Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ale to jest wątek który był jest i będzie merytoryczy

tak więc następnym razem nie pisz że coś jest tanie, tylko podaj cenę, każdy sobie porówna i sam wyciągnie wnioski

tak więc udowodnij na liczbach wymiernych że kształtki styropianowe tańsze albo skasuj swój poprzedni post gdzie tak twierdzisz

jeden wynajmie firmę i będzie stał z rekami w kieszeniach, dla niego będzie drogo...

drugi kupi tylko materiały i wszystko zrobi "tymi ręcami" łącznie z betonem, dla niego będzie taniej...

jeżeli tu wszyscy są nierobami i tylko się przyglądają fachowcom, ręce wyciągają z kieszeni tylko po to aby zapłacić za usługę to po co jest to całe FM

postawiłem i wykończyłem swój dom o powierzchni 154m2 za 260 tys. łącznie z meblami, oświetleniem i AGD, cały dom wewnątrz zabudowany jest płytą k-g a to ponoć też wychodzi drożej..., powodzenia życzę wszystkim przyglądającym się jeżeli chcą zejść do takiej kwoty

oczywiście jak bym się tylko przyglądał to trzeba by dołożyć jeszcze ze 100 tys.

jeżeli tu wszyscy są nierobami i tylko się przyglądają fachowcom, ręce wyciągają z kieszeni tylko po to aby zapłacić za usługę to po co jest to całe FM

No bo nie da się cały dzień gapić na budowlańców - człowiek od tego dziczeje. ;-) A tak sobie może zdalnie trochę kultury załapać... ;-)

oczywiście jak bym się tylko przyglądał to trzeba by dołożyć jeszcze ze 100 tys.

Obawiam się, że niedoszacowujesz tej pozycji przynajmniej o połowę. Zwłaszcza przy wykończeniówce (tam robocizna jest często droższa niż materiały).

PS. Co za różnica z czego dom postawiony? Wydawało mi się, że liczy się efekt końcowy. Zwłaszcza w tym wątku. A co się bardziej "opłaca" to często zależy od "widzimisię" inwestora. Jak ktoś się uprze i zechce w długi weekend majowy (a w tym roku może być naprawdę długi) sobie dla rozrywki dom postawić, to raczej tradycyjne technologie odpadną z konkursu... ;-)

Witajcie,

dopiero zaczynam przygodę z budową, choć FM czytam od ponad dwóch lat. Oczywiście najwięcej czasu spędzając na wątkach o energooszczedzaniu. Przygnało mnie tu zainteresowanie budowaniem z kształtek styropianowych i widzę, że dyskusja zażarta :) Dobrze, bo człowiek może zobaczyć dwie strony metody a nie tylko wady lub marketingowe zachwalania. Pewnie wybiorę co tańsze na lubelskim, czy kształtki czy bk+styro.

Ja to się przed budową naoglądałem filmików Ytonga i sam chciałem murować :)

Ja baba po czytaniu FM chciałam sama płytę wylać, murować, ocieplać, zrobić pompę, GWC i WM :) Teraz trochę przystopowałam, ale dużo roboty samodzielnej i tak mnie czeka. Lewych rąk nie mamy więc damy radę.

A za 260 tyś to z chęcią bym wybudowała 154 metrowy dom...

jeden wynajmie firmę i będzie stał z rekami w kieszeniach, dla niego będzie drogo...

drugi kupi tylko materiały i wszystko zrobi "tymi ręcami" łącznie z betonem, dla niego będzie taniej...

postawiłem i wykończyłem swój dom o powierzchni 154m2 za 260 tys. łącznie z meblami, oświetleniem i AGD, cały dom wewnątrz zabudowany jest płytą k-g a to ponoć też wychodzi drożej..., powodzenia życzę wszystkim przyglądającym się jeżeli chcą zejść do takiej kwoty

No mi tak wychodzi z kosztorysu 191 m2 + garaż 22m2 potrzebuje 250 tyś zł Jak narazie fundament sobie stoi i moja pomyłka w wyliczeniach to 800 zł bo w jednej betoniarni mieli awarie a nie chciałem by mi złomiarze stal wynieśli. Koszt fundamentu z ociepleniem na 120 m2 zabudowy + gwc rurowy 22 tyś zł 2 tyś powinien mi fiskus zwrócić. A oprócz negocjacji w hurtowniach to trzymałem ręce w kieszeni i tym palcem pokazywałem Koszt oczywiście z geodetą koparką zasypaniem

witm, sledze wasz temat od ponad roku, dopiero dzis postanowilam sie zarejestrowac... mam pytanko... czy ze sarego 60 letniego domu w dobrym stanie da sie zrobic dom energooszczedny albo 5 litrowy? dostalam taki dom w spadku po ojcu i mam dylemat...

hehe, wiadomo, ale jak pomysle o rozbiorce to mnie ciarki przechodzą, dom jest mały okolo 120 mkw ; wymiary 8x8 m, piwnica 60 metrow,parter 60, poddasze 60. uklad odpowiadający moim wymaganiom wiec znacznych przerobek nie bedzie ( oprocz likwidacji komina), chcilaym powiekszyc okna , ocieplic i zmienic dach, dodac wentylację mechaniczną z gwc; całość chcialabym ogrzewac pradem. Boje sie jednak ze mimo ocieplenia np 20 cm bede placila koszmarne pieniadze za ogrzewanie... mam tez propozycje mojego kuzyna ( chce mi zlozyc pompe ciepla za jakies smieszne pieniadze- zajmuje sie chlodnictwem)... narazie w domu jest kominek z dgp ale dom jest nieocieplony , sciany 45 cm pełnej cegły

no wlasnie potrzebuje kilku rad, ocieplic strop w piwnicy od strony piwnicy? czy od strony parteru? bo teraz pod wylewką mam 12 cm styro ale nie wiem jakiego bo robione to było ponad 10 lat temu... w piwnicy niestety mm tak nisko ze jak walne jeszce 20 cm na sufit to bede chodzila na 4 lapkach:rolleyes: ciekawe jakie sa koszty pogłebienia piwnicy i czy wogóle do czegokolwiek bedzie mi ta piwnica potrzebna... jak gleboko powinnam ocieplic sciany fundamentowe? tzn ile zejsc pod ziemie? na dodatek mam teren gliniasty i wiosna jest problem... piwnica czasami jest zalana... kiedys w maju byly ulewy i mialam wode rowno z okienkami przez ktore sie wlewała... wiec mysle tez o drenazu ale jak mowiłam o tym sasiadowi to mne straszył ze jak odkopie fundamenty to mi sie dom zawali! no i juz teraz nie wiem... baba jestem i sie nie znam... a kazdy majster wie lepiej i kazdy chce doradzac ale najczesciej tak jak to sie robilo 50 lat temu... jak powiedzialam zeby komin rozebrali bo go nie bedzie to nastepnego dnia w sklepie sie dowiedzialam ze jestem jakas wariatka;)

Tak Was podczytuję i dochodzę do wniosku, że trzeba jeszcze na stropie rozwinąć kolejną warstwę wełny. Mój dom to parterówka z nieuzytkowum podaszem. Ocieplenie fund. 10 cm styroduru, oddzielone isomurem, ściany 20 cm styropianu grafitowego, na betonowym stropie 40 cm wełny. Powierzchnia ogrzewana to ok. 135 m2 , garaż nieogrzewany - odizolowany.Ogrzewanie gazem.

Ale czytam, że ilości wełny na stropie to nawet 63 cm, 100 cm.

I pytanie :

Ma sens rozwijać kolejną przykładowo 20cm warstwę wełny, ktoś jest w stanie oszczacować ewent. zyski pokrywające koszty

Ma sens rozwijać kolejną przykładowo 20cm warstwę wełny, ktoś jest w stanie oszczacować ewent. zyski pokrywające koszty

Ja to liczyłem u siebie, będzie grzanie gazem, i 50-60cm wg. mnie ma uzasadnienie. Metr uważam nie, szczególnie kiedy ew. można dołożyć bez kłopotu (jakby ceny gazu oszalały).

Teraz mam rozłozone 2 x 20 cm Profit maty o współczynniku przewodzenia ciepła 0,035; gdyby ewentualnie dokładać to ma znaczenie jaka to wełna w sensie paraprzepuszczalności (nie wiem jaką ma ta Profit, nie moge znależć); czy przykładowo moge rozłożyc teraz Uni Mate o wsp. 0,039?

Pisząc o przekładkach masz na mysli przykrycie tego folią wiatroizolacyjną? ale to chyba z góry, czy kolejne warstwy

OZC nie jestem w stanie sama zrobić :confused: Szkoda, ze w swoich proroctwach jakies kwoty oszczędności nie widzisz, bo byłoby mi łatwiej podjąć decyzję :rolleyes:

No mi tak wychodzi z kosztorysu 191 m2 + garaż 22m2 potrzebuje 250 tyś zł Jak narazie fundament sobie stoi i moja pomyłka w wyliczeniach to 800 zł bo w jednej betoniarni mieli awarie a nie chciałem by mi złomiarze stal wynieśli. Koszt fundamentu z ociepleniem na 120 m2 zabudowy + gwc rurowy 22 tyś zł 2 tyś powinien mi fiskus zwrócić. A oprócz negocjacji w hurtowniach to trzymałem ręce w kieszeni i tym palcem pokazywałem Koszt oczywiście z geodetą koparką zasypaniem

kosztorys masz z papierologią,lampami,pstryczkami, młynkami do odpadków, AGD, meblami, c. odkurzaczem, kominkiem z DGP, WM, GWC, karniszami, firankami,farbami..., itd. itp.

ja mówię o domu w którym mieszkam, a nie wyliczeniem na papierze;)

kosztorys masz z papierologią,lampami,pstryczkami, młynkami do odpadków, AGD, meblami, c. odkurzaczem, kominkiem z DGP, WM, GWC, karniszami, firankami,farbami..., itd. itp.

ja mówię o domu w którym mieszkam, a nie wyliczeniem na papierze;)

Tak kosztorys mam ze wszystkim nawet TV 50 cali meble firanki etc

1. Pod każdą warstwę nie dam, bo dwie juz rozłozone i nie bede ich zwijać

2. Czy ta folia zwykła nie zatrzyma jakies ewentualnej wilgoci w tej wełnie

3. Moja pow. stropu to ok. 135 m2 - nie wiem, czy to dalej 15% strat

4. Za ogrzewanie to czytając watki o zuzyciu gazu licze ok. 4 000, ale to i tak byłoby 40 zł

5. Koszt przykładowo Uni maty (jest chyba lżejsza) to było by w przypadku 15 cm ok.2000; w przypadku 20 cm -2700 zł

No to rzeczywiście niezbyt ma sens.

To dlaczego macie tak grubo tej izolacji? :o

Edytowane przez bdan

Kolega Kubaman buduje dom. Ma dylemat czym ogrzewać - gaz czy prąd - i niezbyt miłe wspomnienia z doświadczeń z ogrzewania gazem.

Kubaman tak pisze o planowanych kosztach instalacji:

"Gaz:

a) przyłącz 3,5 koła liczę już z projektem mam wycenę

b) kocioł kondensacyjny 18kW z zasobnikiem, transportem i montażem 7000

c) komin do kondensatu przez ścianę, dwa kolanka plus 1,5 metra rury - 750

d) dla planowanych 16 obwodów podłógówki 2 układy rozdzielaczowe z pompami - w sumie 3000 (to jest tanio!)

e) Zrobienie kotłowni - 2 koła

f) materiał na kotłownię - 1000

g) instalacja gazowa od skrzynki do kotłowni - 1500 (skrzynka na budynku, 4 mb do pospawania w domu)

h) rurki wavin 16x2 1600 metrów - niecałe 4 koła, z ociepleniem dla końcówek 4 koła

i) pierwsze uruchomienie kotła - 350

j) skrzynki do rozdzielaczy - 500

k) skrzynka gazowa 500

l) pompka i układ do recyrkulacji CWU - 500

m) czujniki do alarmu: gazu, czadu i dymu - 150

m) koszty eksploatacyjne: 100 kominiarz (choć mogę za darmo bo mam przyjaciela, ale liczę), 150 serwis kotła, 100 przegląd gazu. Wymiana liczników po 5 latach, wymiana kotła na nowy po 10 latach, koszty pompek 150 rocznie na prund, piec 100 rocznie (pompka do zasobnika, czujki, komputer, wentylator) - zgrubnie, pewnie jest mniej, dodatkowy wyższy koszt za abonament w miesiącach gdy nie grzeję koło 250 rocznie.

Razem ca 25 koła

Prąd:

- zwiększenie mocy przyłącza - 900

- dodatkowe okablowanie w peszlach - 500

- dodatkowa skrzynka dedykowana do ogrzewania - łącznie dla 11 obwodów około 1000

- regulatory, na przykład Auraton 3000 DS, 11 pomieszczeń - 2000

- grzejnik elektryczny do garażu 300

- bojler 150 L - 500 (to tani) lub ogrzewacze przepływowe - 2000

- kable grzejne na 170 m2 - wedle wyceny 13, ale niech będzie nawet 10 koła

razem ca 17-20 koła"

Czeka na OZC, z tego co wiem.

Dalsze szczegóły musiałby podać już sam (powierzchnia itp.)

Zrobiłem prosty arkusz, który może podpowiedzieć co bardziej ekonomiczne: http://www.sendspace.pl/file/2cdd9b6d13f58ce2ab10953/gaz-prad

Gdyby ktoś miał coś do dodania albo zmiany w nim, dajcie znać.

Kubaman - jak będziesz mieć OZC, wprowadź wyniki i zamieść.

Arkusz celowo nie jest wypełniony by nie narażać się na zarzuty, że preferuję dany system albo że dane są na wstępie zmanipulowane.

Oczywiście trzeba się także przygotować na wysyp postów typu: 'szkolna dyskusja', 'nie uwzględniłeś w arkuszu kiedy stanieje/zdrożeje gaz w związku z wydobyciem z łupków', 'nie ma w arkuszu daty awansu/degradacji/zmiany pracy' itp.

PS nie zapomnij o przekładkach z foli żeby odciąć konwekcję, albo robić z styropianu, bo twardszy i się nie gniecie, i nie przewiewa go jak wełnę

Witam.

Właśnie jestem na etapie kupna materiału izolacyjnego na poddasze. Styropian vs wełna- 50/50%

Możesz wypowiedzieć się na ten temat:)

Budują domek energooszczędny, rekuperacja i takie tam inne wynalazki.