Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki montaż miałby pewnie sporo sensu z punktu widzenia termiki całości, gdyby nie ta roleta nadstawna. ;-) Obawiam się jednak, że mechanicznie będzie trudniej tak prawidłowo osadzić okno, o ile otwór okienny nie zostanie specjalnie przygotowany (poszerzony na grubośc okna, specjalnie by zmieścić pod ramą ocieplenie) - kotwy można niby odgiąć, ale raczej niezbyt mocno. Niemniej przy użyciu takiej dodatkowej zabawy w "poszerzenie" otworu na grubość stolarki taka metoda montażu jest IMHO znacznie lepszym wyjściem (choćby dlatego, że daje bez problemów szansę stabilnego podparcia, co ważne jest szczególnie dla drzwi), niż "osławiony" montaż w warstwie ocieplenia, który poza tym że jest masakrycznie drogi nie ma jakichś szczególnych zalet. ;-)

Powiedzcie, czy w tym projekcie, nie będzie problemu z wychładzaniem salonu przez te 2 duże okna 2.70 wysokie? To na wprost wejścia do salonu (to z wyjściem na taras) będzie od wschodu ,a to drugie z boku od południa.Dom będzie w lustrzanym odbiciu i tak to się wtedy ułoży

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/#view

NIe wiem ,czy po rzutach zobaczycie ,trzeba by po lewej stronie strony na "wirtualny spacer kliknąć''

Martwią mnie te okna ogólnie w tym domu bo narożne i na dole i w pokoju na górze.Będzie problem

Też mnie martwią ,od balkonów i tarasu.NIe wiem ,będę myślał ,koledzy z forum może co podpowiedzą.Moim celem jedynym nie jest energooszczędność.Liczą się też inne rzeczy.Choć oczywiście energooszczędność jest ważna(ma być porotherm 24 lub silka plus 20cm styro,jakieś okna 3 szybowe ciepłe , myślę nad płytą i nad WM z reku ,ale nie jestem póki co do końca przekonany.Piczman namawia mnie na GGWC jeszcze)

Tak więc co z tymi oknami w tym projekcie i mostkami o których wspomniałeś,co byś doradził?

Zamawiam w tym tygodniu projekt i innego raczej nie wymyślę już(widziałem tysiące,działka ma 19mx100m) ,muszę szybko robić pozwolenie i chcę na wiosnę zaczynać.Będę budował jednym cięgiem tak szybko jak się da i pozwoli technologia

Taras jest najmniejszym problemem jeżeli chodzi o mostki termiczne. Tak jak pisze Piczmen można z tym sobie łatwo poradzić. Gorzej z balkonami.

Czasami zadaję sobie pytanie: po co komu balkony w domu jednorodzinnym. A czasami słyszę od inwestorów: żeby sobie pościel wywiesić.

W sumie kto bogatemu zabroni:)

Taras jest najmniejszym problemem jeżeli chodzi o mostki termiczne. Tak jak pisze Piczmen można z tym sobie łatwo poradzić. Gorzej z balkonami.

Czasami zadaję sobie pytanie: po co komu balkony w domu jednorodzinnym. A czasami słyszę od inwestorów: żeby sobie pościel wywiesić.

W sumie kto bogatemu zabroni:)

Mój sąsiad wybudował sobie trzy balkony, a ma ogród 1500m2:)

Całe dzieciństwo mieszkałem w Klocku z czasów PRL i są tam 2 wielkie balkony na jednej stronie budynku .

Nie pamiętam żebym cokolwiek tam robił przez prawie 20 lat oprócz corocznego malowania barierki :)

U mnie wszyscy goście tam jarali:D

A że mieszkałem na samej górze, popiół z fajek fajnie sobie leciał na gacie sąsiadek:)

Mój sąsiad wybudował sobie trzy balkony, a ma ogród 1500m2:)

Tylko pogratulować.

Jeden znajomy koleś mieszkający w nowo wybudowanym domu jakieś 5 lat (z dwoma balkonami) zastanawia się czy by tego nie dało się obciąć:rotfl:

Pytałem go ile razy tam był. A on na to: ze 2 razy max. Pościeli nie wywieszam bo barierek nie mam :) No i jeszcze płytki trzeba wymienić bo odpadły:)