Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo to indywidualna sprawa i jak widzisz nawet w swojej rodzinie masz takich którym odpowiada inna temperatura. Dlaczego więc mierzysz innych swoją miarką ?

Jeżeli komfort odczuwacz przy 24 to grzej tak i zapomnij o eksperymentach z 15C. Twój dom i Tobie ma odpowiadać.

Na koniec jeszcze coś, zupełnie inaczej odczuwałem temperaturę gdy miałem wskaźnik BMI około 19 a inaczej gdy swego czasu dobił do 28 :)

jedno jest pewne ze komfortu nie czuje przy 21,5 stopnia bo tyle mam w tej chwili na budowie grzejąc gazem.

Za zimno i dlatego zapusicłem ogrzewanie a Ty mi mowisz ze

U mnie właśnie dzisiaj zauważyłem że temp. spadła do 20stopni,a do tej pory RAZ przepaliłem tydzień temu w kominku(zwykłym, rekreacyjnym)tak aby podnieść temp. w domu do 22stopni. No ale jak się zbuduje tak sie ma :)

z naciskiem ze mam zle zbudowany dom jak nawet jeszcze nie jest zbudowany :)

bmi wyliczyłem mam 26.9. przy wadze 95 kg jest nadwaga

A ten wykres Koniga to obiektywnie został wyznaczony czy na podstawie subiektywnych doświadczeń pana Koniga?

nie wiem. I raczej nie odczytywałbym go, że w temp powietrza x i temp przegród y muszę czuć się dobrze bo tak wykres pokazuje. to raczej tylko do zobrazowania, że nie samym termometrem komfort stoi.

W sobotę 28.09.2013 temp w domu była 19-20 st w zależosci od pomieszczenia, musiałem juz odpalić w kominku, gaz narazie zakręcony.

Czy mozecie określic jakie jest wasze zużycie gazu na CWU ? Mi wychodzi średnio 0,7m3/dobe czyli 20m3/ miesiac, kuchenka elektryczna (indukcja).

Napewno wiele zalezy od ilosci osob, sposobu uzytkowania, wanna prysznic itd. ale chciałbym określić ile w sezonie grzewczym trzeba odjąć aby uzyskać wynik zuzycia dla samego ogrzewania.

Tak z ciekawości Ile osób korzysta z CWU ? Masz wanne?

3 osoby w tym małe dziecko...

wanny na razie brak, ale wanienka codziennie napełniana... ;)

2 łazienki + kuchnia

0.5 m3 to chyba do nabicia zapalniczek :)

wystarcza do napełnienia zasobnika warstwowego 100L do temp. 45oC

grzanie c.w.u mam ustawione pomiędzy 5.10 a 6.00 oraz 16.00 a 21.00

kocioł ładuje zbiornik w 14 min

stan licznika odczytuje codziennie...

spalanie w ostatnich miesiącach (same C.W.U.):

czerwiec - 15m3

lipiec - 13 m3

sierpień - 12m3

wrzesień - 15m3

2 łazienki + kuchnia

czerwiec - 15m3

lipiec - 13 m3

sierpień - 12m3

wrzesień - 15m3

Jezeli do samego cwu przy 100 litrowym zbiorniku to wierze. Ja mam zbiornik 200 i grzeje pradem poki co i wychodzi mi ok 6-8 kWh na dobe.

2 łazienki + kuchnia

czerwiec - 15m3

lipiec - 13 m3

sierpień - 12m3

wrzesień - 15m3

Zużycie wyjątkowo małe.

A czy masz cyrkulację ?

cyrkulacji brak...

Z ciekawości wyłączyłem u siebie cyrkulacje, zobaczę jakie będzie zużycie gazu na CWU.

Ale wyniki podam za min tydzien zeby były wiarygodne, narazie nie grzeję w CO więc nie będą zafałszowane.

Do tej pory średnie zuzycie jest 0,7m3 na dobę.

Niedługo minie rok jak mieszakam w nowym domu, statystyki zużycia zacząłem od 16.11.2012.

Jeszcze brakuje do pełnego roku 1,5 miesiaca ale jak do tej pory zuzycie wynosi 540m3 (spaliłem też 3,5mp drewna w kominku).

Jest szansa ze rok zakonczy się w granicach 600m3.

Ponizej wklejam wykres zuzycia dziennego. W marcu i kwietniu paliłem tylko gazem, były to wyjątkowo zimne miesiace wiosenne.

salanie gazu1.jpg

salanie gazu1.jpg

Edytowane przez danielw

Po wyłączeniu cyrkulacji CWU średnie zużycie dzienne spadło z 0,7 do 0,55 m3.

Czyli różnica jest 0.15m3 na dobe, do daje roczny koszt ~130 zł.

Koszt rocznej pracy pompy cyrkulacyjnej (moc 20W, pracuje 2 x na godzine przez 3 min) będzie jakieś 10 zł.

Edytowane przez danielw

Witam, mam pytanie czy rzeczywiście na rachunku spadło o 10% - po tej obniżce? oraz mam pytanie może robił ktoś wyliczenia o ile zdrożał gaz (wszystkie pozycje) od 20006 do teraz (wtedy zakończyłem grzanie gazem, a przeszedłem na eko-groszek), bo ekogroszek zdrożał o około 100%.

pzdr.

rurki mocno ocieplone??

Zależy od miejsca. Od kotła wcale nie ocieplone (wciąż brak czasu i ochoty zeby ocieplić), ale to jakies 2 m łacznie, poźniej pionowo w dół w standardowej otulinie czerwonej, a pozniej w posadzkach w otulinie czerwonej i pomiędzy 2 warstwami styropianu o grubości 10cm, same podejcia pionowe do kranów w otulinie czerwnonej i dodatkowo zapiankowane.