Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam dobrego materiału izolacyjnego na moje poddasze.

Wydaje mi się, że styropianem można szczelniej zrobić taką izolację. Będę miał wentylację mechaniczną i zależy mi na szczelności w możliwie najlepszy sposób. Z jednej strony wata jak wiadomo jest w znacznym stopniu przewiewana zimnym powietrzem a do tego folia paroizolacyjna, która jest podziurawiona przez wkręty a z drugiej większość inwestorów stosuje watę.

No i mętlik w głowie od paru dni:/

Co byś doradził:) szukam różnych argumentów :)

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To się nazywa "nieprzewidzianie duże zużycie materiałów w trakcie prac". Drzewiej bywało, że przez takie metody, "przy okazji" jednej dużej budowy, całe osiedla domków wyrastały po sąsiedzku. Metoda jest więc sprawdzona, ale nie sądzę by była godna polecenia, zwłaszcza na publicznym forum...

Zdaję sobie z tego sprawę więc kosztorys zawyżyłem o 15% mam nadzieję że się nie pomylę . Życie pokaże

Nie chcę Cię martwić, ale moim zdaniem zbudowanie takiej powierzchnie w takiej cenie jest praktycznie niemożliwe. Chyba, że wszystko faktycznie wybierzesz najtańsze z możliwych...

To się nazywa "nieprzewidzianie duże zużycie materiałów w trakcie prac". Drzewiej bywało, że przez takie metody, "przy okazji" jednej dużej budowy, całe osiedla domków wyrastały po sąsiedzku. Metoda jest więc sprawdzona, ale nie sądzę by była godna polecenia, zwłaszcza na publicznym forum...

Większość dróg i mostów za publiczne pieniądze jest tak budowane

Robienie styropianem wymaga większej dokładności i bardzo dużo czasu, wełną łatwiej coś upchnąć.

Mam wełnę ale drugi raz robiłbym pianką lub styro. Na styro łatwiej później znaleźć nieszczelności i je uzupełnić, poprawić. O kurzu nie wspomnę :)

Do kurzu można się przyzwyczaić no i ważne jest też nastawienie.

Nie można wmawiać sobie, że będzie gryzła :)

Na dzień dzisiejszy większe szanse ma wełna:)

To ciekawe z czego więźba - mnie samo drewno wyszło 12,5tys. - płaciłem 730 zł/kubik (impregnowany).

17 kubików drewna? Łoł, dużo, taki spory dach?

Ostatnio patrzyłem na ceny lepszego drewna (suszonego, bo pod płaskie panele chyba wskazane, mniej jak 1100/q raczej ciężko) to chyba jednak wezmę wiązary gotowe, bo na zbijane nadwyżka drewna robi swoje :(