Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy trzeba dokumentować "pozbycie się" eternitu?

_Piotr

Recommended Posts

Czy są jakieś przepisy, na mocy których ktoś może wymagać dokumentu potwierdzającego przyjęcie eternitu na odpowiednie składowisko?

Załóżmy, że jest możliwość pozbycia się eternitu z dachu w sposób bezpieczny, w miejsce do tego celu przeznaczone, ale drogą półoficjalną - bez papierka... Czy ktoś kiedyś może takiego papierka wymagać? Na jakiej podstawie?

Dowiedziałem się wczoraj, że jakiś czas temu (prawdopodobnie w 1999 roku) sołtysi mieli obowiązek zewidencjonować obiekty pokryte eternitem na swoim obszarze... To informacja niepotwierdzona, ale gdyby tak było, to... :eek:

W każdym razie z zapisów które mi podesłałeś (dziękuję! :smile:) wynika, że właściciel musi przez minimum 5 lat przechowywać pisemne oświadczenie wykonawcy prac zdejmujących eternit, że wszystko odbyło się "z zachowaniem właściwych przepisów technicznych i sanitarnych, a cały teren robót został prawidłowo oczyszczony z azbestu".

Widzę, że sprawa została uregulowana w ten sposób, że samemu nie można tego eternitu zdjąć - trzeba dać zarobić firmie, która ma na to pozwolenie. Ta firma już będzie wiedzieć co z tym eternitem zrobić i to nie moje zmartwienie...

Hmmm... w ogóle nie ma tu marginesu dla własnej inicjatywy... No chyba że jest? :wink: