Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgrzeszyłem-nie ubiłem - pomocy!

Burbon

Recommended Posts

Chodzi o podsypkę piaskową pod podłogą na gruncie. Ubiłem tylko taką płyta wibrującą. Było tego jakieś 20 cm. Ubijało się tylko parę cm. Na środku wszystko jest OK. Gorzej przy ścianie, gdzie wkopałem po ubiciu przewody kanalizacyjne. Słychać teraz taki głuchy dźwięk. Boję się, żeby nie tąpnęło. Stąd moje pytanie co robić? Rozkuć kawałek i podlać betonu?

Pomożecie?

B-bon.

Myślę że pomysł lania wody nie jest najlepszy chyba że mój przedmówca "leje wodę" zrób odkrywkę i zobacz skąd ten głuchy dzwięk. Jeżeli jest pustka to trzeba to jakoś wypełnić ale może co do metody niech sie wypowiedzą ci którzy rozwiązali ten problem. Ja też zagęszczałem piasek mechanicznie ale jeszcze nie opukiwałem podłogi. Jadę na budowę więc zaraz opukam.

Jeżeli faktycznie będzie problem, to może wstrzykiwanie betonu? Coś kiedyś o tym słyszałem - wierci się tu i ówdzie, a potem pod ciśnieniem wstrzykuje beton i po zawodach. Oczywiście skoro to nie jest popularne, to musi być drogie. Pytanie czy problem Ci się pojawi i czy rozkucie i wylanie na nowo nie będzie tańsze.

Przed rokiem zasypywalem piaskiem fundament.Poniewaz na forum wiele osob twierdzilo,ze czas i polewanie wodą zrobią swoje,więc poszedlem na latwiznę i nie zagęszczalem.Teraz okazuje sie,ze piasek jest prawie w takim stanie jak tuż pozasypaniLanie wody tez nie pomoglo.Łatwo to stwierdzic ubijajac drewnianym klockiem.Aby spac spokojnie muszę piach wyrzucic i powtornie zasypac ubijajac warstwami grubosci do 20 cm jak podają poradniki.

Wstyd mi sie logowac,bo ja stary wrobel dalem sie nabrac na plewy ktore sypia doradzacze od siedmiu bolesci.

Aha - nie myli się tylko ten kto nic nie robi, więc to nie wstyd się mylić. Skoro się nie zalogowałeś to możesz przeoczyć ten wątek, a tak wywyołałbym (lub kto inny z jeszcze lepszym pomysłem) Cię po nicku i może Ci to rozwiąże problem.

Zdecydowanie polecam ubijać porządną maszyną - efekt murowany. Żadnym skoczkiem. Ja miałem ważącą chyba ze 300 kg (jeśli nie lepiej) zagęszczarkę o podstawie ok. metr na półtora. Oczywiście sam nie ubijałem tylko 3 rosłych Ukraińców bo przeniesienie czegoś takiego z jednego pomieszczenia do innego, jak stoją już mury byłoby niewykonalne.