koziołek 12.12.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 inwestor technologia idzie do przodu.Można kupić dziś piece bardzo dobrze zaizolowane potarfiące trzymać temeperaturę przez okrągłą dobę.Policz sobie aktualne ceny - druga taryfa kosztuje od 13-27gr za 1kwh (zależnie od ZE). Gaz ziemny po uwzględnieniu rzeczywistch sprawności kotła, ceny za m3 i abonamentu 14-20gr za 1kWh, a zapowiadana jest na przyszły rok podwyżka o ok 30%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.12.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 A może ogrzewania odpadami drzewnymi, podobno najtanszy sposób. Może ktos cos podpowie w tym temacie. Piec na drewno? Dodatkowo kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 12.12.2005 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Witam właśnie zgłębiam wątek też zastanawiam się nad zmianą koncepcji ogrzewania domu Gringo spadłeś mi z nieba... My budujemy nowy dom ok 240m2 :gazobeton 24 +12 styropian, na podłodze 10 styropian, w dachu jeszcze nie wiemy - nic ekstra, raczej jakiś standard. Do tej pory, mieliśmy w planie gazowe i to z butli (GZ może za 3 do 5 lat może dłużej). Przerabiałem rekuperator - nie przekonali mnie bo jest to alternatywa, uzupełnienie do całości a jednak spora inwestycja, do tego nikt nie potrafił zrobić mi konkretnego bilansu, Pompę ciepła - super sprawa ale w naszym przypadku trzeba rozbudować podłogówkę z planowanych 4 pomieszczeń (w sumie ok 60m2) na cały dom (ok 200m2) co strasznie podraża koszt, po za tym jeśli już to odwierty pionowe w sumie jakieś 90 tys całość (wartość pieniądza w czasie oraz czas amortyzacji do 15 lat przekreślił pomysł). Ostatecznie pozostało na gazowym z dobrym piecem kondensacyjnym (modulowanym od 4,5 KW ) i sporym zasobnikiem (kotłowania ma kosztować ok 11 tys + instalacje i grzejniki) do tego kominek z rozprowadzeniem ciepła po domu. Teraz jednak w świetle podwyżek zastanawiam się nad prądem... Szukam użytkowników, którzy powiedzą szczerze ile płaca za ogrzewanie prądem, jakie są to koszty w zimie i w lecie (jak to wychodzi średniorocznie) przy jakiej wielkości domu. Zakładam, że za gaz na cały rok mogę zapłacić ok 6000 PLN (ok 3100 *1,60pln +vat - proszę o korektę użytkowników) Pytanie konkretne do użytkowników jednego i drugiego ogrzewania: Inwestor: pisałeś, że masz kondensacyjny - jeśli możesz ile Ciebie wynosi sezon, lub ile płacisz w miesiącach zimowych za gaz i przy jakiej wielkości domu i jakie rachunki płacisz za prąd? John 21 i Jezier: pisaliście o prądzie - jeśli macie takowe ogrzewanie; to jakie rachunki za prąd przychodzą do was za wszystko w sezonie a jakie latem (i jakie są duże wasze domy)?? Jeśli można, to określcie jakie macie budynki - zakładam że budynki z ostatnich 5 lat mimo różnych technologii będą zbliżone w bilansie energetycznym . Nie chcę być zbyt wścibski, ale jest to dla mnie bardzo ważne żeby ocenić co dla mnie może wydać się najkorzystniejsze, a przemawiają do mnie konkrety i praktyka. Kolejne pytania będą dotyczyły nakładów inwestycyjnych związanych z wykonaniem ogrzewania? Do tej pory rozmawiałem z użytkownikami elektrycznego i byli zadowoleni – rachunki podobno podobne do gazówki, ale nakład inwestycyjny mniejszy… co wy na to? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 12.12.2005 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 przeciez wlasnie ogrzewanie piecami akumulacyjnymi daje wlasnie mozliwosc dowolnego wyboru czasu!Wszystko sterowane jest termostatami ale mozesz oczywiscie sam zalaczyc oddawanie ciepla w dowolnym momencie. Nowoczesne wentylatory w piecach sa bezszumowe czego nie mozna powiedziec o zalaczajacym sie palniku pieca... Sorry ale mam nieco inne wspomnienia jesli chodzi o piece akumulacyjne z wentylatorami i z termostatami elektronicznymi. To znaczy szum od wentylatorów szczególnie po kilku latach jak już piece nie są pierwszej młodości. Po drugie ciepła w piecach starczało na jakieś max 3 godziny potem dmuchały zimnym powietrzem. Poza tym w nocy było gorąco bo piece też grzały pomimo wyłączonych wentylatorów. Być może masz nieco lepsze piece bo dmuchaja ciepłem 4..5 godzin a nie 3 może mniej grzeja w nocy itp. tego nie wiem. Piszę o moich doswiadczeniach z piecami akumulacyjnymi. Jesli chodzi o hałas z palnika kotła to kocioł jest dosyć cichy, jest w kotłowni i na zewnatrz kotłowni nawet w nocy praktycznie go nie słychać a w pokojach zupełnie nic nie słychać Pozdrawiam wg mnie zarówno jedno jak i drugie ogrzewanie ma swoje wady - obecny piec gazowy w moim mieszkaniu (ma 5 lat) mimo że jest w innym pomieszczeniu potrafi mnie obudzić, elektrykę znowu kojaże z tym że nie oddają tyle ciepła ile trzeba i momentalnie stygną... Dlatego chcę narazie porównać koszty eksploatacyjne wierząc, że technologia poszła do przodu zarówno w jednych jak i w drugich rozwiązaniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.12.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 90tyś. za instalację z pc toś troszku przesadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 13.12.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 przeciez wlasnie ogrzewanie piecami akumulacyjnymi daje wlasnie mozliwosc dowolnego wyboru czasu!Wszystko sterowane jest termostatami ale mozesz oczywiscie sam zalaczyc oddawanie ciepla w dowolnym momencie. Nowoczesne wentylatory w piecach sa bezszumowe czego nie mozna powiedziec o zalaczajacym sie palniku pieca... Sorry ale mam nieco inne wspomnienia jesli chodzi o piece akumulacyjne z wentylatorami i z termostatami elektronicznymi. To znaczy szum od wentylatorów szczególnie po kilku latach jak już piece nie są pierwszej młodości. Po drugie ciepła w piecach starczało na jakieś max 3 godziny potem dmuchały zimnym powietrzem. Poza tym w nocy było gorąco bo piece też grzały pomimo wyłączonych wentylatorów. Być może masz nieco lepsze piece bo dmuchaja ciepłem 4..5 godzin a nie 3 może mniej grzeja w nocy itp. tego nie wiem. Piszę o moich doswiadczeniach z piecami akumulacyjnymi. Jesli chodzi o hałas z palnika kotła to kocioł jest dosyć cichy, jest w kotłowni i na zewnatrz kotłowni nawet w nocy praktycznie go nie słychać a w pokojach zupełnie nic nie słychać Pozdrawiam Niestety ale twoje doswiadczenia sa chyba z piecami baaaaaaaaaaardzo starego typu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 13.12.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 90tyś. za instalację z pc toś troszku przesadził Przesadziłem ... Nie sądzę, mam kilka ofert kompleksowych i wszystkie oscylują w okół tej kwoty Ostatnia najaktualniejsza to pompa nibe, moc grzewcza 15 kw (niektórzy namawiali mnie do dużo większych urządzeń ale sporo droższych, bo lepiej mieć zapas jak coś ) - jedyne 24 tys pln , należy dodać zbiornik, armaturę i montaż i juz mamy 35500 pln do tego odwierty (ok 200m) + glikol - różnie ok 18/20 tys no i instalacja podłogowa typu Krisan (materiał + instalacja) ok 30/32 tys - wszystko netto . Chcę mieć gwarancje na takie urzadzenie i dlatego niepodejmuje sie kombinowania z tańszymi zbiornikami czy instalacja za pomocą hydraulika . Mogę zamówić tańszą pompę o 5 tys i zastanowić się nad instalacją ale zyskam może ok 10/15 tys tyle że znacznie strace na jakości, pewności działania -a wszyscy powtażają - dla siebie pan buduje musi być pożądnie, niezaszkodzi.... Miałem oferte konkurencji z krzykliewym hasłem 29500 pln ale okazało sie że niekoniecznie jest to wszystko - mój sąsiad się zdecydował więc mam to na bierząco - po badaniach ziemi, wyliczeniach energetycznych staneł na urządzeniu większym za 45 tys z zaleceniem 15 no najlepiej 20 cm styropianu . Jest to urzadzenie z odwiertami poziomymi - ale to nie wszystko: ma dokupić zbiornik no i ok 2 - 2,5 km rury pex do podłogówki , generalnie cała instalacja no i + glikol i zainstalowanie- już sie łapie za głowę ale brnie dalej. Ja byłem przezorniejszy i kazałem liczyć wszystkie koszty zwiazane z takim rozwiązaniem, oczywiście sam odejmowałem koszty które i tak musze ponieść np na podłogówke ale to zwykła instalacja i zaledwie 300mb rurki a nie 2,5 kilometra. być może można wykopać coś tanszego ale ja kożystając z rad użytkowników i poleceń, pytałem u dość znanych i doświadczonych wykonawców i ceny raczej się potwierdzały. Może masz inne doświadczenia, ale jeśli nie isnatlowałeś tego urządzenia w swoim domu to przestrzegam, dokładnie przelicz koszty i powiedzenie że i tak chciałem mieć podłogówkę tutaj nie ma przełożenia kwotowego - my rozsądnie podchodziliśmy do kosztów naszej budowy - m.in podłogówka nie była w całym domu i miała być wykonana z tańszej -mimo wszystko- miedzi, nie zamierzałem też kłaść 20 styropianu - ktoś powie że o ile to może podrożyć - ano może u nas to się ładnie mnoży ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.12.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Johny27Chyba niezbyt uwaznie czytasz bo napisałem że piece były z termostatami elektronicznymi i wentylatorkami czyli rozładowywane dynamiczne. Mie ma baaaaardzo starych pieców takiego typu.Poza tym czas rozładowywania pieca zależy od ilosci zgromadzonego w nim ciepła (czyli wielkości wkałdu) a nie od tego czy jest stary czy nowy. Może masz piece lepiej ocieplone i nie beda tak grzały w czasie ładowania, może wentylatory na początku będą bardzo ciche, może beda miały ogromne i bardzo ciezkie wkłady Ok więc jesli masz takie piece to bedziemy mogli wtedy mówić że masz instalację zbliżająca sie parametrami do zwykłej grzejnikowej wodnej lecz niestety nie dajacej możliwosci wymiany źródła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 13.12.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 widze ze kazdy ma swoje racje...... Nie zamierzam przekonywac nikogo do ogrzewania elektrycznego skoro krytykuje sie juz sam pomysl tagiego rozwiazania. Jednak fakt pozostanie faktem ze dokladnie liczac takie ogrzewanie nalezy obecnie do najtanszych na rynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.12.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Ano "instalowałem" u siebie i wcale nie wyszło tak źle. Jeśli chodzi o podłogówkę to jaką będziesz mieć temperaturę zasilania skoro schodzisz z 2500mb do 300mb rurki? Co do ocieplenia to jestem jak najbardziej za (u mnie 15cm styropianu), bez względu na źródło ciepła, przecież robisz dla siebie . Gdybym chciał doprowadzić gaz ziemny, mieć kondensata i oczywiście podłogówkę to różnica w cenie była tak niewielka, że wybrałem pc, ale to nie znaczy, że każdemu to się opłaca. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 13.12.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Ano "instalowałem" u siebie i wcale nie wyszło tak źle. Jeśli chodzi o podłogówkę to jaką będziesz mieć temperaturę zasilania skoro schodzisz z 2500mb do 300mb rurki? Co do ocieplenia to jestem jak najbardziej za (u mnie 15cm styropianu), bez względu na źródło ciepła, przecież robisz dla siebie . Gdybym chciał doprowadzić gaz ziemny, mieć kondensata i oczywiście podłogówkę to różnica w cenie była tak niewielka, że wybrałem pc, ale to nie znaczy, że każdemu to się opłaca. Pozdro No to jestem bardzo ciekaw opini, jakie koszty ponosisz comiesięcznie i jakie koszty musiałeś ponieść na początem - jeśli możesz? oczywiście podłogówka zmniejsza się kosztem tradycyjnych grzejników ale różnica i tak jest spora jak dla mnie (grzejniki wychodzą sporo taniej). a jest to tylko jeden czynnik... To "robisz dla siebie" to mnie już wykańcza powoli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.12.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Damian, jeśli miałbym gaz przy posesji to bym się mocno zastanawiał nad pompą, bo wtedy koszty inwestycyjne przemawiałyby na korzyść gazu. Koszty comiesięczne... hmm, nie mam osobnego licznika na pc, ale spisałem stan licznika 1 listopada i 1 grudnia. Zużycie energii el. taryfa nocna 240 kWh, taryfa dzienna 260 kWh. W tym jest wszystko co w domu na "prónd" działa: tv, kopm, hydrofor, cwu (grzana pc), oświetlenie itd itp. Nas jest troje, pow grzana to ok. 150 m2. W domu syn chodzi w koszulce z krótkim rękawkiem, ja w sweterku. Jak na razie to pierwsza zima z domownikami. Eksperymentuję z krzywą grzewczą i czasem pracy pc, na przyszłą zimę chyba ustalę właściwe parametry (pc sterowana jest "pogodówką"). W przyszłości każde pomieszczenie będzie miało swój termostat, na razie nie ma żadnego (dom okablowany). W kominku palimy dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.12.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 O jaka ładna gorąca przepychanka. No to się dołożę. Od roku nie mogę się doprosić Redakcji, żeby zaczęła podawać w postaci wykresów ceny energii historyczne i obecne. Jeżeli ktoś chce, to może wątek podciągnąć w "Napiszcie w M." Kiedyśnick Redakcja nawet coś w tym wątku napisał, ale w porę nie zrobiłem PrtSc i teraz nie mam dowodu cyfrowego, na to żę taki nick coś tam napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.12.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Peterek jakoś mało prądu zużywasz Tyle co napisałes to u mnie wiecej wychodzi bez ogrzewania i c.w.u. ?? Co prawda mieszkamy w 5 osób ale żeby aż taka duża róznica Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.12.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Mam wszędzie świetlówki energooszczędne, ale żeby była jasność po ciemku nie siedzę . Tv 29cali gra całymi wieczorami i komp czasami też. Nie mam kuchenki el. tylko na propan butan, ale mikrofala uzupełnia. Licznik el prawie nowy, chyba sprawny . Przypomnij bym za grudzień napisał ile poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.12.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 .... Pytanie konkretne do użytkowników jednego i drugiego ogrzewania: Inwestor: pisałeś, że masz kondensacyjny - jeśli możesz ile Ciebie wynosi sezon, lub ile płacisz w miesiącach zimowych za gaz i przy jakiej wielkości domu i jakie rachunki płacisz za prąd? .... Jeśli można, to określcie jakie macie budynki - zakładam że budynki z ostatnich 5 lat mimo różnych technologii będą zbliżone w bilansie energetycznym . Nie chcę być zbyt wścibski, ale jest to dla mnie bardzo ważne żeby ocenić co dla mnie może wydać się najkorzystniejsze, a przemawiają do mnie konkrety i praktyka. Pisałem juz w innym wątku ale przytoczę dla ciebie tutaj jeszcze raz Zeszły sezon grzewczy to znaczy wrzesień 2004 do wrzesień 2005 Całkowite spalanie gazu (odczyt z gazomierza) 2586m3 w tym zużycie na c.o., c.w.u. i gotowanie. (zużycie na c.w.u. przyjmuję 5,5m3 gazu na podgrzanie 1m3 wody od +10 do + 55 st. C ) co daje około 770 m3 na gotowanie nie mam pojecia ile wychodzi gazu ale załóżmy że 100m3 rocznie. Wynika z tych obliczeń że na ogrzewanie budynku zużywam ok.1700m3 gazu GZ50 Teraz koszty: obecnie (ceny z ostatniego rachunku) opłata stała przy taryfie W-3 wynosi 25,86zł miesięcznie 0,75zł (gaz) + 0,40zł (przesył) = 1,15 zł brutto za 1 m3 zapłaciłem więc za gaz w skali roku 12 x 25,86 + 2586 x 1,15 zł =3284,22zł (brutto) wynika więc z tego że ogrzewanie kosztowało mnie w zeszłym roku 2180 zł brutto czyli 181,66 zł miesięcznie c.w.u. i gotowanie :1104zł brutto 92zł miesięcznie. Dane o budynku: parterowy ok. 190m2 (pow ogrzewanej) ściany jednowarstwowe BK prod Prefabet odm. 400, temperatura 22...23 st. w dzień w nocy 20 st.C ogrzewanie kotłem kondensacyjnym Vaillant Ecotec. Ceny paliwa aktualne, zużycie z zeszłego roku. Jesli chodzi o prad to płace srednio ok. 219 zł miesiecznie (aktualna prognoza na najblizsze 6 m-cy) co daje ok 560 kWh /m-c Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.12.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Peterek bardzo proszę napisz jakiej firmy masz pompę? Może być na priv. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.12.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Może szanownemu koleżeństwu Tuwima zacytować: "Na straganie w dzieńtargowy..." Gringo, do sprawy wybory musisz podejść systematycznie. Spośród nośników energii wymienionych w notatce URE z 2000 roku (wymienienie można uznać za w miarę aktualne) wykreśl te, które tobie nie odpowiadają. Następnie znajdź obecne ceny tej energii za jakiś tam okres wstecz. Umieśćna skali i wyprować trendy wzrostu. Ciekawe dlaczego nie mogę naklikać trendy, tylko muszę kliknąć trendy wzrostu. Weź sobie do prognozowania zobacz jakie są ceny wybranych noścników najlepiej w Czechach Słowacji i Węgrzech. Niektóre z nich odbiegają od naszych cen i to znacznie. Dodatkowo okreś sobie zapotrzebowanie na moc dla twojego domku. Będziesz miał wtedy jedną w miarę stała (zapotrzebowanie na moc) i kilka zmiennych ceny nośników energii. Teraz dla tych nośników które tobie pozostały powinieneś określić koszty wybudowania instalacji: i tak dla prądu: - pompa ciepła + podłogówka, - legallet - konwekcyjne - akumulacyjne (z dynamicznym lub nie). A to nie wszystkie możliwości. Potem odrzucasz te, które wiesz że cię nie stać (np. pompa ciepła). Pamiętaj, że do żródeł spalanych dochodzą koszty kominów itp. musisz traktować całościowo. I potem dokonujesz wyboru. Kliknę tak. zapytałem sięmiłej panie w URE Poznań, co by ona zrobiła, bo URE danych dla detalu/konsumenta nie prowadzi, odpowiedź była następująca na chwilę obecną gaz, jeżeli jest jeżeli nie ma to węgiel. Można siętym sugerować, ale co będzie od 2010 jak gazrura będzie po dnie Bałtyku tego nie wie nikt. PS 1. Jedno jest pewne nikt mnie nie namówi, bo dodatkowe źródło ciepła - kominek, wymagał zasilania prądem. Dlaczego dlatego, że po sprywatyzowaniu energetyki będziemy mogli mieć takie same kłopoty jak Włochy (to po pierwsze), a jeżeli zakręcą Rosjanie JAmał to żadna sieć nenergetyczne nie wytrzyma tej całej kupy Farelek, które zostaną do niej podłączone, i też pierdyknie, kto nie wierzy że Rosja może to zrobić to niech sobie przypomni wczesną wiosnę 2005 i Białoruś, jakiś palant wyciągnie teczki na Putina i moze nam wszystkim być zimno w dupsko (to po drugie). Dlatego też żaden kominek z płaszczem wodnym, tam jest potrzebne u=230 a może go nie być. Zwykły z DGP i to grawitacyjnym. Kto chce niech na mnie bluźni, jeno żeby nie pluł se w brodę zamarzającą śliną za kilka lat. Mnie jak przyjdzie potrzeba to i meble z paździeża w takim kominku spale żeby moje dziecki miały ciepło. A kominek z płaszczem tego mi nie zapewni. PS 2. Ceny drewna do kominka powodują, że drewno niesezonowane w miastach zbliża się ze współczynnikiem wydajności cenowej do gazu. Moze dlatego Redakcja nie chce niczego publikować bo poleciałyby na buzięreklamy piecy gazowych. Tak jak swego czasu stało się z olejówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 13.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Peterek bardzo proszę napisz jakiej firmy masz pompę? Może być na priv. Pozdrawiam Aga "Nateo" kiedyś już pisałem, firma ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.12.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Mam wszędzie świetlówki energooszczędne, ale żeby była jasność po ciemku nie siedzę . Tv 29cali gra całymi wieczorami i komp czasami też. Nie mam kuchenki el. tylko na propan butan, ale mikrofala uzupełnia. Licznik el prawie nowy, chyba sprawny . Przypomnij bym za grudzień napisał ile poszło. Kurcze tak samo- mam wszedzie swietlówki (no poza WC) gotuje na gazie i w czajniku elektr. i w mikrofali. Czyli niby tak samo jak u ciebie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts