malux20 27.05.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 plastikowe kolki - u mnie w ceramice się nie sprawdzaly nie trzymaly tak dobrze jak metalowe ja pod kolki frezowałem w styro i zamówilem dekle styropianowe[koszt na cały dom to z 50 zl] fajna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 27.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 plastikowe kolki - u mnie w ceramice się nie sprawdzaly nie trzymaly tak dobrze jak metalowe ja pod kolki frezowałem w styro i zamówilem dekle styropianowe[koszt na cały dom to z 50 zl] fajna zabawa A po co wogóle kołkować?? ja nie kolkowałem bo na kleju który używałem było wyraźnie zapisane że nie jest wymagane kołkowanie do 12m wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 28.05.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam. Ktoś kiedyś chyba w tym wątku pokazał wkręty, czy kołki do styropianu, nie powodujące mostka termicznego - z jakiegoś materiału, który nie przewodzi dobrze ciepła. Czy możecie mi przypomnieć lub nakierować na te kołki ( wkręty )? Pozdrawiam! Michał http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-i-welny-350mm-typu-peg-i2370788061.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.05.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-i-welny-350mm-typu-peg-i2370788061.html Taniocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 http://allegro.pl/kolki-do-styropianu-i-welny-350mm-typu-peg-i2370788061.html jakie kołki...? jakie kleje...? jak ocieplać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 28.05.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jasiek: masz od tego jakiś procent? A poważniej: jak już tu kiedyś dyskutowaliśmy - metoda całkiem niezła, ale dość droga jeśli nie buduje się własnymi rękoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jasiek: masz od tego jakiś procent? A poważniej: jak już tu kiedyś dyskutowaliśmy - metoda całkiem niezła, ale dość droga jeśli nie buduje się własnymi rękoma... nie nie mam... mam z tego dom... jak byś raz z tego wybudował to też byś zachwalał... tylko pozornie droga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.05.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 budujesz dom - nie potrebujesz izolacji lub dokładasz wg uznania , montaz okien w warstwie ocieplania masz w standardzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 nie nie mam... mam z tego dom... jak byś raz z tego wybudował to też byś zachwalał... tylko pozornie droga ... Wlasnie analizuje thermomur vs tradycyjna 2-warstwowa: silka plus 25 cm. Obie sciany chcialbym miec w okolicy U=0.12. Najtansza opcja pod katem materialow jest wybrac najcienszy termomur i dolozyc do niego 20 cm (lacznie 30 cm styro). Jest super szczelnie, taniej niz przy 2-warstwach murowanych, szybciej i okna w warstwie ocieplenia Boje sie tylko co moj architekt na taka propozycje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A ile Ci wychodzi koszt silki plus 25 cm styro plus klej do silki i pianka/zaprawa do styro ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No zwlaszcza, ze ja planuje miec cale 120 m2 scian zewnetrznych, biorac pod uwage roznice w cenie, to jak uwzglednie montaz okien w ociepleniu to bede na plusie Pomijam, ze budowa z thermomuru jest szybsza i wygodniejsza (z silki juz murowalem i wiem co mowie). Jak juz bede wybieral to nieomieszkam wszystkich o tym poinformowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 E no nie mow, ze szybciej z silki postawisz, te bloczki styro to niemowlaki CI moga na budowie podawac, a i 3,5 raza wieksze sa Obie opcje rozpatruje w wykonaniu tymi recami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.05.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 ... (z silki juz murowalem i wiem co mowie). Pozdrawiam Potwierdzam, nie jest to taka lekka robota (przynajmniej jak się nie jest Mariuszem P). Za to satysfakcja spora Coś mi się chyba obiło o uszy (nomen omen) że akustycznie termomur jakiś specyficzny... Ktoś potwierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.05.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Chyba Henok cos o tym wspominal w swoim dzienniku... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 brawo milosz. konsole są super dla sprzedawców twoja kombinacja jest racjonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Coś mi się chyba obiło o uszy (nomen omen) że akustycznie termomur jakiś specyficzny... Ktoś potwierdzi? głośniejszy od okna nie jest... więc bez paniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.05.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dla mnie budowa z silikatu to sekund pięć,ściany powstawały w mgnieniu oka taki domek jak twój da się postawić z klocków w trzy dni do wieńca przy trzech osobach na budowie... mając od razu docieplone i szczelne ściany bez mostków termicznych... dodam jeszcze że można od razu zacząć od ław fundamentowych wiec omijasz całe to lepienie z bloczków i późniejsze docieplanie, odcinanie od fundamentu itp. oczywiście dotyczy tylko domów z tradycyjnym fundamentem;) w tym systemie porwał bym sie na budowę pasywnego 100m2 do 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.05.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Czy ktos z obecnych na tym watku moglby dla mnie wykonac certyfikat energetyczny mojej stodoly?? Zaraz sie chce wprowadzac i papierek jest niezbedny Jak ktos chetny to prosze na priv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 03.06.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Proponuję dokonać pełnego audyty energetycznego i na jego podstawie przeanalizować wszystkie możliwe opcje. Dziwi mnie dlaczego ocieplasz dach i dodatkowo strop. Co do 30 kWh/m2 rok jako energia końcowa to chyba zbyt optymistyczne, i zależy to nie tylko od grubości ocieplenia ale też od sprawności wszystkich systemów ogrzewania. Najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe lub stropowe (zawsze w domach pasywnych) daje najwyższy komfort użytkowania. Co do pomp ciepła to mam raczej mieszane uczycia, podobne koszty użytkowania daje piec kondensacyjny. Pamiętaj też o tym że szczególnie w pompach ciepła czym niższa temperatura na wyjściu tym wyższa sprawność. Radzę jednak dokonać pełnego audytu energetycznego i porównaniem różnych wariantów, i na tej podstawie wybrać, taki koszt to około 800zł a definiuje ci wszystkie możliwości i koszty przyszłego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Podobne koszty użytkowania daje piec kondensacyjny... A tego to ja nie wiedziałem.I tak jeszcze zapytam nieśmiało, co ten piec niby piecze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts