Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo dziwne zapowietrzenie C.W.U.

Recommended Posts

Szukalem ale w starych postach nie znalazlem rady: Co może byc przyczyna, że ciepla woda podawana z zasobnika CWU pieni się i prycha z kranu? Dodam, że zimnej to nie dotyczy (leci normalnie).

Kociol Vaillant 1-funkcyjny z zasobnikiem. Pompy Grundfos. Zawór mieszający. Nastawa CWU na kotle: 55 stopni. Nastawa na zaworze nieco niższa - ok 45 stopni. Ciśnienie w instalacji 2,5-3 atmosfery.

Co zrobic, żeby przestało prychać?

Dodam, że problem zauważyłem jakieś 2-3 miesiące temu. Wczesniej jakoś chyba nie prychało.

Uwaga: Piszę po 2 tygodniach dla dociekliwych - rozwiązanie zagadki trafnie zaproponowali Thalex i Inwestor. Faktyczną przyczyną była zbyt wysoka temperatura ustawiona na zasobniku. Po obniżeniu do 45 stopni mogłem szerzej otworzyć zawór mieszający. Problem zniknął. Dzieki.

Tak sobie myślę, bo problem ciekawy:

1. Skłaniłbym się do analizy składu wody, może coś się w niej zmieniło i po prostu przy ogrzewaniu jakies gazy sie wytrącają. (Czuć specyficzny zapach?)

2. Może w wyniku podgrzania za duże ciśnienie się robi w zasobniku. (Odpowietrzenie może się zawiesiiło)

3. Może zawór bezpieczeństwa nie jest używany- spróbuj upuścić nim trochę wody.

Tak sobie pogdybałem...

1/ Woda nie smierdzi

2/ Odpowietrzenie obwodu ładowania jest OK, ale czy trzeba odpowietrzać zawartość zasobnika? - Tam nie mam zaworka.

3/ Z tym odpuszczeniem wody przez zawór bezpieczeństwa - spróbuję. Dzieki.

Natomiast coraz bardziej interesuje mnie wykrycie przyczyny. Bo nawet jak odpuszcze teraz powietrze, to może znowu sie pojawić. Ciekawe, co nie działa..?

Miałem coś takiego leciała woda jak mleko. Przyczyna była prozaicza - nie do kończa otawrty zawór wody. Raczej powiedziałbym zawór był lekko uchylony. Cała woda do budynku przepływała właśnie przez taki przymknięty zawór. Najprawdopodobniej w zaworze występowała kawitacja i rozpuszczone w wodzie gazy wydzielały się w postaci bąbelków powietrza. Nie pamiętam czy na zimnej wodzie taż tak było czy nie. Układ instalacji mam taki że woda zasilajaca instalację przepływa przez zmiękczacz i zawór bypass'owy podajacy wodę surową, podłaczony równolegle do zmiękczcza. Kiedyś coś tam przy tym grzebałem i zamknąłem zawór do zmiekczacza (i zapomniełem go odkręcić) i cała woda do instalacj leciała przez sam bypass czyli zwykły zawór który był w pozycji lekkou chylonej. Zorientowałem się po tym że woda z kranów zaczęła trochę słabiej lecieć. Odkręciłem wtedy zawór zmiekczacza i wszystko powróciło do normy.

Może u ciebie jest tak że masz bardzo goraca wodę w zasobniku i twój zawór mieszający pracuje w pozycji mocno przymknietej i tak jak u mnie występuje w nim kawitacja i wydzielają się gazy w wodzie. Sprawdź te sprawy czy zawór mieszajacy szumi w czasie poboru c.w.u. ewentualnie obniż temperaturę w zasobniku albo otwóż go na max. Zobaczymy co się będzie działo. Może to coś pomoże

Pozdrawiam