Gringo... 10.12.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Mysle teraz nad wyborem ogrzewania. Dom ma 186m2. Do sieci z gazem mam ok 150m wiec sie nie oplaca. Pompy ciepla to chyba jednak za duza inwestycja. Wegiel odpada bo potrzeba palacza. Mysle o grzewaniu palletami bo to wygodne i chyba dosc tanie, a moze olej ? Czekam na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Czy ekogorszek odpowiadałby Ci? To też węgiel, ale pakowany we worki raz na kilka dni wsypujesz do zasobnika i wszystko śmiga automatycznie.Zaleta relatywnie cienkie koszty. Gaz i olej komfort na maxa, ale ta kosmiczna cena eksploatacji...Mam olej i nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gringo... 10.12.2005 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 moze i tak a gdzie mozna znalezc wiecej info o eko-groszku, czy to jest wygodniejsze od pallet? czy nie brudzi i jak sie przedsawia cenowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 10.12.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A pomyśl o prądzie. Podłogówka akumulacyjna, lub piece akumulacyjne. Oczywiście z drugiej taryfy. Czysto, wygodnie i wbrew pozorom wcale nie tak drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 moze i tak a gdzie mozna znalezc wiecej info o eko-groszku. Sorry, ale tak na szybko nie powiem. Jest wiele wątków. Wybierz szukam i wpisz ekogorszek. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 10.12.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A pomyśl o prądzie. Podłogówka akumulacyjna, lub piece akumulacyjne. Oczywiście z drugiej taryfy. Czysto, wygodnie i wbrew pozorom wcale nie tak drogo... ja tez bede mial piece akumulacyjne - domek 155m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 10.12.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Bierz olej albo gaz. I tak wyjdzie taniej niż zatrudnienie palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 10.12.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A ja na razie trwam przy wariancie kominek z płaszczem + co elektryczne. Chociaż ludzie mówią że to bez sensu podgrzewać prądem wodę, a wodą powietrze, ale bez tego nie będę miała kominka z płaszczem, który mi podgrzeje również wodę użytkową (a to jest też niebagatelny wydatek). Znam człowieka który ma takie rozwiązanie i jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 10.12.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 a ja twierdze ze akumulacyjne ogrzewanie elektryczne bedzie znacznie tansze niz gazowe z butli i olejowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 10.12.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Tylko nie ktorzy maja np wizje ze w ciagu 2 lat beda mieli gaz ziemny wiec mozna z butli a potem podlaczyc to pod ziemny, z akumulacyjnym nie da rady w ten sposob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Moim zdaniem - zaznaczam - moim skromnym zdaniem - nie musicie się z tym zgadzać !!! ogrzewanie prądem jest najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 10.12.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Moim zdaniem - zaznaczam - moim skromnym zdaniem - nie musicie się z tym zgadzać !!! ogrzewanie prądem jest najdroższe. Ogrzewanie a ogrzewanie, znam takiego co sie zdecydowal na prad bo mu wychodzilo z bilansu najtaniej, ale takie ogrzewanie co mial moj tesciu na prad to by kazdego z torbami puscilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 10.12.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A najtansza w eksploatacji to chyba pompa ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A najtansza w eksploatacji to chyba pompa ciepla Zdaje się, że tak, ale pierw o ile więcej należy zinwestować w to ustrojstwo. Jeżeli jest duża działka i kasa to jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 10.12.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 A slyszales o pompie ciepla nadmuchowej ?znaczy ogrzewa poprzez wentylacje cos jak kominek z rozprowadzonymi nadmuchami A wogole ktos cos wie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Znam gościa, który zamontował pompę z klimakonwektorami. Ustawia np.21 i zawsze tyle jest. czy na zewnątrz +40 czy -20, w środku zawsze 21. Super, ale jak wygląda jego kotłownia, pompy, elektrozawory, rozdzielnice, programatory... szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 10.12.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 I to wlasnie dziala na zasadzie nadmuchu ? Nie ma tak ze blizej kratki jest cieplej a dalej chlodniej ? A jak z halasem ? Nie slychac wentylatorow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joy1 10.12.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Nie do końca znam temat. Widziałem to wszystko, ale wydaje mi się, że nie jest to oparte na nadmuchu tylko obiegu cieczy . Sorki za niefachowe nazewnictwo, ale to nie moja branża. Podałem to jako przykład, kontre do nadmuchu o którym wspominałeś. Oczywiście mówię o części wewnnątrz domu. Nie wiem jak to jest w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Mysle teraz nad wyborem ogrzewania. Dom ma 186m2. Do sieci z gazem mam ok 150m wiec sie nie oplaca. Pompy ciepla to chyba jednak za duza inwestycja. Wegiel odpada bo potrzeba palacza. Mysle o grzewaniu palletami bo to wygodne i chyba dosc tanie, a moze olej ? Czekam na wasze opinie. w twojej sytuacji polecam groszek + kocioł z zasypem + zasobnik .komfort i zadowolenie gwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 10.12.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 jeszcze raz polecam prad - w taryfi enocnez z piecami akumulacyjnymi wyjdzue taniej niz gaz ziemny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts