Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

otwieram okno :)

mam wentylacje w lazienkach, garderobie, kuchni, kotlowni. Przy duzych wiatrach czulem jak daje po plecach. Poza tym dom jest wybudowany z keramzytu i ocieplony wełną. Dom oddycha :)

wieje wam z okien czy jak?

Dla mnie oszczędny dom to dom szczelny! Więc albo wm z rekuperacją lub żeby nie było że jestem całkiem anty :) gwc i mechaniczny nawiew i wywiew. Chociaż sam jestem za reku a jak ktoś mnie pyta o wykonanie GWC to zwykle mu odradzam choć robić by było można.

mam jednak jakies nawiewniki na zewnetrznej stronie okna. Ale nie wiem jak to dziala bo nie ma nic przez co naplywaloby powietrze, od strony wewnetrznej. Chyba ze przez uszczelki.

Na zewnątrz okien to masz odwodnienie i nic Ci tym nie nawiewa. Natomiast jak zamkniesz okna i drzwi to przy szczelnym domu nie masz wentylacji, a te kanały które masz to kanały wywiewne. Ale żeby to działało to musi którędyś nawiać. Jeśli wieje przy zamkniętych oknach i drzwiach to znaczy że masz "dziurawy dom.

NIe przejmuj się, wentylację masz normalną grawitacyjną. Każdy dom ma nieszczelności i przez nie nabiera zimnego powietrza, a ciepłe zużyte powietrze zabierane jest kanałami wentylacyjnymi z pomieszczeń brudnych. Twój wynik zużycia gazu jest dobry

dzieki za slowa otuchy :)

powiedz jak masz ustawiony sterownik pieca w takie temperatury mocno dodatnie- 10 stopni i wyzej? krzywaG, czy cos innego?

A zatem:

1. Kocioł przewymiarowany.

2. Dom nieszczelny.

3. Z tego co pamiętam to calormatuc 470F ma tendencję do nadgrzewania. (wyłącza kocioł bodajże jak dogrzeje ponad 2 stopnie...) ale nie jestem do końca pewnien czy to ten.

Jak często kocioł się włącza i wyłącza?

CM740F to to samo co CM470 z tym że F to wifi i nie dogrzewa o 2*C tylko jego histereza wynosi 0,5*C w trybie Termostat czyli jak 90% sterowników .

powiedz jak masz ustawiony sterownik pieca w takie temperatury mocno dodatnie- 10 stopni i wyzej? krzywaG, czy cos innego?

Nie wiem nie interesowałem się prawdę mówiąc. Mam ustawione wg temperatury pomieszczenia. Jak mi za ciepło/za zimno to zmieniam temp pomieszczenia. W krzywe grzewcze dotychczas nie wnikałem ale to u mnie raczej nie działa (bo czujnik temp zewnętrznej leży w kotłowni)

CM740F to to samo co CM470 z tym że F to wifi i nie dogrzewa o 2*C tylko jego histereza wynosi 0,5*C w trybie Termostat czyli jak 90% sterowników .

do wifi to mu daleka droga, zwykla radiowka, ktora ma czesto problemy z komunikacja.i wlasnie takie mialem wrazenie ze przegrzewa.dlatego zmieniam na po kablu. Wydaje mi sie ze histereza 0,5 stopnia jest wystarczajaca, nie jestesmy przeciez tacy temp, czuli

do wifi to mu daleka droga, zwykla radiowka, ktora ma czesto problemy z komunikacja.i wlasnie takie mialem wrazenie ze przegrzewa.dlatego zmieniam na po kablu. Wydaje mi sie ze histereza 0,5 stopnia jest wystarczajaca, nie jestesmy przeciez tacy temp, czuli

Ej tam głupoty opowiadasz, CM470f pewnie pracuje w paśmie do 2,4Ghz a jak wiadomo takie pasmo jest podatne na zakłócenia i wiele innych czynników .Ta sama historia tyczy się wifi w paśmie 2,4Ghz dlatego przechodzi się na 5Ghz bo jest o wiele wiele mniej zakłóceń . Co do histerezy to w rzeczywistości ona wynosi 1*C bo zanim system się rozbuja to temperatura spada o kolejne ~0,5*C

Sorry ale ja die czaje pomysłu gaz + pompa :) dla mnie to wywalenie kasy w błoto .

Edytowane przez uris

a co na wypadek braku prądu? Ogólnie argumentacja z brakiem gazu jest słaba. Zakładając kataklizm - ciepła woda akurat nie jest najpotrzebniejszą rzeczą. Rozumiałbym ogrzewanie na PCI, ale do wody jest to nieuzasadnione. Wystarczy awaria energetyczna i nie masz ani CO ani CWU. Taniej byłoby się zabezpieczyć przed brakiem prądu kupując UPS i agregat

na dodatek zawalenie pomieszczenia zbiornikiem 300l.

Straty ciepła z tak wielkiego baniaka.

Zwrot z inwestycji dąży do nieskończoności.

Pomyłka albo czary :)

Prawie pasywny. Mogę zrobić skan faktury lub licznika - niecałe 1000 m3 w połowie grudnia.

Z tym, że mieszkają dwie osoby i temp. zimą w domu w okolicy 20 stopni. Na dodatek Wielkopolska, czyli od dwóch lat nie było zimy.

Edytowane przez Elfir

Właśnie! Zachodnia Polska i bez zimy.

Ja mieszkam w lubuskim, gdzie jest jeszcze nieco cieplej. Forumowicze nie dowierzają że mieszczę się w 1200m3 na sezon CO+CWU. Nie wiem dokładnie ile, bo nawet nie sprawdzam i nie zapisuję. Ilości zupełnie zadowalające. Ogrzewanie najczęściej włącza się późnym popołudniem i/lub wcześnie rano, na 1-2 h. Czasami w ogóle grzeje tylko CWU, jeśli dzień słoneczny. Słońce dogrzewa wystarczająco, przez duże przeszklenia.

Podłoga 15cm styro, ściany 15cm styro, sufit 40cm wełny, skosy 35cm wełny, WM + Renovent Excellent 400, OP po całości bez żadnego grzejnika.

Dom 147m2 użytkowej + ok25m2 pustki nad salonem (salon wys ok 5m).

sam zasobnik to polowa kosztow pompy. reszta sie wczesniej czy pozniej zwroci, choc nie musi. dla mnie to bezpieczenstwo cieplej wody na wypadek braku gazu

To ty nie wiesz ze zasobniki CWU maja grzałki elektryczne na wypadek braku gazu :) naprawdę angażowanie pompy do CWU to strasznie dziwaczny pomysł .

Prawie pasywny. Mogę zrobić skan faktury lub licznika - niecałe 1000 m3 w połowie grudnia.

Z tym, że mieszkają dwie osoby i temp. zimą w domu w okolicy 20 stopni. Na dodatek Wielkopolska, czyli od dwóch lat nie było zimy.

No właśnie magiczne słowo około 20*C i wszystko w temacie zużycia gazu.

To ze mieszkają dwie osoby to jest akurat na minus bo im wiecej osób w domu tym wyższa temperatura .

Edytowane przez uris