inwestor 24.01.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Brawo JasiuWidzę, że jesteśmy z tej samej półki portfelowej.Dla tych co mają kasę wybór ściany to bułka z masłem biorą katalogi i wybierają co im pasuje lubią "czerwone" to biorą "czerwone" i jest OK. O wiele trudniej jest gdy trzeba kupić tanio i dobrze. Z tym, że "dobrze" może oznaczać zupełnie inne rzeczy dla różnych osób. Myslę, że cały problem tkwi właśnie w tym. Myślę że zawsze w przypadku zakupów robionych przez osoby z niższej półki portfelowej powinno się zaczynać od sformułowania potrzeb. Mam wrażenie, że cała dyskusja jest jakby od tyłu najpierw materiał a potem porównanie od czego jest on lepszy albo gorszy. Powinien to być proces iteracyjny: potrzeby + możliwości finansowe + warunki lokalne -> rozeznanie rynku + konfrontacja cenowa -> modyfikacja potrzeb -> (ileś tam iteracji) -> kompromis -> decyzja.P.S.Sorry za poprzedni post trochę mnie poniosło, ale innych chyba również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 24.01.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 I wlasnie. W wyborze materialu na mury od samego poczatku kierowalem sie li tylko ekonomia. Ani mi w glowie bylo budowanie z ceramiki bo bylem pewien ze jest poza moim zasiegiem. A dzis wlasnie zamowilem porotherm wienenberga 44w+pA oto uzasadnienie. Cena siporexu wzieta zostala nie byle z czego a z programu PSB ze sporymi upustami wiec jej nie bede ponownie przytaczal. Natomiast ze wzgladow ekonomicznych przeskoczylem na porotena a nie na porotherma nie baczac na owe braki atestowe z wyzej przez Was przytaczanych wzgledow.Calkiem zreszta slusznych , i mnie przyswiecajacych.Poroterm 36,5 13szt X 4,2(ekstra cena)=55 Plus konieczne ocieplenie z welny min 6cm siatka etc , robocizna min 40 zl m/kwTransport tego wsiego min 1000 zl na budowe. Tak wiec srednio m/kw to ok 95-100zlA teraz porotherm Na dzis mam cene z rozladunkiem na placu budowy HDSem oczywiscie wszelkie uszkodzeia transportowe z ww wzgledow mie nie interesuja 5,5 brutto/szt x16=88 To jest wlasnie muslenie ekonomiczne i tylko z tego wzgledu , nie dla kolorku, stanelo na porotermie.. I polecam to do przemyslenia dla wybierajacych dzis czym murowac.Pozdrawiam i sorki za mieszanie Dla mnie sie juz skonczylo uff:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PioS 25.01.2003 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 BarttA czy mógłbyś obok tych danych podać przykładowe koszty 1m2 takiej ściany?(ewentualnie dla porównania cenę 1m2 ściany o podobnej konstrukcji tylko że z ceramiki np z MAX-a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 25.01.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Owe 88 to wlasnie kosz w zl. za m/kw. A co do maxa to poniewaz wymaga docieplenia to koszty rosna w zaleznosci co sie stosuje.Nie sadze jednak aby mozna bylo zejsc ponizej 85 zl m/kw.Najnizszym kosztem jest Siporex 25 + styropian a i to min 75 zl z robocizna.za m /kw co biorac po uwage oczywista przewage muru jednorodnego a cieplego i brak klopotow z ociepleniem i cala otoczka ocieplenia owe 88 zl jest warte zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 25.01.2003 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 A tak przy okazji zupelnie niepotrzebnie zwolennicy Ytonga wypowiadaja sie w sprawie BK bo uwazam ze to ich niedotyczy.Bedac krezusami finansow budujac kosztem dobrze ponad 100 zl za m/kw sciany , biora to do siebie?. Przecies zwolennicy klinkieru tez milcza:smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.01.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 PioS porównania cen ci nie podam, aktualnie załatwiam dopiero pozwolenia, ale na BK + wełna zdecydowałem się po rozważeniu wszystkich za i przeciw. Po hurtowniach zacznę biegać za jakieś 6 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.01.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Witeq nie tylko z BK firmy "Y" można stawiać ściany jednowarstwowe.Przykład z życia wzięty.Ściana jednowarstwowa 36cm wsp. U ok. 0,3BK Prefabet odmiana 400 + zaprawa ciepłochronna Ekor40koszty materialowe na 1m2 ściany:bloczki 59*24*36cm 7sz = 7*8,5zł(ok 10zł bez upustu)=59,5zł (70 zł bez upustu)zaprawa 12kg*0,64zł(bez upustu 0,8zł) = 7,8 zł (9,6 zł bez upustu)koszt całkowity materiału za 1m2 to 67.3zł (79,60zł bez upustu)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.01.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Jeszcze drobne uzupełnienie, powyżej podałem ceny brutto.Ceny podane z upustami zawierają transport i rozładunek na budowie - mnie udało się uzyskać takie warunki w 2001r. Myślę, że teraz ceny nie powinny się zbytnio różnić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 27.01.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Co do przepuszczalnosci cieplej BK 24 na poziomie 0.3 mialbym watpliwosci, ale nie to jest najgorsze. Nie radzilbym budowac sian nosnych na 400 ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 27.01.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Mam pytanie czy w domu zbudowanym z BK 24cm odmiany 600, stropy i wieńce lany beton i okna drewniane 1,1 da się przemieszkać 1 lub 2 zimy tymczasowo bez montażu ocieplenia? Powód chwilowy braki kasy w trakcie wykończenia. Czy grozi to więcej niż wieksze wydatki na ogrzewanie? Może jednak wziąć kredyt i zrobić to ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 27.01.2003 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Użytkowanie domu bez pozwolenia będzie wysoko karane - do 10 tys zł. Sejm uchwali nowelizację ustawy prawdopodobnie w połowie lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 27.01.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 moi rodzice budowali dom w czasach gdy mozna bylo kupic tylko ocet tak więc budowali z czego się dalo i w efekcie zewnęczne ściany częściowo postawione są z suporexu (to taki polski B/K), częściowo z wlasnoręcznie wyrabianych pustaków żuzlowych (sam robilem), częściowo z cegly a czasami znajdzie sie nawet jakis MAX. Mur jest jednowarstwowy o gr. bodajże 36 cm oczywiscie nieocieplony a nawet nie jest calkowicie otynkowany (od nowości !) bo z kasą u rodziców krucho.... I co ? I nic dom stoi, nie wali się, nie przemarza, nie przecieka, w zimie jest cieplutko i nie wieje. jedyna wada to taka że z zewnątrz paskudnie wygląda. Wydaje mi sie że część osób zaczyna już wpadać w lekką wspólczynnikową paranoję i przerzuca się nawzajem wzorami i wspólczynnikami dla samego przerzucania, może to jest jakieś hobby ? Ludzie - trochę zdrowego rozsądku i po prostu budujcie swoje domy. O co chcecie sie klócić ? O to że Jan postawil sciany z bialego materialu a Jaś z czerwonego ? I tak wszystko przykryje tynk - no chyba że zabraknie kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.01.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 kazek& U trakiej ściany to 0,60 (czyli nie spełnia nawet polskiej normy - min. 0,5). Mieszkać to się i może da, szczegulnie ja jesteś mocny chłop i nie masz dzieci. Robotnicy przecież mieszkają w nieocieplonych barakach i żyją. Tylko, że to chyba nie ma sensu. Masz zdolność kredytową do dociepl ściany, a nie kładz kafli, parkietów i mebli do kuchni - chyba będzie rozsądniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 28.01.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 WiteqPrzeczytaj dokładnie to co napisałem, 24cm to wysokość pustaka. Grubość ściany to 36cm gdzie tu widzisz problem z uzyskaniem U na poziomie 0,3. Jeżeli chodzi o wytrzymałość to BK400 z Prefabetu ma 3MPa. W czym widzisz problem, że byś nie radził budować z BK 400 ścian nośnych ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.01.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Witam po dluzszej przerwie. Uswiadomilem sobie, ze nie za bardzowiem o (zasadniczych ?) roznicach miedzy BK "z piasku" (chybabialy) i BK z dodatkiem popiolow lotnych (chyba ten szary).Pewnie dlatego ze na poczatku myslalem o Ytongu, a teraz siezastanawiam takze nad innymi mozliwosciami. Moze 3 liniki naten temat ?Dodatkowo - chce zrobic sciany 1-warstwowe z BK 500, 36.5 cm -U=0.36, dom parterowy bez piwnic, (D09).Policzylem ze to nie jest nic strasznego, bo mozna docieplicstrop i podloge, dac dobre okna i drzwi i wyjdzie sie najakies 9 kW mocy max. (-20 stC na zewn., +20 stC wewn.).Ew. ocieple, jak mi toto porzadnie wyschnie (np. 2-3 lata).Co o tym sadzicie ?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts