malachio 05.01.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Śnieg na oknach to dodatkowa izolacja, przecież eskimosi budują iglo z lodu żeby im ciepło było A ile tego słońca/światła zimą jest - rano człowiek wstaje jak jest ciemno i jak wraca to też ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.01.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 No jak śnieg na oknach leży, to nawet wychodzić z domu nie trzeba i też ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 06.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad ograniczeniem mostka od gruntu, ściany fundamentowe mam ocieplone 16 cm xps, ściany chciałbym miec z silikatów i zastanawiam się czy można by dać pierwszą warstwę z bk 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 06.01.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad ograniczeniem mostka od gruntu, ściany fundamentowe mam ocieplone 16 cm xps, ściany chciałbym miec z silikatów i zastanawiam się czy można by dać pierwszą warstwę z bk 600. Ja się zdecydowałem na isomura+ ale również na ścianki działowe i nośne wewnętrzne, a całośc będzie stawiana z 600 lub 700tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.01.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 ...chciałbym miec z silikatów i zastanawiam się czy można by dać pierwszą warstwę z bk 600. Raczej trzeba by policzyć, silikaty ważą ca. 2x więcej jak BK. Isomur wiadomo - lepiej ale drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 06.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 skoro bk400 jest w stanie utzrzymać dom z dwoma stropami betonowymi to 600 bez problemu powinna wytrzymać nacisk silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) skoro bk400 jest w stanie utzrzymać dom z dwoma stropami betonowymi to 600 bez problemu powinna wytrzymać nacisk silikatów Nic nie piszesz o swoim domu, rozumiem nie masz muru 18cm, 2 kondygnacji i 2 stropów betopnowych Były już wewątku dyskusje o tym mostku i jak pamiętam ciężka dać uniwersalną odpowiedź. Jest jeszcze pomysł o ceramice zasypanej perlitem w pierwszej warstwie, pewnie do odnalezienia http://www.google.pl/search?hl=pl&biw=1130&bih=891&q=site%3Aforum.muratordom.pl+pierwsza+warstwa+bk+perlit+mostek&oq=site%3Aforum.muratordom.pl+pierwsza+warstwa+bk+perlit+mostek&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1416l23889l0l24858l36l36l0l35l0l0l175l175l0.1l1l0 EDIT, poza tym nie wykluczał bym problemu z samą różnicą między wytrzymałością silikatu, zaprawy, fundamentu i słabego BK między tym. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 06.01.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Dom parter+poddasze użytkowe (stropodach lany) ściany 24cm. Różnica w nacisku na pierwszą warstwę między silikatem a BK600 to zaledwie 0.04 MPa więc nie powinien to być problem - teoretycznie, a praktyki nie znam. Do ceramiki zwłaszcza poryzowanej jestem uprzedzony, a perlit jak nasiąknie wodą to traci właściwości izolacyjne, teraz pogoda trudna do zachowania tego warunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 perlit jak nasiąknie wodą to traci właściwości izolacyjne Jest jeszcze perlit hydrofobizowany. Zwykły perlit nawet w ceramice z czasem wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 06.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 wyschnąć wyschnie trudno się z tym nie zgodzić, ja mam na co dzień doczynienia z perlitem również takim 30 letnim i wiem że jak zaschnie to robi się z niego bryła która izoluje ale znacznie słabiej. Zgodzę się że w domu to może mieć mniejszy wpływ bo różnice temperatur dla pierwszej warstwy to ok 10C, a nie 220. Tylko po co kombinować z perlitem jak, przynajmniej termicznie, BK zachowa się lepiej i jest gotowy bez cudowania. W poniedziałek skonsultuję to z konstruktorem bo wg. moich obliczeń to wytrzyma "z palcem w ... gazobetonie:)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 06.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Klaudiusz_x, Do czego byś wykorzystał sprężarkę do CNG? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.01.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad ograniczeniem mostka od gruntu, ściany fundamentowe mam ocieplone 16 cm xps, ściany chciałbym miec z silikatów i zastanawiam się czy można by dać pierwszą warstwę z bk 600. A mnie zastanawia sens tego. Jeżeli ocieplić fundamenty z dwóch stron to zimno z gruntu musi pokonać przynajmniej metr przegrody aby dojść do poziomu posadzki. Więc sporo go już tam nie dotrze. Ale co z mostkiem na styku betonu na gruncie i ściany? Można ten beton wylać z dylatacją styropianową (choćby 5 cm) dookoła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.01.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A mnie zastanawia sens tego. Jeżeli ocieplić fundamenty z dwóch stron to zimno z gruntu musi pokonać przynajmniej metr przegrody aby dojść do poziomu posadzki. Więc sporo go już tam nie dotrze. Ale co z mostkiem na styku betonu na gruncie i ściany? Można ten beton wylać z dylatacją styropianową (choćby 5 cm) dookoła? Zimno nie idzie do ciepłego lecz na odwrót. Przynajmniej tak pamiętam z lekcji fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 liczyłem ostatnio straty przez wszystkie okna mojej chałupy... wychodzi że obecnie ( 0*/ 22*) średnio tracę ok. 20 kwh na dobę przez moje byle jakie okna... przy zużyciu 50 kwh na ogrzewanie ostatnimi czasami daje do myślenia:confused: pasowałoby na sezon grzewczy (ten zasadniczy) okno likwidować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Klaudiusz_x, Do czego byś wykorzystał sprężarkę do CNG? CNG Tak się zastanawiam czy nie zrobić progów pod okna tarasowe/balkonowe z BK 400. Okna będę mieć wysunięte 3cm. Myślałem nad PerlitoBetonem, ale U dla najsłabszego wynosi prawie 1, więc w zasadzie będzie minimalna różnica pomiędzy bk a PB. Ponadto drzwi chcę docieplić XPS-em 20cm w części progowej od zewnątrz. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.01.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zimno nie idzie do ciepłego lecz na odwrót. Przynajmniej tak pamiętam z lekcji fizyki. No masz rację ale co to wnosi do idei ocieplenia fundamentu i kwestii przedstawionej przeze mnie? Czy zimno wchodzi czy ciepło spiernicza jeden pies - są straty i to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 No masz rację ale co to wnosi do idei ocieplenia fundamentu i kwestii przedstawionej przeze mnie? Czy zimno wchodzi czy ciepło spiernicza jeden pies - są straty i to jest najważniejsze. Kierunek ma znaczenie bo jest po drugiej stronie jest raz -30 a innym razem +8 to czy bez wzgledu na kierunek straty beda takie same ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 08.01.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Klaudiusz, Co to jest CNG to wiem, kilkanaście stacji tankowania nawet postawiłem i dla tego zastanawiam się po Ci takie domowe ustrojstwo bo z twojego podpisu to jasno nie wynika. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.01.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 miloszenko pliz pytam o czy dwustronne ocieplenie styropianem zbliży zniwelowanie mostka do zastosowania pustaków isoterma. Nie wnikajmy już w to w którą stronę i ile atomów dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 miloszenko pliz pytam o czy dwustronne ocieplenie styropianem zbliży zniwelowanie mostka do zastosowania pustaków isoterma. Nie wnikajmy już w to w którą stronę i ile atomów dobra? Dla porównania weżmy łyżeczke metalową i zanużmy ja w gorącej wodzie jeżeli ją oizolujemy w 80 % to jej najdalszy odcinek wkońcu uzyska temperaturę wody, owiele lepszym rozwiązaniem było by przerwać łyżeczke i zastosować np styropian na łączeniu lub inny materiał który słabo przewodzi ciepło. Tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts