Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wszystkie te wynalazki PC, solary, rekuperatory,GWC, wiatraki, itp. czas zwrotu ok. 20 lat...

czyli tyle ile wynosi okres ich eksploatacji...

jak jest tanie to padnie szybciej...

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka .

WM to podstawa dla prawidłowego wentylowania przy maksymalizacji komfortu a GWC to gwarancja przedłużenia jej żywotności, braku niepotrzebnych problemów + coś ekstra w upały ;)

Dom grzany PC, solarami czy grzałką to jeden efekt a różnice w kosztach instalacji oraz użytkowania .

"Spisek żarówkowy" znacie ?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Często ludzie świadomie wybierają gorszą jakość za niższą cenę. Wiertła z Biedronki czy buty. Najdziwniejsze jest to, że rzadko je reklamują. A przecież niemal wszystko ma dwuletnią gwarancję!

Syn dostał pod choinkę helikopter z Biedronki. Świetna zabawka, tyle że działała kilka dni:( Nie ma głupich, będzie reklamacja.

dziwi cię to ?

mnie ani trochę...

normalne. Kiedyś w Polsce wydawało się na żywność i ubrania 70% zarobków, teraz 40% aaa na zachodzie od 15 do 20% bo ile można zjeść szynki w miesiąc (i nie każdy lubi kawior na bułce). To co robić z pozostałymi 80% pensji w takiej Szwecji? Wdać! pytanie tylko czy na rzeczy materialne czy na wakacje. Innego wyjścia nie ma.

czy przeciętny Szwed zmartwi się, że powietrzna PC (którą czytam, że spokojnie można kupić za kilkanaście tys pln) ma żywotność na poziomie 5 lat skoro płaci za nią 1 miesięczną pensję? On nie, ja troszkę.

Na plus jest tutaj elektronika. Wymieniasz co 2-3 lata, ale za to dostajesz sprzęt o 100% wydajniejszy. I właśnie przez ten nadmiar kasy ludzie tak lubią elektronikę i branże rozrywkową, która już jest ważniejsza w USA od motoryzacji i produkcji stali.

p.s. film z tym komunizmem to przesadził bo każdy chciał jeździć zachodnim VW Polo a nie polskim Fiatem!

p.s.2. skoro te żarówki to taki przekręt to otwórzcie swoją firmę i produkujcie lepsze. UE da kasę, działanie Innowacyjna Gospodarka. Tylko żeby nie wyszło jak z samolotami. Na początku latały tyle co dziś jedzie samochód; myśliwce na wojnie to już 700 km/h, potem padła bariera dźwięku a już w latach 60-tych planowano że Atlantyk się przeleci transportem publicznym w 2h. Możliwe to i było tylko nikt nie chciał dołożyć 30 000$ za skrócenie podróży o 6h!

wiesz był taki z 1-2 tyg temu film w TVN - tytułu nie pamiętam - jak facet w USA w latach 50-60 chciał produkować samochody, lepsze, szybsze , bezpieczniejsze - konkurencja mu nie pozwoliła - tak samo z tymi żarówkami - otworzysz firmę - zainwestujesz czas i kase i jak wypłyniesz z kałuży na staw - nie wspominając o szerokim morzu - to już Cię utopią

nie chodzi już nawet o drewno ale o mostki liniowe regularnie się powtarzające - przy czym lepsza wełna między krokwiami mimo to ma swoje uzasadnienie - daje lepszy Uw dla całego dachu , dając gorszą wełnę masz po całej linii na grubości krokwi znacznie gorszą warstwe

drewno ma 0,2

dla mnie to juz jest jasne od dłuzszego czasu. Np Mercedes Benz prawie by zbankrótował przez model W 123 który ppotrafił przejechac 1 mln kilometrów bez remontu. Osobiscie miałem 240 D z przekreconym licznikiem i nakulanym jeszcze 460 tys był z 79 roku i do 88 jezdził na taxi w 2008 pękła blachówa silnik dalej działał osobiscie jezdziłem nim 3 lata i nawet niewiem jaki miał olej nie dolewałem ani nie wymieniałem :) Próbowali sie ratowac modelem W124 i jedynie modele z ABS lub el, esz, zaczynały szwankować no i w W124 jeszcze odchudzili dyfer tak by sie psuł . Obecnie elektronika jest programowana. Wiem bo kolega pracował w serwisie TV brat równiez jest serwisantem i w momencie jak kupiłem nowy TV i podałem mu date produkcji powiedział mi kiedy nie bedzie sie chciał właczyćm przepowiednia była 5 letnia pomylił sie 3 mieś, prawdopodobnie ma na to wpływ czas jaki tv jest właczony. Oczywiscie najłatwiej w elektronice jest wstawic kondensator z ograniczoną zywotnoscia, nastepnie puchna i nie przewodza pradu . Koszt kondensatora 0,2 zł wiedza brata bezcenna koszt naprawy w autoryzowanym serwisie = kosztowi nowego TV robia z nas debili i tyle.

Taka lekka zmiana tematu:P