Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znowu się przypnę do wątku o "Aktualizacji nośników energii", jak myślicie, ile zajęłoby Redakcji zrobienie takiego wykresiku za ostatnie 5 lat.

Kroyena. Poswiecilbys troche czasu i sam to zrobil.

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-936781

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko widzisz wydaje mi sie że w tym watku chodzi o koszty samego ogrzewania a nie utrzymania domu jako całości. Jak zaczniemy te wszystkie sprawy mieszac ze sobą to nie dojdziemy do żadnych obiektywnych wniosków. Zaraz ktoś może napisać że ma forsy jak lodu i nie ociepla wcale chałupy i w dodatku tylko grzeje prądem a co kurcze stać go no to to co komu do tego. Czyli mamy przykładowo taki to a taki budynek taka powierzchnia, tak ocieplony itd. - koszty ogrzewania tego budynku weglem to tyle, gazem, tyle, a pradem tyle i takie rzeczy sa porównywalne strawne i zrozumiałe dla wszystkich.

Pozdrawiam

Wszystko musi byc strawne i zrozumiale dla wszystkich? A jak problem nie jest tak latwy aby go tak upraszczac? A jesli takie upraszczanie prowadzi do blednych wnioskow. A do jakich obiektywnych wnioskow chcialbys dojsc? Ze 1m3 gazu kosztuje mniej niz 10 kWh pradu i wiecej niz 3 kg wegla? Do tego nie trzeba dochodzic.

Gmatwanie sprawy i kombinowanie na wszystkie strony nie służy wyciaganiu wniosków. Problem nalezy tak przedstawiać aby kazdy mógł samemu dojsć do własnych wniosków prawidłowych dla siebie. Czyli zdefiniować najpierw budynek (lub kilka ich rodzajów) który podlega rozważaniom, określić koszty inwestycyjne dla poszczególnych rodzajów ogrzewania, określić koszty utrzymania instalacji, określić koszty opłat za paliwo, okreslić czas zycia w akceptowalnej sprawnosci technicznej danego sytemu.

Na podstawie takich danych kazdy sam będzie potrafił podjac słuszna dla siebie decyzję.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-939436

kroyena

Jeszcze taki delikatny subiektywny komentaż do twojej wypowiedzi. Jeśli rodzina wprowadza się do nowego domu to pewien etap został własnie zamknięty i czas aby został zapomniany, no może czasem w swiateczy wieczór wyjmie się album z fotografiami i przy lampce wina ze łzą w oku człek sie zaduma jak to onegdaj było :wink: . Przeciaganie tego na całe zycie i rozpamietywanie przy kazdym rachunku za koszty ogrzewania jest nienaturalne i chore. Oszukiwanie samego siebie co miesiąc dwa czy ileśtam jak trzeba zapłacić fakturę z ZE że płaci sie teraz słono ale że przed laty inwestycja była tańsza jest dla mnie śmieszne bo itak tych "zaoszczędzonych" :wink: pieniedzy już dawno nie ma i wcale nie leżą w banku na lokacie i z zarobionych odsetek nie pokrywamy róznicy kosztów paliwa. To po prostu utopia. Prawda jest taka że po jakimś czasie każdy ma głęboko w d..... to ile go kosztował dom ( no chyba że jeszcze przez długie lata bedzie spłacał kredyt) i obchodzi go to jaka jest kwota na otrzymanej właśnie fakturze. Obchodzi go równiez to jak dowiaduje się że cholernie drogi prad znowu ma zdrożeć i że bardzo za drogie ogrzewanie swojego domu po nowym roku znowu zapłaci więcej. Jak ma jakies zaskórniaki to wtedy być może siądzie i zacznie kombinować co by tu może poprawić aby obnizyć te rachunki. Jak ma chatę mocno juz ocieploną to nie wymysli nic ponad to aby kazac żonie i dzieciom chodzić po domach w grubych swetrach, jak chata jest ocieplona tak sobie to mozna to poprawić i jeszcze przez ileś lat mieszkać utrzymujac temperaturę jak w domu u białego człowieka :wink:

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-939457

...kazac żonie i dzieciom chodzić po domach w grubych swetrach...

:D Po tym jak ostatnio żona kazała sobie kupić "barchany" i moherowy beret przestałem eksperymentować z nadmiernym obniżaniem temperatury w domu... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-939681

Poniżej zamieszczam ceny energii elektrycznej w Łodzi (ŁZE). Przy okazji policzony jest procentowy stosunkek cen w przypadku dwutaryfowym, do ceny w jednej taryfie, oraz to ile minimalnie procentowo trzeba zużywać w nocnej taryfie, aby wyjść na to samo co w taryfie całodobowej. ŁZE nie wypada tu za dobrze - już nawet ZE Łódź-Teren ma tańszy prąd w nocnej taryfie (w innych rejonach kraju widziałem znacznie lepsze ceny na nocny prąd - ale, cóż ja mam ŁZE).

Ceny en. elektr. 3 faz. (z VAT 22%):

G11

- abonament: 8.81 zł/miesiąc

- energia: 0.3510 zł/kWh = 97.50 zł/GJ (100%)

G12

- abonament: 11.20 zł/miesiąc

- en. dzień: 0.3725 zł/kWh = 103.37 zł/GJ (106%)

- en. noc: 0.2117 zł/kWh = 58.81 zł/GJ ( 60%)

Noc: 22-6, 13-15 (10h)

Dzień: 6-13, 15-22 (14h)

G11 = G12 <=> en. dzień 86% + en. noc 14%

Może, ktoś kto grzeje gazem dopisze do tego koszt GJ z gazu (ziemnego, butlowego) przyjmując dla uproszczenia sprawność pieca 100%. Oczywiście przydałoby się jak wyżej rozbicie na stałe koszty miesięczne (abonament) i koszt GJ.

Jak będziemy mieli takie dane na forum to może łatwiej będzie rozmawiać.

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-940893

Co do tańszego prądu to nie byłbym takim optymistą. Natomias uważam, że faktycznie można się spodziewać, że prąd może być nośnikiem o najbardziej stabilnej cenie, czego nie można powiedzieć o paliwach gazowych i płynnych.

A jam mam jeszcze takie pytanko. U siebie planuję elektryczne ogrzewanie akumulacyjne: podłogówka na dole, piecyki na górze. Gdzieś wyczytałem, że są piece dynamiczne, bez dmuchawy: rozładowywane konwekcyjnie, a szybkością rozładowania steruje przysłona. Czy ktoś ma jakieś namiary na konkretny szprzęt tego typu? Wiem już co oznacza pompa do akwarium stojącego w sypialni: jak była nowa to fakt, było cicho, ale po 2 latach już nie jest!

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941219

...prąd może być nośnikiem o najbardziej stabilnej cenie, czego nie można powiedzieć o paliwach gazowych i płynnych.

Rzeczywiscie prąd stabilnie drożeje co roku.

Zawsze w styczniu.

Olejów i gazu nie da się przewidzieć ale zapowiada się źle.

Wungiel niby też stabilny ale też cieżko prorokować przyszłość.

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941226

Szanowni Koledzy & Koleżanki - nie chodzi o to żeby postępować jak ta sroczka co zawsze swój ogonek (czytaj: system grzewczy) chwali, tylko żeby wymienić się informacjami, ile to kosztuje i ew. dlaczego. Oczywiście prognozami też warto się wymienić - choć ja nie dałbym złamanego grosza (starego !) za ich trafność ...

Co z tego że np. prąd w Szwecji jest tani ??? Dla nas - nic ! Co z tego że teraz gaz jest tani ale drożeje ? Też nic, bo ciągle da się nim ogrzać w miarę tanio, a co do prognoz co szybciej zdrożeje a co wolniej - to już się wypowiedziałem. A dodatkowo przytoczę jedną opinię n/t prognozowania: :)

Inaczej mówiąc: możemy tu podawać ziliony racjonalnych powodów dla których coś zdrożeje lub stanieje i o ile [przykładowo jeszcze niedawno straszono: gaz zdrożeje od Nw. Roku o 30% - i co ? ano zdrożeje, ale o 7% - przynajmniej dla ind. odbiorcy]. A jednocześnie otaczająca nas [czytaj: ceny energii] niekoniecznie musi poddawać się racjonalnym powodom ...

Oczywiście są pewne generalne zasady: np. masz duży dom - kup kondensata lub pompe ciepła - bo się szybciej zwrócą. Masz mały dom - prawdopodobnie możesz grzać prądem, szczególnie jak go dobrze ocieplisz. Itepe - ale zawsze należy mieć na uwadze takie elementy jak pewność [np. zbudować kominek jak prądu/gazu/kasy braknie].

Ja np. mam mały domek i kondensata - bo stać mnie było na taki piec, mam gaz blisko do działki, mam kominek i uważam to za w miarę racjonalne. Gdybym nie miał gazu - pewnie poszedłbym na grzanie prądem, po ew. zmianie koncepcji - tzn. dałbym ściany warstwowe zamiast 1-w, dołożyłbym ocieplenia sufitu i podłogi, może pomyślałbym o reku ..

pozdrawiam ciepło - Krzysiek

PS U mnie gaz wychodzi po 1.123 zł/m3 [wszystkie koszty zmienne i stałe w skali roku 2005] o wart. opałowej 34.33 MJ/m3 -> przy 100% sprawności kotła to jest 32.7 zł/GJ, natomiast dla kondensata (107% sprawności wp. na wartość opałową) - 30.6 zł/GJ

Aha - mpoplaw - dla mojego domku (100.9 m2) zapotrzebowanie na energię grzejną to ok. 15000 kWh rocznie ! nie jest to najlepiej ocieplony dom, dodatkowo o nienajlepszej pw. energetycznym bryle [parterówka], bez reku - ale wydaje mi się że powinieneś sparwdzić swoje obliczenia bo coś te 6000 kWh rocznie widzi mi się trochę mało ....

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941456

OK - to jest pewnie możliwe że tak mało. A jakie bedziesz mieć okna (tzn. jaki U szyb/okien ) ? U mnie przez okna ucieka ok. 18% energii[szyba U=1.1, oceniam że całe okno ma U=1.3], przez wentylację 31% ...

No i ile PLN ta inwestycja Cię wyniesie ?

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941584

mpoplaw napisał:

Dla lepszego bajeru można zamontować izolację transparentną na południowej ścianie. Wszystkie te wynalazki podniosą cenę o ok. 5%.

Co to jest ta izolacja, możesz wyjaśnić?

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941634

Hm nie bardzo mi sie chce w to wierzyc .... Bo czym sie różnią przeszklenia od okien ?? Wspólczesne okna są raczej szczelne (ja musze rozszczelniać żeby była wymiana powietrza).

Czy to zapotrzebowanie to masz już po odjęciu z solara czy inaczej, czy tez te 4-6 MWh to jest całość z której część zaspokoisz solarem ?

Jakie bedzie U ścian zewn. i z czego będą ?

Czym liczyłeś bilans energetyczny tego domku ?

Ja uzywałem prostego arkusza kalkulacyjnego i wyniki mi się zgodziły z dokładnością ok. 20% [tzn. z arkusza wychodziło że za gaz na wszystko (co, cwu, gotowanie) zapłacę ok. 2400 zł, zapłaciłem mniej niż 2000 zł za okres lipiec 2004 - lipiec 2005 - ale pewnie częściowo wynika to z tego że nie uwzględniałem zysków od słońca i osób - a mam duże okna od pd i taras od pd-zach, od pn tylko 1 małe okienko].

Gdybym miał reku - zapotrzebowanie spadłoby pewnie o ok. 25%, grzanie podłogówką - może dalsze 10% (bo może być chłodniej) -> ale to byłoby ciągle 10 MWh rocznie - a ty mówisz o połowie z tego i na dodatek twierdzisz że koszty inwestycji wzrosną o 5% .... Zakładam że "podstawowo" Twój dom kosztowałby 250 kzł (bez działki) - tzn. że na te wszystkie dodatkowe cuda (ocieplenie, solary, reku) chcesz wydać 12.5 kzł ....

No nic - Twój dom, Twoja kasa, Twój problem - ale może inni forumowicze byliby Twoim domem zainteresowani - napisz cos więcej, może jakieś rzuty, linki ...

hej - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941638

W sumie 4932.

Dom parterowy o powierzchni 138,5m2. Sciany dwuwarstwowe bk i styropian. Orzewanie grzejnikami konwekcyjnymi, w lazience i kuchni mam maty pod plytkami.

ja właśnie zamknęłam rok ogrzewania gazem (plus cwu) kwotą 2500 zł - dom 130 m kw, z użytkowym poddaszem.

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941677

Dzięki mpoplaw - przejrzalem wątek , ale nic tam nie ma o całości Twojego przyszłego domu nie znalazłem.

25 cm ocieplenia na stropie i 15 cm na ścianach.podłodze - to nic szczególnego: gdybym to zrobił w moim domu (zakładam zgrubnie że usyskałbyś U=0.2 w ścianach i podłodze oraz 0.18 na stropie), to zapotrzebowanie spadłoby do 12 MWh, od tego w dół 30% (bo teraz strumien ciepła z wentylacji to 37% całości - zakładam że 80% ciepła odzyska reku) i 10% spadku (bo podłogówka) to wychodzi ciągle jeszcze 7.6 MWh (czyli połowa tego co u mnie aktualnie).

Gdzie tu jeszcze zaoszczędzić ?

Może gdybyś budował dom większy to na 1 m2 wypadłoby mniej energii - ale to co liczę dotyczy właśnie domku o pow. uzytkowej 100.9 m2 który wybudowałem i mieszkam w nim

Najpraktyczniej by było gdybyś przedstawił konkretny dom + bilans energetyczny

No i skąd te 5% wzrostu kosztów ? [dałem "startowe" koszty wybudowania domku, zbliżone do moich, w tym instalacje - a są goście co się chwalą że tego typu metraż da się zbudować za 150-200 kzł - wtedy Twoje 5% to jest 7.5 - 10 kzł]

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/45086-czym-ogrzewa%C4%87-dom-pomocy-please/page/6/#findComment-941692