Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać dom? pomocy, please...

Recommended Posts

Zebrałem jeszcze info o cenach Gazowni Łódzkiej i tak przedstawiia się zestawienie cen prądu i gazu w Łodzi:

Ceny en. elektr. 3 faz. (z VAT 22%):

G11

- abonament: 8.81 zł/miesiąc

- energia: 0.3510 zł/kWh = 97.50 zł/GJ (100%)

G12

- abonament: 11.20 zł/miesiąc

- en. dzień: 0.3725 zł/kWh = 103.37 zł/GJ (106%)

- en. noc: 0.2117 zł/kWh = 58.81 zł/GJ (60%)

Noc: 22-6, 13-15 (10h)

Dzień: 6-13, 15-22 (14h)

G11 = G12 <=> en. dzień 86% + en. noc 14%

Cena gazu ziemnego (z VAT 22%):

W-2: (300 m3/rok - 1200 m3/rok]

- abonament: 10.73 zł/miesiąc

- energia: 1.1340 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 28.71 zł/GJ (29%)

W-3: (1200 m3/rok - 8000 m3/rok]

- abonament: 25.86 zł/miesiąc

- energia: 1.0895 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 27.58 zł/GJ (28%)

W-4: >8000 m3/rok

- abonament: 104.92 zł/miesiąc

- energia: 1.0879 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 27.54 zł/GJ (28%)

Jak widać, przy założeniu 100% sprawności pieca gazowego i prawidłowej jakości gazu w sieci, czyli utrzymania 39.5 MJ/m3, ogrzewanie prądem w taniej taryfie jest 2 razy droższe od ogrzewania gazem. Warto zauważyć, że przy gazie mamy wyższe opłaty stałe.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

leśny_ziutek - a skąd masz takie dane o kaloryczności gazu [jak rozumiem jest to GZ-50] ?

Ja miałem info, że jest to 34.33 MJ/m3, a np. tu: http://www.gazziemny.pl/26.htm wartość jest nieco inna, ale zbliżona (34.43 MJ/m3).

Czyżby w Lodzi mieli jakis specjalny gaz ? Wartosc którą podajesz (39.5 MJ/m3) jest zbliżona do ciepła spalania=38.147 MJ/m3 - ale to jest do wykorzystania częściowego tylko w kondensatach

pozdr - Krzysiek

Wartość wzięta wprost z taryfy Gazowni Łódzkiej - http://www.gazownia-lodzka.com.pl/ : ciepło spalania gazu wysokometanowego. Do takiej wartości odnoszą się ceny. Teoretycznie jeśli UDOWODNISZ niższą jakość, to zakład zmuszony jest udzielić ci bonifikaty, dokładnie odpowiadającej różnicy od normy umieszczonej w taryfie. Ciekawe jest, że to ty musisz udowodnić niższą jakość, a nie gazownia prawidłową. Czyli nie wystarczy podejrzenie o kiepską jakość gazu, trzeba jeszcze sobie zafundować urządzenie do pomiaru ciepła cpalania, najlepiej takie co to w sposób ciągły rysuje stosowny wykres i jest aprobowane przez gazownię :) Ale piszą też, że można zlecić badanie w autoryzowanym laboratorium. Jeśli wyjdzie, że jakość była niższa, zwracają koszty badania + udzielają bonifikaty.

Różnica w cieple spalania w stosunku do wartości opałowej może wynikać z tego, że część ciepła jest unoszona przez produkty spalania (wodę), ale w nowoczesnych piecach kondensacyjnych, które mają magiczna 106% sprawności, pewnie można się zbliżyć właśnie do wartości ciepła spalania, tak jak to napisałeś. Fak pozostaje faktem: prąd 2 x droższy od gazu, a w najlepszym (dla prądu) przypdaku 1.9 x droższy.

Jeśli ktoś nie ma pieców kondensacyjnych i wypuszcza ciepło kominem, to może uzyskiwać wskażnik nawet tylko 1.5 x i wtedy już ogromnej różnicy nie widać (do tego wyższy abonament za gaz, przeglądy kominów, instalacji, itp). Z prądem jest wiele mniej problemów, a przy tym jaka dostępność w stosunku do gazu (rozległość sieci).

Peterek -był taki wątek o sprawności i teraz nie mogę go znależć :(

W każdym razie wynikało z niego że sprawności nie-kondensatów, szczególnie z otwartą komorą, sa z reguły wyraźnie mniejsze niz deklarowane: jedyne co pamiętam to Viessmann Vitopend z otwarta komora - 64% sprawności

pozdr - Krzysiek

PS mpoplaw - D09 (mam taki i jest OK) raczej nie nadaje się na dom wg Twoich założeń (zresztą wynika to z moich obliczen, które Ci przedstawiłem): wg mnie to powinieneś zbudować dom z uzytkowym poddaszem, na planie kwadratu lub prostokąta zblizonego do kwadratu - np. ten http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=253&action=showProject

No nic - wydaje mi sie że spośród projektów Muratora z serii 90-120 m2 uzytkowej znajdziesz cos, co Ci bedzie odpowiadac - a jak nie - szukaj czegos innego.

Oczywiscie mozesz wybudowac D09 - wstępnie, po moich wyliczeniach masz już obraz, do jakiego poziomu można zejść z zapotrzebowanim na energię:

te 7.6 MWh też nie jest złym wynikiem, a miałbys fajny domek (wiem co mówię :) ).

Poza tym jeżeli dołożyłbys solara, ew. coś lepiej pokombinował z biernym pozyskiwaniem energii - to może i zejdziesz do poziomu np. 6.5 - 7 MWh, co powoduje że za prąd zapłaciłbys rocznie na poziomie 2.5 kzł (no, może więcej - bo jeszcze gotowanie i cwu) - co jest dobrym wynikiem.

Jak bedziesz w miarę często wspomagał sie kominkiem - to pewnie poniżej 2 kzł zejdziesz -

powodzenia - Krzysiek