Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać dom? pomocy, please...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja na razie trwam przy wariancie kominek z płaszczem + co elektryczne. Chociaż ludzie mówią że to bez sensu podgrzewać prądem wodę, a wodą powietrze, ale bez tego nie będę miała kominka z płaszczem, który mi podgrzeje również wodę użytkową (a to jest też niebagatelny wydatek). Znam człowieka który ma takie rozwiązanie i jest zadowolony.

Moim zdaniem - zaznaczam - moim skromnym zdaniem - nie musicie się z tym zgadzać !!! ogrzewanie prądem jest najdroższe.

Ogrzewanie a ogrzewanie, znam takiego co sie zdecydowal na prad bo mu wychodzilo z bilansu najtaniej, ale takie ogrzewanie co mial moj tesciu na prad to by kazdego z torbami puscilo ;-)

Nie do końca znam temat. Widziałem to wszystko, ale wydaje mi się, że nie jest to oparte na nadmuchu tylko obiegu cieczy . Sorki za niefachowe nazewnictwo, ale to nie moja branża. Podałem to jako przykład, kontre do nadmuchu o którym wspominałeś. Oczywiście mówię o części wewnnątrz domu. Nie wiem jak to jest w ogrodzie.

Mysle teraz nad wyborem ogrzewania. Dom ma 186m2. Do sieci z gazem mam ok 150m wiec sie nie oplaca. Pompy ciepla to chyba jednak za duza inwestycja. Wegiel odpada bo potrzeba palacza. Mysle o grzewaniu palletami bo to wygodne i chyba dosc tanie, a moze olej ? Czekam na wasze opinie.

w twojej sytuacji polecam groszek + kocioł z zasypem + zasobnik .komfort i zadowolenie gwarantowane :D