Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jaką temp zasilasz podłogowkę ?

zakładam ze jest jakis czujnik zewnetrzny i temp. zasilania nie jest stała ? ale mniej wiecej zimą jak to wychodzi ?

masz antresolę wiec ciepło z dołu a masz na dole płytki idzie ci do gory ??? dobrze to widzę ?

zastanawiam się jak połoze w salonie drewno o ile bede musiał podniesc temp na zasilaniu aby temp w pomieszczeniu była taka jak przed drewnem da sie to jakos obliczyc ?

W największe mrozy dochodzi do 35-36 stopni. Czujka pogodowa to kontroluje.

Gdybym miał grzejniki to faktycznie ciepło mogło by mi zaiwaniać do góry, ale podłogówka tylko delikatnie promieniuje na całej powierzchni i efekt ten nie występuje.

Jest gdzieś na forum wątek o podłogówce i drewnie, poszukaj.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A trzeba to robić już? Wystarczy mi że mam wszędzie wodną podłogówkę. Będę mógł ją w razie W wszystkim zasilić. Ale nie muszę myśleć i inwestować w coś już teraz, bo skąd niby mam wiedzieć co będzie opłacalne dajmy na to za 20 lat?

Nie da się tego przewidzieć.

Nikt z nas nie wie, co będzie opłacać się za 20 lat. Zaryzukuję stwierdzeniem, że nie wiemy co będzie za lat 3. Podłogówkę można zasilić wszystkim, pod warunkiem, że masz komin. A "już" nikt tego nie robi, nie wstawia raczej trzech pieców w kotłowni. Dyskusja toczyła się w temacie prąd dla PC kontra kilka źródeł - gaz, kominek itp.

Ale wybudowanie komina w już zamieszkałym domu jest tylko nieco trudniejsze.

Nie sądzę by kiedykolwiek mi był potrzebny. Jeżeli zaczniemy wydobywać gaz łupkowy i jego cena będzie w cenie powietrza to przerzucę się na gaz:)

Liwko, proszę Cie... Nieco trudniejsze?

Aż takim optymistą bym co do łupkowego nie byl:)

Dom o powierzchni ~460m^2 zużycie gazu w sezonie grzewczym ~3300m^3.

Jeśli dobrze pamiętam to izolacja na ścianach 14cm, podłodze w piwnicy 10cm, dach 16cm, strop nad piętrem 20cm.

Ogrzewanie podłogowe oraz ścienne.

Kocioł kondensacyjny 21kW, kolektor próżniowo rurowy CPC o powierzchni czynnej 4m^2

• 2 weeks później...
U mnie zużycie gazu za okres 2011-08-12 do 2012-06-21 wyszło 511m3. Nie było by w tym nic strasznego, gdyby nie jednostkowa cena gazu, jaka mi wyszła z rachunku opiewającego na 1246zł, czyli prawie 2zł 44 gr za 1m3, licząc ze wszystkimi opłatami za ten okres. Miałem taryfę W-1.1. Gazem grzałem co od 2012-02-01 do końca zimnego sezonu, czyli gdzieś do połowy/końca kwietnia. Cwu było grzane gazem w całym powyższym okresie rozliczeniowym, ale tylko gdy nie działały solary, czyli zimą i w okresach przejściowych.

U mnie zużycie gazu za cały rok od czerwca 2011-czerwca 2012 pierwszy rok na co i cwu poszło 950 m3 czyli od stycznia będę w W2

Niezły wynik, ale Twoim miejscu zadzwoniłbym do dostawcy i sprawdził rozliczenia, jeśli masz roczne tj od stycznie do grudnia, to jeśli od stycznie 2012 do końca roku przekroczysz 1200m to pozostaniesz w W-3.1.

U mnie zużycie gazu za okres 2011-08-12 do 2012-06-21 wyszło 511m3. Nie było by w tym nic strasznego, gdyby nie jednostkowa cena gazu, jaka mi wyszła z rachunku opiewającego na 1246zł, czyli prawie 2zł 44 gr za 1m3, licząc ze wszystkimi opłatami za ten okres. Miałem taryfę W-1.1

Rozliczenie z odczytów rzeczywistych masz w czerwcu, czy taryfę już Ci zmienili? U mnie pod koniec października, nie obliczam ceny z faktur prognozowanych (teraz wg prognoz za 83m3 płacę 209,74zł - tj 2,53zł/m3) - trochę więcej. Spodziewam się wyższej ceny jednostkowej, a to dlatego że zużycie mam na dzień dzisiejszy 219m3 (od 28.X) w tar W-2.1, jeśli nie przekroczę 300m3 to przejdę do W-1.1, może w przyszłym roku cena będzie korzystniejsza, chociaż w tar W-1 zawsze cena jednostkowa (z opłatami stałymi) jest najwyższa.

Edytowane przez kbab

Niezły wynik, ale Twoim miejscu zadzwoniłbym do dostawcy i sprawdził rozliczenia, jeśli masz roczne tj od stycznie do grudnia, to jeśli od stycznie 2012 do końca roku przekroczysz 1200m to pozostaniesz w W-3.1. .
masz rację zadzwoniłam i powiedzieli , że okres rozliczeniowy mam w grudniu, czyli teoretycznie sprawdzają zużycie za 1,5 roku w moim przypadku. Więc niestety pewnie przekroczę Pojadę jutro do gazowni i przepiszę umowę na męża.

masz rację zadzwoniłam i powiedzieli , że okres rozliczeniowy mam w grudniu, czyli teoretycznie sprawdzają zużycie za 1,5 roku w moim przypadku. Więc niestety pewnie przekroczę Pojadę jutro do gazowni i przepiszę umowę na męża.

To nie tak, w umowie jest to dokładnie określone tj za ost 12 miesięcy, zatem jeśli okr rozl mija w grudniu to liczą go od stycznia - wystarczy się dopasować i kontrolować licznik, sprawdź na fakturze grudniowej rzeczywisty odczyt licznika, on będzie najważniejszy.

Edytowane przez kbab

Cześć,

jestem właśnie takim człowiekiem, który ma ogrzewanie olejowe, jestem właśnie na etapie zmiany pieca.

dom 170 m2, kominek rekreacyjnie i solary. Proszę o radę jaki piec polecacie? Czytam od miesiąca, jeżdżę po sklepach Castoramach i takich innych i każdy mówi coś innego, coś zapewne co chcą sprzedać. Myślałem o piecu Hef a lub Defro, z podajnikiem na kilka rodzajów paliw.

Jakie są Wasze opinie? Doswiadczenia

Dom 170 mkw, kubatura ok 510 m^3, kocioł kondensacyjny Broetje z pogodówką, gaz zużywany na ogrzewanie, cwu i gotowanie. Ocieplenie 15 styro i 25-35 wełny w skosach i sufitach podwieszanych. Sumy za poszczególne lata ale ze względu na daty rozliczeń rok obejmuje okres od połowy stycznia do połowy stycznia roku następnego. Przez te 4 lata zużyłem dodatkowo około 8 mp drewna do kominka. W2008 zmieniono mi gaz z gz35 na gz50.

il gazu suma opłat

2008 2643 3 056,85

2009 2020 3 348,74

2010 2120 4 314,94

2011 1663 3 750,11