Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

2 godziny temu, d7d napisał:

Utrzymanie licznika gazu kosztuje ok. 50-60 zł miesięcznie.

może być ok 30-35 za m-c , zmieniasz taryfę na w-1 /12T po zamontowaniu pompy  i jest promocja ok 50% , gazu używasz okazjonalnie na odczytach podajesz po 10m3 co m/c , po roku masz 100m3 na okoliczności ciężkiej zimy i nawet nie zauważysz ile płacisz bo 60-70zł/m to twoje ubezpieczenie .

• Like 1

Masz rację, można przejść na taryfę W-1.1 i wtedy dla 100 m3 rocznie koszt z gazem wynosi 574 zł , przy 200 m3 = 999 zł a przy 300 m3 = 1.424 zł czyli miesięcznie wyjdzie odpowiednio po ok. 48 zł, 84 zł i 120 zł już z odpowiednim zużyciem gazu.

Na czym polega wspomniana "jest promocja ok 50%" i na jakich jest warunkach i komu przysługuje?

• 2 weeks później...

Pytanie do forumowiczów, którzy zlecają czyszczenie swoich kotłów gazowych. Czy czyszczenie kotła, przynosi jakieś zauważalne oszczędności? 

Swój kocioł użytkuję już chyba z 12 lat, a nie był czyszczony co najmniej od 8-9 lat. Ostatnio zauważyłem zwiększone zużycie gazu, tak od 2-3 lat. W pierwszych latach kocioł zużywał 1200-1300m3 paliwa, teraz jest to  1600-1700m3. I to przy wydaje się, lżejszych zimach, mrozów jak na lekarstwo. Ma sens czyszczenie? Bo po tylu latach obawiam się, że czyszczenie może skończyć się uszkodzeniem sprzętu i złomowaniem. Jeśli doliczy się koszt czyszczenia na rok, powiedzmy 5 stów, to oszczędności prawie żadne, a ryzyko straty urządzenia jakieś jest. Boję się, ze tam już nie ma co czyścić.

Kocioł to Junkers Cerapur 14/3.

PS

Lata mnie tu nie było, a widzę że @d7d cały czas się udziela.

Masz zwiększone zużycie gazu to ok. 400 m3 rocznie co daje koszt ok. 1.600 zł.

Cytat: "Blok cieplny sprawdzać i, w razie potrzeby, czyścić co najmniej co 2 lata. Zaleca się przeprowadzanie kontroli raz w roku."

Ten blok cieplny należy czyścić. Zatyka się.

strona 45

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://ik.pl/pliki/BOSCH%20TERMOTECHNIKA/o362869v52_6720879963.pdf&ved=2ahUKEwi0hMDh5MOLAxXcIRAIHSdiATwQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3hRPZ3aW3T0pWs0SqeQdKd

3 godziny temu, noc napisał:

Pytanie do forumowiczów, którzy zlecają czyszczenie swoich kotłów gazowych. Czy czyszczenie kotła, przynosi jakieś zauważalne oszczędności? 

Swój kocioł użytkuję już chyba z 12 lat, a nie był czyszczony co najmniej od 8-9 lat. Ostatnio zauważyłem zwiększone zużycie gazu, tak od 2-3 lat. W pierwszych latach kocioł zużywał 1200-1300m3 paliwa, teraz jest to  1600-1700m3. I to przy wydaje się, lżejszych zimach, mrozów jak na lekarstwo. Ma sens czyszczenie? Bo po tylu latach obawiam się, że czyszczenie może skończyć się uszkodzeniem sprzętu i złomowaniem. Jeśli doliczy się koszt czyszczenia na rok, powiedzmy 5 stów, to oszczędności prawie żadne, a ryzyko straty urządzenia jakieś jest. Boję się, ze tam już nie ma co czyścić.

Kocioł to Junkers Cerapur 14/3.

PS

Lata mnie tu nie było, a widzę że @d7d cały czas się udziela.

Zlecam serwis co 2 lata, koszt w przeliczeniu na rok to 200zł.

Zużycie roczne się nie zmieniło.

• Like 2

43 minuty temu, fotohobby napisał:

Zlecam serwis co 2 lata, koszt w przeliczeniu na rok to 200zł.

Zużycie roczne się nie zmieniło.

Witam @fotohobby!

Ty nie wziąłeś separacji z forum murator :) . Nie było mnie tutaj przez lata, po tym jak odeszło kilku, których lubiłem poczytać. Gdy redakcja wywaliła w kosmos wątki haczące o politykę, trochę się zraziłem. Dobrze że jesteś, dziękuję za radę.

W dniu 7.01.2025 o 13:19, fotohobby napisał:

@sitoŻona i od jakiegoś czasu także syn są jednak miłośnikami długich pryszniców i na CWU latem schodzi 32-34m3 gazu.To ponad 400m3 z całości…

Jeśli przejdę na pompę to rozważę utrzymanie licznika. W tej chwili to koszt 40zll miesięcznie - pytanie, czy warto…

Prawie 500zł rocznie , wg mnie bardzo dużo . Masz PV , założyć pompę , może dorzucić kilka paneli i przez 8-9 miesięcy masz CWU i ogrzewanie w okresie przejściowym za free. Zostaje tylko zima. Ceny gazu są niestety zależne od polityków i tego co się dzieje na świecie. Niby ma cały czas drożeć ale jest opcja że może taniec jak mocarstwa się dogadają... Ja mimo wszystko uważam że w dłuższej perspektywie dom w którym jest wszystko "na prąd" będzie tańszy w utrzymaniu 

4 godziny temu, sito napisał:

Prawie 500zł rocznie , wg mnie bardzo dużo . Masz PV , założyć pompę , może dorzucić kilka paneli i przez 8-9 miesięcy masz CWU i ogrzewanie w okresie przejściowym za free. Zostaje tylko zima. Ceny gazu są niestety zależne od polityków i tego co się dzieje na świecie. Niby ma cały czas drożeć ale jest opcja że może taniec jak mocarstwa się dogadają... Ja mimo wszystko uważam że w dłuższej perspektywie dom w którym jest wszystko "na prąd" będzie tańszy w utrzymaniu 

W tej chwili moja instalacja pokrywa prąd bytowy, więc dorzucenie "kilku paneli" na pewno nie da mi 8-9 miesięcy CWU i ogrzewania w okresie przejśćiowym za free. Zresztą -  nie dołożę bez paneli mocnej modernizacji instalacji - w tej chwili osiągnąłem max dla tego falownika.

Gaz warto zostawić choćby dla grzania CWU w temp poniżej 0C, gdzie jest to szybsze i tańsze.
Do tego dochodzi niepoliczalny komfort dywersyfikacji źródła ciepła.

Zostawiłbym licznik.

W tej chwili PGNiG z automatu kwalifikuje do grupy wg rzeczywistego zużycia.

Przy zerowym zużyciu taryfa 1.1 to 140 PLN rocznie za utrzymanie licznika.

Przy grzaniu cwu (33 M3/m-c) wchodzisz na W 2.1 a to 326 PLN za sam licznik, czyli raptem 27 PLN miesięcznie.

Edytowane przez Zoltyyy