Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty

Greg W

Recommended Posts

Dobra rada,my ubijalismy piasek mechanicznie ale i tak pozostawiliśmy na 2 miesiące do ubicia przez deszcze i okazało się ,że te owe deszcze jeszcze dużo zrobiły w tym kierunku.Gdzieniegdzie trzeba było podsypywać piachu i ubijać./;oczywiście fundamenty ze ściankami fundamentowymi i pociągniętymi murami/

[ Ta wiadomość była edytowana przez: agnes dnia 2003-01-20 12:31 ]

Greg W

Myslę, że lepiej zaczekać do wiosny i budowć dom jednym ciągiem.

Poza tym kopanie w błocie lub zmarznietym gruncie i zimnie nie należy do przyjemności. W okresie zimowym nie unikniesz zalania wykopu i bedziesz go musiał pogłębiać a to są dodatkowe koszty. Beton "zimowy" jest również droższy. Wydaje mi się, że jeśli nie musisz teraz robić fundamentów to zaczekaj do wiosny ja widzę widzę same minusy w robieniu fundamentów zimą.

Pozdrawiam

Odpowiem ze swojego doswiadczenia. Ja zrobiłem fundamenty jesienią tzn. wylałem ławy + bloczki. Miałem je przykryć folią, ale jakoś nie zdążyłem :smile: . Wiosną przystąpiłem do dalszych prac, na fundamentach nie było najmniejszych oznak szkodzeń. Wg mnie nawet nie przykryte fundamenty jeden sezon przetrwają bez uszczerbku na wytrzymałości, aczkolwiek pewnie lepiej je przykryć folią. Natomiast ocieplanie to już chyba przesada podobnie jak obawy że wilgotny piasek wenątrz fundamentów rozsadzi je na boki.