leśny_ziutek 22.12.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Zebrałem jeszcze info o cenach Gazowni Łódzkiej i tak przedstawiia się zestawienie cen prądu i gazu w Łodzi: Ceny en. elektr. 3 faz. (z VAT 22%): G11 - abonament: 8.81 zł/miesiąc - energia: 0.3510 zł/kWh = 97.50 zł/GJ (100%) G12 - abonament: 11.20 zł/miesiąc - en. dzień: 0.3725 zł/kWh = 103.37 zł/GJ (106%) - en. noc: 0.2117 zł/kWh = 58.81 zł/GJ (60%) Noc: 22-6, 13-15 (10h) Dzień: 6-13, 15-22 (14h) G11 = G12 <=> en. dzień 86% + en. noc 14% Cena gazu ziemnego (z VAT 22%): W-2: (300 m3/rok - 1200 m3/rok] - abonament: 10.73 zł/miesiąc - energia: 1.1340 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 28.71 zł/GJ (29%) W-3: (1200 m3/rok - 8000 m3/rok] - abonament: 25.86 zł/miesiąc - energia: 1.0895 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 27.58 zł/GJ (28%) W-4: >8000 m3/rok - abonament: 104.92 zł/miesiąc - energia: 1.0879 zł/m3 / 39.5 MJ/m3 = 27.54 zł/GJ (28%) Jak widać, przy założeniu 100% sprawności pieca gazowego i prawidłowej jakości gazu w sieci, czyli utrzymania 39.5 MJ/m3, ogrzewanie prądem w taniej taryfie jest 2 razy droższe od ogrzewania gazem. Warto zauważyć, że przy gazie mamy wyższe opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.12.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 leśny_ziutek - a skąd masz takie dane o kaloryczności gazu [jak rozumiem jest to GZ-50] ?Ja miałem info, że jest to 34.33 MJ/m3, a np. tu: http://www.gazziemny.pl/26.htm wartość jest nieco inna, ale zbliżona (34.43 MJ/m3).Czyżby w Lodzi mieli jakis specjalny gaz ? Wartosc którą podajesz (39.5 MJ/m3) jest zbliżona do ciepła spalania=38.147 MJ/m3 - ale to jest do wykorzystania częściowego tylko w kondensatach pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 22.12.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Wartość wzięta wprost z taryfy Gazowni Łódzkiej - http://www.gazownia-lodzka.com.pl/ : ciepło spalania gazu wysokometanowego. Do takiej wartości odnoszą się ceny. Teoretycznie jeśli UDOWODNISZ niższą jakość, to zakład zmuszony jest udzielić ci bonifikaty, dokładnie odpowiadającej różnicy od normy umieszczonej w taryfie. Ciekawe jest, że to ty musisz udowodnić niższą jakość, a nie gazownia prawidłową. Czyli nie wystarczy podejrzenie o kiepską jakość gazu, trzeba jeszcze sobie zafundować urządzenie do pomiaru ciepła cpalania, najlepiej takie co to w sposób ciągły rysuje stosowny wykres i jest aprobowane przez gazownię Ale piszą też, że można zlecić badanie w autoryzowanym laboratorium. Jeśli wyjdzie, że jakość była niższa, zwracają koszty badania + udzielają bonifikaty. Różnica w cieple spalania w stosunku do wartości opałowej może wynikać z tego, że część ciepła jest unoszona przez produkty spalania (wodę), ale w nowoczesnych piecach kondensacyjnych, które mają magiczna 106% sprawności, pewnie można się zbliżyć właśnie do wartości ciepła spalania, tak jak to napisałeś. Fak pozostaje faktem: prąd 2 x droższy od gazu, a w najlepszym (dla prądu) przypdaku 1.9 x droższy. Jeśli ktoś nie ma pieców kondensacyjnych i wypuszcza ciepło kominem, to może uzyskiwać wskażnik nawet tylko 1.5 x i wtedy już ogromnej różnicy nie widać (do tego wyższy abonament za gaz, przeglądy kominów, instalacji, itp). Z prądem jest wiele mniej problemów, a przy tym jaka dostępność w stosunku do gazu (rozległość sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 23.12.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Z tą sprawnością pieców to jest "troszkę" gorzej niż w prospektach reklamowych, ktoś o tym już na forum pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.12.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Peterek -był taki wątek o sprawności i teraz nie mogę go znależć W każdym razie wynikało z niego że sprawności nie-kondensatów, szczególnie z otwartą komorą, sa z reguły wyraźnie mniejsze niz deklarowane: jedyne co pamiętam to Viessmann Vitopend z otwarta komora - 64% sprawności pozdr - Krzysiek PS mpoplaw - D09 (mam taki i jest OK) raczej nie nadaje się na dom wg Twoich założeń (zresztą wynika to z moich obliczen, które Ci przedstawiłem): wg mnie to powinieneś zbudować dom z uzytkowym poddaszem, na planie kwadratu lub prostokąta zblizonego do kwadratu - np. ten http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=253&action=showProject Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.12.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 No nic - wydaje mi sie że spośród projektów Muratora z serii 90-120 m2 uzytkowej znajdziesz cos, co Ci bedzie odpowiadac - a jak nie - szukaj czegos innego. Oczywiscie mozesz wybudowac D09 - wstępnie, po moich wyliczeniach masz już obraz, do jakiego poziomu można zejść z zapotrzebowanim na energię: te 7.6 MWh też nie jest złym wynikiem, a miałbys fajny domek (wiem co mówię ). Poza tym jeżeli dołożyłbys solara, ew. coś lepiej pokombinował z biernym pozyskiwaniem energii - to może i zejdziesz do poziomu np. 6.5 - 7 MWh, co powoduje że za prąd zapłaciłbys rocznie na poziomie 2.5 kzł (no, może więcej - bo jeszcze gotowanie i cwu) - co jest dobrym wynikiem. Jak bedziesz w miarę często wspomagał sie kominkiem - to pewnie poniżej 2 kzł zejdziesz - powodzenia - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gringo... 24.12.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Mam straszny metlik i juz sam nie wiem czym ogrzewac. Zastanawiam sie nad pompa ale chyba zrezyknuje ze wzgledu na koszt inwestycji i wybiore ogrzewanie kotlem na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts