grzes124 14.11.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Tego na swiadectwie nie ma Czyli jest tam wszystko, tylko nie to co naprawdę interesuje inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Eu jest na świadectwie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6198798&viewfull=1#post6198798 . Istotnie jest, myslałem o zapotrzebowaniu na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) tylko kiedyś można było wydrukować wskaźniki .. a teraz obcieny gady niedobre ale sobie mam swoje ... Vx obliczony ręcznie i Vx z programu ... różnica 0,7 Edytowane 14 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jedno jest pewne... W takim , TB oferte jakiejkolwiek instalacji odrzuci. A ciepłownikom w to graj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Puszcza Elfir z torbami Ona to w ogólem ma przechlapane. Wpadła w łapy nie tylko ciepłowników-hydraulików, ale jeszcze gazowników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Elfir a masz może wartość EU? lub Qwnd ? lub coś takiego Htr i Hve ? mam jeszcze to: http://images64.fotosik.pl/378/8d5574936cf743ecgen.jpg Edytowane 14 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Ona to w ogólem ma przechlapane. Wpadła w łapy nie tylko ciepłowników-hydraulików, ale jeszcze gazowników . Teraz na gaz bym się nie zdecydowała. Ale poprzednia alternatywa to był kocioł na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 mam jeszcze to: http://images64.fotosik.pl/378/8d5574936cf743ecgen.jpg Energię użytkową na ogrzewanie i wentylację masz równą 28,82kWh/m2 rocznie, czyli masz dom 3 litrowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Henok : dziękuję Värmepumpsägare - to było tak. Teściowie obok mają stary dom i grzeją węglem, więc męzowi wydawało się że to najlepszy system grzewczy jaki człowiek wymyślił. Długo go przekonywałam, że 1. na 100% będzie miał problemy motywacyjne by czyścic palenisko i dokladać węgla (w domu robi to teśc i szwagier, mąz do piwnicy schodzi tylko po kompot) 2. Na małej działce kotłownia na paliwo stałe zajmie cały parter 3. A piwnicy nie będę budowac, jak ma być tanio. Gaz mamy w ulicy, do domu jest 5 m. Zastanawialiśmy się czy gaz czy prąd (maty grzejne + bojler lub piecyk elektryczny i podłogówka wodna). W końcu staneło na gazie, bo gdyby nam się nie udało energooszczędnie wybudowac, to rachunki za ogrzewanie nas nie zjedzą. PC odpadło bo nie mamy miejsca na kolektory poziome. A powietrzna raczej mnie przekonuje jedynie jako podgrzewanie wody a nie system cieplny zimą. Poza tym 4-5 lat temu o powietrznej nie było zbyt wiele informacji. W kwestii gazu po prostu wkurzyłam się na gazownię, bo tyle czasu ( 4 miesiące po znajomości) potrzebuje na zrobienie wcinki od skrzynki do rury długości jakiś 1,5 m. Na wykonawcę instalacji, bo nam fochy stroi, ża to, że przygadałam mu o błędach w układaniu podłogówki. I na te wszytskie cholerne odbiory, których zapomniałam uwzględnić w kosztorysie (proba ciśnieniowa, kominiarz) i terminarzu robót. Z elektrownią problemów nie mieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Gaz mamy w ulicy, do domu jest 5 m. Zastanawialiśmy się czy gaz czy prąd (maty grzejne + bojler lub piecyk elektryczny i podłogówka wodna). W końcu staneło na gazie, bo gdyby nam się nie udało energooszczędnie wybudowac, to rachunki za ogrzewanie nas nie zjedzą. PC odpadło bo nie mamy miejsca na kolektory poziome. A powietrzna raczej mnie przekonuje jedynie jako podgrzewanie wody a nie system cieplny zimą. Poza tym 4-5 lat temu o powietrznej nie było zbyt wiele informacji. Jak weźmiesz pod uwagę koszty stałe w taryfie gazowej, czyszczenie komina, przeglądy okresowe instalacji, to może się okazać, że tańszym rozwiązaniem byłoby przejść nawet na ogrzewanie prądem. Zobaczysz po kilku latach użytkowania, ile płacisz za gaz i zdecydujesz. Pompy ciepła powietrze-woda na pewno będą coraz bardziej dostępne. W tej chwili są już nawet w marketach (Jula), i to o całkiem niezłych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Nie spodziewałam się, że osiągnę tak dobry wynik. Jak zaczną u nas budowac atomówkę to pewnie wypnę się na Putina i jego gaz.I tak teść nie jest przekonany, że rachunkami za gaz zejdziemy poniżej 2,5 tyś/rok Edytowane 14 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 14.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jak duże są opłaty dodatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Jak duże są opłaty dodatkowe? W Krakowie takie: Przy takim przykladowym zuzyciu koszt KWh wychodzi jak przy pradzie (30 gr/KWh). Biorac pod uwage fakt, iz sredniej klasy kondensat jest tak z 2,3 tys drozszy od Kospela to trzeba po 2,3 latach sprawdzic rachunki. KWh wzrosnie po dodaniu kosztow ew. przegladu i zuzycia pradu przez Kociol (u mnie to jest 100W przez 8-10 godzin dziennie). Pozdrawiam Edytowane 14 Listopada 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Gaz napewno lepszym rozwiazaniem od wegla 5 Lat temu faktycznie w PL moglo byc malo info o PC , nie mniej jak nawet prasa "fachowa" twierdzila pare lat temu ze P/W sie nie nadaja do ogrzewania domow. Znajomi tez mieli przeboje z gazem. Tak jak wspomniano, zobaczysz jakie beda rachunki. Przy takim domku powinno byc OK. Fajny, mi sie podobaja "proste" konstrukcje. A elektrowni atomowej nie wiem czy PL sie doczeka... a jezeli nawet to nie koniecznie prad bedzie tanszy Nawet w biezacym numerze M jest obszerna analiza na temat PC P-W, ceny zaczynaja sie od 30 tys To tyle na temat tego co w prasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 No właśnie - PC była na ówczesne lata rozwiązanie baaardzo drogim. W dodatku przeczytałam, że jest lepsza (w sensie stosunku ceny do wydajności) do dużych, słabo ocieplonych budynków jako alternatywa dla węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 w grudniowym Muratorze (dostałam dziś) jest własnie duży artykuł o powietrznej PC w samych superlatywach. Ale przyznają że kilka lat temu PC powietrzne prasę miały kiepską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 w grudniowym Muratorze (dostałam dziś) jest własnie duży artykuł o powietrznej PC w samych superlatywach. Ale przyznają że kilka lat temu PC powietrzne prasę miały kiepską. Bo dzisiejsze pompy powietrze-woda to nie to co było kilka lat temu,przynajmniej tak mi się wydaje. Dzisiaj taka pompa z powodzeniem może pracować nawet przy -20st.C i poniżej a kiedyś było to nie do pomyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.11.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 no własnie, kiedy robiłam projekt, pompa PC miała pracować do ok O stopni a potem tylko na grzałce elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.11.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czy podłoga pod bufor min 500 l powinna być wzmocniona? Ocieplenie podłoża w założeniu to perlitogips 30 cm. Czy stawiać na tym czy pomyśleć nad wzmocnieniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Zastanawiam się czy w łazience robić okno czy nie robić. Zalety okna :dłuższe okresy w których nie trzeba włączać oświetlenia ( taryfy droga i tania) zyski ze słonka ( strona południowo wschodnia domu )wady oknasłabsze parametry przenikania w stosunku do muru (izodom2000) - większe straty ciepławiększy koszt w porównaniu z murem fifty - fifty wychodzi sam nie wiem - może ktoś mi podsunie inne argumenty za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts