Agdula 21.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kurcze, podziwiam Was wszystkich, w międzyczasie zaciągnęłam trochę języka... w sparwie posiadania akwarium... ale to trzeba się nieźle na tym znać... odpowiednie ryby do dopowiedniej wody, odpowiednie warunki...Wow. To chyba dużo pracy i full książek do przeczytania.... Powiedzcie, czy dla osoby początkującej jak duże akwarium było by wskazane? Przyznam się szczerze , że nie bardzo mam czas na czytanie o rybkach. Więc moja wiedza by była bardzo ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 21.09.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kurcze, podziwiam Was wszystkich, w międzyczasie zaciągnęłam trochę języka... w sparwie posiadania akwarium... ale to trzeba się nieźle na tym znać... odpowiednie ryby do dopowiedniej wody, odpowiednie warunki...Wow. To chyba dużo pracy i full książek do przeczytania.... A od czego są fora akwarystyczne? Na pierwszym lepszym forum zapoznasz się z podstawowymi wiadomościami dotyczącymi zakładania akwarium, a jak już będziesz miała jakiekolwiek podstawy, na pewno znajdą się chętni do pomocy i udzielania dalszych rad Nie ma się czego bać, każdy jakoś przecież zaczynał... Zaawansowanym akwarystom też czasem zdarza się palnąć "akwarystyczną" gafę JA zaczynałam przygodę z rybkami od 52 litrów, za pół roku wymieniłam je na 112 (niestety wcześniejsze warunki mieszkaniowe nie pozwalały mi na większe). Jak tylko się przeprowadziliśmy, postawiłam 375. Początkującemu polecałabym zbiornik ok. 150-200 litrów, może być też większy. Dochodzi jeszcze kwestia kasy, skompletowanie osprzętu troszkę kosztuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 29.09.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 http://www.akwaflora.com.pl/galeria2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiE 13.10.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 A oto moje 230l: http://img87.imageshack.us/img87/5420/pa130004br0.jpg http://img90.imageshack.us/img90/3669/pa130006ny9.jpg http://img90.imageshack.us/img90/3203/pa130010wt0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 13.10.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 prystelka - jakoś mi ta Twoja szafka i pokrywa dziwnie znajoma Czyżbyśmy zaopatrywały się w tej samej firmie? Ładna akwarium Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 15.10.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ninus napisał: prystelka - jakoś mi ta Twoja szafka i pokrywa dziwnie znajoma Czyżbyśmy zaopatrywały się w tej samej firmie? Ładna akwarium Pozdrawiam Niestety to nie moje Jak spojrzysz wyżej, to zauważysz że wklejam różne piękne akwaria ponieważ sama mam w planie takie w nowym domu. A przynajmniej podobne A co do tego akwarium, o którym piszesz - zgadzam się - piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.10.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 temat jak dla mnie obecnie szukam inspiracji i miejsca coby było widac akwiarium z 2 stron podpowiedżcie mi kochani jak dbać, karmić itp o akwarium w zabudowie, jak naokoło ściana, jedynie np. tył i przód widac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 16.10.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Tak wyglądało moje 126 l na początku roku. Teraz, z braku czasu, to obraz nędzy i rozpaczy Ale w domu akwa też będzie i to "troszkę" większe. http://akwa.ovh.org/forum/akwa.jpg Aka z Ina - nie ma znaczenia czy akwa widać z dwóch, trzech czy też z jednej strony. Obsługa zawsze będzie taka sama. Generalne zasady: - światła nigdy w nadmiarze (dla akwa roślinnych przyjmuje się ok. 0,5W/1l wody, jeżeli rośliny są bardziej wymagające to oczywiście więcej - ale bez przesady); - dobra filtracja; - regularna podmiana wody (ok. 20%-25% tygodniowo); - ustabilizowane nawożenie (w przypadku akwarii roślinnych). Oczywiście temat potraktowany "po łebkach" a więcej na forach akwarystycznych. Jeden z tematów jak dbać O roślinach w akwarium: www.holenderskie.pl Styl "Nature": www.akwahobby.com/ - polecam Galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.10.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Gorgio-kumam o co loto mam w tyej chwili akwarium 110 l, ale w bloku w domku chciałabym je bardziej wyeksponować! plany:umiejscowienie akwarium miedzy jadalnia a salonem-z obu stron widoczne, no moze być z 3 ale nadal nie kumam jak je zabudowac w ścianie. jaki bede miała dostep do wymiany wody, czyszczenia i karmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 16.10.2007 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Gorgio -kumam o co loto mam w tyej chwili akwarium 110 l, ale w bloku w domku chciałabym je bardziej wyeksponować! plany:umiejscowienie akwarium miedzy jadalnia a salonem-z obu stron widoczne, no moze być z 3 ale nadal nie kumam jak je zabudowac w ścianie. jaki bede miała dostep do wymiany wody, czyszczenia i karmienia Old wood in grass... Akwa "dwustronne", zakładane przez Norberta Sabata "Ducha", powinno rozwiać parę wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.10.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Gorgio-dziekuję za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 17.10.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ale nadal nie kumam jak je zabudowac w ścianie. jaki bede miała dostep do wymiany wody, czyszczenia i karmienia Tu masz przykład: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=8853&page=2&highlight=%B6cianie a tu drugi: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=21773&highlight=%B6cianie Poszukaj w galeriach na forach akwarystycznych, na pewno znajdziesz ciekawe zastosowania. Te dwa przykłady znalazłam tak na szybko... Generalnie chodzi o to, żeby z jednej strony był dostęp do akwarium (najczęściej od strony przedpokoju czy kuchni), a w salonie tylko piękny widoczek z ładną ramką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 17.10.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 na dzień dzisjeszym jeszcze w bloku moje akwarium wyglada tak:http://p1.labfoto.pl/photos/p/1/5/15258f6ac5dc94a6b76251ebf41c10fd-1499583.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 21.10.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Hej COś dla miłośników malawi. Dość szczegółowy opis tworzenia zbiornika. W kategorii "zbiorniki dwustronne" zawsze był u mnie numerem jeden http://www.as-soft.com.pl/robert.kremser/index.html Pozdrawiam Akwamaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 21.10.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 A i jeszcze jedno Cały czas jestem na etapie szukania odpowiedniego projektu domu. Bezwzględnie jednym z najważniejszych punktów jest możliwośc umiejscowienia w nim efektownego akwarium. Niekoniecznie musi być to akwa dwustronne (bo ma swoje "walety i zady") ale ogólnie akwa musi być i już. I tak mam już od 20 lat pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 16.12.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 oooo dawno tu nikt nie zaglądał. Mam nadzieję, ze sympatyków akwarium w domu nie zabraknie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.12.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 oooo dawno tu nikt nie zaglądał. Mam nadzieję, ze sympatyków akwarium w domu nie zabraknie Pozdrawiam Nie zabraknie, właśnie poszukiwałem tego wontku!!!!!!!!! Ja dopiero buduje dom więc na akwariu, musze troszke poczekać, ale specjalnie dla niego planuje przesunąć okno w salonie, co by sie zmieściło 250x50x50, lub coś podobnego. narazie w mieszkaniu mam 400 litrów i kilka mniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 16.12.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 oooo dawno tu nikt nie zaglądał. Mam nadzieję, ze sympatyków akwarium w domu nie zabraknie Pozdrawiam Nie zabraknie, właśnie poszukiwałem tego wontku!!!!!!!!! Ja dopiero buduje dom więc na akwariu, musze troszke poczekać, ale specjalnie dla niego planuje przesunąć okno w salonie, co by sie zmieściło 250x50x50, lub coś podobnego. narazie w mieszkaniu mam 400 litrów i kilka mniejszych Szukałam takiego tematu z myślą o akwarium w domu który budujemy, ponieważ nie mam doświadczenia w tym temacie. Ciężko wyszukać fotki , pomysły na umiejscowienie akwarium. Może znajdzie się ktoś z ciekawymi pomysłami a na dodatek podzieli sie fotkami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.12.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 oooo dawno tu nikt nie zaglądał. Mam nadzieję, ze sympatyków akwarium w domu nie zabraknie Pozdrawiam Nie zabraknie, właśnie poszukiwałem tego wontku!!!!!!!!! Ja dopiero buduje dom więc na akwariu, musze troszke poczekać, ale specjalnie dla niego planuje przesunąć okno w salonie, co by sie zmieściło 250x50x50, lub coś podobnego. narazie w mieszkaniu mam 400 litrów i kilka mniejszych Szukałam takiego tematu z myślą o akwarium w domu który budujemy, ponieważ nie mam doświadczenia w tym temacie. Ciężko wyszukać fotki , pomysły na umiejscowienie akwarium. Może znajdzie się ktoś z ciekawymi pomysłami a na dodatek podzieli sie fotkami Pozdrawiam Niestety na forum nie ma za wiele, ale poszukaj w googlach "zdjęcia akwariów" lub podobne wpisz hasło, albo fora akwarystyczne tam jej zdjęć do oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIarek 16.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam akwamaniaków i tych, którzy dopiero o własnym baniaku myślą.Długi czas chodził mi po głowie zniornik dustronny, jednak zarzuciłem ten pomysł na rzecz tradycyjnego rozwiązania.Aktualnie jestem bez akwarium, natomiast w przyszłum domu planuję postawienie 250x70x60/70, (biotop:amazonia), chociaż to co wkleił Gorgio powala na kolana (jak wszystkie realizacje ze szkoły Amano. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts