Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna

Gość

Recommended Posts

Dzięki Januszek za odpowiedź i propozycję nie do odrzucenia zostania "królikiem doświadczalnym" :wink: . Styropianowy system ocieplenia który oglądałem to http://www.styropol.pl/dachykrokwiowe.htm

Nie bardzo tylko wiem czy zabezpieczenie p-poż od strony poddasza w postaci płyt GK jest wystarczające. Na "Bolka oko" to taka płyta GK musi być bardzo mocno i dosyć długo przypalana aby przepuściła dalej ogień, przy takim pożarze to już chyba nie ma znaczenia co tam jest za izolacja w dachu bo i tak chałupa będzie do remontu .

Może ktoś stosował ten lub podobny system ocieplania i będzie uprzejmy podzielić się z nami opinią a wtedy ja nie będę musiał już robić za "królika" :smile:. Jeśli chodzi o sprawy kosztów to nie znam aktualnych cen, ale ponoć styropian wychodzi znacznie taniej.

Pozdrawiam

P.S.

Czy może ktoś wie jak policzyć tłumienie akustyczne takiego dachu jak mój?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o sprawy przepuszczania pary wodnej to podzielam zdanie Jnuszka. Od strony poddasza daje się przecież folie paroizolacyjne po to właśnie aby para nie przechodziła z pomieszczenia i wełna nie zawilgotniała.

Od zewnętrznej strony wełnę zabezpiecza się foliami paroprzepuszczalnymi aby wilgoć która dostanie się do wełny miała szansę się z niej wydostać i nie kapała na wełnę woda jak dach będzie przeciekał. Czyli tak naprawdę te wszystkie folie to służą wyłącznie do ochrony wełny izolacyjnej aby można było ją w ogóle zastosować.

Pozdrawiam

Witam

Krzystof napisał: " po to daje się folię wysokoparoprzepuszczalną, aby para wodna mogła swobodnie wydostawać się z poddasza."

To po co daje sie pod płyty g-k folię paroizolacyjną????

Tu (folia wysokoparoprzepuszczalna na wstępne krycie dachu) chodzi o umożliwienie wydostania się pary z przegrody (wełny krokwi) a nie z poddasza - z poddasza pare powinna usuwać wentylacja.

"Kolejną rzeczą przemawiającą za wełną jest jej niepalność i lepsze wypełnienie przestrzeni miedzy krokwiami." i to jest fakt decydujący chyba w większości przypadków o stosowaniu wełny.

Podzielam zdanie Pablo_45. Folie paroizolacyjna daje sie tuz nad plyta GK aby zadna wilgoc nie dostala sie do welny-traci ona wowczas swoje parametry izolacyjne. Ja u siebie mam welne Gulfibera 12cm + 10zm(ostatnia wartstwa nad GK welna razem z folia). Jest to folia szklana a wiec lzejsza od mineralnej o jakies 50% (wage rowniez bralem pod uwage). Cala welna byla w rolkach i sam ja ukladalem (troche kichalem) ale dziala.

Temat łączenia wełny ze styropianem jest ciężki, ale sporóbuje "namieszać" ZAZNACZAM IŻ NIE SĄ TO MOJE WYMYSŁY, TYLKO PRZYPADKI WZIĘTE Z WŁASNYCH OBSERWACJI, TUDZIEŻ DOŚWIADCZEŃ, KTÓRYMI CHCĘ SIĘ PODZIELIĆ

1 wskazanie: zdanie przedstawiciela jednego z wiodących producentów wełny - "wełny absolutnie nie powinno się łączyć ze styropianem, jako materiałów o krańcowo różnym stopniu paroprzepuszczalności".....(?????)

2 wskazanie: mój własny projekt

ZAŁOŻONO KROKWIE 5 X 20, POKRYCIE DACHÓWKĄ CERAMICZNĄ,

FOLIA PAROPRZEPUSZCZALNA

PUSTKA /SZCZELINA/ WENTYLACYJNA

WEŁNA GR.18 Z FOLIĄ ALUMINIOWĄ

STYROPIAN GR.2CM

PŁYTY GIPSOWO-KARTONOWE NIE NAPISANO, CZY NA JAKIMŚ RUSZCIE....

(??????)

3 wskazanie: bardzo znany projektant, ekskluzywna kamienica,

pokrycie: gont papowy na płycie OSB gr.22cm, krokwie 20cm,

między krokwie FIBRAN XPS (coś jak styrodur) gr.4cm, dokładnie docięty i uszczelniony pianką, do tego GULLFIBER gr.15cm, dalej konstrukcja metalowa, folia aluminiowa-zbrojona, dwie warstwy płyt GKFI (tzw.WODO-OGIEŃ)

(???????)

4 wskazanie: demontaż (po kilku latach) płyt na poddaszu ocieplonym wełną szeroko reklamowaną, wełna straciła ok. 1/3 swojej wysokości (????????) z 20cm nie zostało nawet 15cm.

można by tak długo, tylko po co. Jaki z tego wniosek? Nie pytajcie co lepsze, co gorsze, bo w dobie dzikiej walki o resztki klientów panuje taki bałagan i dezinformacja, że trudno się w tym połapać fachowcom, a co dopiero zwykłym śmiertelnikom. Co robić? Wyciągać średnią, próbując stosować rozwiązania już przez kogoś przetestowane, a przede wszystkim nie ulegać wpływom jednego przekreślającego dany materiał stwierdzenia.Pozdrawiam.

ja sie zastanawiam nad argumentem o latwiejszym wpasowaniu welny w krokwie. czy on nie jest falszywy?

1. styropian latwiej precyzyjnie dociac na wymiar

2. welne niby latwiej "dosztukowac" czy dopchnac dodatkowy kawalek, ale jak dlugo takie cos sie dobrze trzyma? i na ile takie dopychanie zmienia wlasciwosci termoizolacyjne welny?

3. luki w ociepleniu styropianem latwiej zalatac jakas pianka (nie wiem czy sa jakies i jaki wyjdzie koszt tego).

Inwestor: Jesli chodzi o narzekania ze strony tych, którzy stosowali wełnę to powodem może być złe zabezpieczenie - wełna do ocieplania dachów charakteryzuje się znacznie większą nasiąkliwością, a taka zmoczona ma izolacyjność termiczną zbliżoną do wody (czyli prawie zerową), styropian znacznie mniej chłonie wodę i to może być odpowiedź. W przypadku wełny należy ją dobrze zabezpieczyć przez położenie folii paroprzepuszczalnej (jeśli wysoka paroprzepuszczalność to nie jest potrzebna szczelina wentylacyjna) a od strony poddasza - paroizolacyjnej. Folia powinna być sklejana taśmą (dla uszczelnienia) dotyczo to również wiatroizolacji (folii paroprzepuszczalnej) bo w przypadku niektórych rodzajów pokrycia dachu (np. dachówka) woda może być "podwiewana" nawet do 2 metrów.

Moim zdaniem parametry wełny są na tyle zbliżone, że nie ma różnicy jaką się zastosuje - ważna jest cena i sposób układania. Trudno jest także stwierdzić jednoznacznie, że tylko wełna renomowanych firm jest dobra (na pewno jest droższa, ale w budownictwie za markę płaci się nawet o 30-50%)

Czy mozecie podac wiecej informacji na temat trwalosci welny?

Powiem szczerze, że jestem/byłem na welne dosyc napalony. Moj ojciec welne mi jednak odradza, twierdzac, ze welna opada i kurczy sie, inny znajomy stwierdzil, ze w niekorzystnych warunkach (wilgoc) welna gnije. Zamierzam welną poltwardą ocieplic sciane trojwarstwową o wysokosci 2,80m. Czy moze jednak zdecydowac sie na styropian .....

coś nie tak, uporządkujmy ceny płyt Fermacell:

wymiary w mm 10,0x1000x1500 m2 13,95 +vat7%

10,0x1200x2400/2500/2600/3000 m2 13,20 +vat7%

12,5x1000x1500 m2 16,82 +vat7%

12,5x1200x2400/2500/2600/3000 m2 16,20 +vat7%

15,0x1000x1500 m2 23,40 +vat7%

15,0x1200x2400/2500/2600/3000 m2 23,40 +vat7%

18,0x1000x1500 m2 29,50 +vat7%

18,0x1200x2400/2500/2600/3000 m2 29,50 +vat7%

w/w cennik nie jest aktualny, ale rząd wielkości jest zachowany (+-5%), także porównanie z ceną płyt g-k nie jest korzystne.Zaznaczam, iż do porównania, trzeba brać pod uwagę ceny płyt GKFI - WODOOGNIOCHRONNYCH gr.12,5mm, takie właściwości mają płyty Fermacell. Cena 1m2 płyty GKFI to pomiędzy 9-11 zł netto, zależnie od upustu, który otrzymacie. Do ceny płyt zwykłych nie próbujcie porównywać.Tak jak gdzieś już napisałem - Fermacell zdecydowanie tak, ale tylko wtedy, gdy nie musicie oszczędzać, lub wprost - macie kasę, czego Wam i sobie życzę.

PS Do niewielkich łazienek polecam, zmiast płyt gipsowo-kartonowych, bez względu na zasobność portfela, naprawdę warto!