RK1719508166 02.04.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 jaskółki do wywalenia , garaż odizolowany od domu - taras i przejście tez w formie bardziej technicznej niż klasycznej części domu - tak by ograniczyć straty ciepła , odpowiednie okna , wielkości i ukierunkowanie wg stron świata i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 02.04.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Tarasów nie będzie, co do jaskółek to będzie mi trudni się ich pozbyć - chcę dobrze doświetlić pomieszczenie dzieci. Aby dolać oliwy do ognia wrzucam przykładowy rzut parteru z wystającą jadalnia na stronę południową i przykładową wizualizację salonu - strona południowo zachodnia, na której widać spore przeszklenia i antresolę. Co do okien to nie będzie problemu - pracuję w fabryce stolarki. Wszystkich chętnych pomocy proszę o konstruktywne opinie.. Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]109462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]109462[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 03.04.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Proszę o opinie, w tyg. spotkanie z architektem, i trzeba się na coś decydować. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.04.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Kominy wentylacyjne do wywalenia . Zastosować WM z odzyskiem ciepła. Dużo załamań na narożnikach zawsze najzimniej. Garaż powinien być odcięty od fundamentu aż po strop.Dość dużo okien od strony wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.04.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 P.S 2 słupy od strony zachodniej będą mostkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.04.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 zbiq: masz faktycznie las za tymi zachodnimi oknami? Jeśli nie, to klimatyzacja latem będzie takim samym problemem jak ogrzewanie zimą. Zwłaszcza, że na trójkątnych oknach raczej rolet zewnętrznych nie założysz, a antersola spowoduje, że na pietrze (zapewne sypialnym) będziesz miał minimum kilka stopni cieplej niż na parterze. Oczywiście możesz znacznie ograniczyć zyski słoneczne przez te okna, montując odpowiednie szyby, ale wtedy zimą będziesz miał przez nie jeszcze większe straty (bo też nie będzie zysków).A tak na koniec: jak ma się rzut, który pokazałeś do elewacji wklejonej wcześniej? Bo IMHO to są dwa niemal zupełnie różne budynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 03.04.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 zbiq: masz faktycznie las za tymi zachodnimi oknami? Jeśli nie, to klimatyzacja latem będzie takim samym problemem jak ogrzewanie zimą. Zwłaszcza, że na trójkątnych oknach raczej rolet zewnętrznych nie założysz, a antersola spowoduje, że na pietrze (zapewne sypialnym) będziesz miał minimum kilka stopni cieplej niż na parterze. Oczywiście możesz znacznie ograniczyć zyski słoneczne przez te okna, montując odpowiednie szyby, ale wtedy zimą będziesz miał przez nie jeszcze większe straty (bo też nie będzie zysków). A tak na koniec: jak ma się rzut, który pokazałeś do elewacji wklejonej wcześniej? Bo IMHO to są dwa niemal zupełnie różne budynki... Las mam od strony wschodniej, róg domu z lewej strony tego dużego okna to centralnie południe, Rzut ma się ni jak do elewacji, to daw różne domy, jak na razie jestem w fazie koncepcji domu i szukam różnych pomysłów i inspiracji. Co do rolet zewnętrznych to nie jest to wielki problem zawiesić roletę na takie okno. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.04.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Szczyty mam jeszcze nie wymurowane. Zastanawiam się czy od wysokości sufitu poddasza, czyli na wysokości jętek, nie wymurować dwóch wierszy z BK celem ograniczenia mostku. Wyżej albo BK, albo silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.04.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Zamiast balkonu mam mieć barierkę. Jak ją zamocować aby było solidnie i bezmostkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Szczyty mam jeszcze nie wymurowane. Zastanawiam się czy od wysokości sufitu poddasza, czyli na wysokości jętek, nie wymurować dwóch wierszy z BK celem ograniczenia mostku. Wyżej albo BK, albo silikat. Pytałem o podobną rzecz (czy najwyższy wiersz piętra, pod wieńcem, zrobić z BK, reszta silikat) w wątku silikatowym, odpowiedź była: "można". Zastanawiam się jedynie czy nie będzie jakiegoś pękania od np. skurczu temp. w murze dł. 10m (rozszerzalność chyba podobna, ale BK przed ociepleniem pewnie będzie się szybciej nagrzewał/stygł) i czy coś tu zmienia zaprawa (klejowa / cem-wap)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 09.04.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Mam pytanie, jaka czesc w Was celujących w dom 3-5 litrowy ma perlit zamiast styro na izolacji podłogi na gruncie?dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 niewielka - kilka osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 10.04.2012 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ale sporo osób ma dużo styro 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 10.04.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tez planuje 20 cm styro... tylko zacząłem sie zastanawiac, czy martwic się tą wodą, która sie skropli pomiędzy folią a dolną warstwą styro.A tak przy okazji, czy na podaszu dawac folię na strop, czy ukłądać styro bezposrednio na stropie betonowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tez planuje 20 cm styro... tylko zacząłem sie zastanawiac, czy martwic się tą wodą, która sie skropli pomiędzy folią a dolną warstwą styro. A tak przy okazji, czy na podaszu dawac folię na strop, czy ukłądać styro bezposrednio na stropie betonowym? A skąd tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 10.04.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A skąd tam woda? nastepuje skraplanie wody z powietrza - które jest cieplejsze niż chudziak - nie wiem czy dobrze tłumacze - ale ejst o tym cały watek -Izolacja podłogi na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.04.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 nastepuje skraplanie wody z powietrza - które jest cieplejsze niż chudziak - nie wiem czy dobrze tłumacze - ale ejst o tym cały watek -Izolacja podłogi na gruncie. Ale ile powietrza się zmieści między hydroizolacja a styropianem i następna hydroizolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam pytanie, jaka czesc w Was celujących w dom 3-5 litrowy ma perlit zamiast styro na izolacji podłogi na gruncie? dzieki za info Akurat podłogę mam nad piwnicą, jednak planuję wyłożyć papę, na to z 5cm perlitu, na to dopiero styro. Może przesadzam, ale skoro pod murami papa, to by zapewnić ciągłość dobrej izolacji, pod podłogą to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 11.04.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ale ile powietrza się zmieści między hydroizolacja a styropianem i następna hydroizolacją? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 12.04.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witajcie energetycznie zakreceni Pewnie to już się przewijało, ale znalezienie odpowiedzi w prawie 500 str. to mały hardcore. Dlatego pytam,ale nie zlinczujcie mnie mam mieć na posadzce 10cm styro, wiem mało...ale poradzicie, jaki dać styropian, żeby miał, przy 10cm, jak najlepsze właściwości. Czy jest taki, który przy 10cm grubości, będzie miał "osiągi" 15 lub 20 cm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts