4x 13 =41 m/kw

Decyzja prosta. Aha przypominam ze slawetne tragicznie slabe wytrzymalosci ceramiki to 8. Mazenie dla BK

Mam problem wyliczenia współczynnika U ściany. Znalazłem na necie wzór gdzie R=grubość warstwy w metrach/lambda materiału

U= 1/R1+R2+R3 + ...)

no i liczę sobie R dla BK 600 ściana 24 cm(lambda=0,16) R = 0,24/0,16 = 1,5

to U=1/1,5 = 0,66666 a Ytong w tabelce podaje 0,6. Podobnie wychodzi przy innych wartościach

Pytanie 1) czy Ytong ma inny wzór, czy też ja popełniam błąd?

Pytanie 2) czy wzór dla kilku warstw ściany jast taki jak podałem powyżej, czy też może U= 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 +...

Jezier czy R wewn. i R zewn. to to samo co R tynków wewn. i zewn.? czy tynki muszę policzyć osobno?

A teraz trochę informacji dla zainteresowanych BK+wełna

BK Ytonga600 24cm + Wełna Rockmur 10cm dają U=0,243

BK Ytonga600 24cm + Wełna Rockmur 12cm dają U=0,218

BK Ytonga600 24cm + Wełna Rockmur 15cm dają U=0,188

BK Ytonga600 24cm + Wełna Superrock 10cm dają U=0,221

BK Ytonga600 24cm + Wełna Superrock 12cm dają U=0,196

BK Ytonga600 24cm + Wełna Superrock 15cm dają U=0,168

ufff.:smile: Bartek

On 2003-01-23 17:14, witeq wrote:

Po co sobie zawracac glowe frazesami. Jest oczywiste ze jedyna zaleta BK jest jego cena no i ze jest. Wiec jest z czego murowac jako tako tanio i nie mamy co innych dolatanych argumentow uzywac. I dla mnie byl to argument az do chwili kiedy dorwalem ceny Robena. Pzyznacie ze ciekawsze. A za metr ma sie w 24 BK 5,35x7=37,5 m/kw Poroten Robena 3,4x 13 =41 m/kw

Decyzja prosta. Aha przypominam ze slawetne tragicznie slabe wytrzymalosci ceramiki to 8. Mazenie dla BK

Witeq,

Dla mnie cena nie jest akurat najwazniejszym argumentem

On 2003-01-23 17:14, witeq wrote:

Niezupełnie masz racje.

Ceramika jest krucha, nie można jej obrabiać (ciąć) tak jak BK, nie można w niej trasować rowków jak w BK, jast najbardziej promieniotwórca ze wszystkich materiałów budowlanych, ma gorsze współczynniki izolacji termicznej.

Cena Porotonu (Robena) i tak jest wyżsa niż BK, a jest taka niska bo Poroton nie ma atestów (tak powiedział mi jeden ze sprzedawców m.in. Robena) i kiepsko się sprzedaje.

A co do wytrzymałości to kolejne bicie piany - ceramika jest dopuszczona do wznoszenia budowli do 7 pięter, BK do 3. Dla większości z nas (domy parterowe) to żadna różnica. BTW. granit ma większą wytrzymałość od ceramiki - będziesz budował z granitu ?

IMHO gdyby nie poryzacja to ceramika jako materiał konstrukcyjny ścian domów parterowych miałaby marginalne znaczenie. Sam Hebel (po połączeniu z Ytongiem) ma 30%-40% udziału w produkcji materiałów do budowy ścian w europie.

PS. Pozatym znowu posłużyłeś się manipulacją. Zasugerowałeś, że jedyną zaletą BK jest cena, a argumenty za BK to frazesy. Podałeś minimalną cenę Porotonu i katalogową BK (po rabatach BK 24 szlifowany, pod klej kosztuje 4.7, a więc 7*4.7=32.9, a zwyczajny można dostać jeszcze taniej ,że o popiołowym nie wspomnę). Naucz się dyskutowac i weryfikuj podawane dane.

BETONIARZE KOMÓRKOWI ŁĄCZCIE SIĘ

No Witeq czekamy teraz na Twoją odpowiedź

Jasiu zapomniałeś dodać że jedyna "przewaga" ceramiki to większa wytrzymałość. "Przewaga" ta w czasie wykonywania instalacji, przesuwania otworów itp. bardzo szybko zamienia się jednak w poważną wadę.

Pozdrawiam

Bartt:

Ja poszczególne elementy ściany w tym tynki liczyłem osobno. Czyli R tynku, R cegły, R putki powietrznej, R cegły, R tynku.

Dopiero dodatkowo R wew i R zew. Nie liczyłem R ocieplenia gdyż ta ściana wymaga ocieplenia. R ocieplenia zamierzam dobrać aby cała ściana miała rozsądne U (mniej niż 0,3).

Hej

pzdr

Czytam ten watek i jeszcze raz sie upewniam, ze to bez sensu: licytowanie, ktory material lepszy.

Powiedzmy sobie jasno:

Oryginalny Ytong (nie jakies podrobki z nieznanymi domieszkami popiolow) i oryginalny np:Wiennerberger (POROTHERM) - to super materialy.

Wazne, aby nie zaprzepascic ich wlasciwosci na budowie (dobra ekipa + zelazne przestrzeganie zalecen producenta). Tu upatruje glowne niebezpieczenstwo.

Sam mam POROTHERM, ale szanuje walory YTONGA.

Co nie znaczy, ze kazda ceramika i kazdy beton komorkowy (szczegolnie ten "szary") sa dobre.

Jako Porothermociec - pozdrawiam Ytongowcow. Wszyscy powinnismy byc zadowoleni.

To ja was trochę rozczaruje bo przyznam się, że poprzedni post napisałem tendencyjnie i jak to się mówi "żeby dowalić".

Bo tak naprawde uważam (i gdzieś to już napisałem), że każdy materiał położony zgodnie z prawidłami sztuki (Porotherm, Poroton, Ytong, BK, Max, Silka, Optiroc, szkielet drewniany i co tam jeszcze wymyślicie) z punktu widzenia walorów użytkowych niewiele się różni. Ściana jest ściana. Jej parametry w stosunku do tego co będzie musiała wytrzymać w czasie eksploatacji są i tak sporo zawyżone.

A wkurzają mnie takie misie z miodem w uszach, którzy uważają że dom z max'a ocieplony styropianem z plastikowymi oknami i przykryty blachodachówką to obciach. To nie fair. To sprawianie przykrości ludziom, których nie stać na okna meranti, dachówki creatona itp...

Wogóle to mam pewien pomysł.... ale to potem - teraz jestem w pracy i muszę zarabiać na swoje badziewne bloczki BK ;o)