Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie przyszedł rachunek za listopad 1225,41zł za 150m2, CO + CWU + częściowe gotowanie (trochę na gazie, trochę na prądzie), temperatura w pomieszczeniach ustawiona na 20 stopni w dzień i 19 stopni w nocy, więc żadne luksusy, jak się wejdzie z pola to jest odczuwalne ciepło, jak się siedzi w domu też nie odczuwa się zimna. Chwilami zakładam kamizelkę. Mieszkam z rodzicami w starym domu z lat 80, niby ocieplony, ale na pewno nie jak na dzisiejsze standardy, elewacja jest 10 lub 15cm styropianu, w połowie listopada jeszcze docieplaliśmy strych, była warstwa 5cm, dodaliśmy jeszcze dwie takie warstwy. Wcześniej szło 3 tony węgla, choć fakt piec zasypowy i nie paliło się 24/7, ale 1-2 razy dziennie, teraz piec włącza się w zależności od temperatury pokojowej. Wychodzi 8-10m3 na dobę gdy temperatura w dzień ok. 6-8 stopni na polu, a w nocy ok 2-3 stopni. Z tego ok. 0,5m3 na CWU/gotowanie. Widzę poza tymi wysokimi kosztami jeszcze jedną poważną wadę jaką jest zwiększona wilgotność powietrza. Przy ogrzewaniu węglem powietrze szybciej się wysuszało, teraz mam wrażenie że w ogóle nie schnie, ciężko też skutecznie wywietrzyć pomieszczenia przez zwykłe uchylenie okna przy tej pogodzie jaka jest na zewnątrz (zimno + pada, wilgotność >70%).

W dniu 16.12.2024 o 12:08, flufy napisał:

Właśnie przyszedł rachunek za listopad 1225,41zł za 150m2, CO + CWU + częściowe gotowanie (trochę na gazie, trochę na prądzie), temperatura w pomieszczeniach ustawiona na 20 stopni w dzień i 19 stopni w nocy, więc żadne luksusy,

...

Z tego ok. 0,5m3 na CWU/gotowanie. Widzę poza tymi wysokimi kosztami jeszcze jedną poważną wadę jaką jest zwiększona wilgotność powietrza. Przy ogrzewaniu węglem powietrze szybciej się wysuszało, teraz mam wrażenie że w ogóle nie schnie, ciężko też skutecznie wywietrzyć pomieszczenia przez zwykłe uchylenie okna przy tej pogodzie jaka jest na zewnątrz (zimno + pada, wilgotność >70%).

1225,41 zł to jest faktura za gaz za listopad 2024 czyli za jeden miesiąc czy za dwa miesiące - październik + listopad? Odczyt licznika masz co jeden miesiąc?

Ile miesięcznie płaciłeś za węgiel np. za listopad 2023 lub wcześniej?

Jaką temperaturę wody c.o. miałeś przy kotle węglowym a ile przy obecnym gazowym?

2 godziny temu, Kristoforokrk napisał:

niestety, mam wrażenie że zmuszą nas niedługo do PC. Jak zaczynałem przygodę z gazem to było koło 1,8-2 zł, teraz będzie po 5 zł. 

Liczysz, że prąd nie podrożeje?

Liczyłem dla mojego starego szeregowca (zapotrzebowanie 7.5 kWh) i różnica w rachunkach na korzyść powietrznej PC to raptem kilkaset, może tysiąc PLN rocznie, trochę więcej jeśli odepnę się od gazu (stałe opłaty bez zużycia to przy gazie jakieś 770 PLN/r).

18 minut temu, byq84 napisał:

niestety, mam wrażenie że zmuszą nas niedługo do PC. Jak zaczynałem przygodę z gazem to było koło 1,8-2 zł, teraz będzie po 5 zł. 

Teraz masz gaz w cenie 4,75 zł/ m3 ? W jakiej taryfie?

Gdy gaz kosztował 1,8-2,0 zł/m3 to ile kosztował prąd, ile kosztowało życie, mieszkanie, itp., jaką miałeś pensję?

PS Chwilowo nikt nikogo nie zmusza do zakładania PC. Założysz PC kiedy będziesz chciał.

PGNiG Poznań taryfa W-3.6 - cena netto paliwa + dystrybucja to 0,23965 PLN + 0,04411 = 0,28376 PLN / kWh netto.

Czyli jest to 0,349 PLN/kWh brutto x 11,249 = 3,93 PLN / m3 brutto.

Do tego opłaty stałe (6,30 + 40,75) x 1,23 = 57,87 zł miesięcznie = 695 zł rocznie. Przy zużyciu 1.200 m3 gazu rocznie opłaty podwyższają średnią cenę 1 m3 gazu o ok. 0,58 PLN/m3. W efekcie cena gazu wynosi 4,51 PLN/m3 przy zużyciu 1200 m3 rocznie. Przy większym zużyciu niż 1200 m3 rocznie średnia cena 1 m3 gazu spada a przy mniejszym niż 1200 m3 rocznie też spada. :)

Jest drogo !!

6 godzin temu, d7d napisał:

Jeżeli zapotrzebowanie roczne wynosi 7500 kWh to zużycie gazu jest poniżej 1200 m3 i masz taryfę np. W2-1 z niższymi opłatami stałymi niż przy W3-6 dla > 1200 m3.

Przepraszam - podałem 7.5 kWh zamiast 7.5 kW mocy 

W zeszłym sezonie poszło 1270 M3 na CO i CWU, ostatni przelicznik jaki dostałem to 11.691 kW/M3. 

Jestem na W 3.6 - stałe opłaty to ok 64 PLN/MSC odpowiednik 2200 kWh rocznie.

To jest kilkanaście procent rachunku, a od stycznia znów delikatnie w górę.

Edytowane przez Zoltyyy

7 minut temu, Zoltyyy napisał:

Przepraszam - podałem 7.5 kWh zamiast 7.5 kW mocy 

To nie jest zapotrzebowanie, tylko obciążenie

Pompa ciepła dla mojego domu, to koszt około 5-6tyś zł, biorąc pod uwagę brak opłat stałych to może się opłacać, jeszcze bardziej mając jeszcze w zapasie 10 lat jako prosument PV na starych zasadach.

Póki co nie wykonuję żadnych ruchów, ale gdyby kocioł (10-letni) odmówił posłuszeństwa, to kolejnego już nie kupię...

Tak to wygląda - przy dzisiejszych cenach:

Kocioł przepalił 14500 kWh z gazu, przeliczając przez 92% sprawności grzania co i 85% przy grzaniu cwu wychodzi jakieś 13100 kWh za które zapłaciłem 5900 PLN.

Wychodzi 0.45 PLN/kWh

W G11 stawka to 1.15 PLN/kWh.

Wystarczy SCOP 2.55 żeby opłaty się zrównały.

Przy cenach kotłów ostatnio (ostatni rok dofinansowania), rzeczywiście wymiana kotła na PC może być sensowna.

Tylko która PC da mi 7.5 kW przy -16C ;)

U Ciebie jako producenta to zupełnie jasne, że wymiana tylko na PC.

Edytowane przez Zoltyyy

Obawiam się że systematycznie zrobia gaz tak drogi że będzie po 10-15 zł za m3, w tej chwili płacę około 4,5 zł za m3 w taryfie W2-12T.  Czy prad w tym czasie podrożeje o tyle samo nie wiem, bardzo mi się podobała idea gazu ale jak widać UE ma inna wizję. Od nowego roku gaz będzie około 5 zł za 1m3 i cały czas systematycznie rośnie pomimo spadków na giełdzie :) Wydaję mi się że trzeba grzać tym co jest w danym momencie najtańsze, jeśli będzie to za jakiś czas PC to trzeba będzie wymienić. Może wstawie jakiegoś taniego Haiera albo Kaisaia. Zobaczymy co czas pokaże. Mam jeszcze kominek z DGP na cały dom i 3 klimy Haiera, ale nie jest to najbardziej komfortowe rozwiazanie.

Edytowane przez byq84

• 2 weeks później...
W dniu 18.12.2024 o 14:04, d7d napisał:

1225,41 zł to jest faktura za gaz za listopad 2024 czyli za jeden miesiąc czy za dwa miesiące - październik + listopad? Odczyt licznika masz co jeden miesiąc?

Ile miesięcznie płaciłeś za węgiel np. za listopad 2023 lub wcześniej?

Jaką temperaturę wody c.o. miałeś przy kotle węglowym a ile przy obecnym gazowym?

To jest faktura za jeden miesiac, ponieważ odczyty podajemy co miesiac sms-em, wczesniej byla prognoza półroczna. Nie płaciliśmy miesięcznie za węgiel bo kupowaliśmy go dwa razy w roku, w sumie 3 tony, 2 tony w lecie i 1 tonę jesienią. Przy kotle węglowym było od 45 do 65, ale paliło się raz dziennie, tylko przy mrozach dwa razy dziennie. Przy obecnym gazowym mamy ustawione na 55 stopni, choć instalator ustawił na 74 stopnie, to zmniejszylem. Przez chwile bylo nawet na 45 stopni, ale wydaje mi sie ze byl wiekszy problem z wilgocia i zwiekszylem na 55, poza tym odzysk ciepla ze spalin przy 74 by nie nastepowal z tego co wyczytalem w sieci. Instalacja c.o. stara z lat 80. czyli grube stalowe rury, grzejniki i dwa zbiorniki wyrównawcze na kazde z 2 pięter, bedzie ze 300L wody. Dom chyba mamy slabo ocieplony zwlaszcza są wyczuwalne mostki w okolicach trzech balkonow oraz parapety pod oknami czuc przeciagi. Moja siostra ma dom z lat 2008/2009 jakies 120metrów i 500zł co miesiac za grzanie gazem a temperatura nawet wyzsza bo 21 stopni na dzień i mają jeszcze zewnetrzny zbiornik na c.w.u. ale kocioł Vaillant. U nas kocioł Saunier Duval i c.w.u. przeplywowo.

Edytowane przez flufy

Drogo i pewnie dużo m3 gazu. Ile m3 gazu zużyłeś w listopadzie?

Kocioł chyba masz kondensacyjny i instalator ustawił temperaturę zasilania na 74°C ? Wiesz jaką masz ~ temperaturę powrotu? Może ustaw temperaturę zasilania na 50°C i zobacz czy spada zużycie i czy jest ciepło w domu. Masz obniżenie temperatury na moc? Masz jakie sterowanie?

Ile płaciłeś za te 3 tony węgla?

3 godziny temu, fotohobby napisał:

rok 2024

796 m3, 3279zł

Temperatura średnio 21.5C, kominek odpalony może jakieś 4-5x w roku

CWU - 3 osoby

Jeśli wierzyć w przelicznik to ponad 8000 kWh, sporo...

Pisałeś w innym wątku że jak padnie kocioł to rozważasz pompę, chyba słusznie. 

Gotujecie na gazie ? Po montażu pompy wywalisz licznik gazowy ?