Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Depi, a rozważałeś cóś takiego?

http://img252.imageshack.us/img252/1108/rzowal.jpg

Szukać podobnych np. tu: Adaptacyjne owal (SKO): http://www.aluprof.eu/51/System-adaptacyjny-SK-i-SKO-Owal

Mi się akurat te owalne widzą bardziej niż kwadratowe, szczególnie w wersji aluminium/srebrnej. Sam z chęcią założyłbym takie, ale piękniejsza połowa się nie zgadza i pozostaje mi Integro, gdzie pozbywam się grubej warstwy styro.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[

Mi się akurat te owalne widzą bardziej niż kwadratowe, szczególnie w wersji aluminium/srebrnej. Sam z chęcią założyłbym takie, ale piękniejsza połowa się nie zgadza i pozostaje mi Integro, gdzie pozbywam się grubej warstwy styro.

Hehe - witaj w klubie. Ja to bym walnął byle jakie, byleby dobrze działy ale małżonka... Wiadomo. :)

Te są fajne i gotowe i pewnie finansowo nawet w zasięgu. Oczywiście te w wersji stal nierdzewna są zdecydowanie ładniejsze - ja, nieskłonny do wyrażeń górnolotnych, nie znajduje dla nich innego określenia jak "piękne". Naprawde są ozdbą elewacji, a nie tylko elementem funkcjonalnym.

Wracamy tu jednak do pytania, jak toto się właściwie montuje do styropianu - coś tam chyba musi jednak to wszystko podtrzymywać, w szczególności prowadnice, nie?

Podejrzewam, że jak sobie policzysz mostek od tego stelaża montażowego, to wyjdzie prawie to samo, co montaż integro wprost na ścianę ;-) No lekko przesadzam, ale nie widzę możliwości łatwego powieszenia tego na styropianie, bo roleta niestety nie jest tworem statycznym. To już chyba lepiej kombinować z dystansami do prowadnic przy integro (BTW: widziałem takie cuda, przy dość specyficznych RKSach).

Nie no , chyba lekko przesadziles.

Robiac stelaz np. plaskownik metalowy oparty na tulejach dystansowych o rame okna (pod prowadnice) i tak samo pod kaseta rolety a pomiedzy okno i plaskownik np. pasek XPS'a odpowiedniej grubosci, zeby wlazl pod wspomniany plaskowniczek.

Mostek niewielki a cel osiagniety, niestety prowadnice musza byc aluminiowe a nie plastikowe-plastik moze sie wyginac pozniej -tak mysle.

Pzdr.

Że przesadziłem to wiem ;-) Nie jestem jednak przekonany, czy "zwykłe" dystanse wystarczą, żeby całość była wystarczająco sztywna. Tu nie chodzi w końcu o montaż prowadnic, tylko utrzymanie rolety w miejscu, nawet przy dużym wietrze (im większa powierzchnia rolety, tym większy problem). No ale może trochę demonizuję. Nigdy nie sprawdzałem sztywności samych prowadnic...

Depi, a rozważałeś cóś takiego?

Szukać podobnych np. tu: Adaptacyjne owal (SKO): http://www.aluprof.eu/51/System-adaptacyjny-SK-i-SKO-Owal

Czy rozumiem że na elewacji bez struktury założę to bez większego rozwalania ocieplenia i metalowych jakiś kotew??!! I ile to cuś kosztuje??

pzdr

Q = 4 x (P- przekrój szpilek) x ( L- przewodność materiału na dlugości 0,25m ) x ( dT - różnica temperatur ).

4x0,25 =1

stąd:

Q = PxLxdT [ m2 * (W/m*K) * m *K ] = [ W ]

Dzieki

Dobrze liczę że 0,13W ? (przewodność stali 58, dT 20st)

i to jest w jakiej jednostce czasu ? na godzinę ?

Dobrze liczę że 0,13W ? (przewodność stali 58, dT 20st)

i to jest w jakiej jednostce czasu ? na godzinę ?

Przepływ ciepła określa się właściwie w joulach ( kilojoulach ).

1W= 3,6 kJ/h

Dla naszych potrzeb liczymy wszystko w watogodzinach ( kilowatogodzinach ), bo łatwo jest odnieść do licznika i opłat za energię elektryczną.

Stąd jeśli przepływ ciepła w czasie ( kJ/h ) przemnożysz przez czas (h) otrzymasz Wh

Witam.

Chciałbym się skonsultować z ekspertami, czy dobrze dedukuję.

W certyfikacie energetycznym wyliczono mi, że zapotrzebowanie na energię kończową wynosi 98kWh/m2*rok.

Mnożąc przez powierzchnię wychodzi:

98*260=25480kWh/rok

Dzieląc przez liczbę dni w roku i liczbę godzin w dobie wychodzi:

25480/365/24=2,9kW.

Czy jest to średnia teoretyczna moc kotła potrzebna do ogrzania mojego domu???? :o :o :o

Jeśli tak to nawet uwzględniając czasowy wzrost zapotrzebowanie w zimie, mam przewymiarowany kociołek (mam 15kW)

Czy dobrze kumam????

Witam.

Chciałbym się skonsultować z ekspertami, czy dobrze dedukuję.

W certyfikacie energetycznym wyliczono mi, że zapotrzebowanie na energię kończową wynosi 98kWh/m2*rok.

Mnożąc przez powierzchnię wychodzi:

98*260=25480kWh/rok

Dzieląc przez liczbę dni w roku i liczbę godzin w dobie wychodzi:

25480/365/24=2,9kW.

Czy jest to średnia teoretyczna moc kotła potrzebna do ogrzania mojego domu???? :o :o :o

Jeśli tak to nawet uwzględniając czasowy wzrost zapotrzebowanie w zimie, mam przewymiarowany kociołek (mam 15kW)

Czy dobrze kumam????

Jeżeli grzejesz jednakowo przez cały rok, to dobrze rozumujesz ;).

A na serio, to w tych 98kWh/m2, czy 25480kWh rocznie masz energie potrzebną do podgrzania ciepłej wody (do 4 osób min. 2700kWh - zależy od sprawności kotła i strat). Po odjęciu tego zużycia zostaje ok. 22780kWh rocznie. Tą ilość energii zużywasz w sezonie grzewczym. Zakładając, że sezon grzewczy ma ok. 200dni, i że średnia temperatura zewnętrzna w sezonie grzewczym wynosi np. 3st. C (dla każdej lokalizacji w kraju może myć inna), oraz temperatura w pomieszczeniach jest równa 20st. C wychodzi, że Twój dom ma wskaźnik zapotrzebowania na mocy do ogrzewania i wentylacji 22780/200/24/(20-7)=0,279kWh/K.

Jednak Twój kocioł musi ogrzać dom również przy temperaturach np. -20st. C (III strefa klimatyczna, dla innych będzie inaczej). Stąd można już określić potrzebna moc kotła 0,279*(20-(-20))=11,16kW.

Kocioł o takiej mocy byłby optymalny do ogrzewania. Dochodzi jednak jeszcze przygotowanie ciepłej wody. Nie wiem jak masz je rozwiązane. Jeżeli masz kocioł dwufunkcyjny, to będzie on działał z priorytetem ciepłej wody. Grzeje wtedy wodę przepływowo. Do typowego natrysku potrzeba ok. 10l/min. Aby podgrzać tę ilość wody od temperatury 10 st. C do 45 st. C potrzeba ok. 24kW mocy. Taka też powinna być minimalna moc kotła dwufunkcyjnego. Jeżeli ma on mniejszą moc, to zazwyczaj jest wspomagany niewielkim zasobnikiem ciepłej wody.

Przy kotle jednofunkcyjnym i podgrzewaczu pojemnościowym można sobie pozwolić na mniejszą moc kotła. Zakładając, że w ciągu dony zużyjemy max 200l ciepłej wody podgrzanej do temperatury 55 st. C potrzebujemy na ten cel ok. 10,5kWh. Czyli musimy do mocy kotła na ogrzewanie dodać 10,5/24=0,44kWh.

Ostatecznie wystarczy moc kotła 11,16+0,44=11,6kW.

Tyle wystarczy, jeżeli zamierzamy w budynku utrzymywać stałą temperaturę przez cały czas. Jeżli jednak okresowo obniżamy temperaturę, to kocioł musi mieć zapas mocy, aby w miarę szybko doprowadzić temperaturę do zadanej wartości.

Biorąc ten czynnik pod uwagę moc kotła 15kW wydaje się całkiem rozsądna :).

Przepływ ciepła określa się właściwie w joulach ( kilojoulach ).

1W= 3,6 kJ/h

Dla naszych potrzeb liczymy wszystko w watogodzinach ( kilowatogodzinach ), bo łatwo jest odnieść do licznika i opłat za energię elektryczną.

Stąd jeśli przepływ ciepła w czasie ( kJ/h ) przemnożysz przez czas (h) otrzymasz Wh

dzięki, gdzieś mi to umknęło - stosując te skróty myślowe ;)

Ostatecznie wystarczy moc kotła 11,16+0,44=11,6kW.

Tyle wystarczy, jeżeli zamierzamy w budynku utrzymywać stałą temperaturę przez cały czas. Jeżli jednak okresowo obniżamy temperaturę, to kocioł musi mieć zapas mocy, aby w miarę szybko doprowadzić temperaturę do zadanej wartości.

Biorąc ten czynnik pod uwagę moc kotła 15kW wydaje się całkiem rozsądna :).

Dzięki za odpowiedź. Tak w tym wyliczeniu była ujęta CWU. CWU grzeję w buforze z wewnętrznym zbiornikiem na CWU o pojemności łącznej 750l. Kociołek jest na pellety, ma 15kW bo mniejszych nie było ;(. Z obserwacji wynika, ze kociołek marnuje dużo paliwa na tzw. samoobsługę, czyli utrzymanie własnej temperatury i antyblokadę podajnika.

Zobaczymy jak zacznę tam mieszkać (czyli zużywać więcej CWU), czy wzrośnie mi zużycie paliwa.

Czy mozna odzyskiwac jakosc cieplo z :

1) spalin z piecyka CO (nawet kondensacyjnego)

Z kondensata to już raczej nie, ze zwykłego owszem, ale to jest kłopotliwe.

2) z dymu z kominka

Owszem, stosując jakąś nakładkę na komin, np. użebrowanie albo płaszcz wodny.

3) z wyciagu z okapu

Tak, podłączając kratkę okapową do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

4) ze spuszczanej wody z wanny czy zlewu

Tak, np. stosując instalację szarej wody.

Albo po prostu spuszczając wodę z wanny po wystygnięciu. Robię tak w mieszkaniu od zawsze. Nie jest to może estetyczne, ale działa. :)

Czy mozna odzyskiwac jakosc cieplo z :

1) spalin z piecyka CO (nawet kondensacyjnego)

Z kondensata to już raczej nie, ze zwykłego owszem, ale to jest kłopotliwe.

2) z dymu z kominka

Owszem, stosując jakąś nakładkę na komin, np. użebrowanie albo płaszcz wodny.

3) z wyciagu z okapu

Tak, podłączając kratkę okapową do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

4) ze spuszczanej wody z wanny czy zlewu

Tak, np. stosując instalację szarej wody.

Albo po prostu spuszczając wodę z wanny po wystygnięciu. Robię tak w mieszkaniu od zawsze. Nie jest to może estetyczne, ale działa. :)

Ad 1 - no ale temp wylotu nawet w kondesacyjnym jest wysoka - nie szkoda ?

Ad 2. sa takie gotowe rozwiazania czy trzeba samemu cos rzezbic ?

Ad 3. a jak z kwestia "brudu" w tym powietrzu ? Filtry w okapie na tyle go wyczyszcza, ze nie ma co sie bac o rury ?

Ad 4. Ale szara woda to raczej system odzysku wody, a nie ciepla z niej ?

Fantom

temp wylotu nawet w kondesacyjnym jest wysoka - nie szkoda ?

Właśnie nie jest wysoka. :) Inaczej nie byłby kondensatem.

sa takie gotowe rozwiazania czy trzeba samemu cos rzezbic ?

Są gotowe, rzeźbić nie trzeba.

http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=kominek+wymiennik

Ja kupiłem ojcu na działkę takie żeberka jakby, nakładane na rurę kominową, ale teraz znaleźć nie mogę...

Ad 3. a jak z kwestia "brudu" w tym powietrzu ? Filtry w okapie na tyle go wyczyszcza, ze nie ma co sie bac o rury ?

Nie znam się, nie odpowiem...

Ale szara woda to raczej system odzysku wody, a nie ciepla z niej ?

No tak, ale zatrzymując wodę o godzinę dłużej w domu, schładzasz ją z powodzeniem do temperatury wnętrza domu. A więc ciepło w domu pozostanie.

Czy rozumiem że na elewacji bez struktury założę to bez większego rozwalania ocieplenia i metalowych jakiś kotew??!! I ile to cuś kosztuje??

Ja bym prosił Kolegów, którzy pisali o stelażach i płaskownikach montażowych (i tulejach dystansowych), o bliższe wyjaśnienie sposobu montażu takich rolet elewacyjnych adaptacyjnych.

Co do cen, to podejrzewam, że prawie każda firma montująca rolety, ma również takie elewacyjne w ofercie (adaptacyjne SK albo SKO).