Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W okresach powiedzmy takich jak teraz to jakies 28 ustawiam, potem przy juz czestych temp minusowych ustawiam 32-33, w zeszlym roku max temp jaka ustawilem bylo 35 na kilka dni.

Dzięki, na pewno mi się ta wiedza przyda, widzę, że chyba dobrze kombinuję. Powiedz mi jeszcze jak często załącza Ci się kocioł i ile mniej więcej czasu potrzebuje na dogrzanie do ustawionej temperatury. To też jest dla mnie intrygujące. Czy lepiej, żeby pracował dłużej na niższej temp. zasilania, czy krócej na wyższej. Ot zagwozdka.

Pozdrawiam.

Witam.

Dołączę do dyskusji.

Mam dom o powierzchni 126 m2, parterowy plus garaż 50 m2, strop żelbetowy plus styropian 13 cm 0.042, ściany ytong 36,5. Poddasze bez docieplenia - w planie w przyszłym roku.

Ogrzewanie: grzejniki w łazience, suszarni i garażu. Podłogówka na około 100m2. Piec to Vitrix 24 i zbiornik 160 l wspomagany od czasu do czasu kominkiem. Gotowanie na gazie.

Licząc rok od września do września zużycie to 1326m3 gazu. Zmarzlak jestem wiec grzałem już od września zeszłego roku do początku czerwca :)

Średnio na gotowanie i ciepłą wodę idzie miesięcznie 0,95 m3 na 2 osoby. 90 % domu to płytki na podłodze więc podłogówkę muszę "odpalać" od czasu do czasu. Jestem z niej bardzo zadowolony. Nie używałem dotąd sondy zewnętrznej bo jej nie miałem więc ustawiałem sam temperaturę zasilania na 35 stopni i programator czasowy na godz. 5 rano do 8 i od godz 14 do 23. W sobotę i niedzielę między 5 a 23. Temperaturę ustawiałem 22 stopnie

Może się to komuś przyda bo ja od tego sezonu muszę uczyć się od nowa bo zabudowałem wkład kominka oraz podpiąłem DGP oraz zrobiłem sobie czujnik zewnętrzny więc teraz pobawię się krzywą. Jak na razie nie uruchamiam ogrzewania tylko bazuję na kominku. Zużycie drewna 6 kawałków (ćwiartek) za wieczór, temperatura gdy nie palę 19 stopni a wieczorem do 21.

Edytowane przez Mr. Do

Bo widzisz, jeśli grzejesz kaloryferami to przy 19 ciągnie po nogach a natomiast przy podłogówce masz ciepło od dołu więc jest ok. Temperatura płytek to około 22 do 24 stopni.

To dotyczyło zimy a tą temperaturę podałem z najzimniejszego pomieszczenia. Aż z ciekawości zmierzę ile mi "na dmucha" dgp do poszczególnych pomieszczeń

Edytowane przez Mr. Do

Bo widzisz, jeśli grzejesz kaloryferami to przy 19 ciągnie po nogach a natomiast przy podłogówce masz ciepło od dołu więc jest ok.

Wszedzie tak pisza, a ja Wam powiem, ze nie widze u siebie roznicy. Czy gora z grzejnikami czy dol z OP to 22'C musza byc i dopiero jest cieplo a i odczuwalna t. jest taka sama.

Trochę chyba nie składnie pisałem więc sprostowanie.

Teraz podczas jesieni postaram się jak najdłużej grzać tylko kominkiem oraz dgp. Czujnik temperatury mam w korytarzu i jest to najdalsze miejsce od kominka i wylotów z dgp. Tam własnie aktualnie w tym momencie mam 19.1 stopnia. Dach kopertowy wypuszczony blokuje przez większą część dnia promienie słońca więc stąd nie mogę liczyć na podniesienie temperatury. Dla mnie temperatura ok, przyzwyczaiłem się.

Wracając do podłogówki to 22 stopnie chroniło mnie przed przegrzaniem pomieszczeń ze względu na bezwładność.

Gdzie masz zlokalizowane kanały wylotowe DGP (sufit, czy podłoga)?. Masz DGP grawItacyjne, czy wymuszone? U mnie jest dmuchawa i wyloty w stropie, no bo w parterówce trudno inaczej (ale da się). Palę od kilku dni kominkiem (tak co 2-gi dzień) - gdzieś od 17 do 21 i za ten czas temperatura (czujnik też mam w korytarzu daleko od kominka i wylotów) podniesie mi się o ok. 1,2-1,4 st. Utrzymuję na ten czas temperaturę tak gdzieś od 21,5 do prawie 23. Wykręciłem też ostatnio te "talerzyki" z anemostatów i teraz dmucha lepiej i w dół, a nie wzdłuż stropu. Ciekawe jak to wpłynie czystość przy wylotach - będę obserwował.

No to życzę Ci przede wszystkim CIERPLIWOŚCI przy ustawianiu krzywej. Ja narazie odpuszczam i będę testował ze stałą tem. zasilania i termostacie wewnętrznym.

Mario430, o ile doczytałem dobrze to krzywa do samej podłogówki się nie nadaje ale chcę to przetestować. Moim skromnym zdaniem stała temperatura na piecu, dobry rozdzielacz z mieszaczem i odpowiednio wyregulowane obwody to cały sukces. Co prawda miałem duże zużycie roczne gazu ale to z uwagi na to że długo grzałem oraz musiałem "poprawić" po serwisancie który troszkę mnie w błąd wprowadził przez co dziennie szło mi nawet 12 m3 gazu (ustawił np na zasilaniu 45 stopnia). Po wyregulowaniu po swojemu temperatura w domu była taka sama tylko troszkę wolniej rosła a w miesiącach gdzie były mrozy po niżej - 15 to było max 8 m3 na dobę. W okresie jesiennym lub wiosennym czasami miałem nawet 5 m3 dziennie.

Żeby nas o to dgp nikt tu nie skrzyczał to w skrócie: turbina 800m3 plus regulator automatyczny, kanały fi 125 pod sufitem w zabudowie do łazienki 5,5 mb, wc 5,5 mb, pokój 4 mb, sypialnia 2,5 mb, pokój 2,5 mb. Grawitacja odpada choć jest bypass. Kominek obsługuje jeszcze kuchnię jadalnię i salon które mam w otwartej przestrzeni czyli około 45 m2. Czujnik który mam w obudowie na wysokości rury od dgp wskazuje między 65 a 75 stopni a jak rozpalę dużym ogniem to max miałem 95 %

Nie powiedziałbym, że jest to bardzo dużo. A co do krzywej, to nie wiem już teraz, czy się nadaje, czy nie, wiem tyle, że póki było w miarę zimno (tak do ok. plus 5) to działało w miarę ok. Natomiast, gdy robiło się cieplej to tem. zasilania spadała do ok. 25-27st., no i kocioł szedł i szedł i ... nie dochodził :-), a zużycie gazu duże-porównywalne do tego przy mrozach, musiałem "ręcznie" podbijać krzywą lub/i ją przesuwać, żeby dogrzać. Zużycie dzienne miałem podobne do Twojego, chociaż jeszcze za krótką grzeję, żeby kompleksowo się wypowiadać. Powiedz mi w zakresie jakich temperatur zasilania kręciłeś po poprawce po "fachowcu" i mniej więcej ile czasu zabierało nagrzanie do ustawionej temp. na termostacie? U mnie najczęściej był to przedział 3-5h przy histerezie termostatu 0,5st.

Ja z reguły grzeję DGP tak do 75-90, aczkolwiek zdarzyło mi się już przekroczyć zakres wskazań, czyli 100st.

Nie podam Ci czasu bo nie pamiętam.

Pierwsze co fachowiec to krytykował mój rozdzielacz w którym jest układ mieszający z pompką, twierdził że wystarczy ta co jest w piecu. Przerobiłem rozdzielacz tak jak chciał i efekt był taki że miałem na podłodze miejsca ciepłe i bardzo ciepłe a samo nagrzanie wody po stracie pieca to 12 godzin. Przywróciłem wszystko do wcześniejszego stanu i różnica od razu była widoczna na wyświetlaczu pieca na którym zapalała się 1 kreska a nie 3 jak wcześniej.

Drugą zmianę jaką wprowadził to na piecu pompkę włączył na 3 bieg i niestety nie mogę tego teraz zmienić aż do jego wizyty bo jak obudowę skręcał to obrobił główkę śrubki i teraz jej nie odkręcę. Uważam że teraz pompki siłują się ze sobą i skoro ta na rozdzielaczu działa na 2 biegu to ta w piecu również tak powinna pracować

Trzecia zmiana to temperatura na 45 stopni którą zmieniłem na 35 podczas mrozów a w okresie przejściowym na 30.

Ogólnie fachowiec dobry tylko nie zna różnicy co do grzania tylko podłogówką.

Po za tym doświadczenia można wymieniać tak naprawdę w budynkach identycznych i wybudowanych tak samo. Każdy ma inne rozwiązania i czasami o nich nie wie wszystkiego.

Co do dgp to mam wkład kominka słaby i 100 stopni to raczej nie przekroczę, no chyba że jak prądu braknie ale i to za jakiś czas mi nie przeszkodzi bo mam kupić UPS do pieca i drugi do pompki w rozdzielaczu. Czasami zdarzają się u mnie przerwy w dostawie.

Nie wiem na jakim biegu mam pompę w kotle? Nie wiem, czy w ogóle ma ona biegi?. Będę się musiał tym zainteresować. Na rozdzielaczu kombinuję z prędkościami. Raz na 2, raz na 3-im biegu. Nie wiem który lepszy/właściwszy. Masz pompkę na rozdzielaczu sterowaną z kotła, czy chodzi Ci cały czas, czy jeszcze inaczej. U mnie chodziła na początki non toper, ale stwierdziłem, że to bez sensu i zapodałem najprostszy sterownik, który załącza i wyłącza ją przy zadanych temperaturach. Jakaś oszczędność na prądzie jest. Moim zdaniem układ mieszający, a dokładnie sam mieszacz na rozdzielacze jest w zasadzie niepotrzebny. Mam go, ale uważam, że bez niego fungowało by to ok., nie korzystając z pogodówki nie ma żadnych obaw co do przekroczenia temperatury w podłodze. Dobra myśl taki UPS, ile też takie ustrojstwo może kosztować?

Z akumulatorem dobry pomysł ale wymagający ingerencji. Trzeba go ewentualnie podpinać i odpinać oraz ładować a ups jest na stałe. Z akumulatora pieca nie za steruję.

Jeśli chodzi o rozdzielacz to ja nie reguluję prędkością pompki przepływu wody tylko najpierw ustawiłem przepływomierzami poszczególne obwody, teraz nie pamiętam dokładnie wzoru do przeliczenia ale ustawienie zależy od długości obwodu. Jak ustawiłem na pompce pierwszą prędkość to przepływ był za słaby na długich pętlach a przy drugiej mogłem już ustawiać jak chciałem. Na trójce wszystko ładnie pracuje z zapasem ale po co tracić prąd.

Co do tego czy mam sterownik to nie mam, jakoś kasy dotąd nie było a nie chciałem zakładać czegoś na chwilę. Zamówiłem do mojego pieca dodatkową płytkę z której będę mógł sterować załączanie układu mieszającego.

Według tego co zaobserwowałem u siebie to układ mieszający powoduję to że piec nie pracuje nie potrzebnie na pełnych obrotach bo na powrocie od razu dostaje ciepłą wodę jak również podłoga jest tak samo ciepła wszędzie.

Piec pracuje skuteczniej tzn z wieksza sprawnoscia jesli pracuje na nizszej temperaturze. Przy 30c na zasilaniu spaliny maja okolo 27c. Z gazu wyciagasz wszystko co sie da. Jesli piec pracuje na 50c to jego sprawnosc jest nizsza bo spaliny maja 40c. Pewnie pojedyncze procenty moze np 2procent.

z akumulatorem samochodowym i ups nie zrozumiales. Odpinasz sta dardowy 7ah ktorego czas podtdzymania wyniesie zaledwie kilma minut i zastepujesz samochodowym lub zelowym 100ah i masz dlugie podtrzymanie i z glowy temat doladowywania

Dzięki Adam, faktycznie Cię nie zrozumiałem. Co do temperatury przy której jest optymalna praca to raczej chyba chodzi o powrót. Po to są zawory trójdrożne i mieszacze. Jeśli wraca za zimna woda to piec aby dogrzać do 30 stopni pracuje na wysokich obrotach, a gdy jest nie wielka różnica miedzy powrotem a zasilaniem to piec sobie tylko "pyka" jak ktoś tu napisał. Ja to tak rozumiem. No i każdy piec ma swoją optymalną temperaturę powrotu chyba. Edytowane przez Mr. Do

Ochrona powrotu jest głównie w piecach na paliwa stałe i chodzi o to ze gdy taki kocioł bedzie pracowac na niskiej temperaturze to ucierpi jego trwałość ze względu na wykraplanie się kondensatu.

W kotle gazowym nie jest to aż tak istotne bo jest on zabezpieczony przed kwaśnym kondensatem.

Temperatura zasilania i powrotu a moc kotła to różne sprawy. Może kocioł działać na zasilaniu 50C z mocą 10kw i na zasilaniu 30C z mocą 14kw - zależy jaki jest odbiór ciepła. Np ja mam podłogowe podłączone wprost do kotła i moge ustawić moc na 14kW (max) a i tak zanim dojdzie do 30C minie parę godzin bo odbiór ciepła jest ogromny.

Mieszacz w kotle gazowym przy podłogówce moim zdaniem nie ma sensu. Chyba że jest drugi obieg na kaloryfery