Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Placisz za m3, masz zamontowany licznik gazu a nie ciepłomierz, przeliczniki mozna sobie ustalac jakie sie chce, nie uzyskasz realnie wiecej jak 9,5 kWh/m3. Jezeli jednak uwazasz ze twoj dom zuzył w rzeczywistosci tyle kWh ile wynika ze wsp konwersji to twoja sprawa

No ale przecież wsp konwersji ustala gazownia dla każdego rejonu gazowniczego. Co mi przyjdzie po teoretycznym pitoleniu, ile w rzeczywistości a ile nie, skoro zapłacę taką kwotę jak mi wyliczy gazownia ... w oparciu o urzędowe współczynniki konwersji. Proszę, na tej stronie są podawane ORCS dla każdego miesiąca - > http://www.psgaz.pl/dlaklienta/18869/21361

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miloszenko... Wziałem sobie kwote brutto z faktury i podziel przez m3 zuzytego gazu i u mnie wychodzi 2,4

Czyli realnie 2.4 / 9.5 = 0.25 zl/kWh, tak wiec jesli tylko Twoj system CO chodzi na mniejszej niz 100% sprawnosci, to powoli zaczyna przekraczac cene pradu w nocy, a poki co sie z nia zrownalo :(

BTW, pompa obiegowa i sam piec zuzyja w sezon grzewczy tez niezla liczbe kWh, a jesli do tego ma sie pompe do cyrkulacji to bedzie to ponad 500 zl/sezon.

Wiem, bo tydzien temu u jednego kolegi zesmy mierzyli i patrzyli ile pradu zuzywa system CO, prawie nikt nie wilicza tego do kosztow, a powinien...

No ale przecież wsp konwersji ustala gazownia dla każdego rejonu gazowniczego. Co mi przyjdzie po teoretycznym pitoleniu, ile w rzeczywistości a ile nie, skoro zapłacę taką kwotę jak mi wyliczy gazownia ... w oparciu o urzędowe współczynniki konwersji. Proszę, na tej stronie są podawane ORCS dla każdego miesiąca - > http://www.psgaz.pl/dlaklienta/18869/21361

Podajesz zużyte m3, a czy gazownia założy współczynnik 9.5, czy 11 - ZAPŁACISZ TYLE SAMO.

BTW, pompa obiegowa i sam piec zuzyja w sezon grzewczy tez niezla liczbe kWh, a jesli do tego ma sie pompe do cyrkulacji to bedzie to ponad 500 zl/sezon.

Wiem, bo tydzien temu u jednego kolegi zesmy mierzyli i patrzyli ile pradu zuzywa system CO, prawie nikt nie wilicza tego do kosztow, a powinien...

Nie przesadzaj, kocioł z pompą bierze 75-95W,z zależnosci od obciażenia, pompa obiegowa 5-30W, w zalezbości od klasy, z tym, że ona lączńie jakąś godzinę, dwie dziennie działa.

Końcówka sezonu wiec można chyba wpisać już dane za sezon grzewczy 2014/2015 spaliłem dokładnie 1344m3 po 1,56/m3 CO+ CWU ( z wszystkimi opłatami) gaz Lw daje to kwotę ok 2100zł za sezon temp w domu 22,5-23st sezon od połowy wrzesnia do??? no niech jeszcze z 200-300zł dopłace..Generalnie jest OK

Dom 150m2 instalcja mieszana podłogówka ok 60% grzejniki 40 % , temperatury to 22,5-23 st tam gdzie podłogówka temp na sterowniku ustawiona na stałe 22,5st+ zyski bytowe = ok 23st, w sypialniach (pokoje z grzejnikami ) 22,5 strefa nocna na 21,5 od godz 22do 00:5 i od 08 do 14.Sterowanie pogodowe, do tego dośc duze zużycie cwu ok(ok 20m3/m-c ciepła i zimna woda razem) Temperatury ustawione nie na bicie rekordów w niskim spalaniu a na wysoki komfort użytkowania dobrany do rodzinnego zapotrzebowania na ciepło.kocioł kondensacyjny MCR

Edytowane przez Piotrek42

To u mnie nie jest tak wesoło, z 400m3 za cały sezon bym się cieszył:). Poszło mi 490m3, dom ogrzewany od 13 stycznia b.r.. Gdy zaczynałem grzać w domu było około 4C. Ogrzewane 260m2. Wydaje mi się że dość dużo gazu zużył kociołek.

jeśli to dom murowany to sporo energii musiałeś włożyć w samo podniesienie temperatury przegród, a nie tylko pokrycie strat.

Dom murowany, 2 stropy żelbetowe (grubości około 18cm każdy). Na pewno sporo poszło na wygrzanie murów natomiast z tego co czytam wyznania ludzi to wydaje mi sie ze spore jest zapotrzebowanie cieplne mojego domu. Zobaczymy jak juz sie wprowadze - w drugim sezonie ile pojdzie. Garaż i kotłownia mam odizolowane od domu styropianem 5 i 10cm. W garażu było zimno - tylko troche cieplej niz na podwórku - garażu nie ogrzewałem.

I ciekawostka - kotłownia pracująca na temperaturze obiegu około 27C nie była w stanie ogrzać sama siebie. Czyli przy takich warunkach warto w kotłowni robic kaloryfer

Edytowane przez Adam626