kawiarz 10.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 No i właśnie mnie tak ściska:) Myślałem żeby pociąć je na wymiar orworu w pustaku szalunkowym i na koniec zalewania dać na beton i zalać od góry kilka cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 10.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 ... a jego imie to 44 i 4 ... Moze uda Ci sie je pociac w plaskie "plastry" i podlozyc np. pod sciany zewnetrzne etc.? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 moze dało by się je pociąć na płaskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.11.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/993866887f243e14.html Czy ktos sie spotkal wczesniej z takim montazem?? Mozna prosic o jakis komentarz oplacalnosci/sensownosci ?? Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2011 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 13.11.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Gdzieś to było na forum. Sam zastanawiam się nad takim montażem. Otwory zostawiłem powiększone po 5cm na stronę na ewentualne ocieplenie. No chyba, że zdecyduję się na montaż w warstwie docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.11.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ten sposób to podobno alternatywa do pasywnego montażu w ceramice. Bo podobno ciężko się w ceramike wkomponować tak blisko obciążenia by nie pękała. Ale tak gdzieś przeczytałem niewiem czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.11.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Taki montaż miałby pewnie sporo sensu z punktu widzenia termiki całości, gdyby nie ta roleta nadstawna. Obawiam się jednak, że mechanicznie będzie trudniej tak prawidłowo osadzić okno, o ile otwór okienny nie zostanie specjalnie przygotowany (poszerzony na grubośc okna, specjalnie by zmieścić pod ramą ocieplenie) - kotwy można niby odgiąć, ale raczej niezbyt mocno. Niemniej przy użyciu takiej dodatkowej zabawy w "poszerzenie" otworu na grubość stolarki taka metoda montażu jest IMHO znacznie lepszym wyjściem (choćby dlatego, że daje bez problemów szansę stabilnego podparcia, co ważne jest szczególnie dla drzwi), niż "osławiony" montaż w warstwie ocieplenia, który poza tym że jest masakrycznie drogi nie ma jakichś szczególnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.11.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/993866887f243e14.html Czy ktos sie spotkal wczesniej z takim montazem?? Mozna prosic o jakis komentarz oplacalnosci/sensownosci ?? Pozdrawiam w systemie Thermomur ( klocki styropianowe ) masz to w standardzie;) okna nie wypadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 możesz obłożyć cyrkulacje lub rury do wentylacji mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Powiedzcie, czy w tym projekcie, nie będzie problemu z wychładzaniem salonu przez te 2 duże okna 2.70 wysokie? To na wprost wejścia do salonu (to z wyjściem na taras) będzie od wschodu ,a to drugie z boku od południa.Dom będzie w lustrzanym odbiciu i tak to się wtedy ułożyhttp://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#viewNIe wiem ,czy po rzutach zobaczycie ,trzeba by po lewej stronie strony na "wirtualny spacer kliknąć''Martwią mnie te okna ogólnie w tym domu bo narożne i na dole i w pokoju na górze.Będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.11.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Też mnie martwią ,od balkonów i tarasu.NIe wiem ,będę myślał ,koledzy z forum może co podpowiedzą.Moim celem jedynym nie jest energooszczędność.Liczą się też inne rzeczy.Choć oczywiście energooszczędność jest ważna(ma być porotherm 24 lub silka plus 20cm styro,jakieś okna 3 szybowe ciepłe , myślę nad płytą i nad WM z reku ,ale nie jestem póki co do końca przekonany.Piczman namawia mnie na GGWC jeszcze)Tak więc co z tymi oknami w tym projekcie i mostkami o których wspomniałeś,co byś doradził?Zamawiam w tym tygodniu projekt i innego raczej nie wymyślę już(widziałem tysiące,działka ma 19mx100m) ,muszę szybko robić pozwolenie i chcę na wiosnę zaczynać.Będę budował jednym cięgiem tak szybko jak się da i pozwoli technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.11.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 JA z balkonów zrezygnowałem zupełnie. Jednak z tarasów się nie da i tez chętnie bym zobaczył jakieś ciekawe rozwiązania. Widziałem ciepły parapet ale w wersji pod drzwi właśnie tarasowe jak pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ludzie, tyle razy o tym piszę - po co robicie sobie tarasy powiązane z bryłą budynku, wielkie bunkry z betonu i stali?Co za problem zrobić taras na legarach lub po prostu podsypać ziemi i ułożyć kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.11.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Taras może być ze stali i betonu ale nie łączy się go z bryłą domu tylko "przykleja" się go do niego oddzielając styropianem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 16.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Taras jest najmniejszym problemem jeżeli chodzi o mostki termiczne. Tak jak pisze Piczmen można z tym sobie łatwo poradzić. Gorzej z balkonami. Czasami zadaję sobie pytanie: po co komu balkony w domu jednorodzinnym. A czasami słyszę od inwestorów: żeby sobie pościel wywiesić. W sumie kto bogatemu zabroni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 16.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mam takie pytanko ile można przyjąc strat poprzez taki fundament ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.11.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Całe dzieciństwo mieszkałem w Klocku z czasów PRL i są tam 2 wielkie balkony na jednej stronie budynku . Nie pamiętam żebym cokolwiek tam robił przez prawie 20 lat oprócz corocznego malowania barierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Taras jest najmniejszym problemem jeżeli chodzi o mostki termiczne. Tak jak pisze Piczmen można z tym sobie łatwo poradzić. Gorzej z balkonami. Czasami zadaję sobie pytanie: po co komu balkony w domu jednorodzinnym. A czasami słyszę od inwestorów: żeby sobie pościel wywiesić. W sumie kto bogatemu zabroni:) Mój sąsiad wybudował sobie trzy balkony, a ma ogród 1500m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.11.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Całe dzieciństwo mieszkałem w Klocku z czasów PRL i są tam 2 wielkie balkony na jednej stronie budynku . Nie pamiętam żebym cokolwiek tam robił przez prawie 20 lat oprócz corocznego malowania barierki U mnie wszyscy goście tam jarali:D A że mieszkałem na samej górze, popiół z fajek fajnie sobie leciał na gacie sąsiadek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 16.11.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mój sąsiad wybudował sobie trzy balkony, a ma ogród 1500m2:) Tylko pogratulować. Jeden znajomy koleś mieszkający w nowo wybudowanym domu jakieś 5 lat (z dwoma balkonami) zastanawia się czy by tego nie dało się obciąć Pytałem go ile razy tam był. A on na to: ze 2 razy max. Pościeli nie wywieszam bo barierek nie mam No i jeszcze płytki trzeba wymienić bo odpadły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts