Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ludziska b?agam ....

Gość

Recommended Posts

Afery nie będzie, bo nic tu wielkiego się nie stało. Gość chce by używać poprawnej nazwy i faktycznie czasem unika się dzięki temu nieporozumień. Niektórzy mogą nawet nie odpowiedzieć, bo nie zrozumieją o co chodzi jeżeli się użyje wyrażeń gwarowych. Nikt generalnie nie czepia się słownictwa ani nawet błędów, bo nie o to chodzi. Kultura "poprawnych" z kolei wymaga delikatnego sposobu naprowadzenia w stylu:

Pytanie: Jakie druty do wykończenia ścian? Chodzi i o te grube i cienkie.

Odpowiedź: Najczęściej zbrojenie wieńca wykonuje się prętami fi12 z użebrowaniem + strzemiona z prętów gładkich fi6.

Zauważcie, że wiedza każdego z nas wzrosła dzięki Forum. Ja sam kiedyś używałem słowa piec w odniesieniu do tego co się nazywa kocioł. Taka edukacja pomaga w późniejszych kontaktach z fachowcami.

Afery tym bardziej nie ma i nie będzie, bo jak do tej pory na Forum jest dużo wyrozumienia i kultury.

Spotkałem się kiedyś z tematem erozji siedlisk zaworów. Erozja to potocznie "wylizywanie", a siedlisko to "siedzenie". W tekście znalazł się więc zapis: ..."wylizywanie siedzeń" .., co rozbawiało tych, którzy nie znali języka "fachowego" remontowców armatury.

Pozdr Tad

• 1 month później...
To nieprawda, że są tylko dwa języki: oficjalno-muratorowy i potoczno-dyletancki (o to mój właśnie). Jest jeszcze język trzeci z niezliczoną liczbą odmian ? to język majstrów. Moje skromne doświadczenia (stan surowy otwarty) pozwalają mi stwierdzić, że na pewno lingua majstrelis jest odrębnym językiem a nie dialektem oficjalno-muratorowego (majster wyedukowany) czy potoczno-dyletanckiego (majster polski zwykły).