Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za grudzień 140m3 co daje 4,5m3/dobę (co + cwu + kuchenka + cyrkulacja), 3 os., pow.-150m2, temp. wewn. 21,5-22,0, kominek zapalony 2x przez Święta. Od 2 dni schodzi mi ok. 6,5-7,0m3/dobę przy temp. zewnętrznej dzisiaj rano -12 st., wczoraj -9st., w ciągi dnia maks. -4st. Temperaturę zasilania podniosłem z 33 do 35st.

Jak dobrze dom izolowany (podłoga, ściany, dach)? Jaka wentylacja?Jaki kocioł?

Jak dobrze dom izolowany (podłoga, ściany, dach)? Jaka wentylacja?Jaki kocioł?

Na ścianach 20cm "białego" styro, w podłodze również 20, strop-40cm, stryszek nieocieplony, okna 3-szybowe, went. grawitacyjna, kocioł NAOS K4 5-24kW (kondensat). W zasadzie, żeby być skrupulatnym powinienem powiedzieć, że pow. ogrzewana u mnie to 190m2, a nie 150m2 bo te 40m2 to jest garaż i kotłownia, gdzie mam po grzejniczku i oczywiście niższe temp. garaż-ok. 10-12st., kotłownia-ok. 16-18st.

Edytowane przez Mario430

Listopad - 76 m3 - wspomagane kominkiem na początku list

Grudzień - 123 m3 - kominek tylko w Wigilię dla nastroju

Zmieniłęm taryfę na odczyty co miesiac, bo mi w lecie dali faktury spore

co wiązało się z wcześniejszym wygrzewaniem podłogi.

Uprzedzam pytania o dom:

Dom - 138m2, parter, całość OP, podłoga 11, ściany 20, strop 20 wszędzie grafit

reku Brink bez GWC, solary by UE ;)

Temp w domu nastawa 22,3stC całą dobę

CO - 50stC

Piec kondenstat Immergas z pogodówką.

Happy New Year!

Gość Gos**c
Listopad 90m3 gazu na CO i CWU (4 osoby, zuzycie 18m3 wody).

Dom parterowy 140m2, kubatura ok. 390m3, wszedzie ogrzewanie podlogowe temp. 21-23, WM z reku.

Pierwszy pełny miesiąc jak się wprowadziliśmy..

Z cyrkulacją raz na godzinę 3 minuty

Grudzien 108m3, temperatura 22-23.

Fantastyczne wyniki jak wy to robicie??

Ja spaliłem 243m3. Temperatura 20-23C (parter 22-23C, piętro 20-21,5C)

Oprócz tego spaliłem 50kg brykietu/drewna

Raz nie grzałem przez 2,5 doby gazem w ogóle bo kominek załatwił robotę.

temperatury na zewnątrz - wiadomo grudzień był bardzo ciepły włącznie z +14C na polu.

Ogrzewane 240m2 + nieogrzewany garaż

Daje to 7,85m3/dobę

Gdyby ciepło z kominka zamienić na gaz, byłoby to 8,35m3/dobę

Edytowane przez Adam626

a ja juz nic nie wiem z tymi ustawieniami. Wczoraj wywalilem cm470 i ustawilem stala temp na piecu 30stopni. Oczywiscie na piecu czesciej 34-35 niz mniej.do tej pory przez ostatnie dni lykal mi nawet po 11m3( aha przeszedlem na grzanie wody cwu z gazu ). w domu temp 22,5-23,5 dol, a gory blizej 21,0 - 21,5. na zewnatrz od -3 do +1. Po wczorajszej zmianie dobowe spalanie zamknie sie w 9,5m3. na zewnatrz -8, w domu 22,9dol, gora 21,5.

ktos mi tu cos wytlumaczy?? piec vaillant 256/5-5, tylko podlogowka, dom dobrze ocieplony.

a ja juz nic nie wiem z tymi ustawieniami. Wczoraj wywalilem cm470 i ustawilem stala temp na piecu 30stopni. Oczywiscie na piecu czesciej 34-35 niz mniej.do tej pory przez ostatnie dni lykal mi nawet po 11m3( aha przeszedlem na grzanie wody cwu z gazu ). w domu temp 22,5-23,5 dol, a gory blizej 21,0 - 21,5. na zewnatrz od -3 do +1. Po wczorajszej zmianie dobowe spalanie zamknie sie w 9,5m3. na zewnatrz -8, w domu 22,9dol, gora 21,5.

ktos mi tu cos wytlumaczy?? piec vaillant 256/5-5, tylko podlogowka, dom dobrze ocieplony.

Ile ha ogrzewasz i co to wg Ciebie dobre ocieplenie?

Wysterowanie mojego kotła 146/5-5 na sterowniku cm470 trwało 2 tygodnie, mieszkam 3.

Na dziś przy tych mrozach średnia między 4-5 przy 117m2 ogrzewanej powierzchni i temperaturze wewnętrznej 22.(3 os cwu, i reku od trzech dni zamarza).

Generalnie moje spostrzeżenia, jak najmiejsze korekty na sterowniku (każda zmiana odbija się na zużyciu gazu). średnią liczymy z 2do3 dni po korekcie

Ile ha ogrzewasz i co to wg Ciebie dobre ocieplenie?

Wysterowanie mojego kotła 146/5-5 na sterowniku cm470 trwało 2 tygodnie, mieszkam 3.

Na dziś przy tych mrozach średnia między 4-5 przy 117m2 ogrzewanej powierzchni i temperaturze wewnętrznej 22.(3 os cwu, i reku od trzech dni zamarza).

Generalnie moje spostrzeżenia, jak najmiejsze korekty na sterowniku (każda zmiana odbija się na zużyciu gazu). średnią liczymy z 2do3 dni po korekcie

wysterowanie probuje zrobic od pazdziernika. pow grzana ok 190-200m2. dobre ocieplenie wg mnie to takie jak wiekszosci(strop 40cm, skosy 25, posadzka 15cm, sciany 15welna ) ale moze masz racje co do zmian, bo zdarzalo mi sie w ciagu dnia pare razy zmienic temp na sterowniku z 22,5 na 23, lub odwrotnie, pewnie przyda sie troche wiecej cierpliwosci w czekaniu na rezultaty.

30 stopni na zasilaniu kotła gazowego ,na CO? Przeciez to grzejniki są letnie i nie daja zadnego ciepła, ja w mrozach -10 -15 ustawiam 55 stopni(nie mam pogodowki) a jak temperatura oscyluje w granicach 0 do -5 45 stopni zasilanie.Ja nie wiem jak wy to robicie ze przy temperaturze nocnej -12 i w dzień -8 zużywacie 5m3 gazu z CO i CWU na domy 160-180m2 i temperature w domu macie 22c.Szok. Edytowane przez boleknh

Te wszystkie sterowniki to moim zdaniem niepotrzebnie są skomplikowane- jakieś nocne obniżenia, sterowanie temperaturą zewnętrzną, nocne wyłączenie grzania wody etc, po co to komu? Jeszcze nie doceniłem tych opcji.

Sprawdza się ustawienie stałej temperatury w pomieszczeniu. Można też ustawić stałą temperaturę zasilania - wystarczy zobaczyć ile stopni trzeba mieć na zasilaniu aby w domu było ciepło ustawić kocioł dajmy na to na 30C i niech sobie chodzi

Edytowane przez Adam626