Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozumiem, czyli teraz m3 będzie po 3zl.

Bo w tym artykule piszą że rachunek wzrośnie ok ok 300zl na Mc...

https://www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,jakie-beda-realne-podwyzki-pradu-i-gazu-tauron-i-pgnig-podaja-kwoty,wia5-1-5791.html

- przygotowanie posiłków (W-1) - wzrost średnio o 10,26 zł/miesiąc

- podgrzewanie wody (W-2) - wzrost średnio o 80,68 zł/miesiąc

- ogrzewanie małych i średnich domów (W-3) - wzrost średnio o 274,69 zł/miesiąc.

ha, ha - to w moim wypadku oznaczałoby wzrost o 300% :)

Odpuście.

Ceny gazu w zasadzie stały w miejscu od ponad 10, czy 15 lat.

Nie ma sensu wyciągać, kto ma rację

Trzeba wyjść na ulicę i zamanifestować.

Zwada jest każdej władzy na rękę.

Pzdr.

Prąd , gaz boli ale nie jestem "potolem 500+" raczej cenami powinien decydować ryneko. Jednak o cenie nie powinno decydować jakieś podejście eco i dziwne podatki tylko wartość towaru, podaż i popyt

Edytowane przez kulibob

ps. Czemu inni mają się szczepić dla Kuliboba, skoro Kulibob nie chce zrobić nic dla nich i dla Siebie też(egoistyczna postawa).

Tylko że jedno z drugim ma niewiele wspólnego.

SZczepisz się głównie dla siebie z niewielkim kosztem i potencjalnym olbrzymim zyskiem .

Bawisz się w eco po co? Aby zarobić ale to też fikcja ponieważ państwa nie udźwigną takiej transformacji i przerzucają to na obywatela podbijając bezzasadnie ceny energii co wymusza działanie ze strony jednostki. Każdy % ponosi taką samą strate w obrębie jednego rodzaju ogrzewania jednak kwotowo to wychodzi juz różnie jeden zapłaci więcej 300zł a drugi 3000 jednak zawsze byłem zwolennikiem myślenia procentem a nie kwotą wiec to olbrzymie podwyżki czy na prądzie czy na gazie

Prąd , gaz boli ale nie jestem "potolem 500+" raczej cenami powinien decydować ryneko. Jednak o cenie nie powinno decydować jakieś podejście eco i dziwne podatki tylko wartość towaru, podaż i popyt

Tylko że cena prądu i gazu są tak obłożone różnymi koncesjami opłatami podatkami że trudno tu mówić o rynkowej cenie.

Właśnie otym mówię a ile z tego to eko bzdury

nie wiem czy eko bzdury, generalnie to jednak idziemy do przodu w kwestii ekologii. na zachodzie to widać. czyste powietrze, taksówki w miastach głównie hybrydy i elektryki- mniej hałasu mniej spalin mniej pyłu z klocków i opon. rozwijanie odnawialnych źródeł energii.

boleć może tylko ta kwestia CO2 czy to faktycznie Unia Europejska ma mieć misję ratowania świata. Kosztuje to nas krocie a czy afekt jest śmiem wątpić.

Edytowane przez Janekk1234

A jaka temperature utrzymujesz wewnatrz przy zuzyciu 8m3/24h?

5 dni - 50 m3. Temperatura zasilania 40 st. Ostatnie 30h - ustawione 45 st. palnik chodził 30h non stop - zużycie 33 m3. Temperatura podłóg parter ponad 20 st. Powrót w końcu ciepły. Teraz się wygrzewa i traci ogrom wilgoci. Zobaczymy jak będzie przy 50 st.

Także całe szczęście, że zdążę przed podniesieniem taryfy :D

Ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem z wygrzewania podłogówki zimą bez ocieplonego domu?

Pamietam jak lata temu na wsi budowali siec kanalizacyjna. Ludzie tez mowili a panie na co to, zeby tylko placic, piniondze chco itd. dzis juz nikt by tak nie powiedzial. To samo bedzie z weglem. Dzis jojczenie ale za jakis czas to na palacych weglem i drewnem ludzie beda patrzec jak na tych co scieki do fosy wala. Co do ogromu kosztow ogrzewania kostek przez ludzi na emeryturach. Na zacbodzie ludzie sprzedaja swoje wielkie domy na starosc po to zeby miec mniejsze, tansze w utrzymaniu itd, lub wynajmuja swoj duzy dom, jednoczesnie wynajmujac mniejszy i teoche gotowki im zostaje. Tak jest w biednej Wielkiej Brytanii, kto powiedzial ze emeryt w Polsce ma miec dom 200m? Niech go sprzeda jak go nie stac, na V8 pewnie go nie stac i moze jezdzic malym autem.

Ciekawe jak to z ttmi co placa prognozy i maja rachunki do czerwca wystawione?

Ja tak mam, ale w eBOK mogę wprowadzić stan licznika. Jest on co prawda odrzucany, ale na fakturze jest później uwzględniany. Przychodzi inkasent, spisuje stan gazomierza i jeśli się zgadza, to fakturę rozliczeniową mam podzieloną na miesiące wg moich odczytów. Tym samym jeśli podwyżka jest od stycznia, a ja na koniec grudnia podam stan to za rzeczywiste zużycie w tym czasie zapłacę po starej cenie. Inaczej spodziewam się, że po starej cenie byłaby tylko prognoza do stycznia, a kolejne prognozy oraz zużycie ponad nie rozliczone po nowej cenie.

Nowopostawiony dom 240m2, bez ocieplenia fasady. podłogi styro 15 cm lambda 37, dach wełna 35-50 cm lambda 40, wygrzewanie podłóg i murów, rekuperacja działająca na 50% mocy z 630 m3, kilka niezaizolowanych dziur (czerpnia i wyrzutnia reku, podejście pod klimatyzator, brama garażowa ze szparą 2 cm (przyłożony styropian)) - dziennie schodzi 40m3 gazu przy 55st na piecu (grzeje bez przestojów) i 50+ st na rozdzielaczach. Od dziś 45st na rozdzielaczach. Dam znać ile mniej.

Nowopostawiony dom 240m2, bez ocieplenia fasady. podłogi styro 15 cm lambda 37, dach wełna 35-50 cm lambda 40, wygrzewanie podłóg i murów, rekuperacja działająca na 50% mocy z 630 m3, kilka niezaizolowanych dziur (czerpnia i wyrzutnia reku, podejście pod klimatyzator, brama garażowa ze szparą 2 cm (przyłożony styropian)) - dziennie schodzi 40m3 gazu przy 55st na piecu (grzeje bez przestojów) i 50+ st na rozdzielaczach. Od dziś 45st na rozdzielaczach. Dam znać ile mniej.

a po co grzać, nie lepiej poczekać do wiosny i lata ?