Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto wybudował mały domek 90-110 m/kw powierzni użytkowej ?

Jakie były rzeczywiste koszty budowy tego domku bez wykończenia wewnętrznego?  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie były rzeczywiste koszty budowy tego domku bez wykończenia wewnętrznego?

• 0-80 000PLN
    • 80 000-100 000PLN
    • 100 000-120 000PLN
    • 120 000-140 000PLN
    • 140 000 - 160 000PLN
    • 160 000PLN - 180 000PLN
    • 180 000 - 210 000PLN
    • 210 000 - 240 000PLN
      0
    • powy

Recommended Posts

Aida77 nie wiem dlaczego House i Luc Skywalker są dla Ciebie niewiarygodni. Ja o szkielety sie tylko "otarłem" i pewne wady tej technologii wyczułem w sposób intuicyjny. Że szybko , że można byle jak , że grzyb jest czasami , że skrzypi , stuka , że zimno się szybko robi jak sie nie grzeje , po prostu widziałem , intuicja mi mówiła że szkielet to nic solidnego i dlatego nie wpadłbym na pomysł żeby w Polsce coś takiego budować nawet gdyby miało to oznaczać że tak jest taniej ( a nie jest). House i Luc a w innym watku House z Inwestorem , przekonali mnie o tym na 100% , wbrew temu co ich oponenci wypisują o braku merytotycznych argumentów , przekonali mnie właśnie bardzo merytorycznymi uwagami do tego o czym wcześniej do konca nie wiedzialem - SZKIELET TO BEZNADZIEJA (bez nadzieji na przyszlosc) No cóż , trudno ze zwolennikami szkieletów podjąć jakąkolwiek dyskusje , więc te uwagi , rady , argumenty trochę są rozwleczone po tych długich wątkach i trudno je pewnie wszystkie znalezć i zebrać do kupy , ale polecam spokojną lekture bez żadnych uprzedzeń.

Że sami robią coś co uważają za "badziewie"? Tak już jest w USA , wszyscy prawie tu mają szkielet , więc wyjścia nie mają a to że piszą zle o tym to tylko świadczy o ich uczciwości i wiarygodności.Poza tym piszą wyraznie o wadach technologii a nie wykonastwa. Ja przyznaje się że partaczyłem tą nieszczęsną technologię :oops: Dlaczego w USA prawie wszyscy mieszkaja w szkielecie? Temat na osobny obszerny wątek , załóż taki a wyjasnień znajdziesz sporo.

Pomyśl też inaczej. Jak wiarygodni są zwolennicy szkieletów?

Widzę wiele powodów , żeby im nie wierzyć. Pomijając już kwestie techniczne w których wymienieni forumowicze ich punktują , to przeciez w ich interesie jest aby domów szkieletowych było w Polsce jak najwięcej.

Im więcej domów , im bardziej popularna technologia tym ta technologia bedzie tansza , tym wiekszy wybor materialow , wiecej ekip specjalizujacych sie w remontach , budowie , rozbudowie itp.

Wreszcie dochodzi czynnik psychologiczny , po prostu lepiej sie beda czuli ze swiadomoscia ze nie tylko oni wtopili swoj kapital , moze jeszcze nie wszyscy zdaja sobie z tego sprawe ale to zaczyna byc widoczne przez takie wzajemne poklepywanie sie po plecach i zamykanie w skorupie przed wszelką krytyką.

Lubisz drewno? OK , zrób sobie deski na podłodze najlepiej olejowane , wyglada i pachnie super. Mało podłogi , wyłóż boazeria ściany :wink:

A jak fajnie miec taras wylozony drewnem :D No ale to niestety wszystko jest drogie i w temacie taniego domu sie raczej nie miesci.Dla jasnosci szkielet domem drewnianym nie jest tak jak tradycyjny nie jest betonem.

Jeszcze jedno , mieszkajac w szkielecie mialem takie subiektywne poczucie bylejakosci tego co mnie otacza , pewnie to bylo podswiadome bo wychowalem sie w wielkiej plycie , ale tak bylo. A moze i Ty jesli wybierzesz szkielet bedziesz miala podobnie?

Tak sobie tu napisalem o szkielecie , choc to watek o tanim budowaniu , ale gdybym tak pisal u szkieletowcow to zrobilo by sie tam pewnie jeszcze mniej merytorycznie. ( strasznie nerwowo reaguja na krytyke)Jesli jednak ktos nie wierzy ze szkielet tani i dobry nie jest, to odsylam do watkow szkieletowych i zycze spokojnej i cierpliwej lektury.

Moim zdaniem budowac tanio nie musi koniecznie oznaczac ze gorzej.

A prawdziwym nieszczesciem bylo by wybudowac drozej i gorzej , nikomu z forumowiczow tego nie zycze.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyznam, że tewasze wypowiedzi mącą mi w głowach, poj mącą, co do wiarygodniści..moze to też kwesti intuicji....myśle, ze oni przsadzają i trochę bluzgają na szkielet, moze nawet więcej niż trochę. Nie wiem, może ich ton wypowiedzi? moe to , że ja też widziałam w tych wypowiedzyi więvej haseł że ejst zął i ewentuyalne rpzyklady dalczego jest zła niż odpowiedzi na pytania co zrobić żeby było lepiej?

nike mneij jednak znalazlam zalety i wady domow murowanych i zalety i wady domków szkieletowych...

Przeanalizuje na spokojnie raz jeszcze.

To ja dorzuce swoje 5 groszy. Ja obenie mieszkam w mieszkaniu,ktore jest w budynku wielorodzinnym zbudowanym w szkielecie, a wczesniej mieszklam w domu jednorodzinnym w tej samej technologii. Na technologiach sie nie znam moge tylko powiedziec jak mi sie mieszka. Ja dla mnie to to tylko ladnie wyglada. KICZ i nic wiecej. I nigdy by mi nawet do glowy nie przyszlo, zeby wybudowac cos takiego dla siebie.

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...

Aida

Nie obraź się, ale koszmarnie się Ciebie czyta, błędy, literówki, brak składu i ładu. Wydaje mi się, że chociażby z szacunku dla innych forumowiczów mogłabyś się bardziej postarać i chociaż jeden raz przeczytać swoją wypowiedź przed wysłaniem :-?

Jeśli zaś chodzi o szkielet, to moi przyjaciele mieszkają w takim domu od roku. Od jakiegoś czasu w sypialni unosi się dziwny zapach stęchlizny, trochę jakby grzyba. Nie ma widocznych objawów uszkodzeń, więc podejrzewają, że aromat ten pochodzi z wnętrza, spod płyt karton gipsowych. Czyżby gnił szkielet?

Dom bardzo szybko się wychładza, popękały wszystkie sufity, widać łączenia każdej płyty na ścianach. Więcej by takiego domku nie wybudowali.

kuleczka dzieki za wypowiedź. Za bledy przepraszam, postaram się bardziej uwazac, czasami wysylam na szybko bo mi dziecko sto i przeszkadza na bierząco...Potem na szybko wyslij, zeby zdążyć nim coś skasuje...

A co do cen i małych domków to chyba jednak nie doczekam się większej ilosci odpowiedzi... :(

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Całoroczny i mieszkalny. Właśnie obgryzam paznokcie bo dzisiaj ma drewno przyjechać a dźwig mający postawić kontener mieszkalny się popsuł. Rzuty domku są na stronie wykonawcy - http://www.misoni.com.pl - domek Misoni IV. Powprowadzaliśmy trochę zmian w projekcie - ale nie za dużo. W kuchni zlikwidowane okno będące na krótszej ścianie domu, w łazience okno przeniesione na tył domu - powód - wiata garażowa dostawiona do domu. U góry w pokoiku nad kuchnią zamiast zwykłego okna - okno dachowe. Zdjęcia mam nadzieję już niedługo.

• 1 month później...

Witam

Chciałem tutaj dorzucic swoje 3 grosze na temat różnic w kulturze i naszych zachowaniach i jak to wpływa na technologie budowy.

W USA i innych państwach "kolonialnych" ludzie często duzo jeżdza za pracą, zmieniają miejsce pobytu, a dzieci szybko sie usamodzielniają.

Jak wynika z powyższego nie ma tam potrzeby budowania domów mocnych i na wiele lat. Bo w sumie i po co kiedy dom ma starczyc na jedno pokolenie, Tak naprawde to nie wiedzą jak długo będzą mieszkac tam gdzie mieszkają i kiedy pracodawca lub inne losy zmuszą ich do zmiany miejsca pobytu.

W opisanej powyżej sytuacji wyraźnie widac że zapotrzebowanie na dom o stałej konstrukcji jest niewielkie, natomiast dom z patyków można: łatwo przenieść w stanie złożonym lub rozlożonym, przebudować lub po prostu utylizowac domowym sposobem ( np. podczas grilla hehe). I oczywiście technologia szkieletu jako najbardziej rozpowszechniona jest najtańsza.

Natomiast w naszym kraju po pierwsze budowa jakiegokolwiek domu jest bardzo wysokim obciążeniem budżetu, domy sa z reguły na całe życie lub nawet wielopokoleniowe. Poza tym nasz klimat jest dosyć ostry, a co za tym idzie koszty ogrzewania domu tradycyjnego sa znacznie tańsze niz szkieletu.

Wiem ktos może powiedziec że przeciez szkielety stawiaja i na Alasce i w Finlandii. Zgadzam sie z tym tylko że u nas koszt ogrzania domu murowanego o pow. x stanowi przykładowo 35% budżetu rodziny a patyczaka o tej samej powierzchni ok. 50% ( sezon grzewczy, na pewno sa tez różnice wynikające z rodzaju paliwa) majacej średnie dochody, podczas gdy w tamtych krajach koszt ogrzewania domu szkieletowego stanowi ok 8-10% dochodu.( przpominam że szkielety nie akumuluja ciepła przez co konieczne jest ich ciągłe ogrzewanie.)

Chyba za bardzo sie rozpisałem, ale jesli ktos chce miec dom tani w utrzymaniu to nie polecam szkieletowego.( pomijam grzyby i inne atrakcje w szkielecie)