Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze raz polecam prad - w taryfi enocnez z piecami akumulacyjnymi wyjdzue taniej niz gaz ziemny!

johny przestań :( prądem to tylko ryby

http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/r015.gif

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-928577

na jak długo starcza ekogroszek+kociol z zasypem+zasobnik? tzn co ile trzeba podkladac?

Witaj!

Co kilka dni. Więcej dowiesz się wpisując w szukaj słowo ekogroszek. Na pewno coś znajdziesz, ponieważ temat przewija się dosyć często.

Zobacz też EKOCENTR, HEF, (przykładowi producenci pieców)

Jeśli idzie o koszt to podobno dziennie wychodzi paczka papierosów :-)

Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-928848

jeszcze raz polecam prad - w taryfi enocnez z piecami akumulacyjnymi wyjdzue taniej niz gaz ziemny!

johny przestań :( prądem to tylko ryby

smiejcie sie smiejcie - to tylko czysta kalkulacja - prad w taryfie nocnej i piece akumulacyjne jest tanszy niz olej i gaz..... Tylko trzeba sie do tego przekonac.. JAsne ze mozna miec w domu wegiel, ekogroszek itd - trzeba go zamawiac wrzucic do piwnicy itd. A prad grzeje sam bez ingerencji - tak jak syszarka, zelazko, lodowka itd

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-929872

Polecam lekturę na temat ogrzewania opracowana przez fachowców w tym wzgledzie.

http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=9&id=754

Jeśli chodzi o budynek Gringo 186m2 to przy mozliwości podłaczenia się do GZ50 nie ma co się nawet zastanawiać. No chyba że woli dokładac do pieca :wink:

Ogrzewanie pradem mozna rozważać w bardzo specyficznych warunkach tzn. przy maleńkim i superdobrze ocieplonym domku co ma 0.5m styropianu/wełny w dachu a w podłodze 0,25m. Jednak ogrzewanie pradem bedzie drozsze od ogrzewania takiego samego budynku gazem. Przy bardzo małych mieszkaniach róznice w kosztach nominalnie maleją więc tylko z tego powodu mozna mysleć o pradzie. O pradzie trze mozna myśleć przy pompie ciepła ale to w zasadzie ogrzewanie geotermalne.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-929933

dane z roku 2000 hehe

Porownajciesobieobecne ceny gazu i oleju....

Porównaj sobie ceny pradu i gazu, oleju itp. hehe bo o tym piszę.

Jak na razie prąd jest najdrozszy i nic sie w tym wzgledzie nie zmieniło i predko się nie zmieni ( jeśli wogóle się zmieni za naszego zycia). Dlatego podałem ten link bo cały czas jest aktualny może nominalnie ceny nie sa poprawne ale klasyfikacja jak najbardziej jest ok.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-929954

i tu sie z toba nie zgodze.Proporcje juz dawno sie odwrocily - olej Ecotherm zdrozal w porownaniu z rokiem 2000 o ponad 100%- to samo gaz propan butan. NIe wspomne o roznicach inwestycyjnych na kozysc pradu - ja za caly domek ogrzewany pradem (155m2) z CWU zaplaca 14 tys zl - za ogrzewanie gazowe lub olejowe - musialbym dolozyc minimum 10 tys na urzadzenia dobrej klasy,,,,
https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-929959

Johny27 niby jak odwróciły sie te proporcje :o koszt GJ jest najnizszy teraz z prądu ???

Zaczynasz też mieszać koszty inwestycyjne. W podanym linku wyraźnie jest napisane co nie jest uwzględnione w kosztach.

Poza tym koszty inwestycyjne w przypadku ogrzewania elektrycznego które może wykozystywać II tańszą taryfe są wysokie. Aby zakumulować ciepło musisz kupić drogie piece akumulacyjne albo wykonać równie drogie ogrzewanie podłogowe. Przy niskch kosztach inwestycyjnych czyli grzejnikach elektrycznych konwektorowych (które sa zreszta porównywalne cenowo do grzejników wodnych ) tylko w bardzo niewielkim stopniu skorzystasz z II taryfy. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę ogrzewanie elektryczne akumulacyjne to wystapi spory dyskomfort z uwagi na to że zamiast w nocy gdy powinno się przykręcić ogrzewanie aby było chłodniej i lepiej sie spało trzeba kotłować prąd na full bo jest wtedy tanio. Inne rodzaje ogrzewanie nie maja tego rodzaju wady.

Jeśli już tak się chwalisz niskimi kosztami swojego ogrzewania to moja instalacja łacznie z c.w.u. i kotłem kondensacyjnym, kominem itp. do momu ok 190m2 kosztowała mniej niż twoja. Obecnie płacę średnorocznie poniżej 190zł miesiecznie za c.o. (ceny gazu obecne zużycie z ubiegłego roku) mój dom wcale nie jest jakiś super ocieplony tylko przecietny.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-929995

Inwestor. Ty tylko gaz ziemny. A gringo wyraznie pisze ze do gazu sie nie podlaczy bo ma za daleko rure. Ja za prad w drogiej taryfie sredniorocznie place 200 zl miesiecznie. Dom ocieplony nienajgorzej ale daleko mu do tych kretynskich wpisow o 50 cm warstwie ocieplenia. Taki najmniejszy tez znowu nie jest.
https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930119

Jezier

O gazie wspomniałem tylko przy okazji kosztów inwestycyjnych w odpowiedzi na koszty Johnego27.

Jak ma być przyzwoite ogrzewanie to czym bys nie ogrzewał musisz poniesc spore koszty. Jak masz tanie paliwo powiedzmy jakaś biomasa, słoma, trociny itp. i chcesz zminimalizować obsługę to musisz wydac kupe kasy na system z duzym zasobnikiem, podajnikiem, składem itp. Jak chcesz się grzac prądem to też musisz ponieśc koszty instalacji, znacznie lepswzego ocieplenia budynku, kupić rekuperator itp. aby opłaty za prąd sprowadzic do racjonalnego poziomu. Tylko że to jest rozwiazanie na teraz. Jak prąd będzie drożał to juz specjalnie nie docieplisz budynku bo nie bedzie to ani łatwe technicznie ani efektywne będziesz musiał szukać innych rozwiązań. Natomiast przy mniejszym ociepleniu i tańszych obecnie źródłach, jak ich ceny wzrosną docieplanie bedzie efektywne. Zresztą koniec końców wzystkich nas czeka tzw. "dom pasywny" bo energia cały czas bedzie coraz drozsza. Nie wiem jak w twojej okolicy jest zaawansowana sieć energetyczna ale w moich okolicach ZE chyba przesadził z przydziałami mocy na ogrzewanie elektryczne i jak zaczynaja się przymrozki to sieć przestaje wyrabiać i pada.

Te 200 zl to chyba za samo ogrzewanie płacisz a nie za wszystko przecież chyba po ciemku nie siedzisz :o

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930180

Johny27 niby jak odwróciły sie te proporcje :o koszt GJ jest najnizszy teraz z prądu ???

Zaczynasz też mieszać koszty inwestycyjne. W podanym linku wyraźnie jest napisane co nie jest uwzględnione w kosztach.

Poza tym koszty inwestycyjne w przypadku ogrzewania elektrycznego które może wykozystywać II tańszą taryfe są wysokie. Aby zakumulować ciepło musisz kupić drogie piece akumulacyjne albo wykonać równie drogie ogrzewanie podłogowe. Przy niskch kosztach inwestycyjnych czyli grzejnikach elektrycznych konwektorowych (które sa zreszta porównywalne cenowo do grzejników wodnych ) tylko w bardzo niewielkim stopniu skorzystasz z II taryfy. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę ogrzewanie elektryczne akumulacyjne to wystapi spory dyskomfort z uwagi na to że zamiast w nocy gdy powinno się przykręcić ogrzewanie aby było chłodniej i lepiej sie spało trzeba kotłować prąd na full bo jest wtedy tanio. Inne rodzaje ogrzewanie nie maja tego rodzaju wady.

Jeśli już tak się chwalisz niskimi kosztami swojego ogrzewania to moja instalacja łacznie z c.w.u. i kotłem kondensacyjnym, kominem itp. do momu ok 190m2 kosztowała mniej niż twoja. Obecnie płacę średnorocznie poniżej 190zł miesiecznie za c.o. (ceny gazu obecne zużycie z ubiegłego roku) mój dom wcale nie jest jakiś super ocieplony tylko przecietny.

Pozdrawiam

Ja pisalem o kosztach poniesionych na rozwiazania wysokiej klasy - piece akumulacyjne AEG ze sterowaniem pogodowym - Piec do CO gazowy mozna kupic nawet za 2tys, kominek w Castoramie za 800zl itd. porownales zeczy nie[porownywalne...... Jezeli cos sie ze soba zestawia to musza to byc rozwiazania podobnej klasy

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930185

w/g mnie wiekszosc inwestorow nie rozpatruje nawet ogrzawania elektrycznego dla swojego domu ze wzgledu na mity ktore o nim funkcjonuja. porozmawiajcie niedowiarkowie z ludzmi ktorzy takie ogrzewanie maja - oni wam dadza miarodajna odpowiedz.....
https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930190

...

Ja pisalem o kosztach poniesionych na rozwiazania wysokiej klasy - piece akumulacyjne AEG ze sterowaniem pogodowym - Piec do CO gazowy mozna kupic nawet za 2tys, kominek w Castoramie za 800zl itd. porownales zeczy nie[porownywalne...... Jezeli cos sie ze soba zestawia to musza to byc rozwiazania podobnej klasy

Jeśli chodzi o scisłość to mam na mysli ogrzewanie dajace wyższy komfort niż ogrzewanie akumulacyjne gdyz dajace całodobowo mozliwość dowolnego załaczania i wyłaczania, a w szczególności wyłaczania w nocy a załaczania w dzień. Do tego nie hałasujące gdy włącza sie wentylator. Nie pisz że piec do c.o. mozna kupić za 2tys. podczas gdy ja napisałem o kotle kondensacyjnym. Myśle że nie powinno się w takim przypadku gdy sa zupełnie inne systemy porównywać poszczególnych urządzeń rozwiazań itp. Jesli już mozna coś porównywać w takim przypadku to efekty działania tych systemów, komfort ich działania, komfort ich obsługi, koszty eksploatacji itd.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930209

przeciez wlasnie ogrzewanie piecami akumulacyjnymi daje wlasnie mozliwosc dowolnego wyboru czasu!Wszystko sterowane jest termostatami ale mozesz oczywiscie sam zalaczyc oddawanie ciepla w dowolnym momencie. Nowoczesne wentylatory w piecach sa bezszumowe czego nie mozna powiedziec o zalaczajacym sie palniku pieca...
https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930218

Jezier

O gazie wspomniałem tylko przy okazji kosztów inwestycyjnych w odpowiedzi na koszty Johnego27.

Jak ma być przyzwoite ogrzewanie to czym bys nie ogrzewał musisz poniesc spore koszty. Jak masz tanie paliwo powiedzmy jakaś biomasa, słoma, trociny itp. i chcesz zminimalizować obsługę to musisz wydac kupe kasy na system z duzym zasobnikiem, podajnikiem, składem itp. Jak chcesz się grzac prądem to też musisz ponieśc koszty instalacji, znacznie lepswzego ocieplenia budynku, kupić rekuperator itp. aby opłaty za prąd sprowadzic do racjonalnego poziomu. Tylko że to jest rozwiazanie na teraz. Jak prąd będzie drożał to juz specjalnie nie docieplisz budynku bo nie bedzie to ani łatwe technicznie ani efektywne będziesz musiał szukać innych rozwiązań. Natomiast przy mniejszym ociepleniu i tańszych obecnie źródłach, jak ich ceny wzrosną docieplanie bedzie efektywne. Zresztą koniec końców wzystkich nas czeka tzw. "dom pasywny" bo energia cały czas bedzie coraz drozsza. Nie wiem jak w twojej okolicy jest zaawansowana sieć energetyczna ale w moich okolicach ZE chyba przesadził z przydziałami mocy na ogrzewanie elektryczne i jak zaczynaja się przymrozki to sieć przestaje wyrabiać i pada.

Te 200 zl to chyba za samo ogrzewanie płacisz a nie za wszystko przecież chyba po ciemku nie siedzisz :o

Pozdrawiam

No tak napisalem o kosztach ogrzewania. Ty przeciez tez pisales o samych kosztach ogrzewania bo przy lampkach gazowych nie siedzisz.

Ja to widze inaczej. Ogrzewasz swoj dom jakims tam paliwem. Akceptujesz koszty utrzymania tego domu. Paliwa rzeczywiscie drozeja, ale przeciez nie tylko one. Dochody gosodarstwa tez sa coraz wieksze. To jest inflacja. Udzial procentowy kosztow utrzymania domu za kilka lat bedzie porowny z obecnym. Najwiekszym bezsensem jest zmenianeie co chwila systemu grzewczego ew. wykonywanie ciagle to nowych modernizacji budynku. To jest przeciez kosztowniejsze niz zyski wynikajace z tych zmian.

Pamietam ze masz nieotynkowany dom bez docieplenia. Ale to sytuacja dosc nietypowa. Najczesciej domy sa juz otynkowane. Wtedy nie ma znaczenia czy dom jest lepiej czy gorzej ocieplony. Przyklejanie izolacji do sciany i tak bedzie kosztowne. Nie mowiac juz o tym ze pod podloge dodatkowego styropianu nie wlozysz, w dach nie wlozysz itp.

Skoro u ciebie wylaczaja prad czesto to zabezpieczyles sie jakos? Przeciez kociol gazowy nie dziala bez pradu.

Ale skoro nie ma gazu ziemnego to co masz do zaproponowania?

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930223

Jezier

Pozdrawiam

No tak napisalem o kosztach ogrzewania. Ty przeciez tez pisales o samych kosztach ogrzewania bo przy lampkach gazowych nie siedzisz.

Ja to widze inaczej. Ogrzewasz swoj dom jakims tam paliwem. Akceptujesz koszty utrzymania tego domu. Paliwa rzeczywiscie drozeja, ale przeciez nie tylko one. Dochody gosodarstwa tez sa coraz wieksze. To jest inflacja. Udzial procentowy kosztow utrzymania domu za kilka lat bedzie porowny z obecnym. Najwiekszym bezsensem jest zmenianeie co chwila systemu grzewczego ew. wykonywanie ciagle to nowych modernizacji budynku. To jest przeciez kosztowniejsze niz zyski wynikajace z tych zmian.

Pamietam ze masz nieotynkowany dom bez docieplenia. Ale to sytuacja dosc nietypowa. Najczesciej domy sa juz otynkowane. Wtedy nie ma znaczenia czy dom jest lepiej czy gorzej ocieplony. Przyklejanie izolacji do sciany i tak bedzie kosztowne. Nie mowiac juz o tym ze pod podloge dodatkowego styropianu nie wlozysz, w dach nie wlozysz itp.

Skoro u ciebie wylaczaja prad czesto to zabezpieczyles sie jakos? Przeciez kociol gazowy nie dziala bez pradu.

Ale skoro nie ma gazu ziemnego to co masz do zaproponowania?

Jezier mój dom jest narazie nieotynkowany ale nie wymaga docieplania bo jest zbudowany w technologii 1W. Paliwa drożeja ale niestety szybciej niz wzrost realnych wynagrodzeń. Z tego własnie powodu docieplane sa stare budynki. Gdyby udział kosztów ogrzewania w dochodach nie rósł to własciciele nie byli by specjalnie zainteresowani termorenowacja. Niestety taka tendencja cały czas sie utrzymuje i raczej nic nie wskazuje na to że sie coś w tym wzgledzie zmieni. Nie polecam też aby wkółko zmieniać system bo jak napisałeś będzie to najdrozsze rozwiazanie. Najlepiej byłoby mieć jakąś uniwersalna instalację niezalezną od rodzaju źródła aby jej nie wymieniać w a razie potrzeb tylko wymieniać samo źródło. Oczywiście mam na myśli skale czasowa rzedu co najmniej 10...15 może 20 lat anie co chwila przerabiać. Do tego powiedzmy zostawione miejsce na rekuperator, miejsce na wdmuchnięcie dodatkowej izolacji w dach i doklejenie jej na ścianach.

Co moge zaproponować kol. Gringo odpowiedzi uniwersalnej nie ma. Jeden ma pod bokiem tartak i darmowe trociny inny ma idealne warunki do PC bo ma swoje jezioro pod bokiem, trzeci ma skład z węglem pod bokiem i za flaszkę może załatwoć taniej miał z tzw ubytków. Jeden jest zbyt leniwy aby dokładać do pieca a inny to lubi. Najlepiej byłoby załatwić duży zwrot z funduszy ekologicznych i zakupić PC na gaz ziemny.

Każdy niestety musi samemu rozpoznać swoje mozliwosci i preferencje okreslić własne priorytety. Acha w razie tych wyłaczeń mam niewielki agregat .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930439

Dziekuje ze wszystkie podpowiedzi. Jak stwierdzil kolega inwestor kazdy przypadek jest idywidualny. Mi chodzi o jak najtansze koszty ogrzewania i wzgledna wygode. Co raz bardziej zastanawiam sie nad pompami ciepla, choc nie mam obok jeziora. To bardzo duza inwestycja ale skoro ma sie zwrocic po kilku latach to moze sie oplaca? co o tym sadzicie a moze znacie jakies firmy godne polecenia? I slyszalem ze mozna ubiegac sie o preferencyjny kredyt z umozeniem 25% rat.
https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930550

przeciez wlasnie ogrzewanie piecami akumulacyjnymi daje wlasnie mozliwosc dowolnego wyboru czasu!Wszystko sterowane jest termostatami ale mozesz oczywiscie sam zalaczyc oddawanie ciepla w dowolnym momencie. Nowoczesne wentylatory w piecach sa bezszumowe czego nie mozna powiedziec o zalaczajacym sie palniku pieca...

Sorry ale mam nieco inne wspomnienia jesli chodzi o piece akumulacyjne z wentylatorami i z termostatami elektronicznymi. To znaczy szum od wentylatorów szczególnie po kilku latach jak już piece nie są pierwszej młodości. Po drugie ciepła w piecach starczało na jakieś max 3 godziny potem dmuchały zimnym powietrzem. Poza tym w nocy było gorąco bo piece też grzały pomimo wyłączonych wentylatorów. Być może masz nieco lepsze piece bo dmuchaja ciepłem 4..5 godzin a nie 3 może mniej grzeja w nocy itp. tego nie wiem. Piszę o moich doswiadczeniach z piecami akumulacyjnymi. Jesli chodzi o hałas z palnika kotła to kocioł jest dosyć cichy, jest w kotłowni i na zewnatrz kotłowni nawet w nocy praktycznie go nie słychać a w pokojach zupełnie nic nie słychać

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/2/#findComment-930573