Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dawaliście u siebie filtry lub stację uzdatniania wody

Recommended Posts

Ciekawa jestem czy dawaliście u siebie jakieś rozwiązania dotyczące filtracji wody lub jej uzdatniania?

Jeśli tak to podzielcie się opiniami na wyżej wymieniony temat.

pzdr

Mam instalację wodną przygotowaną do podłączenia filtra/filtrów, tzn. zrobione wyjścia na rurach, zawory, no i oczywiście odpowiednio mocna pompa 2,2kW coby dała radę wodę przepychać...

Filtrów na razie nie instaluję bo to droga impreza - od. 4000zł wzwyż.

Poza tym zrobiłem kompletne badanie wody w sanepidzie (koszt 360zł) które wykazało, że woda jest ogólnie OK, jedynie za dużo azotanów albo azotynów, już dokładnie nie pamiętam. Poza tym wszystkie parametry w normie.

Oczywiście że badanie wody będzie robione , na razie chciałam tylko spytać czy stosowaliście takie rozwiązania i jakie ponieśliście koszty.

Z tego co się orientowałam to zmiękczacz RAIN SOFT oraz odwrócona osmoza do wody pitnej to koszt ok. 7500 zł

pzdr

Ja mam stacje uzdatniania bedzie juz ze 2 lata. Lekkie odżelazianie, filtracja mechaniczna, zmiękczanie, sterylizacja UV. Pisałem juz o tym w kilu wątkach. Koszt uzdatniania wody zależy od tego ile parametrów wody oraz jakie trzeba poprawic. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna stacja dla wszystkich. Tylko odwr. osmoza usuwa wszystko. Ale osmoze daje sie tylko na cele spożywcze do tego potrzebna jest jeszcze remineralizacja aby dało sie ta wode pić. Przy zastosowaniach gospodarczych najdokuczliwsze jest żelazo, mangan i wysoka twardosc. Jesli chodzi o azotyny to sa niebezpieczne szczególnie dla małych dzieci lepiej nie pić takiej wody z azotynami. Na uzdatnianie trzeba ponosić stałe koszty. Trzeba sobie policzyć czy taka woda nie bedzie drozsza od wodociagowej nieco poprawionej. W uzdatnianu płaci się za sól do regeneracji, za prad do lampy UV, za wkłady sznurkowe i co tam kto potrzebuje. U mnie wychodzi ogólnie taniej niz woda z wodociagu, ale jak się kiepsko trafi z ujeciem to m3 takiej uzdatninej wody może być drozszy niz z wodociagu.

Pozdrawiam

A jak to jest z tym badaniem wody w sanepidzie ?? Niedawno rozmawiałem z instalatorami którzy zalecili mi też zbadanie wody w sanepidzie i na podstawie badań dobranie filtrów. Tylko ponoć trzeba wiedzieć na co tą wodę zbadać bo całkowite badanie to ponad 1000 :cry:. Wodę mam z wodociągu ale filtr chcę założyć bo widzę po sitkach na bateriach że zapychają się już po ok. dwóch tygodniach i ciężko je przywrócić do stanu pierwotnego kamixem i innymi środkami. Chciałbym by po założeniu filtra sitka w bateriach się nie zapychały. Czy możecie doradzic na co powinienem zbadać wodę by nie robić zbędnych badań co nietety kosztuje.

A jak to jest z tym badaniem wody w sanepidzie ?? Niedawno rozmawiałem z instalatorami którzy zalecili mi też zbadanie wody w sanepidzie i na podstawie badań dobranie filtrów. Tylko ponoć trzeba wiedzieć na co tą wodę zbadać bo całkowite badanie to ponad 1000 :cry:. Wodę mam z wodociągu ale filtr chcę założyć bo widzę po sitkach na bateriach że zapychają się już po ok. dwóch tygodniach i ciężko je przywrócić do stanu pierwotnego kamixem i innymi środkami. Chciałbym by po założeniu filtra sitka w bateriach się nie zapychały. Czy możecie doradzic na co powinienem zbadać wodę by nie robić zbędnych badań co nietety kosztuje.

Możesz kupić w sklepie akwarystycznym kropelkowy test GH (twardosc ogólna) za ok. 20 PLN. i napisz jak jest twardość wody. Odrazu napiszę że zmiękczanie wody dla całego domu to 2000 PLN może być mało. Jeśli masz wodę z wodociągu to dostawca (własciciel wodociagu) powinien za darmo udostepnić wyniki badań wody z twojego wodociagu. Czesto przedsiebiorstwa wodociagowe maja strony WWW i publikują wyniki badań w internecie.

Pozdrawiam

Możesz kupić w sklepie akwarystycznym kropelkowy test GH (twardosc ogólna) za ok. 20 PLN. i napisz jak jest twardość wody. Odrazu napiszę że zmiękczanie wody dla całego domu to 2000 PLN może być mało. Jeśli masz wodę z wodociągu to dostawca (własciciel wodociagu) powinien za darmo udostepnić wyniki badań wody z twojego wodociagu. Czesto przedsiebiorstwa wodociagowe maja strony WWW i publikują wyniki badań w internecie.

Pozdrawiam

Znzlazłem coś o jakości wody na stronie dostawcy http://www.aquanet.pl/woda.php

tylko niestety te cyferki nic mi nie mówią, czy jesteś wstanie na ich podstawie coś powiedzieć nt twardości i ogólnie nt mojego problemu ??

Wszystko zależy od wyniku badania. Z mojej wiedzy wynika że badanie kosztuje około 300-400 zł. Pewno potrzebny bedzie odżelaziacz, zmiękczacz, napowietrzacz i być może odmanganiacz. Koszt około 2500 - 3500 zł plus istalacja.

Oczywiście można sobie zafundować taki za 7000 :)

Pozdrawiam

Stację uzdatniającą mają rodzice. Woda u nich jest strasznie zażelaziona i ma nieprzyjemny zapach (szczególnie na wiosnę po roztopach. Teraz jest OK. Ja mam wodę z wodociągu, ale i tak zastosowałęm prosty filtr mechaniczny. Po kilku miesiącach widzę, że słusznie. Decyzję podjąłem po namowach hydraulika, który twierdził, że przy braku mogą być niekiedy problemy przy ewentualnych reklamacjach np. baterii. Jak wygląda taki filtr widać na fotce w dzienniku - jest to niewielkie w porównaniu do tego co mają rodzice, ale funkcja też jest inna :wink:

SławekD

Wyglada że wszystko jest ok. (rozumiem że chodzi o wodociąg Poznań) Twardość wody dosyć spora 242 mg/l ale w normie. Wydaje mi sie że w wodzie może być sporo osadów z zasyfiałych rur. Na twoim miejscu zastosowałbym dokładny filtr mechaniczny z wkładem sznurkowym albo piankowym taki 5 mikronów ,na samym poczatku instalacji i obserwowałbym co się bedzie działo dalej. Wkład i korpus do filtra możesz kupić w Castoramie albo w Leroy;u itp. markecie.

Pozdrawiam

Moża zabrzmi to nieco żartobliwie, ale ostatnio ojciec doznał zabawnej sytuacji. Ojciec zajmuje się prowadzeniem dużych budów przyłączy wod-kan-gaz i przyłączał kilkublokowe osiedle do wodociągu miejskiego. Żeby dokonać odbioru musiał przeprowadzić w sanepidzie badania wody przepływającej przez nowy wodociąg. Odebrał odpowiednie butelki i doszedł do wniosku, że wodę pobierze u siebie w mieszkaniu w centrum miasta (8 razy bliżej stacji usdatniania wody). 10 minut spuszczał wodę z kranu, opalił kran w celu dezynfekcji i zadowolony pobrał próbki. Okazało się, że w próbkach przekroczone znacząco były poziomy bakterii (nie wiem dokładnie jakich, bo nie znam się na tym). Badania musiał powtórzyć. I teraz należy zastanowić się, co my pijemy? :)

SławekD

Wyglada że wszystko jest ok. (rozumiem że chodzi o wodociąg Poznań) Twardość wody dosyć spora 242 mg/l ale w normie. Wydaje mi sie że w wodzie może być sporo osadów z zasyfiałych rur. Na twoim miejscu zastosowałbym dokładny filtr mechaniczny z wkładem sznurkowym albo piankowym taki 5 mikronów ,na samym poczatku instalacji i obserwowałbym co się bedzie działo dalej. Wkład i korpus do filtra możesz kupić w Castoramie albo w Leroy;u itp. markecie.

Pozdrawiam

Poznański, Poznański bo zaopatrują również Suchy Las gdzie zamieszkamy.

Wielkie dzięki .... będę próbował dobrać jakiś filterek :D

Badanie wody na zgodność z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. kosztuje 100 zł. U mnie przekroczone jest żelazo (100%) ale zgodnie z poprzednim zarządzeniem byłoby OK. Proponuje mi się odżelaziacz ze złożem dolomitowym + napowietrzacz koszt ok. 2700 + instalacja. Szukam tańszego dostawcy.

Dawaliśmy filtr wstepny (siatkowy) z płukaniem zwrotnym Honeywell, z sitkiem 120 mikronów, oraz regulacją ciśnienia (reduktorem).

To w celu ochrony pomp i uzębienia przed większymi paprochami z wody, zaś reduktor zmniejsza parcie, które zwlaszcza nocą wzrasta w okolicznej sieci do 8 atmosfer. U mnie za filtrem i reduktorem w takich szczytowych okresach nie przekracza 4 atm, choc na co dzień ustawiony jest na 3. Nie wiem, czemu okresowo przedostaje sie więcej.

Czyścilem (demontowalem filtr) tylko raz przez 18 miesięcy i rzeczywiscie bylo sporo szlamu, kamyczków, piasku. Warto mieć, aby szlag nie trafił pomp.

Gość 1950
Dawaliśmy filtr wstepny (siatkowy) z płukaniem zwrotnym Honeywell, z sitkiem 120 mikronów, oraz regulacją ciśnienia (reduktorem).

To w celu ochrony pomp i uzębienia przed większymi paprochami z wody, zaś reduktor zmniejsza parcie, które zwlaszcza nocą wzrasta w okolicznej sieci do 8 atmosfer. U mnie za filtrem i reduktorem w takich szczytowych okresach nie przekracza 4 atm, choc na co dzień ustawiony jest na 3. Nie wiem, czemu okresowo przedostaje sie więcej.

Czyścilem (demontowalem filtr) tylko raz przez 18 miesięcy i rzeczywiscie bylo sporo szlamu, kamyczków, piasku. Warto mieć, aby szlag nie trafił pomp.

na już zastosuj rozwiązanie Przekorka,

taki filtr z płukaniem wstępnym to jest rzecz od której trzeba zacząć,

później dopiero możesz robić resztę,