majki 24.11.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Pozwolę sobie tu spytać, ma ktoś jakiś link do danych mówiących o średnich dobowych temperaturach z danego regionu ? dzięki z góry pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 24.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Z ciekawości czy Eurocolor poradzi sobie z montażem w warstwie ocieplenia U mnie też będzie Eurocolor ale w warstwie ocieplenia inaczej Co znaczy w warstwie ale inaczej ? Jak narazie mam mieszane odczucia ale ... będą jeszcze w następny piątek ,postaram się rozwiać swoje wątpliwości Narazie okno wystaje ok 1-2 cm poza mur ,wydawało mi się że będzie więcej - może się nie znam a może faktycznie coś jest nie tak Jeśli można, ile płacisz? Zobacz projekt dom w kalateach 3 i będziesz wiedział czego ile jest ; Za całość płace około 40 tyś (wszystkiego jeszcze nie płaciłem i do końca sumy nie znam ) W cenie mam montaż i ; HS na 3,65 -jak dobrze kojarze 3 szybki lambda 0,7 4 okna balkonowe z poszerzeniami profili ,niskie progi alu, szybki 0,5 super spacer i wszystko co do nich mieli naj jeden balkon ok 3,5 drugi ok 2,5 i trzeci 1,85 2 spore wykusze - jeden stały w jadalni drugi - w kuchni otwierane każde okno w cenie(dodali bo się ktoś pomylił -otwierane miało być tylko centralne ) Jedno okno w gabinecie miej więcej 180x150 Od ich cen dostałem 30 % rabatu a wybór na Eurocolor padł ze względu na sąsiada który jest w zarządzie firmy a rabat podobno max -prawie zrezygnowałem ... Jednak sąsiad wydaje się być poważny i całkiem w porządku -postanowiłem to uszanować On u mnie kupował całe wyposażenie domu więc... Czas pokaże czy było warto W zasadzie rozważałem jeszcze oferte MS Więcej Niż Okna -Tytanowe Termo mają ładniejszy krztałt ale przegrały pomimo że ich HS ma lepsze szklenie Edytowane 24 Listopada 2011 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Pozwolę sobie tu spytać, ma ktoś jakiś link do danych mówiących o średnich dobowych temperaturach z danego regionu ? dzięki z góry pozdrawiam, majki może coś takiego? http://www.imgw.pl/internet/zz/pogoda/tempsred.html Konrad Edytowane 24 Listopada 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Pozwolę sobie tu spytać, ma ktoś jakiś link do danych mówiących o średnich dobowych temperaturach z danego regionu ? coś takiego: http://www.wunderground.com/history/station/12375/2011/1/15/MonthlyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.11.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ogromne dzięki Coś takiego pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 25.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jeśli chodzi o montaż w wartstwie ocieplenia Ile okno powinno wystawać poza lico muru licząc do wewnętrznej krawędzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 przyglądam się Waszej dyskusji nt ciepłego montażu drodzy Panowie / i Panie i poza ceną nie bierzecie jeszcze jednej bardzo istotnej rzeczy pod uwagę tj. tego jakie korzyści daje kotwa i jej długość http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=86979&d=1322236906 koszt samych kotwy JBD nie jest aż taki duży - ok 40 zł - nie robił bym z tego takiej "afery" że ten montaż jest aż taki znowu drogi Arturo72 - też po namowie ekspertów zdecydował się na dodanie kilku kotw w swoim montażu Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 25.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Z tego wynika że jak daleko okno wystaje z muru ma nie wielkie znaczenie Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu jeśli się myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 wręcz przeciwnie czym dalej tym lepiej zobacz na izotermy na murze - mur o 1-1,5C cieplejszy Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 25.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 ten 1-1,5C to tak odczuwalna różnica ?Ile okno w systemie JBD prawidłowo powinno wystawać poza mur?Słyszałem 6,7 cm tylko jakoś wtedy nie widze parapetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 kotwy występują w różnych rozmiarach - te najdłuższe pozwalają na wystawienie do 15 cm (licząc do środka profilu) - u mnie właśnie tak będzie a ponieważ styropian 30 cm - parapet będzie w sam raz Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 26.11.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Maron79 Patrzyłem te projekty. Jednak moja działka jest tak usadowiona, że pasuje mi mieć okna od południa i zachodu (Pólnoc to szczere pole i nie ma co oglądać a wschód to ruiny sąsiada) Ogólnie to zależy mi na jak najcieplejszym domku..może pasywny nie wyjdzie ale jakiś 3-5 litrowy to było by super. Na 99% będzie to Z115 tylko szukam kogoś kto mógłby go zmienić (wydłużyć o około 1 metr może 2 metry).Niestety na wiosce ciężko o fachowca a i monopol jest duży..ceny kosmiczne. Dlatego póki co pozostaje forum i wiedza osób, którzy się tym zajmują. Swoja drogą czy ktoś wie jak rozwiązać problem z okapem w kuchni? Planuje WM w domu więc komin potrzebny mi tylko do pieca C.O.Jak odprowadzać opary z kuchni? Okap wydaje mi się koniecznością, jednak co z nim. Podłączyć do WM? (opary z gotowania są tłuste i klejące. Jak to rozwiązać Edytowane 26 Listopada 2011 przez kropekkkk dopisanie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prac124 26.11.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Właśnie już 5 stycznia 2006 wchodzi dyrektywa UE w sprawie nowo budowanych domów, tylko patrzeć jak wejdą rozporządzenia. A tymczasem każde biuro projektowe wie że od lat się robiło jak się robiło i po co to zmieniać Za dwa dni muszę mieć projekt domu a na razie mam tylko opinie że to się nie opłaca. Kto w Polsce robi projekty domów ciepłych albo chociaż kto robi nadzór na gotowym projektem, tak żeby wyszedł z tego projekt ciepłego domu?? Za dwa dni to możesz spokojnie spożyć te 3 litry. Głowa trochę będzie bolała, ale Polak potrafi, a na dokładkę nie będziesz się martwił brakiem projektu przez 48 godzin. to jest coś warte. Ale na serio. Nie znam typowych projektów domów mieszkalnych nadających się do przeróbki na dom pasywny. Przeróbka taka to i tak 3 do 4 tygodni pracy mądrego projektanta z doświadczeniem w projektowaniu domów pasywnych. Normalnym jest projektowanie domu pasywnego od początku "na miarę", a to trwa 8 tygodni samej pracy projektowej i kosztuje od 10 do 17 tys. zł. Wtedy masz dużą gwarancję, że cała sprawa się opłaci. Wiem coś o tym, bo zajmujemy się takim projektowaniem i roboty mamy wbród. Andrzej Goerst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Wiem coś o tym, bo zajmujemy się takim projektowaniem i roboty mamy wbród. Andrzej Goerst wybaczy Pan, ale jeśli jest ktoś tak dobry jak Pan i ma roboty wbród nie szuka klientów na FM - a ten post wyżej jest niczym innym jak SPAMEM całkowicie zgadzam się z mpoplaw - jest wiele projektów dających duże szanse wybudować dom niskoenergetyczny Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 27.11.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Swoja drogą czy ktoś wie jak rozwiązać problem z okapem w kuchni? Planuje WM w domu więc komin potrzebny mi tylko do pieca C.O. Jak odprowadzać opary z kuchni? Okap wydaje mi się koniecznością, jednak co z nim. Podłączyć do WM? (opary z gotowania są tłuste i klejące. Jak to rozwiązać tez sie nad tym zastanawiałam, padło na pochłaniacz, z czego nie jestem zadowolona, ale nie widzę innej możliwości przy WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 27.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja myślałem żeby zamontować okap ale nie podłączać go nigdzie..wylot w kuchni u góry. Obok na suficie zamontować wywiew z WM. Nie wiem czy okap wyłapie cały syf z użytkowania kuchni tj. tłuszcz najbardziej, a potem WM już resztę na zewnątrz. Tylko czy powietrze wtedy będzie dostatecznie czyste i nie klejące bo szybko zapcha rekuperator podejrzewam. Może ktoś ma lepsze rozwiązanie? Ja na razie załatwiam dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.11.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 okap ustaw do pracy jako pochłaniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 27.11.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) kropek, wlasnie o tym napisalam, wkładasz filtr węglowy w okap i będzie wyłapywał tłuszcz, a wymianą powietrza zajmie sie WM czy przy zapotrzebowaniu 38,3kWh oznacza to ze dom jest 4 litrowy? zakładam jakiś margines błędu, a wiec czy przy takim lub niewiele większym zapotrzebowaniu najlepiej będzie wychodził prąd? Edytowane 27 Listopada 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Jestem na etapie wyboru projektu, wyboru rodzaju ogrzewania itd., liczę sobie zapotrzebowanie na ciepło. I teraz moje pytanie: metodologia mówi, że wewnętrzne zyski ciepła to 2,5-3,5W/m2. I teraz moje pytanie: czy realnie aż tyle zysków otrzymujemy od 2 osób spędzających w domu kilka godzin po pracy i nocujących? Teraz dalej, czy licząc zyski ciepła powinniśmy przyjąć godziny z całego miesiąca czy tylko liczbę godzin obecności w domu? Bo przyjmując 3W/m2, przy domu o powierzchni 130 m2 nagle wychodzi, że miesięczne wewnętrzne zyski wynoszą ok. 250-300 kWh. Czy to realna wartość? Bo nagle może się okazać, że budując dom trzy litrowy wyjdzie mi 5-7 litrowy. Dla domów pasywnych przyjmuje się zyski wewnętrzne na poziomie 2,1W/m2. 250-300kWh miesięcznie to wcale nie jest tak dużo. U mnie latem zużycie energii elektrycznej wynosi 10-12kWh/dobę. Zdecydowana większość tej energii zamienia się na ciepło i pozostaje w domu. Dodatkowo każdy mieszkaniec to min. 80W grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.11.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Dla domów pasywnych przyjmuje się zyski wewnętrzne na poziomie 2,1W/m2. 250-300kWh miesięcznie to wcale nie jest tak dużo. U mnie latem zużycie energii elektrycznej wynosi 10-12kWh/dobę. Zdecydowana większość tej energii zamienia się na ciepło i pozostaje w domu. Dodatkowo każdy mieszkaniec to min. 80W grzejnik. Ja licze ostatnio OZC do kolejnej budowy: domek 70 m2, parterowka, dach i podloga: 0.1 U, na plycie, okna 1 U, i jesli podam, ze beda nie 2 osoby a 4 to dom zaczyna byc zeroenergetyczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts