Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

być może mam spierdzieloną elewację. I okna bez ciepłego montażu - nieszczelne przy ścianach. Bo za dużo to wychodzi moim zdaniem jak na parametry które mam tj 20cm grafitowego styropianu, nad ostatnim stropem 30cm styropianu, okna 3 szybowe ciepła ramka, garaż odizolowany, pod podłogą 12cm styropianu, wentylacja mechaniczna. Może tez być kwestia niejednorodnej bryły domu - 2 tarasy nad pomieszczeniami ogrzewanymi.

Zrobi się zimniej - spróbuję zbadać kamerą termowizyjną.

Z drugiej strony dom jest naprawdę spory i ma 2 kondygnacje bez skosów wysokości 2,85 i 270cm czyli około 660m3 prawdziwej kubatury wewnątrz

test szczelności robiłeś?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuszna uwaga z tymi 3 żyłami. Jak zrobiłem na 2, czyli tryb pasożytniczy, to już na 15 metrowym kablu były problemy, a jak przerobiłem na 3xkabel to zakrzesało mi 7 termometrów połaczonych w gwiazde i łączna długość kabla pewnie dobija do 100m. Większej ilości mi się nie chciało odpalać ale wygląda że też da radę.

Swoją drogą ciekawe rzeczy można wypatrzeć na takich wykresach...

Ds18b20 działa tylko na 3 żyłach +|-|data

Ds18b20 działa tylko na 3 żyłach +|-|data

Poważnie?

a u mnie zadziałało tak:

http://lanmisoft.com/Automation/Help/index.html?18b20_temperature_sensor.htm

co prawda na krótkich kablach max kilkanaście metrów ale działało.

W takim układzie termometry ładują się z szyny danych. Trzeba wtedy trochę wyluzować z częstotliwością odpytywania.

Grzesiek test szczelności nie ma nic wspólnego z izolacja , dla mnie to mega marketing , tylko kamera ci prawdę powie .

oj zdziwił byś się.... sam się przekonałem że różnica jest. Ja robię szczelność każdemu jak termomodernizuję lub w nowym domu a jak to już pisałem :)

Poważnie?

a u mnie zadziałało tak:

http://lanmisoft.com/Automation/Help/index.html?18b20_temperature_sensor.htm

co prawda na krótkich kablach max kilkanaście metrów ale działało.

W takim układzie termometry ładują się z szyny danych. Trzeba wtedy trochę wyluzować z częstotliwością odpytywania.

Pisałem o gpio

zeby zrobic badanie termowizji to wystarczy pierwszy lepszy łosiek z kamerą czy na tym trzeba sie znac? bo chce zrobic tylko nie wiem czy brac pierwszego z brzegu czy poszukać fachowca

Raczej trzeba fotografa z doświadczeniem. U mnie był najpierw tzw. człowiek z kamerą, a potem drugi raz fachowiec z kamerą który wiele oglądów robił i wiedział gdzie zajrzeć tą kamerą. Znalazł wiele małych mostków termicznych.

Panowie pogratulować wyników. Nie wiem jak to robicie. U mnie za listopad 170m3 zuzycia. za3tygodnie grudnia 200m3. Dom o powierzchni uzytkowej 150m2. po podlogach 190m2 + nieogrzewany garaz 40m2. Na podlodze 15cm styropianu i 7wylewki. Dom z pustaka keramzytowego gr 24cm, ocieplony welna 15cm. poddasze ocieplone 40cm welny a skosy 25cm. Okna 3szybowe 7profilowe z wkladka styropianowa w ramie. Ogrzewanie w calym domu podlogowka. Piec Vaillant kondensat. Mieszkam od lipca 2015 wiec pierwszy sezon. Wode do CWU dogrzewam w ciagu dnia Pompa ciepla. Na koniec dnia ma 44stopnie. Oprocz tego ustawione dogrzewanie przez piec od 17:30do22:00 i od 5:30do 6:00. Piec ustawione ma dogrzewanie CWU na 40stopni. W praktyce w wieczorem juz nie powinien grzac. Chociaz żona kąpie w wannie dziecko, a sama bierze prysznic. Ja korzystam z prysznica rano. W domu ustawiona byla do tej pory temperatura 23stopnie. Na regulatorze pokazywal 23,5 a na innych termometrach 23,3-23,7. U góry w pokojach miałem około 22,7-23,2stopnia.Wcześniej też nie chodziły wszystkie obiegi i hydraulik kazał je przebujać wyższą temperaturą na piecu. (nie mialem jeszcze regulatora ) wiec ustawialem nawet po 43-45 stopni i chodzil tak pare dob. Skonczylo sie na fizycznym odpowietrzeniu ukladu. Od 3tygodni mam regulator i próbuje różnych ustawień. Po nieprzespanych wieczorach na forum muratora doszedłem do takich ustawień: wpływ temp: brak. Temp zadana na dzien i noc ta sama: 23stopnie. Krzywa grzewcza( tu jeszcze walcze nie moge sie zdecydowac 0,20 - 0,25 ) kazda z nich lepiej mi sie sprawdza w innym temp. Generalnie odpuscilem troche z temp w domu. Stwierdzilem ze bylo troche za cieplo. NA chwile obecna celuje miedzy 22,5-23,0 dół, u góry 22było by optymalnie. O ile z dołem nie mam problemu o tyle z górą troszke gorzej. strasznie sie waha od 21 do 22,5. Spalanie gazu od paru dni w okolicach 6,5-8,5m3. Aha temperatury na zewnatrz raczej dodatnie ale w okolicach 0-5stopni.

NA DZIS: przeszedlem na opcje termostat. temp ustawiona 22,5. na dworzu w ciagu dnia 11-12 stopni. Teraz w okolicach 9-10. Spalanie przez jedna dobe to znowu 6,5m3.

Wczesniej zanim dostalem regulator ustawialem piec na ciagle grzanie. na piecu 31 do 33 ustawialem i mialem wrazenie ze wtedy najlepiej to chodzilo, byla temperatura w miare rowna w calym domu, spalanie oscylowalo w okolicach 6m3.

Teraz na krzywej grzewczej piec pracuje ( z informacji uzyskanych z pieca D80 chyba ) 6godzin na dobe. a spalanie dalej w granich 6,5-7m3

MOJE PYTANIA:

1. Czy przy tak mocno dodatnich temperaturach cos zmieniacie na regulatorach? Czy grzejecie na krzywej grzewczej non stop czy to minus20 czy plus 15 ??

2. Zauwazylem ze piec pokazuje ze temp zasilania zadana 29 a temperatura zasilania rzeczyw 34. czy to wynika z przesuniecia krzywej grzewczej( czyli ze temp zadana na regulatorze jest nie 20 stopni a 23 i stad ta roznica w zasilaniu? )

3, czy moge przez regulaor mu ustawic ciagle grzanie i z temp zasilania taka jak ja chce? jesli tak to jak to zrobic?

aha kuchenki gazowej nie posiadam, cyrkulacje mam wylaczona. Troche mnie przeraza to zuzycie 7m3 gazu a na dworze 11stopni.

Edytowane przez Maciu78

od listopada 2013 do listopada 2015 - 2600 zł (989m3) w tym wygrzewanie nowo postawionego domu. CO+CWU. Bez kominka.

Czyli, że niespełna 500m3 na sezon, czyli na cały rok. Jeśli u mnie blisko 1600m3 na domek 168m2 (bez kominka i innych alternatyw ciepła) to taki wynik 1/3 mojego po prostu niemożliwy.

Pomyłka albo czary :)

Panowie pogratulować wyników. Nie wiem jak to robicie. U mnie za listopad 170m3 zuzycia. za3tygodnie grudnia 200m3. Dom o powierzchni uzytkowej 150m2. po podlogach 190m2 + nieogrzewany garaz 40m2. Na podlodze 15cm styropianu i 7wylewki. Dom z pustaka keramzytowego gr 24cm, ocieplony welna 15cm. poddasze ocieplone 40cm welny a skosy 25cm. Okna 3szybowe 7profilowe z wkladka styropianowa w ramie. Ogrzewanie w calym domu podlogowka. Piec Vaillant kondensat. Mieszkam od lipca 2015 wiec pierwszy sezon. Wode do CWU dogrzewam w ciagu dnia Pompa ciepla. Na koniec dnia ma 44stopnie. Oprocz tego ustawione dogrzewanie przez piec od 17:30do22:00 i od 5:30do 6:00. Piec ustawione ma dogrzewanie CWU na 40stopni. W praktyce w wieczorem juz nie powinien grzac. Chociaz żona kąpie w wannie dziecko, a sama bierze prysznic. Ja korzystam z prysznica rano. W domu ustawiona byla do tej pory temperatura 23stopnie. Na regulatorze pokazywal 23,5 a na innych termometrach 23,3-23,7. U góry w pokojach miałem około 22,7-23,2stopnia.Wcześniej też nie chodziły wszystkie obiegi i hydraulik kazał je przebujać wyższą temperaturą na piecu. (nie mialem jeszcze regulatora ) wiec ustawialem nawet po 43-45 stopni i chodzil tak pare dob. Skonczylo sie na fizycznym odpowietrzeniu ukladu. Od 3tygodni mam regulator i próbuje różnych ustawień. Po nieprzespanych wieczorach na forum muratora doszedłem do takich ustawień: wpływ temp: brak. Temp zadana na dzien i noc ta sama: 23stopnie. Krzywa grzewcza( tu jeszcze walcze nie moge sie zdecydowac 0,20 - 0,25 ) kazda z nich lepiej mi sie sprawdza w innym temp. Generalnie odpuscilem troche z temp w domu. Stwierdzilem ze bylo troche za cieplo. NA chwile obecna celuje miedzy 22,5-23,0 dół, u góry 22było by optymalnie. O ile z dołem nie mam problemu o tyle z górą troszke gorzej. strasznie sie waha od 21 do 22,5. Spalanie gazu od paru dni w okolicach 6,5-8,5m3. Aha temperatury na zewnatrz raczej dodatnie ale w okolicach 0-5stopni.

NA DZIS: przeszedlem na opcje termostat. temp ustawiona 22,5. na dworzu w ciagu dnia 11-12 stopni. Teraz w okolicach 9-10. Spalanie przez jedna dobe to znowu 6,5m3.

Wczesniej zanim dostalem regulator ustawialem piec na ciagle grzanie. na piecu 31 do 33 ustawialem i mialem wrazenie ze wtedy najlepiej to chodzilo, byla temperatura w miare rowna w calym domu, spalanie oscylowalo w okolicach 6m3.

Teraz na krzywej grzewczej piec pracuje ( z informacji uzyskanych z pieca D80 chyba ) 6godzin na dobe. a spalanie dalej w granich 6,5-7m3

MOJE PYTANIA:

1. Czy przy tak mocno dodatnich temperaturach cos zmieniacie na regulatorach? Czy grzejecie na krzywej grzewczej non stop czy to minus20 czy plus 15 ??

2. Zauwazylem ze piec pokazuje ze temp zasilania zadana 29 a temperatura zasilania rzeczyw 34. czy to wynika z przesuniecia krzywej grzewczej( czyli ze temp zadana na regulatorze jest nie 20 stopni a 23 i stad ta roznica w zasilaniu? )

3, czy moge przez regulaor mu ustawic ciagle grzanie i z temp zasilania taka jak ja chce? jesli tak to jak to zrobic?

aha kuchenki gazowej nie posiadam, cyrkulacje mam wylaczona. Troche mnie przeraza to zuzycie 7m3 gazu a na dworze 11stopni.

Witaj,

Krzywa grzewcza wpływa na temp. zasilania. Jak jedziesz na pogodówce to on sobie dobiera to na zasadzie temp. w domu, krzywa plus temp. zewnętrzna. Reguluje tym algorytm. Podaj mi prosze jaki masz kocioł dokładnie (model, moc) jaki masz regulator (dokładnie model). Jaką masz wentylację w tym domu?

Co do takiego zużycia teraz... Krzywa niska a on żeby dogrzać się włącza i wyłącza...takie moje pierwsze wrażenie. Często jest tak, że w temperaturach przejściowych należy zrobić przesunięcie krzywej bo nie będzie dogrzewał. Obawiam się też że kocioł jest przewymiarowany. No nic podaj odpowiedzi na moje pytania. I jeszcze jedno po co masz i PC do cwu i Gaz? Dziwne. Chyba że pompa była tania jak barszcz w zakupie...