Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pompa na max i tylko na trzy pętle więc aż furkoczą przepływomierze. Temp. zasilania ok 34 stopni. Wyłączyłem na noc wszystko poza łazienką, małym pokojem i gospodarczym (jedna pętla pod suszarkę). Temperaturę jaką osiągnąłem po całej nocy to 21 stopni gdzie w całym domu bez ogrzewania również było 21 stopni. Na temperaturze bardziej mi zależy ze względu na wilgotność w łazience, myślę, że jak będzie cieplej to szybciej to wszystko odparuje (po kąpieli woda wszędzie :) ). Próbowałem mocno wentylować ale to znowu spadek wilgotności do 30 % :( Muszę zakupić większą ilość kwiatów albo akwarium :) lub uruchomić podlewanie gwc ( czy ktoś już sprawdził czy nawilżanie gwc podnosi wilgotność w mieszkaniu ? ) Jakoś na początku jeszcze przed regulacjami tak było, że łazienka była cieplejsza ale po regulacjach wszystko jest inaczej :) Przez całą noc grzejąc tylko trzy pętle poszło mi 8 kWh gdzie przy grzaniu wszystkiego wychodziło mi ok 20 kWh. Tylko startów sprężarki było więcej 8 a nie 1. pozdr adam

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Forumowicze jest jakaś możliwość ograniczenia mostka cieplnego na słupach betonowych w narożach budynku?

Buduje na szkodach górniczych i mam słupy od samej ławy do wieńca.

Myślałem żeby częściowo zalać go zaprawą zrobioną z perlitu. Czy to ma sens, jak będzie z wytrzymałością takiej konstrukcji?

Nie wiem czy w ogóle jest sens myśleć nad tym. Słup o przekroju 25cmx25cm

Forumowicze jest jakaś możliwość ograniczenia mostka cieplnego na słupach betonowych w narożach budynku?

Myślałem żeby częściowo zalać go zaprawą zrobioną z perlitu. Czy to ma sens, jak będzie z wytrzymałością takiej konstrukcji?

To byłby strzał we własne kolano. Albo wytrzymałość, albo ocieplenie. Nikt się pod tym nie podpisze. dobrym rozwiązaniem byłaby płyta fundamentowa połączona zbrojeniem i tymi słupami z wieńcem. Oczywiście styro pod płytą.

...Myślałem żeby częściowo zalać go zaprawą zrobioną z perlitu. Czy to ma sens, jak będzie z wytrzymałością takiej konstrukcji?

Nie wiem czy w ogóle jest sens myśleć nad tym.

IMO to nie możliwie, konstrukcyjnie złe, kierbud się na to za nic nie zgodzi. Znowu bym nie panikował ludzie budują z silikatów które od żelbetu chyba dużo "cieplejsze" nie są. W dzienniku chyba piszesz że planujesz 20cm styro - może daj w okolicy słupów jakiś lepszy (no chyba że zakładasz super-grafitowy na całości) no i solidnie fundament. A może "miejscowe" styro poziomo na gruncie przylegające do budybku w okolicy tych słupów (na wzór opaski przeciwwysadzinowej którą robią grupowi miłośnicy płyt fundamentowych)...

W przypadku posadowienia na ławach fundamentowych takie słupy, to rzeczywiście potężne mostki cieplne.

Dużo łatwiej pozbyć się ich przy posadowieniu budynku na płycie fundamentowej izolowanej od gruntu.

Tylko to już oczywiście zadanie dla konstruktora, który projektuje Twój dom.

Niewiem czy ktos z was czytuje taki miesiecznik branzowy jak "inzynier budowlany", tam jest wlasnie artykuł o ociepleniu słupów z zelbetu w scianie kolankowej,

Pokazane jest tam zdjecie z kamery termo ktore pokazuje, ze nie jest takie oczywiste, ze po ociepleniu styro nawet 20cm likwidujemy mostek w 100%, ale na szczscie ta roznica jest naprawde niewielka...

W przypadku posadowienia na ławach fundamentowych takie słupy, to rzeczywiście potężne mostki cieplne.

Dużo łatwiej pozbyć się ich przy posadowieniu budynku na płycie fundamentowej izolowanej od gruntu.

Tylko to już oczywiście zadanie dla konstruktora, który projektuje Twój dom.

Wiem wiem.

Ale już za późno. Jestem na etapie lania ławicy.

Na szczęście mam tylko 4 słupy z tego 2 w garażu i kotłowni. Jakoś to przeżyje.

pozdrawiam

frykow ma płytę fundamentową, nie znalazłem u niego jakiegoś rozwiązania, no chyba że coś mi umknęło.

Może wsadzę jakiś XPS od wewnętrznej strony w narożnikach.

Mam jeszcze takie pytanko:

zastanawiam się nad ociepleniem ławy fundamentowej od zewnątrz aż do poziomu chudego betony, żeby była ciągłość izolacji ze ścianą fundamentową - dobrze kombinuje???

Witam. Wątek nie w temacie ale może komuś się przyda : )

Sprawdzałem ile prądu zużywa pralka zasilana ciepłą wodą a ile zasilana wodą zimną.

Program bawełna, 40 stopni, 500 obrotów, 1h 30min- zimna woda 0,46 kWh.

To samo zasilane wodą o temp. 40 stopniu z przepływowego - 0,23 kWh.

Pomiar na podliczniku. Dziwnie małe to zużycie, różnica jeszcze mniejsza. Planowałem zasilać pralkę ciepłą wodą z pompy ciepła i solarów ale przy braku słońca szkoda mi cwu na pralkę, zmywarkę bo czas nagrzewania przez pompę jest długi i brakuje później cwu do normalnego korzystania. Może latem by się to sprawdziło ale zimą raczej nie.

Może bardziej opłacalne byłoby to w przypadku zmywarki bo jest częściej używana ale już mi się nie chce sprawdzać, może pomiar wyszedłby podobnie.

pozdr adam

To chyba wIęcej zaoszczędzisz podłaczając pralkę do zimnej wody, ale... ogrodowej. Jeśli uda sie te szare ścieki wykorzystywać do podlewania ogrodu, bo wtedy faktycznie zero kosztów odprowadzania ścieków. A można jeszcze pokusić się o zasilanie pralki całkiem własną wodą. Ale o tym też już w tym wątku było... ;-)

Nie wiem jaką masz pralkę, ale rzeczywiście coś mały ten pobór energii.

Ani chybi masz pralkę w klasie A+++ :)

Te 0,46kWh cyklu prania powinno pość na same podgrzanie wody o 33K z 7 do 40 oC przy założeniu że pralka do samego prania pobiera 12l.

Do tego dochodzi jeszcze zużycie prądu na pracę silnika.

Więc te 0,46kWh powinno być różnicą w poborze energii między zasilaniem zimną, lub ciepłą wodą.

Czy warto? Kwestia indywidualnego podejścia (ilość domowników, ich wiek = ilość prań) :D

Tak jak piszesz. W Twoim przypadku przy zmywarce oszczędności w skali miesiąca mogą być większe ;)

Edytowane przez Jani_63