Tomi78__ 17.03.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 teraz tak sie zastanawiam gdzie postawic moje aqa mam juz miejsce zrobione ale bedzie na nie swiecic slonce, ale mam jeszcze jedno miejsce w kącie, i nie bedzie swiecic na nie sloneczko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 17.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 ale tam mam wylewke na grubym styro, i niewiem czy wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 mam juz miejsce zrobione ale bedzie na nie swiecic slonce, ale mam jeszcze jedno miejsce w kącie, i nie bedzie swiecic na nie sloneczko... Na moje akwarium świeci słońce przez część dnia i dzięki temu rośliny pięknie się rozrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 17.03.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Na moje akwarium świeci słońce przez część dnia i dzięki temu rośliny pięknie się rozrastają. Glony tez :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Nie mam żadnych glonów - nawet na szybach. To mit. W końcu słońce ma prawie to same spectrum co lampy.Glony rosną w wyniku zaburzenia odczynu wody i równowagi składników pokarmowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 17.03.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 nie mam żadnych glonów - nawet na szybach. To mit. W końcu słońce ma prawie to same spectrum co lampy. Glony rosną w wyniku zaburzenia odczynu wody i równowagi składników pokarmowych. po częsci prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.03.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Na moje akwarium świeci słońce przez część dnia i dzięki temu rośliny pięknie się rozrastają. Naprawdę? To ciekawe. UV słabo przenika przesz szybę a tym bardziej przez kilka (ze dwie w oknie i trzecia szyba akwarium). Świetlówki są robione ze specjalnego szkła ołowiowego, które przepuszcza UV. Nie mam żadnych glonów - nawet na szybach. To mit. W końcu słońce ma prawie to same spectrum co lampy. Prawie, pod warunkiem, że się go nie przefiltruje przez szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2011 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) JoShi - napisałam "prawie" Ja mam akwarium otwarte, więc siłą rzeczy moje oświetlenie akwa nie może zawierać promieniowania UV. Mam lampy HQI - 140 W/250l. Kilka stron wcześniej pokazywałam swoje akwarium. Stoi 60 cm od okna pd-wsch.Cała praca nad nim to karmienie i dolewanie wody. Szyby przecieram od wewnątrz co kilka m-cy. Glonów nie ma dzięki odpowiedniemu nawożeniu (w podłożu) i ekipie sprzątającej (krewetki i otocinclusy). Mam też drugie, nano 20l, które stoi w świetle okna południowego. Jest założony na nieco innych zasadach i tam rzeczywiście były glony na szybach, ale starczyło raz w tygodniu zeskrobać. Bardziej upierdliwe jest dolewanie wody codziennie. Edytowane 18 Marca 2011 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 JoShi - napisałam "prawie" Ja mam akwarium otwarte, więc siłą rzeczy moje oświetlenie akwa nie może zawierać promieniowania UV. Mam lampy HQI - 140 W/250l. Kilka stron wcześniej pokazywałam swoje akwarium. Stoi 60 cm od okna pd-wsch. Cała praca nad nim to karmienie i dolewanie wody. Szyby przecieram od wewnątrz co kilka m-cy. Glonów nie ma dzięki odpowiedniemu nawożeniu (w podłożu) i ekipie sprzątającej (krewetki i otocinclusy). Mam też drugie, nano 20l, które stoi w świetle okna południowego. Jest założony na nieco innych zasadach i tam rzeczywiście były glony na szybach, ale starczyło raz w tygodniu zeskrobać. Bardziej upierdliwe jest dolewanie wody codziennie. W nano jak poskrobiesz raz w tygodniu to ujdzie ale w 350l jak bedziesz sktobac raz na tydzien to nie takie hop-siup.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nie mam żadnych glonów - nawet na szybach. To mit. W końcu słońce ma prawie to same spectrum co lampy. Glony rosną w wyniku zaburzenia odczynu wody i równowagi składników pokarmowych. Glony rosna rowniez od nieprawidłowego oswietlenia jak i od tego co piszesz jednoczesnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tomi - przecież piszę, że w mojej 250 szyby czyszczę co kilka miesięcy (przecieram gąbką) i jest to mniej uciążliwe niż regularne dolewanie wody do nano.Nano jest o wiele bardziej pracochłonne niż duży zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 18.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tomi - przecież piszę, że w mojej 250 szyby czyszczę co kilka miesięcy (przecieram gąbką) i jest to mniej uciążliwe niż regularne dolewanie wody do nano. Nano jest o wiele bardziej pracochłonne niż duży zbiornik. dokładnie , a postaw od północnej strony bedziesz miała ładniejsze roślinki i glony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 mam taki polnocny kącik na akwarium, ale boje sie o wylewke na rogu pokoju, bo lezy na styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 dokładnie , a postaw od północnej strony bedziesz miała ładniejsze roślinki i glony Nie sądzę. Moje rośliny najlepiej się czuja oświetlane słońcem - bąblują jak szalone. żadne sztuczne światło nie da takiego efektu. Piszesz do ogrodnika - w tym przypadku ogrodnika mającego wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu akwarium holenderskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 18.03.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A ja właśnie znalazłem szafkę pod moje 240 nowych litrów: http://www.amekon.pl/img/295/29510639_1.jpg Tylko, że będzie czarna. Do tego będzie panel: http://www.sklep.ekert.pl/bilder/112.jpgPo wielu latach doświadczeń ze zwykłymi pokrywami tym razem mówię dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Patrz, a ja teraz myślę o powrocie do pokryw, bo denerwuje mnie wyparowywanie wody - latem jest to prawie wiadro dziennie do uzupełnienia Ale refleksy odbitego od wody światła na suficie - to jest bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 18.03.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Patrz, a ja teraz myślę o powrocie do pokryw, bo denerwuje mnie wyparowywanie wody - latem jest to prawie wiadro dziennie do uzupełnienia Ale refleksy odbitego od wody światła na suficie - to jest bajka... Zapobiegliwie zrobiłem tuż przy miejscu gdzie ma stać akwa dojście z wodą i malutkim kranikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ja mam zostawione miejsce w scianie w salonie a z drugiej strony mam spizarke, i obsługa bedzie z niej, bede tam mial rowniez dojscie kanalizacyjne i kranik z woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.03.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Tez myslalem o takim, jednak dla mnie to nie takie prawdziwe akwarium, ja lubie duzo roslin, wiec musi byc zbiornik głeboki(szeroki).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil82 18.07.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Witam, Potrzebuję waszej opini na temat akwarium które miało by się znajdować w tym oto mieszkaniu.http://www.arche.pl/pliki/locals/26_4.pdf Ze wzgledu na nieco mały metraż mieszkania mam dwa pomysły na dogodne ustawienie akwarium. 1.Przednia ściana od pokoju nr.3. Chodzi mi o przesunięcie ściany do tyłu tak aby weszła szafka z akwa. 2.Postawienie akwarium w pokoju i wykucie okna w przedniej ścianie. Jak myślicie co będzie dogodniejsze, a może zupełnie gdzie indziej postawić akwa? Planowany wymiar 100x50x50 lub 120x50x50 lecz ten wymiar nie pasi aby ustawić akwa w pokoju nr. 3 Pozdrawiam Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts