Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy wybrać grzejnik???

ANNACOR

Recommended Posts

Witam gorąco choć w zimie. Mam ogromny problem z wyborem grzejników do domku jednorodzinnego o powierzchni 160 m2.Problem polega na tym ze nasluchalam sie roznych opinii o grzejnikach a raczej o producentach. Chcemy z mezem w miare tani ale jednoczesnie dobry grzejnik. Co myslicie o PURMO albo KERMI?Co jest lepsze?A moze jakas inna firma? Bardzo dziekuje za pomoc.

Witam gorąco choć w zimie. Mam ogromny problem z wyborem grzejników do domku jednorodzinnego o powierzchni 160 m2.Problem polega na tym ze nasluchalam sie roznych opinii o grzejnikach a raczej o producentach. Chcemy z mezem w miare tani ale jednoczesnie dobry grzejnik. Co myslicie o PURMO albo KERMI?Co jest lepsze?A moze jakas inna firma? Bardzo dziekuje za pomoc.

moge powiedzieć ze w 98% montuje grzejniki panelowe typu purmo ,buderus,radson,kermi itp. myślę ze decydując się na jedną z tych firm będziesz zadowolony i nie kombinuj nic więcej :lol:

Czy to prawda ze PURMO wykupilo Kermi bo dzisiaj uzyskalam taka informacje w sklepie gdzie bardzo reklamuja PURMO i twierdza ze nie ma juz zadnej roznicy w wyborze bo jest to robione przez ta sama fabryke. Z kolei ja slyszalam ze Kermi sa o wiele lepsze.Wyrazcie swoj poglad.

Dzieki

Czy to prawda ze PURMO wykupilo Kermi bo dzisiaj uzyskalam taka informacje w sklepie gdzie bardzo reklamuja PURMO i twierdza ze nie ma juz zadnej roznicy w wyborze bo jest to robione przez ta sama fabryke. Z kolei ja slyszalam ze Kermi sa o wiele lepsze.Wyrazcie swoj poglad.

Dzieki

purmo są stukane w polsce ,kermi według mnie są cienko pakowane i często są poobijane,radson ma największą wydajność z długośći i cene

:cry: ,zobacz na oferte buderusa w tym momencie najlepsza jakość względem ceny

jacekaqua pisze:

no własnie 2% zostawiłem na tego typu grzejniki (okres działalności to okolo 12 lat

purmo i radson produkowane są przez fiński koncerm Rettig-Heating,

brugman i kermi przez firmy niemieckie, korado jest wielką czeską fabryką istniejącą od komuny, korad to dawniejsza jej słowacka firma, webermany są klepane w Chinach i dziesiątki innych itd. itd.

Produkcja prosta - dwa arkusze blachy z rulonu przetłoczone i zgrzane.

Różnica w ich cenie to przede wszystkim grubość blachy, jakość blachy i jakość zabiegów przed malowaniem no i miejsce faktycznej produkcji

:wink:

jacekaqua tak na marginesie:

Regulusy są produkowane dopiero od końca 2001 roku...............

Czytałem ostatnio ranking grzejników w bodajże "Budujemy Dom" i w rozpoznawalności marki regulusy są na miejscu 4-tym a w preferencjach zakupowych już co trzeci klient deklaruje chęć ich zakupu.

To, że nie są wyżej, jest spowodowane jedynie tym ,że cała rzesza opiniotwórczych fachowców ( jak np. Ty) jest związana z innymi mocnymi markami.

Jednak obiektywny instalator i klient w pełni doceni ich zalety właśnie w naszej strefie klimatycznej o znacznej przewadze okresu przejściowego.

ANNACOR: gdybym to ja miał wybierać między purmo a kermi wybrałbym zdecydowanie kermi. :roll:

jacekaqua pisze:

no własnie 2% zostawiłem na tego typu grzejniki (okres działalności to okolo 12 lat

purmo i radson produkowane są przez fiński koncerm Rettig-Heating,

brugman i kermi przez firmy niemieckie, korado jest wielką czeską fabryką istniejącą od komuny, korad to dawniejsza jej słowacka firma, webermany są klepane w Chinach i dziesiątki innych itd. itd.

Produkcja prosta - dwa arkusze blachy z rulonu przetłoczone i zgrzane.

Różnica w ich cenie to przede wszystkim grubość blachy, jakość blachy i jakość zabiegów przed malowaniem no i miejsce faktycznej produkcji

:wink:

jacekaqua tak na marginesie:

Regulusy są produkowane dopiero od końca 2001 roku...............

Czytałem ostatnio ranking grzejników w bodajże "Budujemy Dom" i w rozpoznawalności marki regulusy są na miejscu 4-tym a w preferencjach zakupowych już co trzeci klient deklaruje chęć ich zakupu.

To, że nie są wyżej, jest spowodowane jedynie tym ,że cała rzesza opiniotwórczych fachowców ( jak np. Ty) jest związana z innymi mocnymi markami.

Jednak obiektywny instalator i klient w pełni doceni ich zalety właśnie w naszej strefie klimatycznej o znacznej przewadze okresu przejściowego.

ANNACOR: gdybym to ja miał wybierać między purmo a kermi wybrałbym zdecydowanie kermi. :roll:

no ty chyba też nie jesteś związany z regulusem :lol:

Witam.

Też zastanawiałem sie nad regulusem. Jeden z instalatorów wyraził opinię iż grzejniki te nie sprawdzają się jednak przy niższych temperaturach pracy. Ja kupuję kocioł na eko groszek i temperatura wody w obiegu nie będzie zbyt wysoka. Nie wiem na ile taka opinia jest prawdziwa, sam z chęcią bym przeczytał opinię kogoś kto korzysta z takich grzejników.

Mialem dwie fimy (hydraulikow) na budowie. Po pytaniu kazdej z nich o to samo co ty w poscie dostalem odp.

1. Oczywiscie Purmo, duzo lepsze od Kermi-nigdy bym nie zamontowal ich u siebie

2. Bez zastanawiania sie brac Kermi, Purmo niedomalowane, kiepskie spawy.

Wydaje mi sie, ze to porownywalne firmy. Wybralem tansza z nich.

Jak szukalem najlepszego wyboru na forum (odnosnie grzejnikow) to niestety tylko p. Boguslaw forsowal Regulusy