agnes 20.01.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Dobra rada,my ubijalismy piasek mechanicznie ale i tak pozostawiliśmy na 2 miesiące do ubicia przez deszcze i okazało się ,że te owe deszcze jeszcze dużo zrobiły w tym kierunku.Gdzieniegdzie trzeba było podsypywać piachu i ubijać./;oczywiście fundamenty ze ściankami fundamentowymi i pociągniętymi murami/ [ Ta wiadomość była edytowana przez: agnes dnia 2003-01-20 12:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 20.01.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Arzesz: Wykorzystuj przyrodę ale jej nie niszcz - to się nazywa ekologia Lepiej jednak postawić od razu stan surowy - zadaszony a jak się da to zamknięty a jak nie to folia na otwory okienne albo coś podobnego (unikniesz zalania w czasie intensywnych deszczów). Hej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 20.01.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Dziękuję za wszystkie rady.Jeszcze tylko jedno pytanie: czy jeśli deszcz, śnieg itp. wpadnie do środka (na piasek wewnątrz murów fundamentowych), a potem przyjdzie mróz, to czy nie rozsadzi to przypadkiem owych murów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 20.01.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Tu może być problem, ja wylewałam fundamenty w kwietniu i problem mrozów mnie nie dotyczył.Ale oglądając budowy w stanie zero czy same fundamenty "gołym okiem" nie widać uszkodzeń.Nie wiem jak jest z wytrzymałością i pęknięciami w środku.Na pewno ktoś ma takie doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.01.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 arzesz - jeśli budowa jest zadaszona (dach docelowy lub papa) a otwory zabezpieczone (zabite dechami i folią) to nic przecież do środka nie wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.01.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Greg WMyslę, że lepiej zaczekać do wiosny i budowć dom jednym ciągiem. Poza tym kopanie w błocie lub zmarznietym gruncie i zimnie nie należy do przyjemności. W okresie zimowym nie unikniesz zalania wykopu i bedziesz go musiał pogłębiać a to są dodatkowe koszty. Beton "zimowy" jest również droższy. Wydaje mi się, że jeśli nie musisz teraz robić fundamentów to zaczekaj do wiosny ja widzę widzę same minusy w robieniu fundamentów zimą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 20.01.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 On 2003-01-20 11:43, Alicjanka wrote: przezimować same fundamenty z piaskiem wewnątrz Pytając wyżej, co się stanie ....., miałam na mysli ten sposob wykonania fundamentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 20.01.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Odpowiem ze swojego doswiadczenia. Ja zrobiłem fundamenty jesienią tzn. wylałem ławy + bloczki. Miałem je przykryć folią, ale jakoś nie zdążyłem . Wiosną przystąpiłem do dalszych prac, na fundamentach nie było najmniejszych oznak szkodzeń. Wg mnie nawet nie przykryte fundamenty jeden sezon przetrwają bez uszczerbku na wytrzymałości, aczkolwiek pewnie lepiej je przykryć folią. Natomiast ocieplanie to już chyba przesada podobnie jak obawy że wilgotny piasek wenątrz fundamentów rozsadzi je na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts