מרכבה 09.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 No a jak myślałeś ? też nie wiedziałem ... ale wiem. Są osoby które jakoś zwracają na takie szczegóły. Tu na forum przeróżne interesy się spotykają.Przecież jak było w temacie piana kontra wełna .. jak było gorąco ... bo się jeden zaparł.A okna ? widziałeś jak kij wchodził w morwisko jakie larum się powoli podnosiło na mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Bez dowodów nigdy nie podejrzewam. Może Liwko sam to potwierdzi lub obali. Dziesiątki razy pisałem, że nie mam absolutnie nic wspólnego z branżą budowlaną jak i instalatorską. Moja profesja to zupełnie inny biegun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Tak poleciałem nie potrzebnie Koledze Liwko należą się za to przeprosiny.Przepraszam za wciągnięcie do branży PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Tak poleciałem nie potrzebnie Koledze Liwko należą się za to przeprosiny. Przepraszam za wciągnięcie do branży PC. Przyjęte i wybaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Powiem tak ułożyło mi się w logiczną całość info o handlu PC ... i tyle nie było to celowe ... skojarzyłem tylko to jak inni broniąc swojego interesu używają takiej retoryki ... widać można się było pomylić ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Powiem tak ułożyło mi się w logiczną całość info o handlu PC ... i tyle nie było to celowe ... skojarzyłem tylko to jak inni broniąc swojego interesu używają takiej retoryki ... widać można się było pomylić ostro. Pewnie można odnieść takie wrażenie, że mam z tym coś wspólnego po tym jak ten system zachwalam. Ale ja go zachwalam, bo go mam już od pięciu lat, zrobiony w rozsądnych pieniądzach, sprawuje się świetnie i co dla mnie najważniejsze jest bezobsługowy i nie kopci. Dla mnie każdy nowy dom nieogrzewany paliwami stałymi to dobry dom, a rachunki będą zależeć tylko od jego ocieplenia. Pozostaje do rozwiązania jedynie kwestia CWU. Dlatego powiązałem dwie rzeczy na raz i poszedłem w gruntową PC. Zastanawiam się tylko jeszcze nad wykorzystaniem jej do chłodzenia domu latem przy jednoczesnym regeneracji DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) .... okna jak pamiętam raczej mniejsze jak większe do tego dach wielospadowy. Do tego okna raz jeszcze słabe. Plus BK jako ściany ... ... Okna w pasywnym nie mają być duże tylko ich wymiar ma optymalnie wykorzystywać słońce. Okna mają dawać też światło czyli również mieć powierzchnię co najmniej zgodną z rozporządzeniem. Na ile okna słabe hmm .... masz rację teraz są lepsze, wtedy też dałbym radę zejść do 0,5 z tego co pamiętam były takie kosmicznie drogie - jednak stwierdziłem, że wystarczy te bodajże 0,75 przy rozsądnym koszcie. Wtedy 3- szybowe toi był termos , a teraz to ... norma . Tak to już jest. Już kiedyś pisałem, że spokojnie da się zrobić dom jeszcze cieplejszy, jednak to bardziej ambitne zadanie. Założenia pasywnego miałem i je spełniłem, cóż chcieć więcej od kosztów ok. 450 zł za cały sezon za dogrzewanie - w tym roku 1155 kWh poszło. Herakles - raczej nie kieruj się moimi kotwami pzdr Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 a jeżeli ktoś ma inne doświadczenia z PCi, niezbyt fortunne, to ma tobie na słowo uwierzyć i zaufać ?? Nie, może wtedy wybudować 400m2 chaty i grzać kopciuchem twierdząc, że go nie stać na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Taryfy ulgowej na to ... być nie może na takie sqrfysyństwo nie może być przyzwolenia !! to nie jest mgła to jest dym z kominów .. widok z pod zamku odrzykoń. Jeśli uda mi się zrobić instalację z gruntową do około 15 kzł to jest bardzo bardzo dobrze ... J-J akurat bardzo dużo czasu poświęciłem aby poszukać odpowiedzi .. o oknach. Stąd wiem iż w takim budynku zagrają pierwsze skrzypce. I wiem że okna z U 0,1 plus bardzo duża przepuszczalność energii to jest klucz. Więcej napisać nie mogę. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 ... J-J akurat bardzo dużo czasu poświęciłem aby poszukać odpowiedzi .. o oknach. Stąd wiem iż w takim budynku zagrają pierwsze skrzypce. I wiem że okna z U 0,1 plus bardzo duża przepuszczalność energii to jest klucz. Więcej napisać nie mogę. Tematy okien każdy z nas w różnej formie przerabiał i nie jesteś w tym zakresie pierwszą osobą. Co jest ważne w budynkach energooszczędnych i pasywnych wie również każdy kto się tym interesuje. Jako, że okna jest to jeden z elementów kluczowych należy do nich podejść rozsądnie czyli korzyści zależne od usytuowania domu do ceny za rozwiązanie. Twoje ostatnie zdanie jest prawdą i jeśli cena jest OK, to rewelacja. Wiem, że coś kombinowałeś u siebie, jednak nie miałem zbytnio czasu się w to wgryźć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Tematy okien każdy z nas w różnej formie przerabiał i nie jesteś w tym zakresie pierwszą osobą. Co jest ważne w budynkach energooszczędnych i pasywnych wie również każdy kto się tym interesuje wiem .. ale masę czasu temu poświęciłem ... i nie piszę dla zabawy tych parametrów. Twoje ostatnie zdanie jest prawdą i jeśli cena jest OK, to rewelacja. Wiem, że coś kombinowałeś u siebie, jednak nie miałem zbytnio czasu się w to wgryźć. około 500zł m^2 okna wychodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 wiem .. ale masę czasu temu poświęciłem ... i nie piszę dla zabawy tych parametrów. około 500zł m^2 okna wychodzi ... Taki koszt to wg mnie faktycznie żaden koszt. Daj szczegóły. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.04.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 GED pod Krakowem wybudował 1200m2, na co czekasz, namów go na PCi A dlaczego ktoś bogatszy nie może założyć sobie kotłowni na paliwo stałe. Przecież ogrzewania takie są niewiele droższe od pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 GED pod Krakowem wybudował 1200m2, na co czekasz, namów go na PCi Najbardziej cię boli, że ty budujesz swój trzeci dom, który MOŻE osiągnie jakieś przyzwoite parametry (pomijam czas jaki go budujesz), dwa wcześniejsze jak sam pisałeś były ewidentnie skopane, a ja wybudowałem swój pierwszy i prawdopodobnie ostatni dom i cieszę się niskimi rachunkami. Mój dom nie jest dla wroga (jak sam pisałeś o swoim pierwszym), mój dom jest dla mojej rodziny i czuję się w tym domu doskonale. Tak, polecam PC bo to doskonałe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.04.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Najbardziej cię boli, że ty budujesz swój trzeci dom, który MOŻE osiągnie jakieś przyzwoite parametry (pomijam czas jaki go budujesz), dwa wcześniejsze jak sam pisałeś były ewidentnie skopane, a ja wybudowałem swój pierwszy i prawdopodobnie ostatni dom i cieszę się niskimi rachunkami. Mój dom nie jest dla wroga (jak sam pisałeś o swoim pierwszym), mój dom jest dla mojej rodziny i czuję się w tym domu doskonale. Tak, polecam PC bo to doskonałe rozwiązanie. Widzę, że i tu musisz swoje 3 grosze wcisnąć. PC to nie doskonałe rozwiązanie, przynajmniej nie w każdym przypadku. Tak jak solary nie w każdym przypadku się opłacają. Ty za to masz klapki na oczach, ale co tam. Miej se je, ale daj już na luz bo twoje rozwiązanie nie jest jedyne słuszne i pozbawione wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Widzę, że i tu musisz swoje 3 grosze wcisnąć. PC to nie doskonałe rozwiązanie, przynajmniej nie w każdym przypadku. Tak jak solary nie w każdym przypadku się opłacają. Ty za to masz klapki na oczach, ale co tam. Miej se je, ale daj już na luz bo twoje rozwiązanie nie jest jedyne słuszne i pozbawione wad. A ktoś cię pytał o zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 w moim wątku będziesz cenzurował posty ?? prawda ciebie w oczy kole że będziesz oceniał kto tutaj może a kto nie może pisać ?? Nie nie nie, yaiba83 wskoczył tutaj, bo mu pocisnąłem w sprawie solarów. Na tym forum wszyscy wciskają wszystkim wszystko i solary są jednym z tych rzeczy. Do samych solarów nie mam nic, natomiast mam do sensu ich stosowania. Aha, to jest twój wątek, czyli krytykanctwo w nim zakazane. Jedynie słuszna mpoplawowa opcja jest tu dozwolona. Kiedyś też była jedna partia, na szczęście te czasy dawno za nami. Tęsknisz? I dla zainteresowanych. Cofnijcie się i zobaczcie kto zaczął zadymę. Żeby znowu nie było że Liwko się czepia. Ja się tylko bronię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 A dlaczego ktoś bogatszy nie może założyć sobie kotłowni na paliwo stałe. Przecież ogrzewania takie są niewiele droższe od pomp ciepła. z Panem wszytko ok ? czy ja dobrze widzę ? Nie nie ... !! śmierdziuchom węglowym mówimy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 @Liwko, rozsądne kupno i użytkowanie PCi (aby nie przepłacić i/lub nie zajechać sprzętu) wymaga również odpowiedniej wiedzy, podobnie jak wybudowanie pasywniaka. Jakbym miał wybierać "komfort" (jak piszesz) rachunków niższych o połowę, lub zależności ciepła w domu od klamota za m.in. 20K, to bym się mocno zastanawiał który "komfort" wolę. Żeby nie było, PCi (gruntowe) mi się podobają. Zważ również, że osiągając (energo)oszczędność budową np. pasywniaka, w razie czegokolwiek zawsze mamy opcję dołożenia PCi i znacznego zredukowania rachunków. Budując z założenia durszlaka z PCi, droga do dalszego obniżania rachunków jest już znacznie trudniejsza/droższa. PS. Mnie się również nie podobał Twój (wasz) napad (tak to subiektywnie widziałem) na @j-j, i nie dziwię mu się że zamiast udowadniać w kółko że nie jest wielbłądem, opuścił niemiłe środowisko. Ze stratą dla FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Prześledź moje ostatnie posty gdzie doradzałem różne rozwiązania, nie tylko PC. Nie jestem ortodoksem jeżeli chodzi o pompy ciepła, mam ją pięć lat i polecam. Domu pasywnego bym nie chciał, bo jest z nim związany pewien rygor, ja wybrałem komfort i niskie rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts