Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać dom? pomocy, please...

Recommended Posts

Wiem jedno, wynajmowałem kanadyjczyka z ogrzewaniem elektrycznym. Przez 6 miesięcy, tani był w wynajeciu, po miesiącu (listopad) przekonałem się czemu. Za prąd zapłaciłem 1100,- zł za miesiąc. Nie wiem, jak Wy płacicie za prad 200 zł z ogrzewaniem, ja tyle płacę za prad grzejac gazem, czyli naświatło i kuchnię elektryczną.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wszędzie świetlówki energooszczędne, ale żeby była jasność po ciemku nie siedzę :lol: . Tv 29cali gra całymi wieczorami i komp czasami też. Nie mam kuchenki el. tylko na propan butan, ale mikrofala uzupełnia. Licznik el prawie nowy, chyba sprawny :roll: . Przypomnij bym za grudzień napisał ile poszło.

Kurcze tak samo- mam wszedzie swietlówki (no poza WC) gotuje na gazie i w czajniku elektr. i w mikrofali. Czyli niby tak samo jak u ciebie ??? :o

Czajnik elektryczny schowałem do szafki jak gazu zabraknie, a mikrofala pracuje jedynie w sobotę i niedzielę, bo w tygodniu czasu brak.

Inwestor, a ile u Ciebie nakręciło?

Krojena

Strasznie czarne wizje Waści prawicie :-?

Z tą rura to jeszcze nie wiadomo czy od niej nitki do nas nie bedzie 8)

A jeśli nawet nie to ping-pong planuje budowe terminala CNG. Pewnie do 2010 się wyrobi. Owszem prawda to jest że nasze sieci nie uciagną najazdu farelek. Jak juz pisałem u mnie ledwo dycha sieć elektryczna tak naród sie grzeje po nocach elektronami :wink: a co dopiero będzie jak legalnie zaczną farelki podłaczać gdy embargo na metan wprowadza. Wtedy chyba postawie kozę w salonie i jak moi dziadowie za okupacji drewnem z płotu sąsiada palić będe. Tak czy siak jak mam instalacje wodna c.o. to gdy ceny pradu sie zrównaja (ciekawe czy tego dożyję) z GZ to za kilka złociszy kociołek na elektrony w kotłowni se powieszę i będzie git. Jasna sprawa że do tego czasu ZE druty na słupach pogrubi co by nastarczyły. :wink:

Pozdrawiam

Mam wszędzie świetlówki energooszczędne, ale żeby była jasność po ciemku nie siedzę :lol: . Tv 29cali gra całymi wieczorami i komp czasami też. Nie mam kuchenki el. tylko na propan butan, ale mikrofala uzupełnia. Licznik el prawie nowy, chyba sprawny :roll: . Przypomnij bym za grudzień napisał ile poszło.

Kurcze tak samo- mam wszedzie swietlówki (no poza WC) gotuje na gazie i w czajniku elektr. i w mikrofali. Czyli niby tak samo jak u ciebie ??? :o

Czajnik elektryczny schowałem do szafki jak gazu zabraknie, a mikrofala pracuje jedynie w sobotę i niedzielę, bo w tygodniu czasu brak.

Toć przeca już pisałem że sredni 219 zeta za m-c czyli ok. 560 kWh.

Peterek może Ty strasznie lubisz palić w tym kominku jak już wczesniej napisałeś :wink: i nie dajesz szansy załaczyć sie tej PC :wink: :D

Pozdrawiam

Toć przeca już pisałem że sredni 219 zeta za m-c czyli ok. 560 kWh.

Peterek może Ty strasznie lubisz palić w tym kominku jak już wczesniej napisałeś :wink: i nie dajesz szansy załaczyć sie tej PC :wink: :D

Pozdrawiam

Nieee aż tak to nie z tym paleniem w kominku. Zresztą mój kominek to w tej chwili jak koza: bez zabudowy i rozprowadzenia ciepełka. Planuję rozprowadzenie grawitacyjne (będę miał krótkie odcinki poziome). Zresztą jak się pali w kominku to pompie wszystko jedno, ona ma sterowanie od temp. zew.

Koza niby dobra jest, jeno powietrze człowiekowi od pyska odejmuje. A prundowni nie nadążą budować traktów dla elektronusów. A zresztą i tak wsio pierdyknie.

Czy kolega nie pamięta, jak nam niektóre dobre nicki z rok temu w listopadzie na tydzień wyćpło z foruma. A jeno wicherek z letka powiał.

PS1. Ciekawe, czy gdyby załączyć tester, czy jak to gufno zwą, co to jakość dostarczanej energii sprawdza, to czy przypadkiem nie płaciłby kolega w ogóle za to ogrzewanie prądem, o obniżonych parametrach niż w umowie. STOENOwi za awaryjność podobno dowalono tydzień temu. Ale się odwołuje.

PS2. To nie jest czarnowidztwo tylko FMEA, zapobieganie wadom przed ich powstaniem.

PS3. Nad ogrodzeniem drewnianym pomyślę, zawsze można z takiego płotu kilka MJ wyciągnąć, jakby co. 8)

Inwestor dzięki za info :p

Właśnie widzę, że sporo rozpisujesz się na innych wontkach ale niestety nie zdażyłem wszystkiego przerobić... :oops:

Gratuluje wyniku z tym gazem :lol:

u nas niestety ale gaz może być tylko z beczki (propan) narazie , więc przyjmuje że zużyje jakieś 3500 litrów/rok (tak mi wszyscy prognozują )x 1,8 + 300 (roczna dzierzawa) +vat = 8052 pln brutto :evil: (a jeszcze przedchwilą liczyłem na mniej - ceny aktualne z rzepy) :cry:

więc 671 średniomiesięcznie a prawdopodobnie 1000 w miesiącach zimowych za sam gaz :cry: ma sie nijak do twojego wyniku...

dlatego zastanawaim się nad prądem.

to nie jest kwestja kosztów związanych z inwestycją w dobry piec kondensacyjny jaki moge mieć za 11 tys tylko kwestja dalszej eksploatacji... hepl :cry:

musze jeszcze skorygować ile gazu zużywają forumowicze mający beczke i kondensacyjny piec... 8)

Nosz kur.....a jak czytam to mnie ponosi. Pokiego h..a bierzesz zbiornik w dzierzawę z propanem. Kup se jak ja zbiornik na własnoś podziemny na propan-butan. Za zbiornik dałem 4200 zl i gaz kupiuje na wolnym rynku po 0,90 zł/L. Ludzie, jak Wy liczycie ?

Aha, dla watpiacych, jak przyjada rosjanie z gazem to jest taniej, wiele taniej.

...

PS1. Ciekawe, czy gdyby załączyć tester, czy jak to gufno zwą, co to jakość dostarczanej energii sprawdza, to czy przypadkiem nie płaciłby kolega w ogóle za to ogrzewanie prądem, o obniżonych parametrach niż w umowie. STOENOwi za awaryjność podobno dowalono tydzień temu. Ale się odwołuje.

...

Oooo to jest własnie prawidłowy kierunek myslenia 8) Myslałem juz nad tym i znalazłem piękne pozycje w taryfie energetycznej jak by tak dobrze pokombinować to kto wie może nawet ZE by dokładal do interesu 8)

6.2. Za niedotrzymanie standardów jakościowych obsługi odbiorców odbiorcom przysługują bonifikaty w następującej wysokości:

a)

za nieprzyjęcie zgłoszeń lub reklamacji od odbiorcy

15,81 zł

W moim ZE ciagle słysze taką odmowę jak tylko jest awaria to automat wypluwa nagrany komunkat - "Aktualnie nie możemy przyjac zgloszenia prosimy zadzwonić później" Czyli powiedzmy 5 telefonów = 15.81 za kazda odmowe i 8 dych w kieszeni :wink:

b)

za nieuzasadnioną zwłokę w usuwaniu zakłóceń w dostarczaniu energii elektrycznej, spowodowanych nieprawidłową pracą sieci

75,91 zł

To niby jest juz trudniejsza sprawa bo co to znaczy nieuzasadnioną zwłokę niby ZE powinno mieć tyle ekip naprawczych aby nie bylo nigdy zwloki a więc zawsze opóźnienie będzie nieuzasadnione

c)

za odmowę udzielenia odbiorcom, na ich żądanie, informacji o przewidywanym terminie wznowienia dostarczania energii elektrycznej, przerwanego z powodu awarii sieci

7,59 zł

No to już jest pewna sprawa bo ciagle jak nie ma elektronów to gadają (jak juz człek się dodzwoni) "nie wiemy kiedy bedzie usunieta awaria prosimy czekać ekipy cały czas pracują"

d)

za niepowiadomienie, z co najmniej pięciodniowym wyprzedzeniem o terminach i czasie planowanych przerw w dostawie energii elektrycznej, w formie ogłoszeń prasowych, komunikatów radiowych lub telewizyjnych, względnie w inny sposób przyjęty na danym terenie odbiorców zasilanych z sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV

15,18 zł

e)

za niepowiadomienie w formie indywidualnych zawiadomień pisemnych, telefonicznych lub za pomocą innego środka telekomunikacji, z co najmniej pięciodniowym wyprzedzeniem, o terminach i czasie planowanych przerw w dostawie energii elektrycznej odbiorców zasilanych z sieci o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV

151,83 zł

f)

za niepowiadomienie na piśmie, z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem odbiorców zasilanych z sieci o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV o zamierzonej zmianie nastawień w automatyce zabezpieczeniowej i innych parametrach mających wpływ na współpracę ruchową z siecią

75,91 zł

g)

za niepoinformowanie na piśmie, z co najmniej rocznym wyprzedzeniem odbiorców zasilanych z sieci o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV, o konieczności dostosowania instalacji do zmienionych warunków zasilania

75,91 zł

h)

za niepoinformowanie na piśmie, z co najmniej trzyletnim wyprzedzeniem odbiorców zasilanych z sieci o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV, o konieczności dostosowania instalacji do zmienionego napięcia znamionowego, podwyższonego poziomu mocy zwarcia i innych warunków funkcjonowania sieci

151,83 zł

i)

za nieuzasadnioną odmowę odpłatnego podjęcia stosownych czynności w sieci, w celu umożliwienia bezpiecznego wykonania przez odbiorcę lub inny podmiot prac w obszarze oddziaływania tej sieci

75,91 zł

j)

za nieudzielenie, na żądanie odbiorcy, informacji w sprawie zasad rozliczeń oraz aktualnych taryf

7,59 zł

k)

za przedłużenie czternastodniowego terminu rozpatrzenia wniosku lub reklamacji odbiorcy w sprawie zasad rozliczeń i udzielenia odpowiedzi za każdy dzień zwłoki 2,28 zł

Może ktos ma pomysła jak do pozostałych punktów dopisać praktyczny komentaż :wink: :D :D

Pozdrawiam

Właśnie widzę, że sporo rozpisujesz się na innych wontkach ale niestety nie zdażyłem wszystkiego przerobić... :oops:

u nas niestety ale gaz może być tylko z beczki (propan) narazie , więc przyjmuje że zużyje jakieś 3500 litrów/rok (tak mi wszyscy prognozują )x 1,8 + 300 (roczna dzierzawa) +vat = 8052 pln brutto :evil: (a jeszcze przedchwilą liczyłem na mniej - ceny aktualne z rzepy) :cry:

więc 671 średniomiesięcznie a prawdopodobnie 1000 w miesiącach zimowych za sam gaz :cry: ma sie nijak do twojego wyniku...

to nie jest kwestja kosztów związanych z inwestycją w dobry piec kondensacyjny jaki moge mieć za 11 tys tylko kwestja dalszej eksploatacji... hepl :cry:

musze jeszcze skorygować ile gazu zużywają forumowicze mający beczke i kondensacyjny piec... 8)

Nie masz czego gratulować bo to nie jest wcale jakiś super wynik. Gdybym wpakował jeszcze sporo kasy i dociepliłbym dom tak jak powiedzmy kol. Jezier i do tego miałbym chate o jakieś 60...70m2 mniejszą to dopiero wtedy moglibyśmy pogadać o rachunkach za c.o. na poziomie sredniorocznym rzedu 100zł/m-c.

Pozdrawiam

Nie masz czego gratulować bo to nie jest wcale jakiś super wynik. Gdybym wpakował jeszcze sporo kasy i dociepliłbym dom tak jak powiedzmy kol. Jezier i do tego miałbym chate o jakieś 60...70m2 mniejszą to dopiero wtedy moglibyśmy pogadać o rachunkach za c.o. na poziomie sredniorocznym rzedu 100zł/m-c.

Pozdrawiam

no tak i jeszcze trochę i to zakłady gazowe i energetyczne będą nam dopłacac za oddawanie energii :lol: :lol: :lol:

oczywiście - a ropa będzie tańsza od wody - tylko kiedy

damianr

Spoko bez paniki :wink: :D wcale nie jest tak tragicznie że będziesz musiał bulić 8 tysiaków za c.o.

Spytam się wprost czy masz obliczenia zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania dla swojego domu ???

Popatrz u mnie spaliłem w kondensacie 1700m3 gazu co dało ok. 18000 kWh ciepła. Jak popatrzysz na obecnie budowane domy to mój wypada bardzo przecietne. Wychodzi u mnie moc do ogrzewania ok. 50 W/m2 ludziska potrafia obecnie ocieplić se chaty do poziomu 25W/m2.

Policz gdybyś grzał moja chate samym prądem w droższej taryfie to wyszłoby ci ok. 6,3 tys. natomiast w tańszej taryfie wyszłoby gdzieś 3,5 tys

(Ceny prądu z mojego ZE 19,5gr za 1 kWh brutto w taryfie nocnej.)

Pozdrawiam

Nosz kur.....a jak czytam to mnie ponosi. Pokiego h..a bierzesz zbiornik w dzierzawę z propanem. Kup se jak ja zbiornik na własnoś podziemny na propan-butan. Za zbiornik dałem 4200 zl i gaz kupiuje na wolnym rynku po 0,90 zł/L. Ludzie, jak Wy liczycie ?

Aha, dla watpiacych, jak przyjada rosjanie z gazem to jest taniej, wiele taniej.

Nooooo Cypek to jestesmy w domu jak przyjda ruskie z z gazem z przemytu to odpinam rurę od swojej chaty wymieniam dysze za 2 dychy w swoim kotle zakopuje baniak w ogródku i kurde żyć nie umierać. 8) 8) 8)

Pozdrawiam

Witam 8)

:

Pompę ciepła - super sprawa ale w naszym przypadku trzeba rozbudować podłogówkę z planowanych 4 pomieszczeń (w sumie ok 60m2) na cały dom (ok 200m2) co strasznie podraża koszt, po za tym jeśli już to odwierty pionowe w sumie jakieś 90 tys

8) 8)

Witam

Mam podobny dylemant i wlasnie dostalem oferte dla domu 210m powierzhni mieszkalnej na pompe ciepla 63000 z vatem i negocjuje jeszcze te cene. A w sklad tego w chodzi wszystko co do tego ogrzewania potrzebne wraz z montarzem plus rekuperator i plus podlaczenie kominka do calosci ;-)

Wszystko to oczywsicie robione przez jedna firme a nie przez pana Kazia ;-)

W tym systemie odchodzi Ci podlogowka i cala instalacja CW bo ogrzewanie jest za pkmoca nadmuchow i wentylacji. Wiec odlicz od tego koszt instalacji podlogowki kaloryferów, kominow (w instalcji gazowej) etc i wyjdzie Ci ile musisz nadplacic.

Ponadto mozesz mozesz odliczyc koszt klimatyzacji bo taka funkcje ten system tez posiada

PS W tym tygodniu wybieram sie obejrzec jak to na zywo dziala do domu w ktorym juz ta firma instalowala.

Pozdrawia

John 21 i Jezier: pisaliście o prądzie - jeśli macie takowe ogrzewanie; to jakie rachunki za prąd przychodzą do was za wszystko w sezonie a jakie latem (i jakie są duże wasze domy)??

Ogrzewam dom od jesieni 2003 roku, mieszkam w nim od polowy listopada 2004. Podam dane za okres grudzien 2004 - listopad 2005:

Grudzien 2004 - 2056 kWh

Styczen 2005 - 2119 kWh

Luty - 2051 kWh

Marzec - 1908 kWh

Kwiecien - 1010 kWh

1 maja - 22 wrzesnia - 2398 kWh (okres gdy nie grzalem)

23 wrzesnia - 31 pazdziernika - 1091 kWh

Listopad 1359 kWh

A wiec poszlo 13 992 kWh z czego ok 6150 kWh w taniej taryfe i 7842 kWh w drogiej.

Zaplacilem za to odpowiednio: 1513 zl i 3323 zl. Plus oplata abonamentowa w wysokosci 8 zl i 4 gr miesiecznie - 96,5 zl rocznie.

W sumie 4932.

Dom parterowy o powierzchni 138,5m2. Sciany dwuwarstwowe bk i styropian. Orzewanie grzejnikami konwekcyjnymi, w lazience i kuchni mam maty pod plytkami.

Kominek uruchomilem niedawno. Na razie palilem w nim dwa razy po 2-3 h. Drewno mi sie skonczylo :wink:

John 21 i Jezier: pisaliście o prądzie - jeśli macie takowe ogrzewanie; to jakie rachunki za prąd przychodzą do was za wszystko w sezonie a jakie latem (i jakie są duże wasze domy)??

Ogrzewam dom od jesieni 2003 roku, mieszkam w nim od polowy listopada 2004. Podam dane za okres grudzien 2004 - listopad 2005:

Grudzien 2004 - 2056 kWh

Styczen 2005 - 2119 kWh

Luty - 2051 kWh

Marzec - 1908 kWh

Kwiecien - 1010 kWh

Listopad 1359 kWh

A wiec poszlo 13 992 kWh z czego ok 6150 kWh w taniej taryfe i 7842 kWh w drogiej.

Zaplacilem za to odpowiednio: 1513 zl i 3323 zl. Plus oplata abonamentowa w wysokosci 8 zl i 4 gr miesiecznie - 96,5 zl rocznie.

W sumie 4932.

Dom parterowy o powierzchni 138,5m2. Sciany dwuwarstwowe bk i styropian. Orzewanie grzejnikami konwekcyjnymi, w lazience i kuchni mam maty pod plytkami.

Kominek uruchomilem niedawno. Na razie palilem w nim dwa razy po 2-3 h. Drewno mi sie skonczylo :wink:

Czyli za dowóz elektronów :wink: płacisz 411 zł/m-c sredniorocznie :roll: za samo c.o. kurcze myslałem że jak masz rekuperator bardzo dobre docieplenie oraz mniejszą powierzchnie domu to wyjdzie ci gdzies w granicach 300...350 zł/m-c za c.o. :-?

Pozdrawiam

damianr

Spoko bez paniki :wink: :D wcale nie jest tak tragicznie że będziesz musiał bulić 8 tysiaków za c.o.

Spytam się wprost czy masz obliczenia zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania dla swojego domu ???

Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to się liczy i kogo mogę do tego przymusić :oops: obecnie nie mam zadużo czasu na spotkania ze specjalistami korzystam tylko z forum 8) a temat staje się z dnia na dzień pilniejszy...

Co radzisz?

Grudzien 2004 - 2056 kWh

Styczen 2005 - 2119 kWh

Luty - 2051 kWh

Marzec - 1908 kWh

Kwiecien - 1010 kWh

Listopad 1359 kWh

W sumie 4932.

Czyli za dowóz elektronów :wink: płacisz 411 zł/m-c sredniorocznie :roll: za samo c.o. kurcze myslałem że jak masz rekuperator bardzo dobre docieplenie oraz mniejszą powierzchnie domu to wyjdzie ci gdzies w granicach 300...350 zł/m-c za c.o. :-?

Pozdrawiam

Przeciez to sa wszystkie wydatki na prad. Na CO, CWU, gotowanie, oswietlenie i reszta. No zupelnie wszystko. Myslales ze ogrzewam dom latem?

Na samo CO jak pisalem poszlo z 2400 zl.