Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Te wszystkie informacje komu ile pali można sobie w d.... wsadzić.

Od lat twierdzę, że najważniejsza jest faktura: wg mojej faktury tar W-2.1 od 27,10,2014 do 28.10.2015 Z/Z 1539,16zł/624m3, wsp konwersji 11,108kWh/m3.

Spróbuj podnieść zasilanie do 35st., wtedy moim zdaniem zużycie wzrośnie Ci gdzieś o 0,1-0,15m3/h, natomiast czas grzania spadnie o kilka godzin, może nawet i o połowę, co pozwoli Ci zejść poniżej 10m3. O ile , trudno powiedzieć, pozostaje spróbować :smile:.

Ciekawa teoria, ale praktyka jest zgoła inna.

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy potrafisz określić ile znacząco mniej? Instalator/serwisant ustawił pracę mojego pieca przez 24 godziny i choć mam możliwość ustawienia w ciągu doby 4 pór pracy pieca to on ustawił tryb na przez całą dobę. Czujnik zewnętrzny pogodowy reguluje temperaturę wody zasilającej podłogówkę a regulatorami pokojowymi ustawiam temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. To pierwszy sezon grzania i nie mam skali porównawczej ...

to jest tez moj pierwszy sezon grzewczy. Od poczatku pazdziernika, testuje i kombinuje na wszelkie sposoby. Przy pracy pieca przy KG nie ma opcji zeby palil malo. Bo skoro piec srednio pracuje 20godzin na dobe, pomnozone to przez jego minimalna moc ( moja minimalna moc to 5,5KW ) wiec inaczej jak 12m3 nie bedzie. Jak bedzie cieplej to piec nie bedzie pracowal 20godzin tylko 16 moze 18. Ale matematyki nie oszukamy. Jedyne wyjscie to zmiana ustawien na termostat i grzanie w oknach czasowych. Od kilku dni pracowalem na termostacie ale cala dobe. temperatura ustawiona roznie, od 23 stopni do 22,5.

I Piec zuzywal razem z cwu jakies 5 - 7m3 na dobe.

Teraz od wczoraj dodatkowo ustawilem okna czasowe. od 3:30 do 6:30 od 11:30 do 14:00 od 17 do 20. dodatkowo podnioslem KG o 2wyzej i ustawilem tez minimalna temperature na piecu 35stopni, max 40. Chce zeby piec jednak mial mozliwosc modulowania do wyzszej gdyby w ciagu dnia jakies mrozy wieksze przyszly. rano sprawdzilem i po pierwszym oknie czasowym mialem zuzycie niecale 2m3. Rano temperatura oczywiscie w domu taka jak mi potrzebna.w pierwszym oknie czasowym grzal takze wode cwu. TErmostat ma ten plus ze jak w ciagu dnia bedzie slonce, to dodatkowo nagrzewa mi dom wiec drugie okno czasowe sie w ogole nie wlaczy. Wieczorem jak przyjde z pracy i najdzie mnie ochota na romantyczny wieczor przy kominku to trzeciego okna czasowego tez nie wlaczy. I tym o to sposobem mozna nawet zejsc do 2m na dobe :))))

mozliwosci jest tak naprawde sporo trzeba tylko wiedziec co tak na prawde chcemy i pod tym katem to wszystko ustawic.

Od lat twierdzę, że najważniejsza jest faktura: wg mojej faktury tar W-2.1 od 27,10,2014 do 28.10.2015 Z/Z 1539,16zł/624m3, wsp konwersji 11,108kWh/m3.

czy wsp.konwersji u ciebie jest podawany cały czas taki sam ? U mnie u ciągu roku na fakturze zmienił się kilka razy ostatnie dwa miesiące miałem 11,181, wcześniej było 11,126; 11,227; 11,294; 11,309; 11,264. Wiadomo że skład/jakość gazu, ciężko utrzymać cały czas na tym samym poziomie. Jednak na prądzie łatwiej liczyć zapotrzebowanie, dodatkowo mając wszystko na prąd jest tylko jeden abonament i opłaty stałe.

I weź tu teraz porównuj zużycie gazu z innymi, skoro jest cała masa zmiennych :confused:

Edytowane przez montixe

to jest tez moj pierwszy sezon grzewczy. Od poczatku pazdziernika, testuje i kombinuje na wszelkie sposoby. Przy pracy pieca przy KG nie ma opcji zeby palil malo. Bo skoro piec srednio pracuje 20godzin na dobe, pomnozone to przez jego minimalna moc ( moja minimalna moc to 5,5KW ) wiec inaczej jak 12m3 nie bedzie. Jak bedzie cieplej to piec nie bedzie pracowal 20godzin tylko 16 moze 18. Ale matematyki nie oszukamy. Jedyne wyjscie to zmiana ustawien na termostat i grzanie w oknach czasowych. Od kilku dni pracowalem na termostacie ale cala dobe. temperatura ustawiona roznie, od 23 stopni do 22,5.

I Piec zuzywal razem z cwu jakies 5 - 7m3 na dobe.

Teraz od wczoraj dodatkowo ustawilem okna czasowe. od 3:30 do 6:30 od 11:30 do 14:00 od 17 do 20. dodatkowo podnioslem KG o 2wyzej i ustawilem tez minimalna temperature na piecu 35stopni, max 40. Chce zeby piec jednak mial mozliwosc modulowania do wyzszej gdyby w ciagu dnia jakies mrozy wieksze przyszly. rano sprawdzilem i po pierwszym oknie czasowym mialem zuzycie niecale 2m3. Rano temperatura oczywiscie w domu taka jak mi potrzebna.w pierwszym oknie czasowym grzal takze wode cwu. TErmostat ma ten plus ze jak w ciagu dnia bedzie slonce, to dodatkowo nagrzewa mi dom wiec drugie okno czasowe sie w ogole nie wlaczy. Wieczorem jak przyjde z pracy i najdzie mnie ochota na romantyczny wieczor przy kominku to trzeciego okna czasowego tez nie wlaczy. I tym o to sposobem mozna nawet zejsc do 2m na dobe :))))

mozliwosci jest tak naprawde sporo trzeba tylko wiedziec co tak na prawde chcemy i pod tym katem to wszystko ustawic.

Maciu 78 Rozumiem ze tylko w oknach czasowych grzejesz a pozostały czas piec odpoczywa. Czy masz u siebie regulator Vaillanta CM470 czy jakiś inny.

Jak masz wszystko poustawiane bo w zimę wchodzi w grę ochrona przed zamarzaniem i czy jest u ciebie ona wyłączona czy działa ona razem z oknami i pozwala na nieogrzewanie

to ja już nie rozumiem. Nie mam ustawionych okien czasowych ale mój piec też odpoczywa. Przecież nie grzeje wody non stop.

Twój piec na TERMOSTACIE odpoczywa ale czasy odpoczynku nie wynoszą 3 godziny tylko są liczone w dziesiątkach minut.

Według instrukcji obsługi CM470 piec grzeje w przedziałach czasowych temperaturę nastawioną dzienną, natomiast poza przedziałami ustawionymi piec utrzymuje temperaturę nocną np: niższą o 1 - 2 stopnie lub ustawia się na tryb ochrony przed zamrażaniem..

W ten sposób zyskujemy gdyż przez czas poza przedziałami np 3 - 4 godziny temperaturą w pomieszczeniu nie jest w stanie spaść poniżej 1 - 1,5 stopnia oczywiście przy dobrze ocieplonym domu i bez mrozów minus 13 *C ale potem spalamy więcej dochodząc do temperatury dziennej w następnym przedziale czasowym.

Po pół roku kombinowanych ustawień przy swoim piecu jestem w stanie w to uwierzyć iz takie ustawienia potrafią zaoszczędzić jednakże nasze oszczędności będą wynosić w granicach 1 - 2m3 na dobę

Autor pisze iż takie zużycie wyszło mu po pierwszym oknie czasowym więc po 3 oknach zużycie wychodzi 6m3 a potem dogrzewanie do temperatury nocnej o ile piec się załączy, plus do tego woda CWU i wychodzi prawdopodobnie liczba 7m3

Edytowane przez Mareks77

Za chwilę okaże się, że wszystkie teorie o tym , że najlpeiej gdy kocioł pracuje na krzywej grzewczej przestaną być prawdziwe i wszyscy przejdą na grzanie wg. temp. pomieszczenia... Przecież 90% użytkowników ma kotły ze zbyt wysoką mocą minimalną :)

Od październija jadę na KG , zmniejszyłem moc maksymalną (mrozy 4kW, teraz 3kW), zwiększyłem histerezę temp. zasilania, zwiększyłem odstępy czasowe między startami palnika. W te najgorsze mrozy palił 9m3 na dobę z CWU, teraz 4-6m3 z CWU. Parter 21,5-22oC, poddasze 1oC mniej.

Edytowane przez franco78

Te wszystkie informacje komu ile pali można sobie w d.... wsadzić. Jeszcze niedawno pisałem o tym, że zużywa mi po 12nawet 14m na dobe przy wielkich mrozach. a teraz będę Wam pisał, że zużywa mi nawet od 4,5 do max 6m3 na dobe.

I będziecie się wkurw... zastanawiać jak to zrobiłem etc.

Bez podstawowych informacji o efektywnosci energetycznej gazu, temperatury w domu oraz sposobu grzania te wyniki to zwykle cyferki które nijak się mają do zużycia. Wcześniej piec chodził u mnie na KG 24h na dobe. A teraz chodzi na termostacie z oknami czasowymi i załącza się tylko 3 razy dziennie po kilka godzin co w sumie powoduje znacząco mniejsze zużycie niż wcześniej. A komfort znacząco się nie pogorszył bo w domu w dalszym ciągu mam tak ciepło jak mi potrzeba i wtedy kiedy mi potrzeba. Dodam że mam małe dziecko i żona z nim jest całymi dniami więc nie mogę wychładzać domu w ciągu dnia..

Przecież o tym cały czas piszę i piszę, krótsze czasy grzania, wyższa temp. zasilania, mniejsze zużycie, można odczuć (niekoniecznie) pogorszenie komfortu.

Za chwilę okaże się, że wszystkie teorie o tym , że najlpeiej gdy kocioł pracuje na krzywej grzewczej przestaną być prawdziwe i wszyscy przejdą na grzanie wg. temp. pomieszczenia... Przecież 90% użytkowników ma kotły ze zbyt wysoką mocą minimalną :)

Od październija jadę na KG , zmniejszyłem moc maksymalną (mrozy 4kW, teraz 3kW), zwiększyłem histerezę temp. zasilania, zwiększyłem odstępy czasowe między startami palnika. W te najgorsze mrozy palił 9m3 na dobę z CWU, teraz 4-6m3 z CWU. Parter 21,5-22oC, poddasze 1oC mniej.

franco78: Przewymiarowanie to główna nasza bolączka nie pozwalająca zejść poniżej pewnego pułapu gdyż ogranicza nas moc minimalna pieca.

Zwiększenie histerezy powoduje przy podłogówce przegrzewanie o 1 stopień ale faktycznie zwiększa czasy odpoczynku pieca. Napisz które kody zmienić aby to uzyskać bo zmiana czasu blokady palnika u mnie nic nie zmienia

Twój piec na TERMOSTACIE odpoczywa ale czasy odpoczynku nie wynoszą 3 godziny tylko są liczone w dziesiątkach minut.

Według instrukcji obsługi CM470 piec grzeje w przedziałach czasowych temperaturę nastawioną dzienną, natomiast poza przedziałami ustawionymi piec utrzymuje temperaturę nocną np: niższą o 1 - 2 stopnie lub ustawia się na tryb ochrony przed zamrażaniem..

Jeżeli ta niższa temperatura nocna to tylko 1-2 stopnie mniej to piec przecież włączy się, jeżeli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej tych 1-2 stopni. I będzie też pracował w okresie gdzie ustawiona została ta tzw.nocna temperatura aby ją utrzymać. (w mojej instrukcji jest ona nazwana temperaturą zredukowaną, nie nocną). .... ???

No chyba, że będzie się dokładnie śledzić prognozy pogody i zmieniać ustawienia temperatury nocnej (zredukowanej) w zależności od prognozy lub gdy zrobi się zimno w domu to dogrzewać kominkiem albo farelką. Ale czy to nie będą tez koszty? ... choć faktem jest, że nie będą to koszty gazu a temat jest o zużywaniu gazu w sezonie grzewczym ...

.

Ciekawa teoria, ale praktyka jest zgoła inna.

Właśnie to pokazuje PRAKTYKA, a nie teoria. Przetestowane na sobie. KG sobie odpuściłem, bo nie mogłem dojść do ustawień przy temp. 0 i wyższych. Nie dogrzewało mi po prostu, a ciągłe podnoszenie i korygowanie KG wk...ło. Ale najistotniejsze było niewspółmierne duże zużycie względem temp. zewnętrznej. Dochodziło do tego, że kocioł przy +5 na zewnątrz spalał mi raz tyle co przy -5. Niemożliwe? A właśnie, że tak. A wszystkiemu winna jest moc MIN kotła. Więc co zrobiłem, przeszedłem na funkcję termostat (zresztą przy KG termostat też miałem aktywny, ale cóż z tego jeśli temp. wew. nie mogła dojść do zadanej-za niska temp. zasilania, więc kocioł połykał i połykał gazu w c...j.) ustawiłem więc temp. zasilania na 35st. i kociołek pyka sobie po 6-7h dzienne spalając po 5-7m3/dobę (z cwu, kuchenkę i cyrkulacją). Przy -10 podnoszę sobie zasilanie do 36-37, a przy +5 obniżam do 33-32 i jest git.

Proponuję, przetestuj u siebie. Gdybym miał kocioł z modulacją od 1kW pewno jechałbym na krzywej albo na min. temp zasilania przez całą dobę i spalanie byłoby jeszcze mniejsze niż mam obecnie, ale cóż, że mam kocioł od 5k to tak muszę sobie radzić

franco78: Przewymiarowanie to główna nasza bolączka nie pozwalająca zejść poniżej pewnego pułapu gdyż ogranicza nas moc minimalna pieca.

Zwiększenie histerezy powoduje przy podłogówce przegrzewanie o 1 stopień ale faktycznie zwiększa czasy odpoczynku pieca. Napisz które kody zmienić aby to uzyskać bo zmiana czasu blokady palnika u mnie nic nie zmienia

Tak, zdarza się przegrzanie o te 0,5-1oC ale plusy tego rozwiązania jednak przeważają. Dzięki temu ograniczyłem taktowanie palnika w cieplejsze dni:)

Menu 2, strona 45 i dalej:

http://www.t-grzewcza.pl/index.php/dokumentacja-techniczna/category/2-buderus-dokumentacja-techniczna?download=5:gb072-logamax-plus-gazowy-kondensacyjny

Edytowane przez franco78

Maciu 78 Rozumiem ze tylko w oknach czasowych grzejesz a pozostały czas piec odpoczywa. Czy masz u siebie regulator Vaillanta CM470 czy jakiś inny.

Jak masz wszystko poustawiane bo w zimę wchodzi w grę ochrona przed zamarzaniem i czy jest u ciebie ona wyłączona czy działa ona razem z oknami i pozwala na nieogrzewanie

na oknach czasowy kiedy ma grzac mam ustawione 23stopnie i podnioslem krzywa z 0,25 na 0,35 ( taka uwaga przy termostacie przy krzywej 0,25 i zadanej 22,5 mialem ponad 22,5, przy krzywej 0,20 i zadanej 22,5 mialem temp w domu 22,2 ) pozostaly czas czyli tryb nocny to 22stopnie. Dodatkowo zmienilem z eco na noc, czyli poza oknami czasowymi obowiazuje temperatura nocna. I w tej konfiguracji nie ma opcji zeby piec sie zalaczyl poza oknami czasowymi. Musialoby przyjsc chyba -25 na dworzu zeby temperatura miedzy oknami zjechala mi tak nisko w dol. To ze piec nie grzeje 3 czy 4 godziny miedzy oknami czasowymi nie oznacza ze temperatura w domu leci w dol. Posadzka jest taka nagrzana ze przez kilka godzin utrzymuje swoja temperature. Wg mnie na pewno wystarczajaco dlugo zeby wejsc w kolejne okno czasowe bez straty komfortu. Faktem jest, że żona mi cos rano wspominala ze jak zeszla malej robic mleko o 3rano to temp spadla na dole do 21,6 ale przypominam ze piec wylaczyl sie okolo 16, a kolejne okno czasowe zaczelo sie dopiero o 3:30. Rano o 6 nie bylo problemu zimnej podlogi czy tez niskiej temperatury w domu. Temperatura juz wzrastala i byla w okolicach 22jak sie nie myle.

Sterownik CM470 ale wersja nowsza bo ma sporo nowych funkcji.

Jeżeli ta niższa temperatura nocna to tylko 1-2 stopnie mniej to piec przecież włączy się, jeżeli temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej tych 1-2 stopni. I będzie też pracował w okresie gdzie ustawiona została ta tzw.nocna temperatura aby ją utrzymać. (w mojej instrukcji jest ona nazwana temperaturą zredukowaną, nie nocną). .... ???

Tylko że w ciagu nocy temperatura w domu nie zdąży spaść o 2C i dlatego kociol się wtedy nie włączy.

Dokładnie MOC MIN to główny połykacz gazu. Niejednemu z nas OZC, czy coś w tym stylu pokazuje 6,7,8kW - i to jest MAKSMALNE zapotrzebowanie przy minus w c...j. A ile naprawdę jest takich dni w sezonie. No ile? A dla naszych kociołków to jest często moc MIN, to o czym my tu mówimy. Jak te nasze kotły muszą męczyć się przy +5, 0, -5, jaką mają sprawność, ale połknąć swoje muszą, ile idzie w gwizdek.

Właśnie to pokazuje PRAKTYKA, a nie teoria. Przetestowane na sobie. KG sobie odpuściłem, bo nie mogłem dojść do ustawień przy temp. 0 i wyższych. Nie dogrzewało mi po prostu, a ciągłe podnoszenie i korygowanie KG wk...ło. Ale najistotniejsze było niewspółmierne duże zużycie względem temp. zewnętrznej. Dochodziło do tego, że kocioł przy +5 na zewnątrz spalał mi raz tyle co przy -5. Niemożliwe? A właśnie, że tak. A wszystkiemu winna jest moc MIN kotła. Więc co zrobiłem, przeszedłem na funkcję termostat (zresztą przy KG termostat też miałem aktywny, ale cóż z tego jeśli temp. wew. nie mogła dojść do zadanej-za niska temp. zasilania, więc kocioł połykał i połykał gazu w c...j.) ustawiłem więc temp. zasilania na 35st. i kociołek pyka sobie po 6-7h dzienne spalając po 5-7m3/dobę (z cwu, kuchenkę i cyrkulacją). Przy -10 podnoszę sobie zasilanie do 36-37, a przy +5 obniżam do 33-32 i jest git.

Proponuję, przetestuj u siebie. Gdybym miał kocioł z modulacją od 1kW pewno jechałbym na krzywej albo na min. temp zasilania przez całą dobę i spalanie byłoby jeszcze mniejsze niż mam obecnie, ale cóż, że mam kocioł od 5k to tak muszę sobie radzić

Mario jaki masz piec. bo Twoje doswiadczenia sa identyczne jak moje. Przestalem wierzyc w KG dokladnie w tym samym momencie co ty. CZyli kiedy przy +5 i -5 lykal mi dokladnie tak samo, a przy wyzszej jeszcze nie dogrzewal. Jak bedzie temperatura na plusie to wg mnie tylko termostat. przy wiekszych mrozach moze sie okazac ze KG bedzie jednak lepsza. Ale nie na ta chwile...

Marciu78: U mnie chyba też najnowsza CM 470/4 bo piec zakładali i uruchamiali dopiero w październiku 2015.

Masz dwa obiegi podłogówkę i kaloryfery czy tylko jeden.

Przy podłogówce podgrzany beton faktycznie długo oddaje ciepło i wystarczy do następnego okna czasowego, ale jeśli masz też kaloryfery to napisz jak tam się to zachowuje.

MarysiaMarysia: Mówię to o różnicy 2*C pomiędzy nastawioną temperaturą nocną a dzienną. Kiedy kończy się pierwsze okno dzienne z temperaturą 21*C to zanim spadnie temperatura do ustawionej nocnej 19 - 19,5*C to okno 3 - 4 godziny spokojnie wystarcza więc piec praktycznie nie załączy się wogóle no chyba ze przez ten czas pragniesz przewietrzyć pomieszczenie, ale z uwagi na fakt ze okna czasowe ustawiamy tak w jaki sposób najczęściej przebywamy w domu więc jak nas nie ma to temperatura nie spadnie nawet do tej granicznej nocnej a regulator ma jeszcze 1*C swojej histerezy.

Mario430: Przewymiarowanie wiąże się z faktem ze nasze domy są coraz bardziej ocieplane, natomiast instalatorzy dalej pozostali przy epoce Gierka i domków typu klocek ze ścianą z pustaka żużlowego. Do tego dochodzą piece ze sprawnością 109% a nie 89%

Edytowane przez Mareks77

Mario jaki masz piec. bo Twoje doswiadczenia sa identyczne jak moje. Przestalem wierzyc w KG dokladnie w tym samym momencie co ty. CZyli kiedy przy +5 i -5 lykal mi dokladnie tak samo, a przy wyzszej jeszcze nie dogrzewal. Jak bedzie temperatura na plusie to wg mnie tylko termostat. przy wiekszych mrozach moze sie okazac ze KG bedzie jednak lepsza. Ale nie na ta chwile...

Mało popularny, nikt takiego tu chyba nie ma - NAOS K4 (5-24kW). Przy temperaturach bliskich 0 lub dodatnich kocioł potrzebuje coraz mniejszej mocy do pracy, ale ogranicza go moc MIN poniżej której zejść już nie może, a połknąć swoje musi. I tutaj praca przy niskich temp. zasilania (bo tak podaje KG) wydłuża w c...j czas grzania, no i spalanie mamy jak przy -5. Masz rację, ja przy temp. ujemnych nie narzekałem na KG, nie wykluczam, że kiedyś do niej wrócę, narazie jestem na etapie okien czasowych, żeby podnieść sobie komfort ciepłej podłogi, bo przy pracy na samym termostacie nie bardzo ma się wpływ na załączanie kotła.

Maciu strzelam :-) przy takim tempiuczer jak dzisiaj ile nam wystarczy mocy do zapewnienia sobie komfortu jaki mamy? 1-2k, a jak ktoś ma kocioł z MIN 7k to widzisz ile idzie w gwizdek, głowa boli :-) Taki kociołek przy 2k połknie 0,2-0,25m3/h, a ten z 7k ze 2x więcej ...

Edytowane przez Mario430

narazie jestem na etapie okien czasowych, żeby podnieść sobie komfort ciepłej podłogi, bo przy pracy na samym termostacie nie bardzo ma się wpływ na załączanie kotła.

Faktycznie to chyba jedyny sposób na pogodzenie komfortu z ekonomią. U mnie Termostat przy którym piec wyłącza się na okresy 30 minutowe a podłogówkę grzeje 2 razy na dobę i trudno zastać komfort ciepłej podłogi po wstaniu lub wyjściu z pod prysznica zużycie jest mniejsze niż przy komfortowym w którym piec pracuje 24 na 24 z minimalną mocą