Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo energetyczne

lola

Recommended Posts

Hej. Wiem, ze kilku Forumowiczów odwoływało się do URE. czy mogłabym prosic o wiecej info. na mój prywatny post?

Albo chociaz o wskazanie konkretnego zapisu w ustawie mówiacego o tym, ze ZE powinien na swój koszt doprowadzić przyłącze . (nowe prawo które obowiazuje od lipca).

Dziekuję.

Hej Lola! Ja odwoływałem się do URE od decyzji ZE i URE przyznał mi rację i nakazał zrobić ZE całość przyłącza na swój koszt. Ja płacę tylko opłatę przyłączeniową (ryczałt za zamówione kW) oraz kupuję skrzynkę na licznik. Ale cóż z tego, jak termin mam kosmiczny - pół roku na projekt i rok na wykonanie przyłącza. Tutaj URE nie chciał za bardzo ingerować i nie przyspieszył mi terminu. Do uzbrojenia ZE ma całę nowe osiedle na którym mam działkę. Tak więc czekam i nic nie mogę robić, nawet dostać pozwolenia na budowę, bo moje starostwo wymaga projektu przyłącza. A do czego ja mam projektować przyłącze jak jeszcze sieci nie ma ;-(

Arek99

Myślę że starosta nie ma prawa odmówić Ci wydania pozwolenia na budowę z powodu braku projektu przyłącza el. to są dwa oddzielne projekty. Przecież nie ma przymusu używania energii elektrycznej w swoim domu. Pozatym możesz mieć swój mały agregat prądotwórczy.

Cy próbowałeś takiego podejścia do sprawy?

Pozdrawiam

żeby nie udawać, że znam się na rzeczy wniosłem tylko zapytanie "Czy ZE może nakazać inwestorowi oprócz opłaty przyłączeniowej partycypowanie w kosztach budowy przyłącza/sieci?" Oczywiście oprócz tego opisałem całą sytuację, przesłałęm załączniki, dokumentację. To wystarczyło. W URE pracują dosyć sensowni ludzie - przynajmniej oddział we Wrocławiu.